Олег Покальчук: «Останній кандидат у президенти, за якого я голосував, був В’ячеслав Чорновіл»

20 Січня 2010
72167

Олег Покальчук: «Останній кандидат у президенти, за якого я голосував, був В’ячеслав Чорновіл»

72167
Соціальний психолог та політтехнолог передрікає журналістам судові розбірки при будь-якому виборі українців у другому турі
Олег Покальчук: «Останній кандидат у президенти, за якого я голосував, був В’ячеслав Чорновіл»

Читачі ТК поспілкувалися у чаті з Олегом Покальчуком, соціальним психологом, політтехнологом, автором «Детектор медіа», якому, зокрема належить низка портретних текстів про учасників нинішньої виборчої кампанії, на тему: «Роль ЗМІ у першому турі президентських виборів в Україні».

 

 

- Вітаю читачів «Детектор медіа» - Христос хрестився!

 

 

- Пане Олеже, ви на сторінках «Детектор медіа» опублікували кілька портретів наших політиків. Останні дні передвиборної кампанії та сам перший тур виборів не внесли якихось нових штрихів у змальовані вами образи? А як би ви схарактеризували поведінку Ющенка, Януковича та Тимошенко після першого туру?

- Поведінка Ющенка ніяк не зміниться - в цьому він вигідно відрізняється від політиків як людина, але продовжує провальну лінію свого менеджменту. Тимошенко буде шукати винних і обов'язково знайде, але це триватиме практично до весни. Янукович буде просити Москву, щоб вона, не дай Боже, не поздоровила в першому турі. Статті, які я писав, були статтями лише на вигляд - я ставив певний експеримент, про наслідки якого розповів на ТК.

 

 

- І чому це хтось вважає, що образи цих героїв мали б змінитися? Якими були -  такими й залишилися...

- Я взагалі не вважаю, що люди змінюються. Але вони можуть демонструвати різну поведінку залежно від обставин. В першу чергу, на це впливають проблеми виживання - особистого, фінансового, політичного.

 

- Чи емігруватимете, якщо на виборах переможе Янукович?

- При Брежневі не емігрував, і при Януковичі якось проживу :).

 

- Публікацій на яку тему українській журналістиці не вистачає найбільше?

- Журналістських розслідувань, які справді були б розслідуваннями, а не джинсою. При ситуації, коли існує проблема навіть зі знанням правопису, говорити про якісь жанрові пріоритети в цілому трошки зарано. Втім, я кажу про тексти, оскільки телебачення сьогодні взагалі перебуває за межею добра і зла в сенсі якості.

 

- Чи починаєте свій день з ранкової газети? Які ЗМІ вам сьогодні більш цікаві - ТБ, радіо, преса чи товсті журнали про культуру/літературу?

- Я починаю свій день з інтернету - практично не користуюся іншими носіями. До «живих» ЗМІ я би відніс різноманітні живі журнали і коментарі до цікавих статей. В них значно більше для мене як для психолога інформації про сучасну моду на інформаційні тренди, життєві уподобання людей та взагалі про клімат у суспільстві.

 

 

- Олеже, що ви думаєте про грузинську тему під час виборів? Бо мені здалося, що це чистої води технологія... От у вас є розуміння щодо того, нащо грузини сюди приїздили в такій кількості, чому ЦВК не зареєструвала навіть тих, у кого були в порядку документи?...

- Це схоже на якусь дивну комедію з переодяганням, оскільки «грузини на боці Тимошенко проти Ющенка» - це якийсь політичний постмодерн. Схоже на дзеркальне відображення теми «Найманці з УНСО в Північній Осетії».

 

- По грузинам: так к Юле их привязал кто? Регионалы. А кто сам с умом - видел, как грузин защищала Ставнийчук из секретариата Ющенка...

- Я не Мальчиш Кибальчиш и защищать мифических или фактических грузинских наблюдателей не вижу никакого повода. Как и обвинять их.

 

- Як ви оцінили телегенічність Тігіпка? Він грамотно, на ваш погляд, побудував кампанію? Хто був найграмотнішим з кандидатів?

- Тігіпко - дуже цікавий персонаж. У мене з ним пов'язані особисті позитивні спогади. Колись у 90-х він збирався робити телеканал, і ми з покійним Сашком Кривенком зібрали під це діло команду. З того нічого не вийшло, але Тігіпко розрахувався з людьми за вимушене очікування, що за мірками 90-х було нечуваним гуманізмом. Він, мабуть, і сам про це не пам'ятає, бо зробив це абсолютно тихо і безпонтово. Тому я не можу бути цілком об'єктивним у його оцінці. Він дещо недопрацював із гнучкістю власного образу, бо ідея завоювати серця жінок старше 35 років не вичерпує всіх його електоральних можливостей. Крім того, фізично здоровим і багатим людям, які цього не приховують, завжди заздрять.

 

 

- Вы как психолог можете спрогнозировать поведение сторонников Яценюка и Тигипко во втором туре? Кому, в первую очередь, по-вашему, прежде всего перетекут их голоса?

- Ліберальний електорат Яценюка частково може перейти до Тимошенко. Прибічники Тігіпка - трохи інша історія. Це прототип середнього класу, якому набила оскомину поточна політична клоунада. Думаю, в масі своїй вони не підуть на другий тур. Якщо Тігіпко продемонструє прагнення до альянсу з кимось із переможців - тим більше не підуть. Принаймні, мої знайомі, які за нього голосували, збираються повестись саме так.

 

- Как бы вы оценили роль медиа в создании образа Тигипко? Ведь вся его кампания прошла исключительно в СМИ! И не кажется ли вам, что это опасно - голосовать за фактически виртуальные образы политиков? Вы поддерживаете мнение некоторых юристов о необходимости запретить платную политическую рекламу хотя бы на ТВ?

- Политическая реклама все равно останется платной. Разница лишь в том, что кто-то избежит налогообложения. Поэтому любые попытки ограничить текущее положение дел слабенькими подзаконными актами столкнется в итоге с судебной формулировкой: «Відсутній механізм для виконання судового рішення». Роль медиа оцениваю не очень высоко, потому что присутствие не является качественным показателем. Транслировался один и тот же месседж, и если бы не темы Молдовы (Тігіпко родом з Молдови - ред.) или другие нестандартные предложения кандидатов, то результат мог бы быть иным.

 

 

- А какой именно месседж транслировался - вы говорите, что один и тот же - во время кампании?

- Образ политического мачо.

 

 

- На які ж кроки проблеми виживання, які вочевидь стоять зараз як перед Тимошенко, так і перед Януковичем, можуть простимулювати цих кандидатів?

- У Януковича немає проблеми виживання. Тимошенко буде затягувати час, щоб розчинити ефект поразки в наступній виборчій кампанії.

 

- Як ви оцінюєте передвиборну історію з тим, що Гайдай нафоткав своїх співробітників на агітаційні білборди Ющенка?

- Ніяк не оцінюю. Однаково ці люди голосували за Ющенка. Ви, напевне, з конкуруючої організації? Я думав, про це вже всі забули.

 

- Та яка тут конкуруюча організація (це про ті самі борди Гайдая)... Просто вважаю, що це лажа - знайти референтну групу в межах одного офісу. А ви вважаєте, що це нормально? Між іншим, до самого Сергія я ставлюся дуже добре...

- Я вважаю, що нормально. Здається, не існує документу, який би регламентував діяльність піар-агенцій? Отже, це справа смаку.

 

 

- Які, на ваш погляд, буде задіяно рекламно-мобілізаційні ходи перед другим туром? От мені навіть цікаво: як мене Тимошенко примусить проголосувати за себе, яку кнопку натисне - можете спрогнозувати? (Бо за Януковича я ж усе одно не проголосую - рука не встане, соррі)...

- Ви можете навіть собі зв'язати руки - якщо Юля дуже захоче, то ви двічі за неї проголосуєте, і буде документальне підтвердження і судове рішення.

 

- Екзит-поли - улюблена тема для обговорення після першого туру. Що ви думаєте, багато екзит-полів - це добре чи погано? Чи були вони маніпулятивні? Що сталося з Національним екзит-полом?

- Я психолог, а не соціолог. Багато екзит-полів завжди краще, ніж один. В екзит-полах зазвичай враховуються лише міські виборці, тому результат може «гуляти», але бажано сперечатися про ефективність різних методик, а не пліткувати про те, в чому я сам участі не брав.

 

- Чего ожидать журналистам при Юле и Янеке? Как психолог, изучивший эти психологические типы, спрогнозируйте - нас замочат в сортире или в судах?

- В судах. Если не будете слушаться :). Но это произойдет не сразу, и, может быть, придут очередные внеочередные выборы. Хотя кто-то может получить по шее уже в феврале, не исключаю.

 

 

- Скільки років треба Україні, щоб люди в ній нарешті почали обирати ефективних менеджерів на державні високі посади, а демократичні інструменти слугували суспільству, а не олігархам, які їх приватизували? В Радянському Союзі, згадайте, теж все було окей з формальними ознаками демократичної системи...

- Ще років 20. Плюс одне покоління.

 

- А що найголовніше має змінитися у психології людей?

- Заміна егоїзму індивідуалізмом.

 

- Який політичний ролик вам найбільше сподобався під час цієї кампанії? А який був, з вашої точки зору, найбільш невдалий? Те ж саме - про образи кандидатів, будь ласка... Який з них був зроблений правильно? А з яким найбільше нахомутали технологи?

- У мене немає телевізора, це правда.

 

- А радио у вас есть? А в интернете что вас зацепило по-хорошему в кампаниях кандидатов? Кто из них грамотно работал с инетом? И почему вы так считаете?

- Радио у меня есть в телефоне. Меня по определению ничего не может цеплять, поскольку часть моей работы - советовать людям, как не быть зацепленными всем этим политическим психозом. В интернете я заметил две составляющих - джинсу и баннерную рекламу. И то и другое выглядело крайне нелепо. Третий фактор - тролли, работающие комментаторами заметок, вызывали в основном рвотный рефлекс. Каждая интернет-кампания - чем интенсивнее она велась, тем сильнее порождала темы для пародирования и фотожабного издевательства. Я считаю, в этом смысле кампании всех политиков в интернете очень оздоровили украинское общество.

 

 

- Як вам ексцес із Ляшком в останньому «Шустер live»? Грабовський написав на «Детектор медіа», що журналісти мали підтримати Олега Ляшка у його прагненні висловитися, а натомість підтримали президента. Якби ви були тоді в студії - якою б була ваша позиція?

- Я ніяк не міг би бути тоді в студії. Останній кандидат у президенти, за якого я голосував, був В'ячеслав Чорновіл. Тому я впродовж кампанії постійно відмовлявся від подібних запрошень. Не думаю, що Ляшко вартий такої уваги Грабовського. До того ж я не люблю лібералів, які починають присвічувати сірниками під час пожежі.

 

- Про що вам хочеться написати статтю у ЗМІ після першого туру виборів?

- Щоб люди не ходили на другий тур виборів. Однаково надурять. Коли явка буде на межі 50%, тоді, можливо, політики з більшою повагою будуть ставитися до своїх виборців.

 

- Дайте характеристику поведению СМИ во время этой избирательной кампании, пожалуйста. Что-то поменялось после 2007-го?

- Ничего не изменилось. После 2004-го я заметил разницу, а сейчас нет. Впрочем, гонорары сильно упали :(.

 

- А кто вам симпатичнее - Шустер или Киселев? Жду от вас остроумных диагнозов, а в том числе хотелось бы пару слов о профессионализме обоих и об эффективности... Поясню: у Киселева эффективнее появляться, потому что это Киселев, или потому что он на «Интере»?

- Я человек гетеросексуальной ориентации :). А к телеведущим политических ток-шоу отношусь с одинаковой иронией и сочувствием.

 

 

- На ваш погляд, чи мали вплив на результати голосування скандали з педофілії, свинячого грипу, ймовірної фальсифікації виборів тощо?

- Мали. Педофільський скандал сильно вдарив по Тимошенко, але відбулася інтерференція - взаємне накладення негативів справи Лозінського і педофілів. Свинячий грип також перетворився на бридку комедію з дуже сумнівним підтекстом. А от фальсифікації, думаю, нікого не лякали. І так всі знають, що вони будуть, справа лише в пропорціях.

 

- Поступово література переходить з паперових світів до електронних бібліотек. Чи плануєте свої твори видавати в інтернеті?

- Якщо говорити про твори публіцистичного і наукового формату, то я і так це роблю постійно. Книжковий формат пов'язаний з проблемою захисту копірайту, тому спочатку надаю перевагу паперовим виданням. Але практикую друк розділів ще не виданого - для апробації.

 

- З яким номером ви б виступили в шоу «Україна має талант»?

- З талантом гінця, який приносить сумні новини :(. В рамках психологічних консультацій мені доводиться говорити людям про те, чим і ким вони є насправді. Далі вони самі з цим мають щось робити - або не робити. Але ніхто не хоче дізнаватися, що король голий, а принцеса ходить у туалет. Тому за старою традицією гінців, які приносять погані звістки, страчують. Я з вашого дозволу ще трохи почекаю.

 

- До побачення! Бажаю всім постійним читачам «Детектор медіа» поменше перейматися політичними пристрастями, оскільки в реальності вони ніяк не вплинуть стан справ у країні. Україна має 103 млрд зовнішнього валового боргу і 39 млрд внутрішнього банківського. Президент, за Конституцією, не має ніяких серйозних повноважень, більшості в парламенті у нього не буде, тому сприйміть це не з драматизмом, який вам нав'язують матеріально зацікавлені особи, а з розумінням, співчуттям і гумором. А психічне здоров'я ніякий кандидат у президенти вам не поверне. Зрештою, як і викинутого в смітник за нього голосу :).

 

 

Довідка:

 

Олег Покальчук - соціальний психолог. Народився в Луцьку. Отримав біологічну, літературну та психологічну освіту в Київському державному університеті; Московському літературному інституті; Інституті літератури; Канадському інституті українських студій; Інституті соціальної і політичної психології АПНУ.

 

Автор наукових статей та методологічних праць на тему соціальних страхів, політичного лідерства, політичної еліти. Консультант провідних  українських політиків.

 

До вересня 2006 року - головний спеціаліст прес-служби Кабінету Міністрів України. Любить карате, мотоцикли та жінок.

 

 

Фото Яни Новосьолової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
72167
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
123
5201 дн. тому
"Коли явка буде на межі 50%,..." -где почитать эту статью... Потому как это единственная информация по чату, все остальное очевидно.
facebook
5202 дн. тому
to leon: а меня улыбнул вот этот предвыборный ролик - http://www.youtube.com/watch?v=yt5daHEZFe8
st.Ranger
5203 дн. тому
Дуже цікаво, тверезо і змістовно, пане Олеже! Найкращі побажання вам!
leon
5203 дн. тому
А что, интересно, господин социопсихолог сказал бы по поводу Шуфрича, который в порыве откровенности брякнул, на кого на самом деле рабоает команда ПР: http://www.youtube.com/watch?v=Mi4agmZaqv4 ЗЫ. Помните 2004, когда папа Киркорова запутался в Викторах Федоровичах Ющенко. Дежа вю...
dr.Lightman
5203 дн. тому
Вот вам и ребус- почему такие, как Олег не в эфире, а всякие пиховшеки, киселеви там?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду