Володимир Рубан буде сприяти реформам влади зсередини?

13 Вересня 2002
1335
13 Вересня 2002
09:59

Володимир Рубан буде сприяти реформам влади зсередини?

1335
У всякому разі, саме цим прагненням він пояснює своє рішення очолити відділ спічрайтерів адміністрації Президента. „Детектор медіа”, як і обіцяла вчора, взяла коментар у Володимира Рубана з приводу його призначення на посаду керівника відділу спічрайтерів адміністрації Президента.
Володимир Рубан буде сприяти реформам влади зсередини?
-- Чим ви керувалися, погоджуючись обійняти цю посаду?

-- Так буває, що чоловік живе-живе, міняє жінок, а потім раз – і з кимось одружується. А потім із нього навіть виходить вірний чоловік, гарний батько, дідусь, а тоді він зрештою дає дуба. Схоже інколи відбувається й в професії. Адже це дуже взаємопов’язані речі. У мене було пара-трійка серйозних пропозицій протягом літа, на початку осені. Усі вони зводилися до того, щоб взятися за черговий медіапроект, спробувати довести його до ладу. Напевно, я зараз би вже трудився над цим, якби не пропозиція з адміністрації Президента.

Я, чесно скажу, не очікував такого повороту. Дуже довго обдумував пропозицію. Адже я весь час дотримувався своїх поглядів, особливо не намагаючись їх із кимось звіряти. Рідко з’ясовував, що думають з будь-якого приводу Президент, Прем’єр-міністр чи хтось іще із владних коридорів. Я маю свою систему цінностей і якось намагаюся за нею жити. Пропозицію очолити відділ спічрайтерів адміністрації Президента я прийняв тому, що вважаю її цікавою, як з точки зору професійної, так із громадянської. Я думаю, що два-три роки тому це було б неможливо, навіть рік тому. Мені такої пропозиції просто не зробили б. Але навіть, якби вона надійшла, то я б від неї відмовився. Зараз, на мою думку, зовсім усе не так -- влада демократизується та лібералізується. Цього не можна не відзначити. Про це свідчать навіть останні кроки, заяви чи наміри, які були зроблені в тому числі й Президентом у виступі 24 серпня. На мою думку, це серйозні наміри, які я особисто підтримую.

Скажімо, я завжди був переконаним прихильником парламентської республіки, адже вважаю, що саме це відповідає ментальності українців, це наш шлях в Європу. Коли таке чуєш від Президента, який усі попередні роки стояв на протилежній позиції, безумовно, це не може не приваблювати, і говорить про те, що відбуваються серйозні зміни у нашій владі, чи, принаймні, в частини людей, що представляють цю владу. І коли тобі пропонують приєднатися, щоб якоюсь мірою сприяти задекларованим змінам, то, очевидно, то є привід, щоб серйозно подумати над цим. І я вирішив, що варто себе спробувати ще й в такій ролі.

Це банально звучить. Але наведу такий приклад: ще за радянських часів, як тільки почалася перебудова, частина людей вступала в Компартію. Їх запитували, якого біса вони пруться туди, а вони пояснювали це спробами змінити все ізсередини. Їхній мотив зрозумілий: партія одна і, якщо вона демократизується, чому ж не спробувати ізсередини пришвидшити цей процес, а не дивитися з боку і казати, що це у них вийшло, а це - ні. Тут вони слабаки, а тут вони дураки. Така дилема постає перед багатьма, у різні часи, на різних етапах розвитку країн. Я вважаю, що тепер почався етап реальної демократизації влади в Україні, і справжніх спроб реально рухатися до Європи. Ясно, що до неї далеко, але саме туди треба нам іти. Адже досі ми тільки говорили про це. А зараз бачимо спробу робити реальні кроки для здійснення цього завдання. Я давній прихильник таких речей. І вважаю, що треба, навіть невеличкою мірою, але сприяти цьому із середини, а не з боку, чим я займався, працюючи журналістом, або очолюючи різні медіа.

- А Ви не будете чужою людиною в нинішній команді Президента?

-- Важко сказати. Призначення відбулося тільки сьогодні (вчора – „Детектор медіа”). Я ще не маю практики роботи із тими людьми, що вже працюють із Прзидентом. Сподіваюся, що задекларовані наміри великою мірою об’єднують нас. Хоча попередній досвід у нас різний. Але, як на мене, це повинно дати добрий результат. Ефективною робота може бути тоді, коли при обговоренні різних проблем беруть участь люди із різним досвідом. Яким буде цей мій досвід? Покаже практика. Я людина, яка вже давно не має багато ілюзій, яка була не раз бита життям, далеко не юний, і тому розумію, що влитися в нову команду буде не просто, але сподіваюся, що все ж таки плюс від цього рішення переважить мінус.

- Чи Ви напряму підлягатимете за посадою голові адміністрації Президента?

-- Я буду очолювати групу спічрайтерів Президента, а це вимагає безпосереднього зв’язку як з Президентом, так і з першим керівництвом адміністрації Президента. Зрозуміло, що це дуже широкопрофільна робота, адже Президент очолює країну в цілому, а мені доведеться співпрацювати із різними людьми, бо ми є спеціалістами в різних сферах. Але зрештою остаточні рішення все одно приймає Президент.

- А хто вас запросив на цю посаду, особисто голова адміністрації?

-- Це було особисте запрошення голови адміністрації - з одного боку. І Президента - з іншого.

Читайте також: Володимир Рубан керуватиме спічрайтерами Президента
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1335
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду