Нам плюнули в обличчя

3 Вересня 2009
48475

Нам плюнули в обличчя

48475
Нам плюнули в обличчя

Ну що, браття й сестри по професії! Можливо, не всі помітили, але нам в черговий раз плюнули в обличчя. Ні, не тим, що депутат із манерами колгоспного забулдиги Олександр Ткаченко вирвав мікрофон у журналістки Ольги Червакової і кинув його на підлогу. І не тим, що наш український Брежнєв - генеральний секретар червоних Петруха Симоненко - почав захищати свого хамовитого поплічника. До подібних речей ми, на жаль, звикли, і їх можна було б списати на «окремі випадки». Справжній плювок відбувся, коли голова профільного комітету з питань свободи слова Ганна Герман несподівано підкоригувала свою позицію. В день самого інциденту вона гнівно викривала Ткаченка, а назавтра вже забалакала про те, що журналістка Червакова, мовляв, теж не так поводилася, торкнулася мікрофоном, нахабна, його дорогоцінного фейсу. Себто належної оцінки з боку його колег чергова вихватка чергового захисника інтересів народу не матиме. І саме ця зміна позиції є показником того, як не окремі депутати, а взагалі вся ця система до нас ставиться.

 

Перш ніж продовжити - коротка ремарка. Ольга Червакова діяла цілком професійно. Її, як це називали автори деяких відгуків на форумах, нахабство було цілком виправданим, бо вона не про інтимні подробиці життя Ткаченка намагалася розпитати, а про його ж власну законодавчу ініціативу. І цілком природно після його загальних нісенітниць про те, що «журналістам треба не в буфеті парламенту сидіти, а йти до трудових колективів», вона захотіла уточнити питання по суті справи. І її дії були цілком адекватними, навіть якщо вона в тій ситуації й зачепила б випадково фейс народного слуги.

 

Так от, питання не в пані Герман як такій. Якби її воля, вона бодай із суто професійної солідарності (все ж таки була колись журналісткою) змішала б Ткаченка з лайном. Та на неї явно вплинули якісь внутрішньопартійні чинники. Можливо, великим капіталістам із Партії регіонів пролетарські друзі в парламенті потрібні для якихось актуальних голосувань. Можливо, ще щось. Гадати можна довго. Але факт у тому, що партія підкоригувала позицію керівниці комітету зі свободи слова. Ймовірно, це стало причиною того, що обіцяне на 2 вересня засідання очолюваного Ганною Герман комітету не відбулося нібито через відсутність кворуму. Отож, ворон ворону ока не виклює. 

 

Як тут не згадати знаменитого колишнього депутата Олега Калашникова. Звісно, ми, колеги, шуміли, шуміли, і таки домоглися, щоби його на наступних виборах не включали до виборчого списку. Але юридичної відповідальності нам домогтися так і не вдалося. Генеральна прокуратура чхати хотіла на всі наші вимоги, запити, заяви. «Солдат партії» Калашников так і ходить собі на волі, а колишній оператор СТБ Володимир Новосад, якого «не торкалася рука Калашникова», лікується й досі.

 

А разом із нашою високоморальною й високоінтелектуальною «елітою» до журналістів таким же чином ставляться й численні діячі рангом нижче. Їм же є з кого брати приклад. Історія з журналісткою каналу ICTV Тетяною Круговою, яка, наївна, пішла до міліції розповідати про плантації коноплі і яку в результаті й було звинувачено у наркодилерстві, яскраво ілюструє цю тезу.

 

Ще один приклад, який я вже згадував у своєму блозі. Начальник обласної хмельницької міліції Мельник прислав до газети «День» обуреного листа у відповідь на мою колонку. Я написав, що міліція, подаючи позов проти місцевого видання «Моя газета+», порушила закон, вимагаючи від редакції матеріального відшкодування моральних збитків. Я наводив статтю закону, в якій чорним по білому однозначно написано, що державним структурам заборонено вимагати матеріального відшкодування за моральні збитки. Й автор листа не наполягає на законності своїх дій, але він вважає їх правомірними, бо гроші, отримані від редакції, міліція має намір віддати дитячому будинку.

 

Як наслідок такої психології - численне хамство на адресу журналістів в усіх регіонах країни. Як з боку міліції, так і з боку інших «товаришів». На наші вимоги карати винних прокуратура надсилає відписки. Це відбувається навіть тоді, коли з аналогічними вимогами звертаються до підлеглих Медведька народні депутати.

 

Система загалом переконана, що вона має право так із нами чинити. І намагатися апелювати винятково до закону в цій ситуації - марна справа. Бо чесно грати з картковим шулером - прирікати себе на поразку. Системі можна протиставити лише систему.

 

Ви вже здогадалися, що я веду мову про нашу Київську незалежну медіа-профспілку, яка має бути системою, що захищає наші з вами інтереси і не дозволятиме ткаченкам, калашниковим та їм подібним плювати нам в обличчя. Вона вже існує досить довго, з 2002 року. Сам факт її існування психологічно впливає на багатьох роботодавців (хоча далеко не на всіх). Але доводиться констатувати, що наша професійна спілка досі не стала стійкою системою. Вона й досі існує переважно на ентузіазмі. Наближається чергова конференція профспілки. Мабуть, ви всі звернули увагу, що скандали всередині організації припинилися. Профспілка з більшим чи меншим успіхом захищає інтереси своїх членів. Але все ж таки існує потреба в організації системи.

 

За рік керування організацією в мене з'явилися певні ідеї стосовно того, як спонукати профспілку функціонувати незалежно від того, хто її очолює - Луканов, Петренко, Іваненко чи хтось інший. Незабаром я запропоную для обговорення деякі ідеї, які б згуртували організацію. Зокрема, ідею матеріального фонду взаємодопомоги, який дозволив би заснувати матеріальний фундамент профспілки і зробив би її більш незалежною від різних впливів. Є й інші ідеї. Але без активнішої, ніж вона є сьогодні, участі журналістів ця робота приречена на провал. Я хотів би запросити журналістів не тільки до обговорення ідей і, важливо, висування нових, але й до участі у їхній реалізації. Нам сьогодні плюнули в обличчя. Ми можемо утертися. А можемо дати відсіч. Тільки досвід показує, що для гідної відсічі мало пошуміти і зібрати підписи під черговою петицією. Потрібна системна робота.

 

Юрій Луканов, голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки

 

Фото - upload.wikimedia.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
48475
Читайте також
29.03.2010 09:00
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
10 000
15.06.2009 12:32
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
31 090
11.06.2009 15:41
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
14 018
27.04.2009 12:06
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
12 601
23.03.2009 12:20
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
17 748
12.03.2009 05:55
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
6 122
24.11.2008 13:11
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
46 581
11.11.2008 07:00
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
6 784
31.10.2008 09:25
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
11 630
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
nechaj
5334 дн. тому
прекрасне чудове розумне відео, яке чітко відображає рівень стриманості та культурності українських політиків а також рівень виваженості та схильності до якісної аналітики нашої журналістики , ну і звісно нахил телеканалу стб до інтелектуальних і зовсім не скандальних та жовтих програм. авторе, выдкрийте очі!!!!!!
Журналіст (sic!)
5340 дн. тому
Луканов, ты не прав! Відео всього інциденту було викладено в інтернеті. Висновок може бути тільки один: нахабна бездарна журналістка не дає депутатові пройти, тиче йому мікрофон в обличчя і перекриває вихід, тупо намагаючись втретє поставити те ж саме запитання, на яке вже двічі одержала вичерпну відповідь. З боку депутата це був уже просто самозахист. Зрозуміло, що після перегляду відео Гандзя Герман змінила свою точку зору на інцидент. Можна недавидіти комуністів, регіоналів, можна до нестями любити журналістів (чи -ок), але з пісні слова не викинеш. Дівка свідомо провокувала скандал. Вона його добилася. Пропіарилася. Тільки тепер її жоднен колектив, де працюють люди, які поважають себе, не прийме. Скандалістка - це діагноз. І не треба "із суто професійної солідарності" змішувати Ткаченка з лайном. Краще зазирнути в дзеркало...
L'amurchik
5341 дн. тому
В мене є пропозиція. Давайте в найближчі тижні, проведемо масовий мітинг. Бо якщо ми не відвоюємо наші права за нас цього ніхто не зробить. Бо пером вже їм нічого не доведеш.!!!!!!!
L'amurchik
5341 дн. тому
Це повний безлад...отака вибачте на слові CENSORED демократія....Знаєте, найсмішніше, що коли я отримував своє перше посвідчення журналіста, в мене тоді аж сереце завмерло. Там на зворотньому боці було написано, що ми захищаємось законом, що наші права прирівнюєтсья до працівників міліції. Утім після довгих років роботи в ЗМІ, бачу, що це лише красива цитата і нічого більше. Нас люблять лише коли піару хочуть напередодні виборів. Розповісти, які вони всі хороші. Утім вже через кілька днів можуть зламати твій мікрофон чи камеру, або ще гірше понадавати по пиці. І йому нічого за це не буде. І про який захист можна говорити.....Народ треба мочити таких козлів, які нас підставляють...інакше завтра нам говоритимуть вони ж, де кому в сюжеті хочуть бачити...і синхрон який потрібно їм вирізати. Ганьба....ганьба...просто навіть і не віриться, що в такій країні живеш.....Ганьба....ганьба....ганьба.
medved
5341 дн. тому
Кваснюче, я тебе підтримую! Бо в камері немає ноутбука, звідки б ти писав ці чудові пости і тішив нас! Хоча по-хорошому на позбавлення волі ти таки заслужив - закликами до порушення територіального устрою, розпаленням міжнаціональної ворожнечі й таким іншим. Подякуй, що "помаранчеві поліцаї" такі добрі, що досі сидиш на волі та паскудиш із телеекрану. В іншій країні сидів би вже давно яко нацист і провокатор...
Влад
5341 дн. тому
"із манерами колгоспного забулдиги" - ееее, ти, луканов, не чіпай колгоспних забулдиг!!!
Луканов
5341 дн. тому
Для WSG Якщо ви усвідомлюєте пасивність своєї власної позиції, то чому б вам не виправити ситуацію? Он приклад - колиге з "Тонісу". На відміну від інших вони не побоялися вийти на страйк. І що? А ви знаєте що - домоглися успіху.
WSG
5341 дн. тому
Справа не тільки в Черваковій, проблема в ставленні влади (блатних) до народу. В нього можна постріляти, обікрасти, набабати і таке інше, притому безкарно. Проблема в нас, в нашій пасивній позиції
odessit
5341 дн. тому
надоел СТБ, вечно обижен на всякие действия со стороны НЕоранжевых, неинтересно смотреть. Лучше обратите внимание на Одессу с АТВ
Андрей
5342 дн. тому
Дело не в "драгоценном фейсе" г-на Ткаченко, а в том, что он не имел НИМАЛЕЙШЕГО права отбирать микрофон и бросать его (мог тем более попасть и в нардепов, стоявших этажом ниже) не только препятствуя журналисткой деятельности, но и просто нанося ущерб телекомпании (микрофон ведь тож вещь). Но и Червакова тоже не поняла г-на Ткаченко. Зачем его надо было догонять, если уже было понятно, что больше никаких комментариев он давать не хочет. Но Ткаченко по-любому не прав.
Алегарф
5342 дн. тому
ИМХО, впору увольнять эту журналисточку за профнепригодность. Мало того, что не догнала сути инициативы депутата, так ещё и несколько раз задавала один и тот же вопрос. Може, по СТБ какая-нить зараза ходит... луканово посмихаючысь : /
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса
5342 дн. тому
Вам плюнули в облыччя, пан Луканов? А когда оранжевые полицаи пытались задушить одесский канал АТВ, когда одесских журналистов запугивали, таскали в СБУ и грозились посадить на 15 лет - тогда вам не плевали в облыччя? Или репрессии помаранчевой влады против независимой журналистики и свободы слова - это для вас Божья роса?
vi
5342 дн. тому
+1
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду