Тарас Аврахов: “Наша програма спрямована на те, щоб інформувати. А формувати точку зору – це вже надзавдання”

12 Лютого 2002
1699

Тарас Аврахов: “Наша програма спрямована на те, щоб інформувати. А формувати точку зору – це вже надзавдання”

1699
З середини січня у вітчизняному ефірі з’явилася нова підсумкова інформаційна передача. Вона так і називається – “Підсумки” і виходить на ТРК “Ера”. Час виходу – постійний, о 23. 00, що стало можливим завдяки одержанню “Ерою” ліцензії на мовлення на УТ-1.
Тарас Аврахов: “Наша програма спрямована на те, щоб інформувати. А формувати точку зору – це вже надзавдання”
Навряд чи можна робити вже будь-які висновки щодо якості передачі та міри співвідношення між якістю і політичною заангажованістю. Звичайно, що остання, враховуючи саме місце виходу передачі в ефір – присутня. Як звичайно й те, що багато що – в самих складних обставинах – залежить, все одно, від самих журналістів.

Тож оцінки програми – дещо пізніше, а поки що – інтерв’ю з її ведучим, Тарасом Авраховим. Його глядачі можуть пам’ятати в ролі ведучого програми “Погляд у світ”, що виходила не так давно на УТ-1. Потім Тарас працював (і працює, власне, зараз) головним редактором ТРК “Ера”.

- Є кілька підсумкових програм – “Подробно с Дмитрием Киселевым», «Вікна. Опівночі”, нічні випуски новин на деяких каналах у форматі “гість у студії”… Чим програма “Підсумки” має відрізнятися від подібних програм?

- Я мало переймаюся тим, що було до того. Уже стільки всього було... Якщо думати тільки про те, що було, треба просто вмерти і не народжуватися взагалі. Але враховувати досвід необхідно, насамперед, в тому, наскільки оптимальною є сама структура програми. Ми виходили з тих можливостей, які ми маємо: технічних, творчих, і з того, чого ми хотіли досягти. Виходячи з цих постулатів, ми з’ясували, що є потреба в кінці дня вгадати основну тему дня і відповідно її подати. Саме така форма для нашого нинішнього рівня і є оптимальною. Якби у нас були більші можливості, ймовірно, ми б дві теми піднімали.

- А як ви визначаєте, яка тема головна?

- По-перше, я не можу сказати, що ми завжди точно вгадуємо цю тему. Не знаю, хто взагалі може таке сказати про себе. Але, принаймні, ми намагаємось це робити. А по-друге, зараз всю нашу політику трохи схибило на передвиборчу тематику. І від цього потерпаємо і ми, тому що відбувається очевидне звуження тем. Ми намагаємося з цим боротися, але не завжди успішно.

- Яке надзавдання ставили вашій творчій групі? Що для вас є вищою планкою?

- Ми працюємо не для засновників, не для себе. Щоб програма була цікавою, щоб нас дивилися – в цьому і полягає наше надзавдання.

- Хто вирішує, що йде, а що не йде в програмі?

- Як і в будь-якій структурі, у нас є своя ієрархія. Я виступаю в цій програмі як ведучий, а шеф-редактор “Підсумків”- Михайло Кукін. І я зважаю на його думку. Але я в цій структурі і головний редактор. Відповідно, він теж зважає на мою думку. Думаю, що оці дві людини загалом і визначають. Хоча, якщо я скажу, що ми не дослухаємося до інших думок, я буду грішити проти істини і проти усталених тенденцій у нашому телерадіомовленні.

- Як впливає ситуація виборів на підготовку “Підсумків”?

- От так і впливає, що передвиборна тематика стає все частіше і частіше головною темою. Якщо я скажу, що немає жодної корекції до підходів до цієї тематики, хто повірить? Мова йде про намагання журналістів в нинішніх умовах максимально говорити правду.

- Яку роль зіграють ЗМІ на цих виборах? Чи буде вона іншою, ніж на попередніх виборах?

- Ви вважаєте, що роль засобів масової інформації змінилася за цей час? Я не думаю. Ви маєте на увазі розцінки на виборчу кампанію тієї чи іншої персони чи виборчого блоку? Наша програма спрямована на те, щоб інформувати. А формувати точку зору – це вже надзавдання.

- Чи буде роль ЗМІ у виборах більшою, ніж роль адмінресурсу?

- На мою думку, занадто вже перебільшені оцінки ролі адмінресурсу. І ще: не треба так зневажати тих людей, для яких робиш. Власне, одні обираються від тих людей, інші, ті ж ЗМІ, начебто, працюють для тих людей. Не треба думати, що в наших людей настільки низький рівень, що вони, як телята: не бачать, не розуміють того, що відбувається. Це вже трошки інший час. Є якісь усталені симпатії і так просто сказать: ти іди туди, а ти – сюди – не можна. Хоча виключити адмінресурс, звичайно, ніхто не може.

- І все ж таки: яка концепція подачі новин вам ближча: смислова чи розповідальна?

- А що, одна виключає другу? Так чи інакше - ви ж інформуєте. Навіть якщо ви зіставляєте факти, ви даєте змогу глядачу прийняти остаточне рішення. Так, ви можете на щось натякати, робити менші чи більші акценти...

Все зводиться до того, щоб власне “я” і ведучого, і журналіста не вистрибувало з екрану і не скакало десь поміж людей. Якщо це буде очевидно, то мета, яка ставилася в таких обставинах, буде не досягнута. Як тільки це буде очевидно, буде тільки шкода. Для досягнення результату всі ці авторські нюанси повинні бути мінімізовані. Але й не треба забувати, що і ведучий, і журналіст - теж живі люди.

- Що для вас означає поняття “якісне інформування”?

- Інформація – це не ковбаса. Є просто інформація, є повна інформація. Очевидно, найбільш повне і об’єктивне інформування і є якісним.

- Розкажість про команду, яка робить новини. Якою була ваша особиста мета, коли ви бралися за цей проект?

- Про це треба запитати у шеф-редактора. Це буде об’єктивніше. Тому що частина людей працювала зі мною ще тут, в національній телекомпанії. Вони перейшли за мною на “Еру” коли ми готували короткі ранкові новини. Частка людей перейшла й на “Підсумки”, а частина прийшла разом із Михайлом.

Що мене привабило – не знаю. Я тривалий час працював в інформаційно-аналітичній програмі. І це просто було до душі. Очевидно, суто адміністративних функцій, які я виконував як головний редактор ТРК “Ера”, останнім часом мені було замало. Тому що коли ти довго комусь пояснюєш, довго когось навчаєш, працюєш тільки з кимось, а сам не робиш кінцевого результату, то просто втрачаєш форму і вже починаєш сумніватися сам у собі. Я вважаю, будь-кому, хто тривалий час займається адміністративною роботою, треба щось робити своїми руками і до кінця.

- Яку мету ви ставите перед собою, коли спілкуєтесь з політиками?

- (Сміється). Лаконічності у висловленні думки. Ми працюємо, як правило, у двох студіях. І хочеться, щоб вони якомога лаконічніше формулювали свою думку. А це вдається далеко не всім.

Насправді є тема, яка викладена в самому сюжеті, і розмова з гостем іде як її доповнення чи розширення. Ми не створюємо штучних провокацій. Хоча дискусія – це нормально. Не можна ж просто гладити за шерстю. Є певні речі, про які треба запитувати. А вже, як відреагує на це гість...

- Кого ви вважаєте своїм конкурентом в українському телепросторі?

- Насамперед, ми конкуруємо з тими програмами, які працюють у схожому форматі. Ті ж самі програми на СТБ, на Новому. Але ми виходимо в різний час.

- Чи планується проведення теледебатів чи виступи кандидатів у програмі?

- Виступи кандидатів у нас щодня. Тільки вони виступали до 9 лютого просто як політики. У нас дуже мало людей, які реально можуть вести дебати, можуть формувати логічні фрази. Ми мали змогу дивитися Ющенка і Симоненка. І що? Це були цікаві дебати? Я думаю, що ті, хто зробив велику ставку на ці дебати, матимуть проблему з рейтингом при такому емоційному насиченні. Для дебатів потрібні оратори. А їх не так багато. І ми будемо виходити саме з цього: наскільки це буде цікаво. Наскільки політики будуть готові до боротьби, до відстоювання власної думки.

ДОВІДКА “Детектор медіа”:

Тарас Аврахов народився в Ніжині у 1966 році. Закінчив Київський педагогічний інститут. За фахом – викладач української мови і літератури. Деякий час викладав мову і літературу в школі та інституті. Працював редактором у фаховому журналі “Українська мова і література в школі”. Після цього прийшов у “Киевские Ведомости”, де обіймав одночасно посаду редактора українського варіанту газети та заступника головного редактора. Писав, цікавився релігійною тематикою.

В Національну телекомпанію прийшов менше, ніж 3 роки тому – редактором і ведучим програми “Погляд у світ”. Паралельно з цим працював на УТ-1 над випуском кримінальних новин і програми “900 секунд”, які через недофінансування не побачили світу. Кінець 2000 року - головний редактор ТРК “Ера”. Січень 2002 р. – одночасно і ведучий програми “Підсумки”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1699
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду