„Грантожерів” в Україні може побільшати?

11 Березня 2005
781
11 Березня 2005
19:05

„Грантожерів” в Україні може побільшати?

781
Як вже повідомляла „ТК”, учасники 7-ої Європейської міністерської конференції з питань політики у засобах масової інформації прийняли спеціальну політичну резолюцію щодо українських ЗМІ.
„Грантожерів” в Україні може побільшати?
Це дуже суттєве досягнення для України і нової влади було, безумовно, обумовлене і тим неабияким враженням, яке справила на європейців „журналістська революція” у ЗМІ, яка передувала наприкінці 2004 року революції помаранчевій. У жовтні-листопаді минулого року, як відомо, сотні українських журналістів відмовилися працювати за так званими „темниками”, однобічно подавати інформацію. Судячи зі всього, це „прозріння” вразило іноземців найбільше, і тому під час конференції вони не втомлювалися вихваляти подвиг наших працівників засобів масової інформації.

Але, на жаль, не можна сказати, що керівництво українських державних органів у сфері ЗМІ (а партнером Ради Європи в організації 7-ої міністерської конференції було наше Держтелерадіо) змогло на належному рівні представити інтереси українських журналістів. Так, учасники конференції відзначали високій рівень організації конференції. Проте ... лише для учасників конференції та делегацій. А от про пресу українські організатори чомусь... забули. Вірніше, їх запросили, навіть акредитували без особливих проблем, але можливості якісно і повно висвітлити конференцію не надали. Відсутність належного технічного забезпечення для медіа призвела навіть до того, що жоден український та зарубіжний телеканал не зміг записати звук виступу на конференції Президента України Віктора Ющенка: до зали проведення заходу журналістів не допускали, а у відведеному для преси місці ані динаміків, ані працюючих належним чином навушників для синхронного перекладу на той момент не було! Малюсінький прес-центр не міг вмістити всіх бажаючих потрапити на брифінги учасників конференції, а в обідню перерву в загальній черзі до буфету журналісти могли простояти до наступного дня...

Тож тепер вже новій владі буде ще над чим попрацювати щодо забезпечення подібних заходів організацією відповідного – європейського – рівня.

В той же час, не можна переоцінити значення результатів 7-ої конференції для медіа України. В згаданій резолюції по українським ЗМІ учасники конференції акцентували на необхідності розширення та зміцнення співробітництва між Україною, Радою Європи та Євросоюзом і закликали міжнародні інституції надати нашим медіа політичну підтримку та необхідне фінансування на реалізацію нового плану дій щодо наших ЗМІ. Таким чином, в Україні може побільшати так званих „грантожерів” – медіапроектів, заснованих за кошти західних інституцій. А це, в свою чергу, має активізувати вітчизняний медіапростір, поділений навпіл між прихильниками та противниками грантів. Перші отримають можливість виявити себе у нових інформаційних проектах, а другі – матимуть зайвий привід згадати про загрозу світової експансії.

Читайте детальний звіт про хід та результати конференції в „ТК” найближчим часом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
781
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 585
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду