Ігор Слісаренко і Євген Глібовицький: два погляди на скандал навколо публікацій журналу “Персонал” і репутації відомого журналіста

27 Червня 2002
4121

Ігор Слісаренко і Євген Глібовицький: два погляди на скандал навколо публікацій журналу “Персонал” і репутації відомого журналіста

4121
Ексклюзивні інтерв’ю “Телекритиці” минулого і нинішнього “облич” ранкових ТСН “Студії “1+1”.
Ігор Слісаренко і Євген Глібовицький: два погляди на скандал навколо публікацій журналу “Персонал” і репутації відомого журналіста
Майже місяць низка видань мусує матеріали про Ігоря Слісаренка та Міжрегіональну Академію управління персоналом. Це не реклама журналіста й навчального закладу, а звинувачення в антисемітизмі, фашизмі й нацизмі, викликані публікаціями у журналі “Персонал”, головним редактором якого є Слісаренко .

Оскільки “Детектор медіа” вважає своїм обов’язком аналізувати усі ситуації, пов’язані з правами та обов’язками вітчизняних журналістів, а також дотримуючись принципу неупередженості, ми вирішили дізнатися, як ситуація виглядає і очима одного з винуватців подій , і очима його колег, зокрема, з каналу “1+1”, з якого Слісаренка нібито офіційно і не звільнено, і в той же час з понеділка він не виходить у ефір ранкових ТСН.

Отже, слово Ігорю Слісаренко та Євгену Глібовицькому, який замінив першого в ефірі ранкової програми “1+1”. На жаль, офіційного коментаря від телекомпанії з приводу ситуації з Ігорем Слісаренко на цей час “Детектор медіа”, не зважаючи на всі зусилля, отримати не вдалося.


Ігор Слісаренко: “Я лондонський студент, тому мені абсолютно не притаманний жодний антисемітизм”

- Пане Ігорю, як ви самі пояснюєте те, що вже майже місяць деякі видання пов’язують вашу редакторську роботу з антисемітизмом і фашизмом? Що відбувається?

- Відбувається кампанія дифамації, яку розпочав такий скандально відомий діяч, як Вадим Рабинович і посольство Ізраїлю. Дії посольства Ізраїлю тут зрозумілі. Проводиться загальносвітова піар-кампанія під назвою “Хезбаллах”. Вона має на меті виправдати політику Ізраїлю на Близькому Сході. Тому я не дивуюся. Більше того, я можу сказати, що навіть тішуся, що мене занесли в “клуб” таких поважних людей, як Тед Тернер, французький посол у Великій Британії, дружина голови Європейського Центробанку. Всіх їх звинувачено в антисемітизмі саме за критику ізраїльської політики.

У нас, на жаль, кампанію спрямовано, передусім, проти Міжрегіональної Академії управління персоналом – найбільшого недержавного освітнього закладу, де вчаться близько 23 тисяч студентів з 19 країн, викладають сотні викладачів. Тобто, було намагання ізолювати не лише автора статті Георгія Щокіна й мене як редактора журналу, а й саму Академію. Ми спостерігали, який тиск, саме тиск чинився на державних діячів, політичних діячів, які співпрацюють з МАУП, які входять до складу Піклувальної Ради Академії. Просто тішуся, що всі вони витримали цю зухвалу кампанію, і ніхто не вийшов з Піклувальної Ради. Більше того, про деяких людей персонально називали в публікаціях, писали, що вони, мовляв, полишили-таки МАУП на знак протесту. Але це виявилося абсолютною брехнею. Зараз я дізнався, що Леонід Макарович Кравчук вимагає від “Столичних новин” спростування поданої в газеті інформації, що він начебто вийшов. - Як ви оцінюєте вплив цієї ситуації на Вашу репутацію?

-Я гадаю, що вона не зазнала і не зазнає якогось збитку. Репутація мене як порядного журналіста не постраждала. Ті люди, які мене знають і поважають, і яких я поважаю, не лише не відвернулися від мене, а й пропонували допомогу зі свого боку, висловлювали свою підтримку. Це для мене велике щастя. Бо саме в таких неприємних ситуаціях проявляється справжнє ставлення й людяність. А щодо звинувачень, то я просто не хочу вдаватися в будь-які спростування, запевнення, що я зовсім не такий. Я хочу сказати лише однією фразою, на манір професора Преображенського. Він казав: “Я московський студент, тому я не можу так вчинити”. Я скажу так: “Я лондонський студент, тому мені абсолютно не притаманний будь-який расизм, будь-яка ксенофобія, антисемітизм. Я нічого не маю проти ані євреїв, ані арабів”.

- Тобто, з вашого погляду, стаття Щокіна в редагованому вами журналі не має нічого спільного з антисемітизмом?

- З мого боку буде не дуже тактовно це оцінювати. Краще тут запитати самого автора чи тих авторів, які це коментували. Я особисто не бачу у цій статті жодних підстав для розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Там є критика певної ідеології, сіонізму. Можна і потрібно дискутувати з приводу цієї критики і цієї статті, погоджуватися чи не погоджуватися – але не більше.

- Чому з’явилася ця стаття?

- Близькосхідні події змушують всіх шукати причин конфлікту. Ідеологія уряду Ізраїля стає об’єктом критики медіа.

- З яких причин Міжрегіональна Академія не відреагувала належним чином на звинувачення в антисемітизмі?

- Як? Ми зробили те, що треба й варто робити в подібних ситуаціях. Наші юристи вже підготували й передали до суду позови до “Столичних новин”, “Столички” і конкретних авторів. Йдеться про захист честі, гідності й ділової репутації та відшкодування матеріальних збитків. Позивачами виступають Міжрегіональна Академія управління персоналом, Міжнародна кадрова академія, та дві приватні особи - Георгій Щокін і я. Ми сподіваємося, що знаходимося в правовій державі, тому й чинимо так, як маємо чинити. Щодо медіаконтратаки і дискусій, то з ким ми мали б їх влаштовувати? З Рабиновичем? Люди, які до нас зверталися, отримували всю інформацію. Були й публікації на наш захист. Я можу перерахувати газети “Сільські вісті”, “Молодь України”, “Демократична Україна”. Даруйте, якщо я зараз когось не згадав, але ми всім їм щиро вдячні. (Як стало відомо “Детектор медіа”, зараз ситуацію з публікаціями у “Персоналі”, з одного боку, і з другого – у “Столичных новостях» розглядає Комісія по журналістській етиці.

- Ви не виходите в ефір каналу “1+1”. Чому це сталося? Власне, яка тут роль цього скандалу?

- По людські я чекав, що керівництво каналу, передусім, генеральний продюсер висловить свою підтримку, дасть знати про своє ставлення. Досить довго він мовчав. Кампанія тривала майже місяць, і тривало мовчання, яке можна було трактувати по-різному. Я, як людина доброзичлива, не мав жодних сумніві у щирості відносин з паном Роднянським. І сподівався, що мовчанка – це невтручання, що її можна тлумачити як корпоративну солідарність зі мною. Але потім мені подзвонили колеги й повідомили, що на каналі висить лист пана Роднянського до колективу. Там він каже, що моя робота на “1+1” несумісна з моєю роботою на посаді головного редактора журналу “Персонал”. Далі йде розлогий текст з нагадуваннями про людську мораль, порядність, чесність і подібне. Я написав колегам лист у відповідь, де подякував за те, що вони не повірили в усю цю маячню. Пану Роднянському порадив, перш за все, звернутися до власного сумління, наприклад, згадати про останню виборчу кампанію, перед тим, як робити мені закиди у відсутності чогось чи порушенні етичних норм.

- На якому каналі Ви бачитимете себе після можливого уходу з “1+1”?

- Я на цей момент ще не отримував пропозицій. Раніше до мене зверталися з інших телекомпаній з різними проектами. Буду тепер думати. Але зараз літо, мертвий сезон. І я хотів би цей час присвятити своїм давнім зобов’язанням – написати дві книжки – з політичної журналістики та політичної комунікації. Я ставлю перед собою таке завдання на цей період.

- А телевізійний проект Вашої мрії буде реалізований?

- Для цього мало того, щоб знайшовся телеканал, який би захотів робити такий проект. Боюся, що треба, щоб і ситуація в країні трошки поліпшилася, щоб розширилися межі свободи слова.

- Така програма як “Hard talk”, до якої подібний Ваш омріяний телепроект, могла б сподобатися українському глядачеві?

- Думаю так. Український глядач вже стомився від улесливих, прорахованих, очікуваних запитань гостям у студії. Адже треба ставити ті питання, які цікавлять самого глядача.

Євген Глібовицький: “Я можу висловлювати лише свою думку і свої враження. І свій сум з приводу ситуації, що склалася”

- Євгене, яке Ваше ставлення до статті у "Персоналі", що стала приводом медіа-скандалу навколо Ігоря Слісаренка, цього журналу та МАУП?

- Якщо безсторонньо подивитися на матеріал, викладений у “Персоналі”, то побачимо досить упереджений текст із маніпулятивним підбором фактів і без внутрішнього чи зовнішнього балансу. Іншими словами – це той гірший зразок журналістики, так часто, на жаль, демонстрований українськими медіями. Думаю, масштабу сьогоднішньої проблеми не було б, якби поруч були коментарі із альтернативними точками зору, а над деякими логічними зв‘язками всередині матеріалу попрацювала б рука редактора. І тоді стаття, яка зачіпає цікаву для громадськості тему, могла б породити здорову дискусію, що могла б бути корисною для суспільства та стати ще одним доказом реальної практики свободи слова у країні.

Мені невідомо, якою була роль Ігоря – чи є він реальним редактором журналу, чи числиться там “за посадою”, чи мав він вплив на появу цієї статті в журналі, чи це сталося поза його бажанням, волею чи поінформованістю. Але можу стверджувати як людина, яка з ним досить багато спілкувалася – я не можу пригадати за ним проявів етнічної, релігійної чи ще якоїсь нетолерантності. У зв‘язку з цим деякі тези листа Ігоря Слісаренко до керівництва “1+1” мені хотілося б пояснювати іншими причинами, ніж ті, які лежать на поверхні. Більше того, ті думки, які він висловлював, коли я просив його роз'яснити мені деякі обставини арабо-ізраїльського протистояння, аж ніяк не здавалися мені такими, які б відповідали духові чи букві статті в “Персоналі”. З іншого боку, я не знаю, яким є характер відносин між Ігорем і автором статті. Тут надто багато нюансів.

- Як ви ставитеся до поки що нібито умовного, але в перспективі реального звільнення Ігоря Слісаренка з «1+1»? Наскільки ситуація звільнення є конфліктною?

- Я не маю поняття, чи це питання взагалі якось юридично вирішене на сьогоднішній день. Дзвоніть у прес-службу каналу. У певний момент з'явився лист генпродюсера каналу з мотивацією керівництва “1+1”. Там йшлося про те, що Ігор так і не дав жодних пояснень з приводу появи статті в редагованому ним журналі, а канал не займає тих, хто сприяє ксенофобії. У відповідь з'явився не менш жорсткий лист Слісаренка, де Ігор давав негативну оцінку об'єктивності каналу у передвиборчий період, за що поклав відповідальність на керівництво каналу.

Мені шкода, що на каналі стало одним добірним фахівцем менше, так само як я шкодую з того приводу, що з‘явився ще один інформаційний привід, який може зашкодити репутації каналу «1+1». Такі конфлікти відволікають від суті основних проблем інформаційного мовлення, а проблеми, які існували і існують у царині професійних стандартів з мови аргументів переводять на мову емоцій.

- Як Ви оцінюєте той факт, що Ви заступили Ігоря Слісаренка в ефірі? Взагалі, наскільки зручна така ситуація у відносинах між колегами?

- Щойно я довідався про те, що можливий мій перехід на ранковий ТСН, я подзвонив Слісаренкові, ми досить довго і грунтовно поговорили – і він сам «благословив» мене йти на місце, на якому він працював. Я зберігаю нормальні відносини і з Ігорем, і з тими, хто працює на каналі.

Зрештою, ви стежите і за мною, і за каналом вже багато років. Мене важко запідозрити у кон‘юнктурності підходів. Я можу відійти у випадку незгоди і не боюся втратити роботу, коли треба захищати честь або принципи. Водночас, канал – чи не найкраще адміністрована медійна структура в Україні. Кожен з нас має свої вади і свої шаблони поведінки. Керівники каналу часто чули від мене часом в‘їдливі думки з приводу тих чи інших моментів редакторської політики, але завжди – не далі, ніж у межах колективу ТСН. У всіх нас є своє розуміння професійної етики. Після всього викладеного тут я вважаю можливим для себе працювати на ранковому ТСН (особливо зважаючи на ширші рамки свободи у ранковому ефірі). Керівництво – теж. Об‘єктивні обставини і так утруднюють життя, тому ми намагаємося не чинити одне одному дурних клопотів, а у принципових моментах йдемо на діалог. У цьому і полягає суть існування на 1+1 таких різних людей, які разом формують команду.

Звичайно, що є відчутний дискомфорт. Зрештою, ми стільки часу пропрацювали з Ігорем пліч-о-пліч, він був моїм безпосереднім керівником, коли я тільки прийшов на «1+1» …

Це той випадок, коли один вчинок плюс відсутність компромісних кроків призводять до максимально негативних результатів. Думаю, програли всі. І Ігор, і канал, і автор публікації, навіть якщо він цього не розуміє. Програли і «Столичные», які замість того, щоб сконцентруватися на суті проблеми, знову «наїхали» на «1+1», підтвердивши свою скандальність і тенденційність. Сумнівно, що такий стиль подачі матеріалу може бути переконливим. Скорше, спричиняє зворотній ефект. А на загал ці інформаційні атаки стали вже просто нудними, нівелюючи рідкісне зерно раціо у критиці «1+1» (як і інших суб‘єктів) своїми емоціями і амбіціями.

Зрештою, може, краще зв'яжіться зі Слісаренком і Роднянським, і всіма задіяними сторонами. Я можу висловлювати лише свою думку і свої враження. І свій сум з приводу ситуації, що склалася.

Читайте також:

Лист І. Слісаренка до посла Великої Британії

Президія МАУП готує позов до "Столичных новостей"

Ігор Слісаренко готує судовий позов проти тижневика “Столичные новости”

Кілька слів Ігорю Слісаренку
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Києво-Могилянська Академія
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4121
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду