Олексій Мустафін: «У тому, що країна в 2004-му опинилася за крок від прірви, провина Кучми є найбільшою»

13 Березня 2009
43129
13 Березня 2009
15:07

Олексій Мустафін: «У тому, що країна в 2004-му опинилася за крок від прірви, провина Кучми є найбільшою»

43129
Автор проекту «2004» (СТБ) наголошує, що не знімав «кіно про Майдан», і вважає, що роль Леоніда Кучми в тих подіях була визначною, але у фільмі екс-президент сам себе викриває.
Олексій Мустафін: «У тому, що країна в 2004-му опинилася за крок від прірви, провина Кучми є найбільшою»
Керівник інформаційного мовлення телеканалу СТБ Олексій Мустафін опинився у фокусі уваги «Детектор медіа» на початку березня, коли в ефір вийшов його 4-серійний документальний фільм «2004» (відео). Пости у блогах «ТК», де ще до завершення трансляції циклу почалося його обговорення (Ольги Кашпор, Дмитра Сизова, пізніше – Лаврентія Малазонії, Діани Дуцик, Наталії Лигачової), зібрали чимало відгуків, як і статті Олександра Михельсона і Отара Довженка за підсумками перегляду. Висловлювались найрізноманітніші думки: від того, що фільм, у якому проаналізовано політичні події 2004 року в Україні, є замовним відбілюванням Леоніда Кучми, до дифірамбів на адресу автора, який «нарешті сказав правду». В учасників дискусії та звичайних глядачів фільму виникло чимало запитань до Олексія Мустафіна. «Детектор медіа» вирішила поставити ці запитання йому особисто.
– Олексію, про що, перш за все, ви знімали свій фільм? Які контексти були для вас найважливішими?
– Чесно кажучи, я й сам був трохи здивований тим, із яким ентузіазмом у нашому проекті почали шукати підтексти і «приховані завдання». Тому, мабуть, варто пояснити, якою ми бачили мету «2004» і чим цей проект точно не є. Це не фільм про Помаранчеву революцію чи Майдан. Це не памфлет-викриття. Ми не намагалися з’ясувати, хто був правий чи винуватий у політичній боротьбі 2004 року. Це спроба подивитися на ті події з відстані чотирьох років, привід для роздумів про вітчизняну політику, про здобуті й утрачені можливості, про політичну відповідальність і ціну, яку країна може сплатити за її відсутність. Враховуючи, що більшість із наших глядачів мають власний погляд на 2004-й, ми свідомо відмовилися від звичного для нашої публіцистики дидактичного тону, звели до мінімуму авторський текст, залишивши більше часу для героїв. Хоча, звісно, в мене є власний погляд на події 2004 року, і в цьому сенсі фільм можна назвати суб’єктивним. 
– Справді, авторського тексту у фільмі начебто небагато. Та водночас ви особисто досить вагомо присутні в кадрі, що робить фільм саме авторським, таким, що відображає саме вашу позицію. До того ж, надзвичайно промовистий відеоряд картини. Тобто,  це фільм саме Мустафіна! Що з уже написаного про проект здається вам таким, що не відповідає вашому справжньому:) задуму?
– Майже все… Жартую. Мені здається, що забагато конспірології й оцінок автора, замало аналізу власне продукту. Я сам розумію, що він міг бути кращим, і з іронією ставлюся до власних талантів як документаліста, але хотілося б фахової, а не політичної критики. 
– Чому у фільмі стільки Кучми і немає інших гравців тих часів – Януковича, Ющенка, Тигіпка, Тимошенко?
– Ми свідомо відмовилися від того, щоб брати інтерв’ю у чинних політичних лідерів на кшталт Ющенка, Януковича чи Тимошенко. Насамперед тому, що розуміли: відвертої й навіть просто розлогої розмови з ними не вийде. Не в останню чергу з огляду на те, що вони змушені узгоджувати свої оцінки з позицією в нинішній політичній грі. Що ж до присутності Кучми, то, на мою думку, його роль у подіях 2004 року була справді визначальною. Тому ми дуже хотіли взяти в нього інтерв’ю. На жаль, він довго не міг знайти час для нашої знімальної групи. Тому ми навіть не встигли до запланованого терміну – четвертої річниці виборів. Але врешті-решт ми таки домоглися свого – і, гадаю, наша наполегливість була виправданою. Розмова, як на мене, вийшла дуже цікавою.  
– Кучма виступає в якості кого? Відстороненого – принаймні, від теперішніх подій – експерта?
- Він виступає у якості президента України 1994-2005 років. Він не експерт, він діюча особа у подіях, про які ми розповідаємо. Та й власне відстороненість Кучми від сучасної політики є відносною - адже чи не всі теперішні українські політики - випускники кучмінської школи, хай навіть деякі з них провчилися у ній лише кілька років. 
– Основна претензія до вашого фільму – що він піарить, або ж героїзує, роль Кучми в подіях 2004 року. Що ви можете відповісти на це?
– Вибачте на слові, але мені здається, що так можуть казати лише люди, які не зовсім уважно дивилися проект. Збільшити роль Кучми в подіях 2004 року навряд чи можливо, вона й так була вирішальною. Що ж до героїзації... Я не думаю, що хтось чекав, що він у нашому фільмі буде каятися чи звинувачувати себе в тому, що відбулося в країні. Як і будь-який політик, він пояснює свої дії так, щоб виглядати мудрим державним діячем.  
– Але чи не підіграєте й ви йому в цьому – ось у чому питання. Адже у фільмі практично немає справжніх противаг міфотворчості у виконанні Кучми.  
– Насправді, на моє переконання, саме цей «образ ідеального політика» в уявленні Кучми – дякую, пані Наталю, за запропоновану модель  – краще за будь-які «зовнішні» оцінки демонструє справжні причини того, що відбулося в Україні у 2004 році. І цінність його «зізнань» полягає саме в тому, що він сам про це каже, а не якісь підступні вороги чи опоненти. На моє глибоке переконання, в тому, що країна в 2004-му опинилася за крок від прірви, провина Кучми є найбільшою.
– У яких фрагментах, на ваш погляд, Кучма розвінчує (видає) сам себе?
– Та майже в усіх. Якщо, звісно, для цього підходить слово «розвінчання». Нагадаю, що починається проект із оцінок попередніх 9 років президентства Кучми. І ми одразу бачимо людину, яка всі негаразди пояснює «обставинами, які склалися» або ж «відсутністю іншого вибору». Жодного слова про власну відповідальність. Навіть пояснюючи суть запропонованої ним політичної реформи, Кучма каже про відповідальність парламенту, більшості, уряду, але не президента. Ба більше: виявляється, якби Олександр Мороз не викреслив із Конституції права глави держави на розпуск парламенту, жодної реформи взагалі б не було... 
Підсвідоме прагнення уникнути відповідальності в роздумах Кучми проривається на поверхню протягом усього фільму і досягає кульмінації в момент, коли йдеться про вибір – розганяти чи не розганяти людей, які зібралися на майдані. Лейтмотив власних міркувань Кучми – якщо щось трапиться і, не дай Боже, будуть жертви, відповідати доведеться саме йому. Саакашвілі він мало не заздрить – мовляв, розігнав, і його за це навіть не картали (насправді картали, хоча й не дуже). Чи, скажімо, пасаж про дітей (яких було багато вдень, але не вночі) – мовляв, ми ж не могли застосувати проти них силу (тобто проти дорослих могли)... Звісно, незважаючи на мотиви, незастосування владою сили проти демонстрантів виглядає плюсом. Але вважати це героїзацією? Хоча не виключаю, що сам Кучма і справді вважає себе героєм. У тій парадигмі політики, яку він сповідує, можливо, це й справді так... 
А про що свідчать нарікання на опонентів і просто політиків, що, мовляв, тих «цікавила лише влада» або ж «рятували ситуацію в неконституційний спосіб»? Немовби не Кучма цих людей виховав як політиків. Немов не з нього вони навіть у дрібницях брали приклад (звісно, іноді дуже творчо його розвиваючи)...  
– Чи впевнені ви в тому, що це розуміє ваш глядач?
– Ну, я ніколи не ставився до глядачів як до нерозумних малят. Дорослі люди можуть зробити висновки без особливих підказок. З іншого боку, ще раз підкреслюю, в нас не було завдання «розвінчати» когось, і Кучму зокрема. Ми пропонуємо глядачу самому подумати над тим, що кажуть герої фільму. Можливо, хтось вирішить, що Кучма і справді мудрий державний діяч. Його право. Врешті-решт, стан, у якому нині перебуває країна, може свідчити, що ставлення Кучми до місії державного діяча поділяє чимала кількість наших співгромадян. 
– Герої фільму кажуть саме те, що ви залишили у фільмі після монтажу синхронів:). До речі, у фільмі є багато обірваних фраз… Тобто, все одно ви складали власну авторську мозаїку з того, що говорили вам учасники картини. Чим ви при цьому керувалися перш за все?
– Ні, ми намагалися не обривати героїв на півслові і, звісно, робили все можливе, щоб у жодному разі не спотворити їхню думку. Можливо, саме тому перевищили планований хронометраж у 40 хвилин на серію майже до години.  
– Яке ваше особисте ставлення до ролі Кучми в тих подіях?
– Скептично-негативне. Власне, моє ставлення до нього не змінилося з 1994 року. Хоча на тлі спадкоємців він може виглядати справжнім «титаном думки», але ж, знову кажу, спадкоємців таких виховав теж він. 

 

 

– Чому у фільмі таку увагу приділено людям, пов’язаним із медіа? Тодішні прес-секретарі Ющенка, Януковича, керівники служб зі зв’язків із громадкістю «Нашої України», «Пори», журналісти?

– Ці люди за визначенням є посередниками між політиками і громадою, і саме тому більше розуміються на справжній ролі політичних технологій і краще відчувають громадську думку. До того ж, вони краще і зрозуміліше говорять, чіткіше формулюють думки... 
– Чому так і не названо тих, хто розробляв, наприклад, ролики з трьома Українами тощо?
– А навіщо? Ми ж не мали на меті їх «замочити». Зрештою, герої фільму спільними зусиллями досить чітко локалізували їх. А те, що не назвали прізвищ, – теж своєрідна ілюстрація «правил гри» у нашому політикумі. Мушу тільки підтвердити: ми не вирізали конкретного імені, його не назвали ані Погребинський, ані Геращенко, ані Піховшек, ані Мартиненко, ані Шуфрич, ані Рахманин.  
– Чому, по суті, в негативному світлі представлено лише Юлію Тимошенко – яка була за радикалізацію майданного сценарію, як стверджується у фільмі? І чому не названо інших «героїв»?
– Та невже? Я так не думаю. Персонажі фільму висловлювали свої власні думки. Право на це мають і Погребинський, і Мартиненко, і Третьяков. Власне, як прямі закиди на адресу Тимошенко можна розцінити хіба що слова про те, що отруєння Ющенка пішло їй на користь, і про її неузгоджені заклики до штурмів. Але це знову ж таки слова конкретних учасників стрічки. 
– Чому у вашому фільмі практично немає Віктора Медведчука? Його участь у кампанії Януковича не викликає сумнівів, а слова Нестора Шуфрича, наведені у фільмі, є непрямим свідченням причетності Віктора Володимировича (прізвища Шуфрич не називає) до застосування адміністративного ресурсу («Януковича будемо обирати»).
– По-перше, Медведчук з’являється ще й у третій серії, коли йдеться про політику АП щодо неурядових організацій. По-друге, герої – можливо, з якихось власних міркувань, можливо, з огляду на особу, що брала інтерв’ю :), – роль Медведчука не виокремлювали (окрім двох випадків, які висвітлено у фільмі). Робити це штучно за власною ініціативою я не вважав за необхідне. Можна назвати це проявом «партійної етики»? Якщо так – то я не заперечуватиму. 
– До речі, щодо неурядових організацій. У фільмі йдеться про те, що Медведчуку таки вдалося їх корумпувати та зробити лояльними до влади. Але ж насправді багато організацій не пішли на співпрацю з владою! Я особисто можу це засвідчити, бо була учасником тих засідань, які проводили, наприклад, НУО, що працюють у сфері медіа, і ми тоді, у 2004 році, відкинули пропозиції Адміністрації Президента та Кабміну щодо співпраці. До речі, ці пропозиції були цілком офіційними, і ні про ніякі гроші й мови не було…
– Ну, по-перше, йшлося не про всі неурядові організації, а насамперед про молодіжні, ті, що могли стати базою для «боротьби з режимом»… По-друге, я не стверджую, що це був єдиний шлях для НУО. Принаймні, експерти в нас згадують і про підсаджування на голку ґрантів, і про демонстративну відкритість діяльності, що унеможливлювало їхнє використання у політичній боротьбі.  
– Чи не здається вам, що ви фактично підживлюєте міф про Помаранчеву революцію як про «творіння американського закулісся»?
– Навпаки. По-перше, у проекті борців із режимом, які діяли задовго до Помаранчевої революції, відокремлено від самої Помаранчевої революції, ці феномени пов’язані, але непрямо, і це зрозуміло з фільму. По-друге – кожний, хто уважно дивився проект, міг переконатися, що ініціатива протесту походила з України, організаторами були українці, підтримували опозиціонерів на початках зовсім не американці, а настрої американців наші співвітчизники змінювали свідомо, і давалося це великою працею. Тож насправді все було набагато складніше, аніж звикли вважати і в помаранчевому, і в біло-синьому таборі. 
– Чому майже нічого немає про те, чи були все ж таки масштабні фальсифікації під час другого туру виборів у 2004-му, чи ні? Власне, все зведено до того, що за будь-яких умов у разі поразки помаранчеві виступили б із протестами?
– Ми не суд, щоб визначати – були чи не були, вплинули чи не вплинули. Про фальсифікації у фільмі йдеться, й не раз. Причому не тільки зі слів помаранчевих, але й зі слів експертів, і навіть – хоча й зовсім трошки – з вуст Кучми. Чи виступили б помаранчеві в будь-якому разі? Виступили б, звісно. Згадайте Вітренко, згадайте Богословську – в Україні той, хто програв, завжди каже про фальсифікації. І, як не дивно, здебільшого небезпідставно. Відмінність 2004 року в тому, що про фальсифікації не просто говорили помаранчеві, вони збурили мільйони людей. Лише технологіями зробити це щонайменше складно.  
– Чи узгоджували ви зміст свого фільму з Віктором Пінчуком? Якщо ні, то чи мали хоча б розмови з ним щодо цього проекту?
– Ідею проекту з Пінчуком не обговорював, сценарій на вичитку не давав :). Знаю, що фільм він дивився, наскільки мені відомо – в цілому він йому сподобався. 
– Чому фільм, знятий явно в теплу пору минулого року, вийшов в ефір тільки навесні 2009-го? В чому причина затримки?
– Власне, як я вже казав, чи не найголовнішою причиною була затримка з інтерв’ю Кучми. 
– Чи згодні ви з твердженням, що у фільмі зовсім не показано Майдан як явище, а лише переважно як політтехнологію? Чи пояснюється це вашим особистим ставленням до тих подій?
– Знову ж таки, цей фільм – не про Майдан. Але жодного замовчування цієї теми у фільмі я не бачу, про те, що Майдан був, говориться багато. Чому він був – свої думки висловлюють герої й експерти. Принагідно хотів би висловити щирі вибачення Володимиру Скачку, якщо його слова, використані в фільмі, були чи могли бути інтерпретовані так, що в когось виникли найменші сумніви в послідовності його негативної позиції щодо Майдану та помаранчевих політиків. Його позиція є незмінною багато років – готовий це підтвердити в будь-якій аудиторії, в будь-який час. Можливо, моєю помилкою було те, що я вважав, ніби його аргументи на підтвердження цієї позиції і без того відомі широкому загалу. 
– Ви і справді вважаєте, що Майдан – це технологія, а приписувані йому досягнення у царині формування громадянського суспільства не варті уваги?
– Я Майдан технологією не вважаю. А його вплив на формування громадянського суспільства? Ми ж добре знаємо, що за останні чотири роки завдяки поваленню авторитарного режиму Кучми вільні українські митці, які провели чимало часу на Майдані в буремному 2004-му, зробили чимало глибоких документальних і публіцистичних проектів, які всебічно, але – головне – без жодної односторонності дослідили цей феномен. І водночас відповіли, чому громадянське суспільство, яке так яскраво виявило себе на Майдані, із не меншими завзяттям протягом усього цього часу змушувало помаранчевих лідерів дотримуватися взятих на себе обіцянок. 
– Тонкий стьоб?
– Ні, пропозиція. «Забодати» СТБ якісним продуктом, зробленим людьми, які не так скептично ставляться до «героїв революції». 
– Чому в фільмі немає героїв – пересічних громадян? Ви вважаєте, що вони були лише інструментом політтехнологій?
– Не вважаю. Але фільм не про це (як справедливо зазначив Олександр Михельсон). Або ж не зовсім про це… 
– Ви свідомо зображали Майдан найчастіше як натовп, і часто агресивний?
– В, мабуть, дивилися якийсь інший фільм. У нашому проекті дуже багато світлих облич із помаранчевою символікою. Насамперед – звичайних людей. Хоча при бажанні... Можливо, ви пам’ятаєте передвиборний ролик, знятий на пісню Кобзона, ми про нього теж згадуємо в фільмі. Так от, монтували його з матеріалів, знятих і змонтованих ще у 1999 році. Нашвидкуруч. Тому в одному місці «проскочив» один кадр. У помаранчевому таборі це помітили, але чомусь вирішили, що це таємничий 25-й кадр, яким прагнуть зазомбувати виборця. Пам’ятаю, як ми зі сміхом спостерігали, як деякі мудрагелі намагалися зрозуміти, що він означає. Насправді там був план Южмаша, але версії висувалися найфантастичніші. Врешті вони самі себе переконали, і через кілька років намагалися втулити 25-й кадр вже у власний ролик, але вже на повному серйозі... Недарма кажуть, що треба бути простішими – і до вас потягнуться люди. 
– Чи були неприємності у вас – наприклад, незадоволення когось із тих, хто знімався в картині, – після виходу фільму?
– Я із зацікавленням вислухав усі зауваження. Не лише тих, хто знімався в фільмі. Сподіваюся, що завдяки їм зрозумів: можна було зробити краще. Хоча, з іншого боку, іноді й справді дивує, коли автору наполегливо пояснюють, про що, на думку рецензента, він мав знімати фільм. Досі я думав, що автор і продюсер можуть визначитися з цим самостійно. 
– Фільм дуже добре змонтовано, як ми вже говорили. І з дуже добрим розумінням – на противагу багатьом іншим журналістським роботам у документалістиці – значення відеоряду, того, що він є повноправною частиною фільму, яка може доповнювати контентну частину, створювати контрапункт тощо. Яку роль у проекті відігравав режисер?
– Ключову. Це фільм Ярослава Андрущенка – так само, як і мій. 
– А які завдання ви, як автор, ставили режисеру?
– Зрозуміти мене. Це не так просто, як може здатися на перший погляд. 
– Хто з героїв фільму для вас особисто розкрився з несподіваного боку? Від кого ви не чекали почути того, що почули? А хто був абсолютно передбачуваним?
– Я дякую всім за щирість у відповідях. Чесно кажучи, не сподівався, що про деякі речі ці люди розповідатимуть так відверто. Я це дуже ціную.  
– Які ваші творчі плани :) ? Тобто, чи буде продовжено лінію політичної документалістики чи аналітики на СТБ?
– Наразі ми аналізуємо результати першого експерименту з проектом «2004». Коли зрозуміємо, як рухатися далі, обов’язково розповімо «Детектор медіа».
Олексію Рафаїловичу Мустафіну 37 років. Він народився у Києві, закінчив історичний факультет Київського педагогічного університету імені Драгоманова. З листопада 1993 року працював журналістом («УНІАН-тижневик», «Пост-Поступ», «День»). З листопада 1994 року – у команді, яка створювала телевізійний тижневик «Післямова». З 1997 року – на телеканалі «Інтер»: журналіст, завідувач відділу міжнародних новин, з січня 1998 року – заступник шеф-редактора, у 2001-2005 роках – шеф-редактор інформаційно-аналітичної служби «Інтера». У 2003-2005 роках – автор і ведучий програми «Післязавтра». З січня 2006 року – заступник голови правління з інформаційного мовлення телеканалу СТБ. Дописує до друкованих видань «Дзеркало тижня», «Левый берег», «Профиль» тощо. Активний член Соціал-демократичної партії України (об'єднання) з часів її заснування, з 2005 року – заступник голови СДПУ (о).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Лигачова, Отар Довженко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43129
Коментарі
38
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пролетарий
5512 дн. тому
Так чего ж не привлекли?
Гы-гы-мон
5512 дн. тому
Капец! да уже за одно то, что Кучма косвенно признал организацию избирательных участков в России для фальсификации выборов, его, а также руководителя его администрации (партийного соратника Мустафина) нужно привлечь в уголовной ответственности. И дрыстанул батяня, чувствуя, что это вполне возможно, и, видимо, добазарился о чем-то с Ющенко. И этот говнюк ему что-то пообещал...
Г.Б.
5513 дн. тому
Господа и отдельные товарищи, понимающие человеческую речь! Я о большом адесссите Кваснюке. Есть такая лженаука физиогномика. За долгие годы убедился, чем эта "лженаука" опасна, и кому? Взять адессского абщественного рупора. На удивительно прекрасном лице Кваснюка глубокая печать интеллекта, равного мыслителям древности. Этот воистину греческий, мраморный профиль античного героя, эти утонченные и возвышенные формы интеллигентных щек Кваснюка! А этот взгляд, пронзающий собеседника нечеловеческой глубины мыслями, достойными небес! Все! Хватит! Думаю, уже все поняли, о какой рыжей субстанции речь. {CENSORED} Г-да, внимательно всмотритесь в прекрасные, одухотворенные лица высшего эшелона политиков. Прекрасноликий адесссит Кваснюк не одинок... (блин, свиноферма!)
Ніна
5513 дн. тому
Та Кваснюк то вже вчорашній день, хоча поки що він цього не відчуває.
5513 дн. тому
А давайте Кваснбка прославляти Хто хоче, щоб його сини були схожі на Кваснюка? Не мовчіть.
Брандт
5513 дн. тому
"Наївний романтик" довів свої війська до Сталінграда і Ель-Аламейна. Його йдейні нащадки, мабуть, не це не здатні. Але народу у власній країні покласти можуть забагато
Петя
5513 дн. тому
Интересно, а почему это Кваснюк, и не только он, решает за Мустафина о чем говорить и о чем не говорить. По-моему, автор фильма весьма доходчиво объяснил всем о чем снимался проект. И требовать "еще чего-то" могут только очень тупые люди
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса
5513 дн. тому
Читаю комментарии "коллег-журналистов" и все больше убеждаюсь, что главный результат рыжего бунта - это возрождение фашизма в нашей стране. Фашиствующая мразь открыто прославляет своих геров - Гитлера, Бандеру, Шухевича и прочих тягнибоков. Несколько лет назад такое могло привидеться разве что в кошмарном сне. Фашизация Украины - прямое следствие оранжевого путча, об этом трусливо промолчал в своем фильме Мустафин
штандантерфюрер кпСС
5513 дн. тому
Это кто там так Гитлера испугался? Наивного романтика Адольфа, замахнувшегося на великое (силенок не хватило), бояться могут только крысы и другие грызунчики добра в чужих амбарах.
Брандт
5513 дн. тому
У Гітлера також було кілька етапів революції. Так що "вірною дорогою йдете, геноссен"
Ніна
5513 дн. тому
Революція, вона має кілька етапів. Мається на увазі національно- визвольна революція. ЩЙЗ
Брандт
5514 дн. тому
О, повіяло геббельсовщиною! Теж великий дезінфектор був...
кравчук
5514 дн. тому
Тягнибок - это не имя и не фамилия. Это ДЕЗИНФЕКЦИЯ политикума, от плешивых маразматиков до беспринципных тимошенок. С Тернополя началась дезинфекция! Клопы и тараканы разбегайтесь!
Жаба
5514 дн. тому
Пане Мустрафін! Для того, щоб вашу роботу в Україні визнали достойною, потрібно не виправдовуватися, а щонайменше трагічно загинути. Сподіваюсь ви цього робити не збираєтеся. А фільм класний!
Енді
5514 дн. тому
От і Медведчук з Ахмєтовим так думають, грошенят йому підкидають
Ніна
5514 дн. тому
Енді, а що, Тягнибок для вас якесь сакральне поняття? Для мене це сучасний молодий перспективний політик.
Енді
5514 дн. тому
Ну ось, Ніна, і зрозумілі причини Вашого невдоволення. Тягнибакс форевер!
одесситу Григорию
5514 дн. тому
Фи, уважаемый. Работать на телевидении и писать такие глупости? Даже для Одессы - стыдно. А Мустафин в интервью просто "включил дурочка", даже читать неудобно. Леша, ты ж на самом деле вроде умный...
нина
5514 дн. тому
Прийде Тягнибок, і всі швидко дізнаються, хто вони є насправді
Дмитро Сизов
5514 дн. тому
Алексею - респект и уважуха.
Спостерігач
5514 дн. тому
Мустафин - the best! Зробив все, що хотів. Залишився "нічиїм". А ті, хто "додумував" за нього - знову у калюжі. Молодець!
тимошенко
5514 дн. тому
Фильм "журналиста" Мустафы - многосерийный рекламный ролик. Заказчики - тертые провокаторы, подталкивающие плешивого маразматика Кучу выдвинуть свою кандидатуру на пр-ских выборах. Грошики на проект от зятя, называл его Куча в первые годы родства "пархатый". Через полгода рекламу крутанут все каналы, начиная с "Интера", бабок у "Витьки" достаточно. Народ очумел, процентов до десяти Куче и наскребут, как Жирику в России. Не хватает для полного комплекта "палаты №6" только пациента Черновецкого. По остальным известным кандидатурам давно психиатры соскучились. Дурдом со слезами на глазах.
to Гыгымон
5514 дн. тому
Вірно підмічено. намагання відмазатися виглядає надто відверто
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса
5515 дн. тому
Автору комментария "Кваснюку // 14.03.2009 11:30:34". Я не удивлен. Бычье хамство - типичная черта всех рыжих. Спорить с ними бесполезно - за неимением аргументов оранжевые молодчики могут только хамить. И это свинячье рыло лезет в Европу!
Гы-гы-мон
5515 дн. тому
Мустафин жжот!!! "Вы увидели в фильме это? Дык я же подразумевал другое!" Мда... Восток - дело тонкое...
serg
5515 дн. тому
Смысл всех вопросов т.н. журналистов к Мутсафину свелся к следующему: как же так, вы посягнули на "святое", на революцию. Почему мало критики Кучмы, почему много критики оранжевых, как же так не порядок, ведь мы оранжевые журналисты привыкли поливать грязью Кучму и Януковича, и превозносить свойх мессий, а тут такой прокол вышел, непорядок. Вот в кратце суть этого интервью.
София
5515 дн. тому
Правда в том, что тогда, в 2004-м, из двух кучек сами знаете чего народ выбрал, как ему казалось, меньшую. Не надо думать, что народ - тупой, он все понимал, а не только чувствовал, хотя и эмоций было много. И каких!!! От Ющенко мы ждали многого, а он оказался "сыном свого батька". Кучма форевер! :)))
Кваснюку
5515 дн. тому
" Бандеровская нечисть вылезла из могильных схронов и начала уничтожать все, что нам дорого и свято - русский язык, русскую культуру, священную память о подвиге советского воина."- Мдааа, такое точно не лечится.
София
5515 дн. тому
Думаю, фильм так долго не выходил на экран, потому что внутренний (или все же внешний?!) цензор затянул с монтажом
Янукович
5515 дн. тому
Какой же он профффесионал? "мабуть фільм дивилися неуважно"...Про медведчука тоже - не хотел специально и т.д. Это самые обыкновенные отмазки. И фильм очень посредственный. Как всегда в Украине хвалят то, что есть, потому что и хвалить или ругать больше нечего. А слова типа "снимите лучше" в комментариях - самая унизительная защита Мустафина, унижающая в первую очередь его самого.
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса
5515 дн. тому
К сожалению, объективного фильма о событиях 2004 года мы не увидели. Господин Мустафин сознательно упустил главное. Основной результат рыжего бунта - это возрождение фашизма на Украине. Бандеровская нечисть вылезла из могильных схронов и начала уничтожать все, что нам дорого и свято - русский язык, русскую культуру, священную память о подвиге советского воина. Фашистский шабаш продолжается уже четыре года - с тех пор, как оранжевые захватили власть. Мустафин, почему вы об этом не говорите? Боитесь рассердить Ющенко?
Журналист
5515 дн. тому
В уродливой стране потребность в политиках, типа Тимохи. Когда страна выпрямится, тимохи отпадут, как короста, как шелуха. А пока, банкуйте, уроды!
Тимошенко
5515 дн. тому
В уродливой стране потребность в журналистах, типа Мустафы. Когда страна выпрямится, мустафы отпадут, как короста, как шелуха. А пока, банкуйте, уроды!
Ніна
5515 дн. тому
Нашим и вашим за копеечку спляшем...
любителю
5515 дн. тому
К проституткам ходят только дефективные личности, которые не способны или не желают идти на компромисы для поддержания постоянных отношений с другим человеком. Или просто - животные. А журналистика работает с другими материями.
Любитель
5515 дн. тому
Дык никто ж не спорит, что Мустафин - профессионал. Проститутки тоже бывают профессионалками. Только в этом случае ты хоть знаешь, чего от професисионалов ждать. Тут тебя не обманут... :)))
Обезьяна
5515 дн. тому
А.Мустафин-профессионал телевиденья, настоящий.
Можете сделать фильм лучше? Сделайте, а "{CENSORED} в каментах" - это мы (обыватели и коллеги) и сами можем.

ИМХО
тимошенко
5515 дн. тому
{CENSORED} Когда Мустафин копытами рыл, изготавливая джинсу против Паши Лазаренка, не думал, что придется извиняться по решению суда. Странно, почему в его славный послужной список "Телекритика" не вписала телезаказняк под кучмину мелодию. Что день грядущий тебе готовит, Мустафа? Крутанем флюгер снова?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду