Віктор Павлюк: „Ми запропонували крок на об’єднання зусиль НТКУ і УТР, і в цьому немає ніякої трагедії”.

20 Вересня 2005
1370
20 Вересня 2005
15:24

Віктор Павлюк: „Ми запропонували крок на об’єднання зусиль НТКУ і УТР, і в цьому немає ніякої трагедії”.

1370
Колектив Державної телерадіокомпанії „Всесвітня служба „Українське телебачення і радіомовлення” оголосила передстрайковий стан через небажання приєднуватись до НТКУ. Чим аргументує нововведення протилежна сторона конфлікту? Колектив Державної телерадіокомпанії „Всесвітня служба „Українське телебачення і радіомовлення” оголосила передстрайковий стан через небажання приєднуватись до НТКУ Чим аргументує нововведення протилежна сторона конфлікту?.
Віктор Павлюк: „Ми запропонували крок на об’єднання зусиль НТКУ і УТР, і в цьому немає ніякої трагедії”.
У п’ятницю, 16 вересня 2005 року, Конференція трудового колективу Державної телерадіокомпанії „Всесвітня служба „Українське телебачення і радіомовлення” оголосила передстрайковий стан. Це сталося через небажання колективу приєднувати УТР до НТКУ.

„Зазначене приєднання, - йдеться у прес-релізі профкому УТР профспілки працівників культури, - це фактичне знищення ефективно працюючої структури УТР й звільнення майже 200 працівників. По сутi, це грубе обмеження свободи преси в Україні”.

Чим аргументує нововведення протилежна сторона конфлікту? За коментарем „Детектор медіа” звернулася до радника президента НТКУ Віктора Павлюка:
- У свій час я, перебуваючи на посаді заступника голови Держкомтелерадіо, особисто займався організацією і створенням ДТРК „ Всесвітня служба „УТР”. Тому я знаю це питання, як кажуть, зсередини. Сьогодні НТКУ звинувачують у тому, що ми, начебто, щось хочемо вкрасти, забрати. Це не так. Справа в тім, що, на думку спеціалістів, сам канал і його програмування не відповідають вимогам часу. Канал тільки на початку свого розвитку, і цей початок, на жаль, дуже затягнувся. Адже програмний продукт, який видає канал на 80 країн, є сирим і недосконалим. Чому так відбувається? Чи є в колективі потенціал робити конкурентоспроможну продукцію? Чи заважають працювати якісь інші чинники? Думаю, як і в будь-якій компанії, в ДТРК теж є багато талановитих людей, які здатні зробити сучасний, якісний телевізійний продукт. Проблема в організації цього каналу. По-перше, кошти (8-10 мільйонів гривень), які виділяються на УТР, недостатні для такого глобального проекту, і хоч би як УТР не намагалось самотужки виконати його, у нього навряд чи щось вийде. Треба об’єднувати зусилля. Ще в 2001 році було доручення - створити на базі НТКУ цю службу. Тоді вже керівництво держави відчувало, що поєднати потенціал НТКУ і нової структури необхідно. Але комітет пішов іншим шляхом - він створив установу, яка прямо фінансується. Третій рік ведеться мовлення, і я ще раз наголошую: якість програм незадовільна. Знову ж таки, я не звинувачую колектив: він може це робити, але в силу певних обставин не реалізовує свої потенціальні можливості. Ми бачимо логіку в тому, що певні бюджетні кошти, які виділяються НТКУ та УТР, варто об’єднати. Тоді з’явиться можливість підтримувати одне одного. І, таким чином, ми б могли максимально використовувати потенціал НТКУ, а колектив УТР спрямував би свої зусилля на специфічні програми мовлення на закордон. Адже це мовлення має свою специфіку і її треба тонко відчувати, щоб ненав’язливо, але послідовно підвищувати імідж держави. А для цього треба володіти і певною методологією, і певним стилем, і певною мовною політикою. Поки що, на жаль, УТР це зробити не вдається. Ми запропонували крок на об’єднання зусиль, і я не бачу в цьому ніякої трагедії.

Отже, стверджувати сьогодні, що приєднання УТР до НТКУ знищить службу мовлення за кордон, є безпідставним. І оголошувати страйк тоді, коли існує доручення Президента України Національній телекомпанії України та Державному комітету з питань телебачення і радіомовлення підтримати пропозицію приєднання УТР до НТКУ, а Кабміну - розробити механізм цього приєднання, коли треба покращувати і змістовно, і організаційно роботу каналу – то є хибний шлях.

Читайте також:

УТР: примарне примирення

УТР: серйозно чи по-українському?

"Монолог поющего в чижовнике" або ще раз про УТР

Профспілкова організація УТР: у сьогоднішньому вигляді наш телевізійний продукт підриває імідж України

Профспілка проти ТБ („Тихого Болота”)

Профспілку профспілкою вишибають?

«Україна-тудим»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1370
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду