Анджей Йонас: “Ми не віримо, що колись політики відмовляться від тиску на ЗМІ”

29 Листопада 2001
693
29 Листопада 2001
11:00

Анджей Йонас: “Ми не віримо, що колись політики відмовляться від тиску на ЗМІ”

693
Під час конференції “Європейська інтеграція в медіа – польский досвід для України”, яка проходила у Варшаві на минулому тижні, “Детектор медіа” розмовляла з відомим польским журналістом, редактором часопису “Warsaw Voice S. A. ” Анджеєм Йонасом.
Анджей Йонас: “Ми не віримо, що колись політики відмовляться від тиску на ЗМІ”
- Пане Анджей, яким чином польські медіа вирішують для себе проблему участі у впровадженні ідей євроінтеграції у суспільство – і, водночас, критичного контролю за діями уряду, який, власне, перш за все і займається євроінтеграцією? Чи вдається не вдаватися до примітивної пропаганди?

- Треба відрізняти ті завдання, які ставить собі уряд і завдання ЗМІ. Польські ЗМІ рішуче незалежні, не займаються пропагандою, а займаються інформуванням і витяганпомилок уряду. А от уряд повинен визначити свою програму, реалізувати її, пропагувати і давати на це гроші.

Але гроші не для того, щоб намовити журналістів займатися пропагандою. А для того, щоб виникала низка програм на телебаченні і статей в журналах, які будуть оплачуватися урядом і будуть в засобах масової інформації розповідати про переваги вступу Польші до ЄС перед референдумом. Уряд повинен вести себе так, як фірма, яка хоче продати свій товар.

Але це не означає, що преса не буде дуже детально, прискіпливо приглядатися до того, що робить уряд і не буде виступати проти, якщо якісь дії уряду, на її думку, будуть суперечити інтересам суспільства.

Елементом такої урядової програми повинно бути також підвищення рівня освіти в цьому плані журналістів. Бо правда і те, що переважна більшість журналістів не розуміє проблем Європейського Союзу. Отже, уряд повинен мати надію, що якщо журналісти зрозуміють, що таке Європейський Союз, то будуть писати статі, які будуть переконувати людей до вступу до Європейського Союзу. Ми налаштовані на те, щоб уряд виконував програму прозорих промоцій, а не прихованої чи криптопромоції.

- Але навіть на цій конференції ми бачили, що деякі члени уряду або чиновники намагалася довести журналістам, що останні повинні бути більш, як вони це називають, збалансованими у своїх оцінках. Які є важелі в польских медіа та суспільстві, щоб унеможливлювати намагання уряду контролювати і тиснути на журналістів?

- Немає такого уряду в світі, демократичному чи недемократичному, який не хотів би мати свій вплив на пресу. Згадаємо славнозвісний конфлікт між BBC і Маргарет Тетчер під час битви на Фонкледських островах Але є дуже велика різниця між демократичними та недемократичними державами. В Польщі уряд має дуже невеликі можливості тиснути на пресу. По суті, уряд не має жодних власницьких паїв у пресі. Майже вся польська преса приватна і повністю незалежна від уряду.

Дещо інша ситуація - в Суспільному телебаченні. Але і тут створено систему захисту Суспільного телебачення перед тиском з боку уряду. Ця система спирається на досвід і систему, яка функціонує у Франції. Елементом цієї системи є співорганізатор сьогоднішньої конференції - Крайова рада радіомовлення і телебачення. Це не є до кінця ефективна система. І ця система є зараз в Польщі предметом критики і серед політиків, і серед журналістів. Але в загальній системі медіа Польщі закладена можливість викриття в вільній пресі тих моментів, коли Суспільне телебачення відчуває тиск з боку уряду. Далі ми чекаємо на оновлення закону, на внесення поправок до закону про Суспільне телебачення. Але ми не віримо, щоб будь коли політики відмовляться від тиску на ЗМІ. Тобто, нас чекає боротьба до кінця наших днів.

- Які ще проблеми зараз актуальні для ЗМІ в Польщі?

- Найбільша проблема, з якою зустрічається польська преса з початку цього року, є економічна. Дуже обмежений ринок реклами, який давав основні гроші для видавців.

- З чим це, перш за все, пов’язано?

- Є економічна криза в Польщі. І, напевно, ця економічна криза не пройде непомітною для ринку ЗМІ в Польщі. Звичайно, великі видання відчувають це менше, ніж невеликі. Тому ми переконані, що процес концентрації ЗМІ, преси - так, як це було на Заході - в Польщі також буде розвиватися. Але ми пам’ятаємо, що ї там є вільна преса, її багато, і вона знаходиться в різних руках. Тому ми сподіваємося, що польські закони, вже існуючі і ті, які будуть прийняті, обмежать можливість монополізувати ЗМІ. А польські журналісти будуть дуже твердо за це боротися.

- Чи розвиваються зараз некомерційні ЗМІ в Польщі?

- Не розвивається і, дякувати Богу, що не розвиваються. Бо некомерцій ЗМІ - це такі, які отримують від когось гроші. А старе російське прислів’я говорить: тому грають, хто платить, хто замовляє музику. Тому ми воліємо, щоб нам платили читачі і рекламодавці, а не якісь установи.

- Навіть громадянські?

- Такі установи повинні давати гроші тим, які їх потребують, а не засобам масової інформації. Немає зараз в Польщі таких установ громадянського суспільства, які могли б витрачати гроші на засоби масової інформації. Вони поки що мають інші справи. Наприклад, ми обережно ставимося до тієї місцевої преси, яка утримується місцевим самоврядуванням. Бо самоврядування платить і хоче, щоб писали про них відповідно…

- Але, наскільки мені відомо, деякої популярності набувають зараз в Польщі зовсім маленькі – некомерційні і незалежні – ЗМІ, які випускаються коштом якихось самоорганізуючих маленьких громад або й навіть окремих громадян…

- Так, якщо ви маєте на увазі такі видання – то вони, дійсно, поширюються. Вони мають наклад звичайно кілька сотен екземплярів. Навряд чи вони можуть претендувати на якийсь серйозний вплив на суспільство. Але це насправді дуже цікава практика самовиявлення громадян. І ці видання є дійсно незалежними, в яких, буває, знаходять собі нішу навіть досі відомі журналісти.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
693
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду