Тригонометрія влади

23 Вересня 2005
889
23 Вересня 2005
19:42

Тригонометрія влади

889
…останні кроки Президента, разом із заявами про якісь «сценарії», яких насправді не було, фактично, збентежили та перемішали політичну структуру суспільства та, особливо, опозицію – і теперішню, і майбутню.
Тригонометрія влади
Якщо країна проіснували майже два тижні без будь-якої влади і з нею нічого суттєво поганого не трапилося, то це свідчить лише про те, що вона, ця країна, може існувати без неї нормально й в подальшому, без «спікеріад» та «прем'єріад». Тепер, як повідомив учора Президент через всі можливі в країні ЗМІ, він, нарешті, зробив вибір між Україною та окремими людьми, умовно нареченими «командою». І влада ніби з'явилася. Майже «укомплектована» і «тригонометрично» вправна.

Без влади весь цей час існували і медіа. Їх представники з мікрофонами та телекамерами останні пару тижнів тинялися коридорами парламенту, обережно зазираючи за його лаштунки, та килимовими доріжками інших владних інституцій, приречено сходилися на гучні прес-конференції, ставлячи на них одній й ті ж наївні запитання. Але допомогти простим людям біля телевізорів зрозуміти, а що ж, власне, відбулося, не спромоглися.

В останній час, скажімо, жоден телеканал серед нехай і невеличкого розмаїття політичних програм із продекларовано аналітичним ухилом, не зумів спокійно розібратися у реаліях. Лише амбіції, переспівування сенсацій, сумнівні припущення та довколополітична тріскотня.

Візьмемо «переможний» день 22 вересня. Точніше, телевізійний вечір. Що ми побачили на екранах та почули звідти ж?

Це була тригонометрія, а не фізика з хімію яки-небудь, де потрібно «хімічити». З нами просто погралися у лікарню пристрастей та у КВК таємних переживань. Всі переможно відстрекотіли про затвердження Верховною Радою іще одного пана «Ю», до якого «ні в кого не має претензій». І вечірні новини ICTV, і «1+1», і ІНТЕРу, і всіх інших на перегонки повідомили про те, що незабаром, у Дніпропетровську (чому? Бо звідти Кучма, Лазаренко, Тимошенко?) новий прем’єр ознайомить загал з планами на майбутнє, про те, що він виявився «багатшім» за попереднього прем’єра, якщо зазирнути у його декларацію, та про те, що третина нового уряду будуть людьми, «далекими від політики». Президент та спікер парламенту не ховали перед телекамерами власного стомленого вдоволення. Хвилин п'ятнадцять. Ввечері ж почалися невеличкі дискусії про те, а чи не відбулася, часом, чиясь зрада. Це остаточно заплутало світосприйняття – хто тепер влада, хто опозиція, хто кого зраджує і хто кого продає, де чиї інтереси і навпаки, - не зрозуміло вже нікому. 5 канал у програмі «ЧАС» подав думки окремих російських політиків стосовно наших подій, які, щоправда, були підібрані із якихось радикальних міркувань. Так от – вони не розуміють, що у нас відбувається. А на нас дивляться як на змагання боксерів – їм подобається, коли лупцюють не їх.

А ми самі розуміємо?

Так само - ні. Але, здається, насправді нічого незвичного чи не очікуваного не сталося. Просто старовинне передвиборче гасло «Бандитам – тюрми» не реалізоване, й, схоже, не буде реалізоване ніколи. У нас несподівано скінчилися чи тюрми, чи бандити. Ну хто, скажіть, згадував останні місяці про В. Януковича? Його навіть на допити припинили запрошувати через ЗМІ. А тут з’явилася така нагода нагадати про себе! Медіа буквально на пустому місці спровокували у суспільстві оцю дискусію про зраду. І лише 5 канал більш менш зрозуміло й очевидно підкреслив у підсумковій програмі «ЧАС» те, що Юрій Єхануров все одно був би затверджений, навіть без «сенсаційних» голосів «регіоналів». Ні, таки має рацію наш Президент, коли говорить про те, що всі ті, хто опиняються поруч із ним, значно поліпшують власні рейтинги, і Янукович став тому останнім прикладом! Мало хто із тележурналістів помітив і сказав про те, що останні кроки Президента, разом із заявами про якісь «сценарії», яких насправді не було, фактично, збентежили та перемішали політичну структуру суспільства та, особливо, опозицію – і теперішню, і майбутню. Тепер ті, хто називає себе так, нею, фактично, не є. А тим, хто «за Президента» - тепер просто діватися нікуди, окрім цієї опозиції…

І тим більше, лише у деяких новинах на тлі «перемоги» пролунала сумна звістка із Держкомстату про те, що нас уже навіть не 48, а жалюгідних 47 мільйонів, попри відомі телевізійні заклики невпинно кохатися.

Тому жалітися на цей світ дарма, ми іще інших не бачили…

Отака тригонометрія.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
889
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду