Олег Рибачук: „Згідно з нашою програмою, перемогти повинен представник 93 % українців”

18 Лютого 2003
871

Олег Рибачук: „Згідно з нашою програмою, перемогти повинен представник 93 % українців”

871
Олег Рибачук досить жорстко охарактеризував редакційну політику, яка провадиться у провладних ЗМІ: „Це - класика, придумана не ними. Брехня, ще частіше, напрівправда, повторена багато разів в різних джерелах, може мати певний ефект. (Але) минулі вибори показали - це не рятує”.
Олег Рибачук: „Згідно з нашою програмою,  перемогти повинен представник 93 % українців”
Олег Рибачук досить жорстко охарактеризував редакційну політику, яка провадиться у провладних ЗМІ: „Це - класика, придумана не ними. Брехня, ще частіше, напрівправда, повторена багато разів в різних джерелах, може мати певний ефект. (Але) минулі вибори показали - це не рятує”. Олег Рибачук, керівник депутатської групи «Разом» фракції „Наша Україна”, уважає, що розкрутка (у певному напрямку – „Детектор медіа”) контрольованими есдеками ЗМІ випадку розповсюдження у Західній Україні фальшивої листівки нібито від лідера „Нашої України” Віктора Ющенка є спробою партії СДПУ(о) „внести розкол в очевидний процес консолідації всіх сил, що вболівають за демократичний розвиток України”. Про це Олег Рибачук заявив сьогодні під час своєї чат-конференції в „Детектор медіа”.

Окрім того, Олег Рибачук відкидає закиди деяких засобів інформації щодо нібито невдалої поїздки Віктора Ющенка до США. „Лідер "НУ", як представник опозиційної сили, був прийнятий в США на найвищому рівні, - заявив пан Рибачук. – І це на фоні далеко не простої ситуації, в якій перебуває зараз керівництво США. Як людина, яка готувала багато візитів вищих посадовців України до Сполучених Штатів, можу сказати, що і програма зустрічей, і зміст самих розмов говорить про те, що нам вдалося провести основну ідею: в Україні є демократичні сили, здатні отримати перемогу в майбутніх виборах і не допустити розвитку ситуації в Україні за білоруською схемою”.

Олег Рибачук досить жорстко охарактеризував редакційну політику, яка провадиться у провладних ЗМІ: „Це -класика, придумана не ними. Брехня, ще частіше, напрівправда, повторена багато разів в різних джерелах, може мати певний ефект. (Але) минулі вибори показали - це не рятує”.

Пан Рибачук повідомив, що новий проект „Нашої України” – газета „Без цензури”— буде все ж таки найближчим часом позиційонована як незалежне і непартійне видання: „Ініціатива створення зони без цензури озвучувалась нашим блоком після появи сумнозвісних темників. Концепція тоді полягала в тому, що всім журналістам, які в результаті політичної цензури втратили роботу, треба дати можливість працювати в незалежному виданні”. Журналістам „Детектор медіа” Олег Рибачук також повідомив, що можлива і зміна назви видання.

Олег Рибачук вважає, що насправді незалежне видання не повинно асоціюватись з жодною партією. Крім того, він запевнив учасників чат-конференції, що професійна і конструктивна критика, в тому числі і на адресу „Нашої України”, буде схвалюватись у газеті „Без цензури”. „Я завжди уважно ставлюсь до професійно критичних матеріалів і розумію, що кращої мотивації для саморозвитку не існує,”-- сказав Олег Рибачук. В той же час, повідомив „Детектор медіа” депутат, у „Нашої України” буде і своя партійна газета.

На запитання про можливість придбання „Нашою Україною” телевізійного каналу Олег Рибачук відповів, що в ситуації, яка склалася в Україні, говорити про можливість купівлі загальнонаціонального каналу „було б наївно”: „Опозиція -"по понятию” - не може мати в сучасній Україні не тільки жодного каналу, але й можливості висвітлити свою позицію на будь-якому із загальнонаціональних каналів. Щоб можна було купити, треба, щоб продавалось”.

І додав: „Наш блок, як і інші політичні сили, які вважають ситуацію з інформполітикою на телепросторі України ненормальною, і далі використовуватимуть всі можливі політичні важелі для зміни цієї ситуації”.

Але, за словами Олега Рибачука, блок „Наша Україна” не планує створювати власний медіа-холдінг „в тому розумінні, як у нас прийнято це сприймати”. Натомість „нашеукраїнці” збираються спілкуватися зі своїми виборцями перш за все неформально.

На запитання, які саме політтехнологи зараз працюють з „НУ”, Олег Рибачук відповів, що не може назвати їхні прізвища, зазначивши тільки, що вони є українцями. Але пан Рибачук підкреслив, що проект „Наша Україна” було створено не політтехнологами. „Це перша серйозна спроба об’єднання в незалежній Україні цілого ряду політичних сил з метою зміни системи влади,” – зауважив він.

З приводу ж запитання щодо технологів, які співпрацюють з СДПУ(о), він зазначив, що „чув декілька версій, хто з московських технологів працює з СДПУ(о). Деякі є очевидними, зокрема, мої сусіди по вул. Костьольній, які мають там галерею”.

Відносно „спецконтактів” „нашеукраїнців” з членами СДПУ(о) Олег Рибачук сказав, що, як і більшість депутатів, має й приховані, й відкриті контакти з більшістю політичних сил у парламенті. „Для нашої політичної сили не стоїть питання використання спецконтактів, контролю над ситуацією, різноманітних сценаріїв і побоювання програти контрпартнерам. У нас дуже проста програма і задача: змінити систему діючої влади, котра отримала на виборах менше 20 % голосів, але зберегла за собою все. Президенту країни зараз довіряють біля 7 % населення. Попереду президентські вибори. Згідно з нашою програмою перемогти повинен представник 93 % українців”.

Олег Рибачук стверджує, що у разі перемоги його партії, такої „жорсткої координації телебачення і радіомовлення, яка здійснюється сьогодні від імені держави”, не буде.

Себто ЗМІ не будуть підконтрольні владній партії.

Пан Рибачук незадоволений станом свободи слова в Україні і стверджує, що „темники” існують і донині. Але, на його думку, реалізовувати їх стало значно складніше, бо „з’явилася група журналістів, яка офіційно заявила про наявність цензури в Україні. Факт існування цензури було визнано під час парламентських слухань 4 грудня, також на конференції(за участю українських журналістів -"Детектор медіа") в Страсбургу. Саме українські журналісти добилися визнання того, що авторам „ темників” потрібно терміново організовувати курси підвищення кваліфікації.”

Повний виклад чат-конференції читайте тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
871
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду