Месія і лиходійка - містерія на ICTV

23 Вересня 2005
1362
23 Вересня 2005
12:53

Месія і лиходійка - містерія на ICTV

1362
Телемістерія “Зрада”, що демонструвалася минулого понеділка на каналі ICTV, мабуть, збила з пантелику усіх, кому вистачило терпіння додивитися її до кінця.
Месія і лиходійка - містерія на ICTV
Дійові особи – Месія (він же Президент) і Лиходійка (екс-прем'єр). За лаштунками – Людина-Невидимка. Та про неї - згодом.

Месія – непохитний правдолюб і невтомний моралізатор. У зрадливої Лиходійки – вродливе обличчя й гарні ніжки, але вона - вража душа. У містерії їй відведено незвичну для неї роль німої статистки.

Месія, навпаки, красномовний. Він любить трійцю, і позбавити його цього права – все одно, що вчинити смертний гріх. Тож синхрон з його голосом звучить тричі - на початку і в кінці містерії (з авторською перебивкою-прокльоном на адресу німої Лиходійки).

Містерія починається круто: “Накануне своего отъезда в США, на юбилейную 60-ю сессию Генеральной Ассамблеи ООН, Президент Украины принимает очень трудное для себя решение. Он делает заявление, глубинный смысл которого понятен лишь очень немногим» (куди вже нам, нетямущим?). Трудное решение – это отставка Кабинета министров во главе со своей соратницей по Оранжевой революции Юлией Тимошенко».

Далі синхрон «таинственного для многих заявления» Месії (замість звичного суржика російським новоязом): «Таких полномочий, которые были у Юлии Владимировны Тымошенко, не были у десяти правительств Украины, вместе взятых. Чтобы творить хорошие дела, а не делать провокации…».

Закон жанру містерії на ICTV передбачає: замало вішати локшину нам на вуха, треба ще й напхати у рота фаршмака. Для цього oдкровення Месії перекручують на телерубці, додаючи до нього локшини з фірмовою етикеткою “Made in ICTV”.

Як на мене, канал має усі підстави претендувати на патент унікального антиінтелектуального проекту. А творцям шедевру варто влаштувати конкурс недоумків і неодмінно оприлюднити його результати. Цікаво знати, скажімо, кому з них спало на думку годувати нас словесним фаршмаком з кулінарною назвою “а теперь давайте расшифровывать Президента…”?

Творці містерії “расшифровывают” для нас, нетямущих, висловлювання Месії - як єгиптологи написи у гробницях фараонів. Що б ми робили без них? Чи спромоглися б розібратися у тому, “что кроется за каждым словом этого выверенного текста”, “что Президент имеет в виду?..”, “о каких высших чинах говорит Президент и что за такие корпоративные интересы, которые двигали высшими чинами?” І, зрештою, чи збагнули б ми самотужки найпікантніше – “когда Президент ставит точку, что он имеет в виду?». Дякувати Богу, суперпрофесіонали з ICTV поблажливо запропонували нам: “Давайте попытаемся расшифровать и это”, і левову частку зусиль взяли на себе.

Ось головна розшифровка: “Президент имеет в виду именно никопольские события”. Саме вони покладені в основу містерії зі шквалом звинувачень на адресу екс-прем'єра (за версією ICTV, йдеться про підтримку нею групи “Приват”).

Методом маніпуляцій ця версія ототожнюється з переозвученою у містерії заявою Президента – довгою і важкою для сприйняття телеглядачами. Чи не простіше було б послатися на інше його висловлювання?

Версія Президента

“…Фінал історії якраз полягав у тому, як із рук одної шайки підприємство передати державі, а вийшло, як з одної шайки передати другій шайці” (з прес-конференції Віктора Ющенка 08.09. 2005)

Версія екс-прем'єра

“Я чула, що Президент сказав, що це є боротьба однієї шайки з іншою шайкою. То я хочу погодитися з Президентом - це боролися шайки Пінчука з шайкою Порошенка і російського бізнесмена, який іде в пакеті з Порошенком. Я можу сказати, що на НЗФ Пінчук практично через владу лобіював збереження цього заводу, незважаючи на об'єктивне рішення суду. Фактично, всі знали про кулуарні домовленості, які були, чому Пінчуку йдуть назустріч”. (з прес-конференції Юлії Тимошенко 09.09 2005)

Версія Михайла Бродського

“В конфликте Пинчук-Украина “Приват” ни при чем. Конфликт вокруг Никопольского завода ферросплавов построен исключительно на стремлении государства вернуть себе украденные акции предприятия и противоположных желаниях экс-акционера завода Виктора Пинчука… В Украине сейчас наращивается противоречие двух бизнес-структур, каждая из которых видит развитие НЗФ по-своему. Бизнесмен Виктор Пннчук стремился продать свою долю российским бізнесменам Вексельбергу и Абрамову за $380 миллионов. В свою очередь, Порошенко получил бы сумму в $50 миллионов за совершение этой сделки, а в придачу - три канала, принадлещащих Пинчуку, которые после сделки были бы ему уже ни к чему…»

(«Подробности», «Інтер», 02.09. 2005)

Версія “Файненшл таймс”

“Російська парочка зазіхає на український завод

Віктор Вексельберг та Олександр Абрамов мають намір купити Нікопольський завод ферросплавів, попри те, що досі не вирішене питання з претензіями уряду України на його приватизацію.

Цю оборудку підтвердила холдингова компанія Вексельберга “Ренова”, а також один із прес-секретарів теперішнього власника заводу, українського промисловця Віктора Пінчука. Акціонери “Євразхолдингу”, зокрема, Абрамов, мають намір купити 74% акцій НЗФ, що є одним з найбільших у світі виробників марганцевих руд”.


(“Financial Times”, 29.06. 2005)

Версія з плівки начебто підслуханої телефонної розмови

"Российские олигархи над картой Украины. 2 голоса, похожие на голоса Абрамова-Вексельберга

- Я поговорю еще с хохлами там своими, включая там верхние эшелоны".


(“Обозреватель”, 08.09. 2005)

Зрештою, i Президент згадував про “закулісні інтриги, які велися, причому, велися не тільки в Україні, а й, що боляче, поза Україною”.

(З прес-конфренції 8.09 2005)

Однак творцям містерії на ICTV байдуже не тільки до болю Месії, а й до України. Вони залишили за бортом усі версії, що не вкладалися у вигадану ними “детективну” фабулу довкола НЗФ, окрім тієї, що влаштовувала їх. Це ж треба так загратися, щоб навіть не згадати імені дійової особи, яка постійно стоїть за лаштунками. Того, хто через групу “Інтерпайп” намагається зберегти контроль над стратегічно важливим підприємством, і, водночас, є власником медіахолдингу, до складу якого входить й ICTV. Неважко здогадатися, на чиє замовлення фабрикувалася телемістерія.

Чому це раптом він став Людиною-Невидимкою? Під час нещодавніх драматичних подій на НЗФ він - задля збереження своїх бізнесових інтерсів - на повну потужність задіяв власний медіаресурс, намагаючись розбурхати всю Україну. Тоді його обличчя часто з'являлося на телеекранах крупним планом, а в натовпі протестувальників він чи не найгучніше вигукував: “Ганьба! Ганьба!”. Як висловився Месія, схоже, не розібравшись, що до чого, “люди отримали право на протест”. (Тим часом на 5 каналі лунали телефонні дзвінки: люди скаржилися, що працівників підприємства під загрозою звільнення не пускають після роботи додому і зганяють на мітинг).

Переляк, який пережив під час Помаранчової революції олігарх, швидко минув. Месія заспокоїв таких, як він, солодкою заявою, що йому не до вподоби слова “націоналізація” і “приватизація”. Повна спорідненість душ із зятем “тата”! Нова влада, всупереч виборчим обіцянкам Месії, плавно вросла у стару.

Олігархи вміють цінувати підтвердження їхнього “права” на "прихватизовану" власність і послуги, еквівалентні сотням мільнам доларів. Тож він залюбки надав можливість Президенту виступити з першим після інавгурації інтерв'ю у прямому ефірі з відповідями на запитання телеглядачів на трьох мережах свого медіахолдингу – ICTV, СТБ і Новому. Невже той так швидко забув, з чиєї ласки на одному з цих каналів його принижували й обливали брудом на очах у мільйонів глядачів? Він у нас – добрий християнин і всім усе пробачає.

Тож не дивно, що у містерії В. Ю. постає в образі Месїї, “зрадженим” Лиходійкою. Вона ж Лиходійка тому, що, за власним висловлюванням, "головна мета усіх цих пінчуків - максимально віддалити мене від Віктора Ющенка, посварити і рoз'єднати нас. Тобто, зробити так, щоб я не змогла ніжно взятися за їхні випещені та зніжені шийки й трішки потрусила, щоб казна в Україні стала повною!" (“Дзеркало тижня”, 11.12. 2004).

Невипадково Лиходійку позбавили у містерії права голосу.

P.S. Того дня, коли на ICTV демонстрували нашвидкоруч зліплений щедевр, Месія зателефонував Лиходійці і, як це робили колись вожді індіанських племен, запропонував їй “закопати сокиру війну”. Лиходійка публічно заявила, що готова простягнути руку йому особисто (а не оточенню) і підставити своє плече.

Чи потисне Месія ніжну руцю Лиходійки і чи зіпреться на її тендітне плече? Поки що, як йому ввижається, задля України, він знову кинув своїх соратників й уклав мирову з запеклими політичними суперниками. Чи надовго? Головна містерія розігрується не на телемережі ICTV, а на політичній арені України. Завісу ще не опущено. Фінал містерії неспроможний передбачити ніхто – байдуже, чи він визначає майбутнє по зірках, чи на кавовій гущі.

Читайте також:

Медвежа послуга
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1362
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду