Ніби за сценарієм Михалкова

15 Травня 2009
27338

Ніби за сценарієм Михалкова

27338
Ситуація в Національній спілці кінематографістів України нагадує нещодавній скандал у російській кіноспілці.
Ніби за сценарієм Михалкова

28-29 квітня відбувся черговий V (XI) з'їзд Національної спілки кінематографістів України (НСКУ), на якому новим головою було обрано Сергія Тримбача. Напередодні події колишній голова Борис Савченко намагався скасувати з'їзд, проте це йому не вдалося. Тепер він не визнає легітимність з'їзду й повноважень нового голови. Водночас 14 травня відбувся другий пленум нового правління, яке обрало Олега Фіалка заступником голови.

 

На посаду голови НСКУ було висунуто чотирьох кандидатів: режисерів Олеся Янчука і Дмитра Томашпольського, актора і режисера Бориса Савченка, який очолював Спілку з 2005 року, та кінознавця Сергія Тримбача. Обрали Сергія Тримбача, за якого делегати віддали 285 голосів. Чотири роки тому пан Тримбач також був претендентом на головування, однак програв вибори Борисові Савченку. Також на з'їзді було обрано новий склад правління (61 особа) та контрольно-ревізійної комісії НСКУ, головою якої стала Олена Завгородня - сценарист, редактор Української студії хронікально-документальних фільмів, заслужений працівник культури України.

 

Напередодні, 15 квітня, голова НСКУ Борис Савченко запропонував пленуму правління перенести з'їзд на півроку з мотивацією, що в нього чимало незавершених планів. Однак пленум не відступив від наміру провести з'їзд 28-29 квітня. За чотири дні до початку з'їзду, 24 квітня, Борис Савченко видав наказ, яким скасував його проведення і поінформував членів Спілки, що переобрання голови не відбудеться. Також він призначив проведення пленуму правління з питань підготовки з'їзду на 10 червня, а до самої підготовки доручив залучити юристів Гільдії кінорежисерів «24/1» та фірми «Модус вівенді».

 

За словами Сергія Тримбача, Борис Савченко не мав права скасовувати з'їзд. «Вищим органом Спілки в перерві між з'їздами є правління. Борис Іванович міг запропонувати правлінню перенести з'їзд, а він видав одноосібне рішення. Свого заступника Владлена Кузнєцова він звільнив так само одноосібно, хоча міг це зробити, тільки звернувшись до правління», - пояснює новий голова НСКУ. Також пан Тримбач звертає увагу, що Борис Савченко називає порушенням скликання з'їзду за 5 місяців, тобто раніше, ніж за півроку: «Але протягом 5 місяців він готувався до з'їзду, а за 4 дні раптом з'ясував, що були порушення!». Пленум правління не погодився з головою: 27 квітня він заблокував його наказ, давши зелене світло з'їзду.

 

Переобраний Борис Савченко наразі зауважує, що ніякого з'їзду не було. «Это было самопроизвольное собрание. Как может проводиться съезд, когда председатель Союза (Борис Савченко. - ТК) лежит в больнице, его заместитель (Михайло Іллєнко. - ТК- после операции, а другой заместитель (Владлен Кузнецов. - ТК), никогда за 4 года не работавший, проводит какие-то действия? Кто его уполномочил, если он за два дня до этого был отстранен от должности моим приказом? А самое главное, что я, проверив подготовку к нему, понял, что съезд не готов. И я, персонально отвечая за него по уставу, его отменил».

 

Також, на думку пана Савченка, нове правління Спілки зібрано непрофесійно. До нього потрапили вісім «службистів» - функціонерів НСКУ. Окрім цього, членом контрольно-ревізійної комісії обрано головного економіста Спілки. «Как теперь комиссия будет проверять деятельность экономиста?» - запитує режисер.

 

Борис Савченко звинувачує колег у рейдерстві, додаючи, що перед з'їздом у нього відібрали печатку і свідоцтво. Передавати інші документи він не збирається. «Потому что меня никто не освобождал от полномочий», - пояснює він. Нині колишній (чи то чинний?) голова перебуває на лікуванні в ялтинському санаторії, звідки повертається 27 травня. Паралельно він консультується з юристами щодо своїх подальших дій, але наголошує, що діятиме суто в рамках закону. Колеги пана Савченка не виключають, що він оскаржуватиме результати з'їзду в суді, хоча «Детектор медіа» він такого наміру не підтвердив.

 

Нещодавно схожі події відбувалися в Москві. Коли черговий з'їзд російської Спілки кінематографістів у грудні 2008 року обрав замість Микити Михалкова головою Марлена Хуцієва, пан Михалков оскаржив це в суді. Суд визнав, що з'їзд проводився з порушеннями, після чого всесильний кінорежисер і актор скликав позачерговий з'їзд, який наприкінці березня 2009 року підтвердив його повноваження голови. «Очевидно, Борис Іванович обрав за взірець події в Москві, але він забув, що він не Михалков», - каже Сергій Тримбач і додає, що в Росії вирішальне слово залишилося за Кремлем.

 

«Областные организации возмущены тем, что их лишили права голосования, - зазначив ТК виконавчий директор Гільдії кінорежисерів «24/1» Сергій Кулаков. - Съезд собрал 15% членов Союза: из 1364 человек присутствовали лишь 200. Это был рейдерский захват высших органов управления национального творческого союза. В президиуме сидели работники Министерства культуры и туризма и Государственной службы кинематографии. Они же и вошли в правление». Обрання голови Держкіно Ганни Чміль до правління НСКУ пан Кулаков називає незаконним, посилаючись на принципи неурядових організацій Європи, які забороняють державним службовцям брати участь в управлінні неурядовими організаціями.

 

Водночас, за словами Сергія Тримбача, участь у з'їзді брали близько 500 членів НСКУ, з них приблизно чотириста - голосували. З'їзд, з огляду на перипетії його підготовки, був далеким від масовості, не приїхали більшість представників регіональних осередків і відділень. «Але це Борис Савченко організував акцію неприїзду. Його команда обдзвонила всі осередки й відділення, повідомила: не їдьте, здавайте квитки, що більшість і зробили. Водночас для одеситів ми залишили їхню квоту правління - 6 членів, яких вони можуть обрати в Одесі таємним голосуванням», - повідомив пан Тримбач.

 

Незважаючи на скандал довкола з'їзду, 14 травня відбувся другий пленум правління, на якому заступником голови обрали режисера Олега Фіалка. Члени правління відкинули пропозицію голови одеського відділення Спілки Ярослава Лупія скасувати результати з'їзду і призначити новий. Попередньо обговорили зміни в роботі НСКУ. Конкретні рішення прийматимуть уже на наступному пленумі в середині червня. Тоді ж, можливо, оберуть секретаря Спілки.

 

Розповідаючи про свої плани на посаді голови НСКУ, Сергій Тримбач зауважує: Будинок кіно - остання цитадель Спілки. «Раніше творчим середовищем були кіностудії. Нині практично всі вони перетворені на фабричні комплекси, там фактично немає творчих об'єднань. Будинок кіно - майданчик, на якому можна поновити це середовище. Нам слід спрямувати діяльність Будинку на те, щоб він був творчим осередком, де продукувалися б ідеї і гуртувалася  молодь, бо нині  середній вік спілчан - передпенсійний».

 

Для цього, звісно, потрібно реконструювати Будинок кіно. Борис Савченко пропонував зробити це шляхом надбудови декількох поверхів, залучивши інвесторів. Власне, на дослідження фундаменту і проектування надбудови пішли 1,5 млн гривень, виділених на реконструкцію з держбюджету. «Ідея Бориса Івановича легко надається для реалізації рейдерської схеми, коли вкладаються гроші, а потім інвестор заявляє, що все майно належить йому. Ми - люди кіно, нас легко обвести круг пальця. Тому інвестори - це небезпечно», - каже Сергій Тримбач. Він пропонує розраховувати на державну підтримку, а реконструювати Будинок кіно не надбудовуючи, а модернізуючи обладнання. Цього року в держбюджеті на реконструкцію нічого не передбачено. Проте Будинок кіно включено до плану реконструкції до проведення «Євро-2012», і Спілка розраховує на ці кошти.

 

Також новий голова НСКУ своєю місією вважає відновлення суспільної ваги Спілки. «Щоб вона повернула собі функцію інституту громадянського суспільства. Так було наприкінці 80-х років, коли влада нас боялася. І Україна як незалежна держава не відбулася б без інститутів громадянського суспільства. Тому треба працювати, лобіювати інтереси Спілки і кіно», - резюмує Сергій Тримбач.

 

«Детектор медіа» звернулася до поважних кінознавців, обізнаних із ситуацією в Спілці, з проханням прокоментувати скандальний з'їзд і переобрання голови. «Я не був на з'їзді, тож інформацію знаю від своїх колег. Тому я не можу коментувати те, свідком чого я особисто не був. Як на мене, Сергій Тримач - абсолютно адекватна, порядна людина. Він розуміє, що повинна робити спілка і в якому напрямку має рухатися. Я не хочу коментувати діяльність Савченка, бо не слідкував активно за нею», - сказав ТК кінокритик Алік Шпилюк.

 

Кінознавець Володимир Войтенко, який свідомо не є членом НСКУ і вважає, що Спілка намагалася законсервувати кінопроцес, а її керівництво лишалося в минулому часі, тим не менш сподівається, що обрання Сергія Тримбача - це шанс до реальних змін. «Як правило, головою спілок скрізь на пострадянському просторі вибиралися режисери. Це прецедент, коли обрано кінокритика. Це інший погляд на життя. Знаючи Сергія Тримбача, який є реальною людиною, я сподіваюся, що йому вдасться все змінити. Звісно, він для цього має зібрати команду молодих людей і однодумців. Це буде важко зробити, але це шанс повернути Спілку обличчям до реальності і зробити з неї осередок для спілкування, де б народжувалися творчі ідеї. Було би природно, якби Дім кіна, який належить Спілці, було відкрито для неформальних організації молодих кінематографістів. Вже кілька років, як із Дому кіна пішов фестиваль "Молодість". Треба повернути туди хоча б деякі важливі фестивальні програми. Також Спілка є громадською організацією, яка мала би висловлювати свою громадську позицію, щоб її голос було чути в суспільстві», - зауважив Володимир Войтенко.

 

Довідка:

 

Національну спілку кінематографістів України (статус національної Спілка отримала в 2000 році) засновано в лютому 1958 року. Об'єднує на добровільних засадах драматургів, сценаристів, режисерів, операторів, акторів, художників, редакторів, звукорежисерів, монтажерів, кінознавців і кінокритиків, композиторів, організаторів кіновиробництва. Нині нараховує понад 1200 членів. Вищий керівний орган - з'їзд; вищий виконавчий орган у період між з'їздами - правління; між пленумами правління - секретаріат.

 

Сергій Тримбач - президент Асоціації кінокритиків України, член Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України, член Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка, лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка, завідувач відділу кіно Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України.

 

Борис Савченко - актор і режисер, заслужений діяч мистецтв України. Закінчив Одеське театрально-художнє училище, акторський факультет ВДІКу (майстерня Е. Геники, А. Шишкова, С. Герасимова), та режисерський факультет КДІТМу ім. І. Карпенка-Карого (майстерня А. Войтецького). Знявся у стрічках «Тиша», «Скарби республіки», «Живе такий хлопець», «Дні льотні», «Місяць травень», «Герой нашого часу», «Гвинтівки Терези Карар», «Камінний хрест», «Зайвий хліб», «Їх знали тільки в обличчя», «Втікач з Янтарного», «Трембіта», «В цьому пекельному місті», «Захар Беркут». Як режисер поставив фільми «Пам'ять землі» (1976), «Мужність» (1981), «Ще до війни» (1982), «Легенда про безсмертя» (1985), «Ігор Савович» (1986), «Земляки» (1988), «Меланхолійний вальс» (1990), «Для домашнього огнища» (1992). Очолив НСКУ в березні 2005 року, після 15-річного головування оператора й режисера Михайла Бєлікова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27338
Читайте також
02.06.2009 17:07
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
26 363
02.06.2009 12:45
Алена Прокопова, «Известия в Украине»
36 369
26.05.2009 11:33
Дмитро Десятерик, «День»
36 155
25.05.2009 15:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
29 083
13.05.2009 10:39
Тетяна Селезньова, «Главред»
40 266
06.05.2009 12:31
Юрко Космина, «Обком»
39 272
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гуцол В. (тому кто мне ответил)
5450 дн. тому
В Америке действительно нет Дома кино. Там есть Голливуд, по аналогии многим похоже. Во вторых, там всё работает как часики давным-давно. А у нас всё поваляли в 90-е. И теперь режиссёрам даже собраться в одном месте негде, кроме как на фестивалях.
Делегат
5451 дн. тому
В составе правления 61 человек. Таково требование устава Союза. И нечего ёрничать, если не разбираетесь.
для Гуцол В.
5451 дн. тому
Кино снимается или не снимается независимо от того, существует ли Дом кино. Вот в Америке Дома кино нет, а само кино есть. Я вовсе не ратую за закрытие Дома кино. Просто не нужно путать халву с портянками :-)
Диво дивное
5451 дн. тому
В составе правления - 61 человек! Это чем они собираются управлять? Кино нынче снимается не там и не теми.
Гуцол В. (Одесса)
5452 дн. тому
Опять видно - хотят делить деньги народные. Осталось ещё отдать Дом кино в частные лапы. А потом с невинным лицом младенца спрашивать: "А почему нет украинского кина??.." Вы мне скажите будет в этом году фестиваль "Відкріта ніч"???? Вопрос видимо риторический...((
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду