Нова опозиція і нові безцензурні новини

11 Березня 2005
1330
11 Березня 2005
17:02

Нова опозиція і нові безцензурні новини

1330
На прикладі висвітлення анти-натовських виступів Наталії Вітренко, Дмитра Корчинського і Тараса Чорновола 22 лютого.
Нова опозиція і нові безцензурні новини

"Детектор медіа" На прикладі висвітлення анти-натовських виступів Наталії Вітренко, Дмитра Корчинського і Тараса Чорновола 22 лютого. Замість епіграфа

МІСЦЕ ДІЇ – ЗАЛ ДЛЯ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЙ АГЕНЦІЇ УНІАН. ЧАС ДІЇ – 22 ЛЮТОГО. ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ НАТАЛІЇ ВІТРЕНКО, ДМИТРА КОРЧИНСЬКОГО І ТАРАСА ЧОРНОВОЛА. ЩОЙНО СКІНЧИЛАСЬ ВСТУПНА ЧАСТИНА КОНФЕРЕНЦІЇ. ДАЛІ ЗА РОЗШИФРОВКОЮ.

ВІТРЕНКО (МАЙЖЕ ЗВЕРХНЬО): Ваши вопросы.

ПИТАННЯ КОЛЕГИ З ПЕРШОГО НАЦІОНАЛЬНОГО (ЗНЕРВОВАНО): Будь-ласка, «Перший національний», «Територія безпеки», вісник євро-атлантичної та європейської інтеграції. Оскільки, я думаю, моїм колегам тут варто вшанувати зібрання таких цікавих суб’єктів, які тут є, у мене буде питання зразу до трьох.

Перше. Е-е-е-е-е, товариш Вітренко, давайте поговоримо “про ето», тобто про НАТО. Чи не лякали Вас у дитинстві НАТО і чи ... (ПОЖВАВЛЕНЯ СЕРЕД ЖУРНАЛІСТІВ. РЕПЛІКА ПАНА МАРЧЕНКА З МІСЦЯ – Ну, шо ето за хамство!) ... оті страхи з’явилися у Вас пізніше, від усвідомлення того, що ви пролітаєте повз парламентські вибори, повз Верховну Раду у 2006 році. Або колись пізніше, я пам»ятаю, колись ви про Римський клуб говорили.

І друге питання до пана Корчинського. Він говорив, що він не віддасть вулицю, там комусь. У мене питання – чи не намагалися ви цю вулицю, там, підмести, зробити трохи чистіше. Це друге питання.

Ну, а до пана Чорновола таке, у мене така відповідь ... (ПІДКАЗКА З ЗАЛУ – Питання.) ... питання. Чи не знаходив він десь визначення НАТО як «безпекова організація 26 демократичних країн»? Де, до речі, не відривають голови журналістам, неможливо отруєння лідерів опозиції (РЕПЛІКА КОЛЕГИ-ЖУРНАЛІСТА З ЗАЛУ (У ВІДЧАЇ) – Можна коротше!) і так далі. Я дякую дуже за відповіді.

ВІТРЕНКО (ПЕРЕМОЖНО): Я рада, что все увидели, кого держат на «Первом национадльном канале»! (СМІХ У ЗАЛІ, ОПЛЕСКИ ПРИСУТНІХ ПРИХИЛЬНИКІВ ПАНІ ВІТРЕНКО).

ЗАВІСА.

Ода непідцензурності

Українське телебачення потроху звикає до своєї безцензурності. Попри окремі звинувачення з боку епатажних опозиціонерів, теленовини стали набагато більш разноплановими, строкатими, і навіть, ми би сказали, збалансованими. І це ми маємо на меті продемонструвати через аналіз висвітлення нашими телеканалами однієї з найбільших акцій нової опозиції, яка відбулася 22 лютого цього року.

Отже, 22 лютого, у день протестів опозиційних політиків щодо про-західних кроків офіційного Києва, про ці події повідомили усі телеканали, яки прийнятно вважати центральними. Сама по собі збалансованість містилася уже в цьому факті, адже протести були призначені на той самий день, що і поїздка Президента Ющенка до Брюселю, на заходи Північно-Атлантичного Альянса. Тобто, у нас була теза – поїздка Віктора Ющенка, і антитеза – мітинги протесту і прес-конференція за їх наслідками. Новину з Брюсселю телеканали подавали на першому місці, а протести, як правило, на другому.

Про акцію опозиції ТВ повідомляло не просто побіжно, як у кращому випадку би повідомили більшість каналів ще чотири місяці тому, а у формі сюжету. Тобто, була подія – було адекватне висвітлення. З побіжного аналізу текстів сюжетів виходило, що вони були дійсно різними. Смішно, може, і писати про таке “глибоке” спостереження, але згадайте однотипність новин ще зовсім недавно.

Що повідомили новини

Найрозлогіше подавав тему протестів телеканал “Україна” – програма “События” вмістила два сюжети. Першим був навіть не київський звіт про Вітренко, Корчинського і Чорновола, а сюжет про мітинги в Сімферополі та Донецьку: два синхрони, по одному з кожного міста. Автори – Кочергін (ім”я відсутнє в розшифровці “Огляді телеефіру”) і Олександр Сафонов. Інтонація першого сюжету – інформативна, вимоги демонстрантів викладено докладно. Про кількість міст, які узяли участь в акції, сказано в підводці – кілька. У тексті мінусів не багато – хіба що синхрони учасників, швидше, емоційні, а не інформативні. Більш важливий недолік – не вказана кількість мітингувальників.

Другий сюжет програми “События” – київський. Автори – Тетяна Глажко, Ігор Монастирьов, Вікторія Богомолова. Три синхрони, по одному у кожного головного персонажа. Інтонація – інформативна, хоча перше речення звучить пафосно, піднімаючи і саму інтонацію сюжету: “Остановить пикетирующих не смогли ни отряд милиции, ни заявление чиновников о том, что акция протеста проходит без соответствующего уведомления”. Сутність вимог мітингувальників викладена досить повно, хоча відсутня дуже важлива деталь – пані Вітренко звинувачує нову владу у порушенні Конституції, тобто у намаганні згорнути статус позаблокової нейтральної держави. Кількість учасників не вказано. Синхрони більш інформативні, менш пафосні, ніж у попередньому сюжеті. Про заклики опозиціонерів до Партії Регіонів чи СДПУ(о) приєднатися до них згадок немає.

“Інтер” у “Подробностях” подає лише київську акцію, про регіональні згадки немає (вона з”являється лише в нічному підсумковому випуску). Автор – Анастасія Образцова. Чотири синхрони, крім головних дійових осіб, присутній іще і Володимир Марченко. Інтонація – нейтральна, якщо і можна запідозрити авторку у іронії, то це допустима доза, без образ і глузування. В сюжеті з”ясовується, що охорона не заважала проведенню заходу, а дозволу не було лише на апаратуру (за контрастом з вище оглянутим матріалом). Тема звинувачень Наталії Вітренко щодо неконституційності інтеграції з НАТО присутня. Синхрони двох різних типів: і інформаційні, і ілюстративно-пафосні. Про заклики приєднатися до них Партію Регіонів чи СДПУ(о) не сказано.

У програмі “Вчасно. Про головне” сюжет журналіста НТН Руслана Кухарчука. Три синхрони і стенд-ап. Стенд-ап може здивувати частину аудиторії категоричністю першого речення - Проводити мітинги протесту на Майдані Незалежності стає ознакою дурного тону. Громадянські акції непокори мають всі шанси прописатися на вулиці Банковій. І рішучий кордон міліціонерів сьогодні на заваді не став. Стосовно рішучості кордону міліції теж звучить пафосно, але не зовсім корректно. Про рішучість міліції, та і маніфестантів, під АП часів пана Кучми глядачі іще пам”ятають. Це єдиний сюжет з оглянутих, де є точка зору представника влади – пана Третьякова, який говорить про неправові дії учасників акції. Автор добротно згадує тезу Вітренко про неконституційність устремлінь до НАТО. Згадка про акції у інших містах дається з вуст Наталії Михайлівни, автор не перевіряє достовірності інформації, сказаної заангажованою людиною: “У нас сьогодні акції по всій Україні. В усіх обласних центрах,крім Галичини. І не тільки в обласних, а й в інших містах.”. Масштаб акцій тут видається перебільшеним, для порівняння можна навести скромну згадку каналу “Україна” (вище), або “1+1” (нижче). Кількість мітингувальників не згадується. Вимоги демонстрантів передано. Про участь Чорновола у прес-конференції згадано побіжно. Відсутні згадки про заклики до об”єднання усієї опозиції.

“24 години” на ”Тонісі”. Роман Пересунько зробив дуже короткий сюжет. Два синхрони. Згадано лише мітинг, прес-конференція відсутня. Тема з участю інших політичних сил, крім ПСПУ і «Братства», відсутня. Інтонація – іронічно-глузлива. Учасників акції у Києві названо «вічні революціонери» і «фанати». Передано лише анти-НАТОвський напрямок акції, без нюансів. Автор сюжету коментує слова синхрону. Немає згадок про протиріччя з Конституцією. Хоча є неточна оцінка кількості мітингувальників, невірно передано географію акцій: “Лідерів мітингу не засмутило, що на вулицю вийшло мало їхніх фанатів. Утім, їх цілком вистачить, щоб спалити прапори НАТО біля кожної обласної адміністрації”. Акції, як им знаємо, не відбувалися на Заході, а також не зовсім зрозуміло, де вони були на Сході, крім Донецька, Сімферополя, Харкова і Черкас.

У “Репортері” на Новому каналі Карина Самохвалова лаконічна, але досить інформативна. Сюжет більший, ніж у “24 годин”, але все ж невеликий: два синхрони. Немає згадок про акції у інших містах, конституційність устремлінь в НАТО, кількість учасників. Однак є і мітинг, і прес-конференція. Про спалення прапору НАТО у тексті згадки немає. Заключне речення викликає питання: “Трійка нових об‘єднаних опозиціонерів заявила про загрозу демократії в Україні, принаймні, організувати прес-конференцію вже проблема. Надати приміщення опозиціонерам усі відмовляються”. Сама прес-конференція відбувалась на Хрещатику, в залі агенства УНІАН, це і спростовує заангажовану оцінку пані Вітренко. Роз”яснено позицію Віктора Януковича стосовно цієї опозиції – він не визначився.

На ICTV “Факти” подають приблизно такий же коротенький сюжет, як і “Репортер”. Два синхрони. Сергій Смальчук не згадує акції в інших містах, конституційність чи неконситуційність про-НАТОвської політики. Кількість пікетувальників у Києві оцінена в 200 осіб. Тема приєднання інших політичних сил до створюваної опозиції передана не зовсім ефективно: “...лідери новоутвореної опозиції сподіваються і на підтримку інших політичних сил. Зокрема, Партії Регіонів, СДПУ(о) і, навіть, екс-кандидата у президенти Віктора Януковича”. Тут не зовсім коректно побудовано речення, адже Партія Регіонів і пан Янукович діють разом. Крім того, не зрозуміла позиція цих політичних сил стосовно закликів з конференц-залу УНІАНу. У тексті немає згадки про спалення прапору НАТО.

Програма “Вікна” каналу СТБ вмістила немаленький репортаж з-під Секретаріату Президента, який зробила Наталка Чангулі. Тут шість синхронів, з них два – це слова організаторів акції. Ще чотири – вигуки, скандуваня чи слова простих учасників, це наполовину звукові ілюстрації-наполовину синхрони. В матеріалі домінує опис мітингу, однак відсутні згадки про інциденти, мало передано сутність вимог, відсутня згадка про антиконституційність, з точки зору Вітренко, політики наближення до НАТО. Присутня авторська оцінка журналістки: “Насправді – це просто політика. Наближаються парламентські вибори й політики міркують у пошуках спільників”. Кількість учасників подано як “приблизно три сотні”. Про спалення прапору НАТО у тексті не згадується. Конференція в УНІАНі, згадки про Тараса Чорновола та інші опозиційні сили відсутні. Гегорафія акцій у сюжеті “Вікон” – лише Київ і Донецьк. Це також єдиний матеріал, який згадує невеликі виборчі результати екс-кандидатів у президенти Вітренко і Корчинського.

Великий сюжет (п”ять синхронів) підготувала програма “Вісті” з Першого національного. Автор- Павло Тирський. Це не репортаж, а радше аналітика. В матеріалі? крім синхронів учасників, є коментарі політолога. Кількість учасників подано як “кілька сотень”. Відсутні згадки про міста проведння акцій, а також про “антиконституційну” тезу Вітренко. Перший синхрон пана Чорновола не вибігає з попереднього тексту: “Власне, ці заходи були одним з приводів для проведення прес-конференції, на якій було повідомлено про готовність "Братства" та ПСПУ у рамках нової опозиції. До двох вище згаданих партій долучився і депутат Тарас Чорновіл, який нині розмірковує вступати йому в Партію Регіонів чи ні. Проте, днями він обіцяє вийти з міжфракційної парламентської групи "Україна-НАТО".

СИНХРОН: Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат, фракція "Регіони України": "Ми поступово, крок за кроком, створимо тактове, яке змусить і Ющенка і його партнерів, принаймні частково, хоча би на кілька відсотків виконувати те, що вони обіцяли, а за те, що не виконують - нести відповідальність".
Репотажні моменти в сюжеті переплетено з аналітичними. Фінал матеріалу може викликати питання про заангажованість автора: “...поки, щодо відсутності в Україні реальної та дієвої об’єднаної опозиції можна лише процитувати одну з приказок відомого Володимира Висоцького: справжніх буйних мало, тому немає вожаків”. “1+1”, ТСН, Станістав Ясинський, коротеньке повідомлення-сюжет з одним синхроном/звуковою ілюстрацією учасника протесту. Синхрони головних дієвих осіб відсутні. Число учасників передано як “близько двох сотень”. Географія акцій – Київ, Харків, Черкаси, Донецьк. Головні ідеї протесту передано, хоча і немає згадки про “антиконституційну” тезу Вітренко. Повідомлено про бажання учасників акції залучити інших опозиціонерів з Партії Регіонів та СДПУ(о). Пояснено відсутність Януковича і приналежність Тараса Чорновола. Тему подано побіжно, але досить інформативно. У синхроні пана Ясинського не зовсім обгрунтовано сказано: “Головним ворогом незалежної України оголошено північноатлантичний альянс. ”

Нарешті, “Час” з 5-го каналу. Леся Бойко зробила сюжет з-під Секретаріату Президента і з прес-конференції. Три синхрони головних дійових осіб. Уже перше речення наводить на думку про якусь окрему позицію автора сюжету щодо подій: “Із такої штовханини почала своє існування нова українська опозиція. ” В тексті є суперечності. Порівняйте – У синхроні Корчинського – "Завдання нової опозиції, в першу чергу, навчитися виводити на вулицю достатню кількість людей, щоб блокувати урядовий квартал”. В іншому місці: “Головне завдання опозиціонерів - об`єднати навколо себе якомога більше людей.” А в той же час наприкінці сказано: “Про завдання нової опозиції Корчинський і Вітренко не говорили.” Про кількість учасників акцій та географію не йдеться. Згадка про Вітренко і її нарікання на анти конституційність - відсутня. Про участь в опозиції есдеків та “регіонщиків”, а також про окрему позицію пана Чорновола, пояснено досить докладно.

Несхожі новини

З невеличких рецензій кожного з випусків видно, що кожна з новинних редакцій по-своєму взялася до висвітлення теми. Найбільш широко та інформаційно повно акції висвітлювали три телевізійні канали – “Україна”, НТН та “Інтер”, які прийнято пов”язувати з мас-медійним впливом донецького капіталу, а також об”єднаних соціал-демократів. Причому деінде можна запідозрити редакцію не просто в інформуванні, але і в намаганні переконати глядача через підбір синхронів. Хоча думки радикальної опозиції представлено повно, ніде не пояснюється ставлення до акцій саме політичних сил, близьких до власників каналів.

Новинні редакції “Репортера” і ICTV подавали подію менш докладно, вирізняючи лише головний сенс, головних виконавців і коротко пояснюючи контекст, розстановку політичних сил довкола акцій. Інтонація матеріалів нейтральна, а інколи, може, і байдужа. Водночас третій канал, який приписують холдінгу Віктора Пінчука, СТБ, зробив матеріал, виразно неприхильний до виступів опозиції. Опозицію не тільки було представлено через синхрони другорядних учасників акцій; авторка вдалася також до власних оцінок у матеріалі, який все ж таки був репортажем.

Крім СТБ, іще кілька каналів вмістили матеріали, в яких опозиційні акції з різним ступенем яскравості було зображено як маргінальні. ТСН в дуже короткому сюжеті зміг спресувати багато інформації по суті, однак не надав слова нікому з основних організаторів. “24 години” передали неповну інформацію і сам сюжет було забарвлено оціночними висловами, неприхильними до опозиціонерів. “Час” вмістив неякісно написаний і відредагований сюжет, де було непогано пояснено протиріччя у стані опозиції, однак не достатньо розказано про сутність їхніх заяв. “Вісті” дали розлогий аналітичний сюжет, відносно збалансований, відносно докладний, однак використана цитата з Висоцького перекреслила благість намірів, адже взята вона була з пісні про божевільню, а це одразу перевернуло ціле звучання матеріалу.

Отже, в сухому остатку, ми бачимо, що висвітлення теми протестів 22 лютого теоретично могло задовольнити різні політичні смаки. Утім, навряд чи можна сказати, що в якомусь із випусків новин було вміщено докладну і безсторонню інформацію. Все ж таки, щоби мати повну картину подій, в ідеалі, треба би було переглянути кілька випусків новин. Логіку політичних сил-власників каналів за текстом побачити було можна, однак випадків прямої пропаганди було не так уже і багато, швидше, вона визирала через підбір синхронів, довжину матеріалів, пояснення тла, на якому відбувалися події.

Інше спостереження – телевізійникам можна працювати охайніше, більш професійно. Не слід забувати якомога повніше передавати позиції окремих політиків; ми уже не кажемо про наклеювання ярликів на людей, яких автори матеріалу чи редактори вважають своїми опонентами. Адже авторське ставлення до подій краще, все ж таки, розкривати не в інформації, а у аналітичних програмах. Ну, і звичайно, не варто влаштовувати сварок на прес-конференціях, перетворювати їх на з”ясовування політичних стосунків.

Примітка. Цей матеріал підготовано на основі “Огляду телеефіру”, що його готує сайт www.oglad.tv Ми не претендуємо на повноту висвітлення всього, що було сказано в ефірі протягом дня, і керувалися оглядом основних випусків у прайм-тайм. Викладення сюжетів “Огляду телеефіру” для тих, хто бажає порівняти викладення самостійно, подаємо нижче.

«Детектор медіа»

1+1, ТСН, 19-30.

У Києві під стінами Секретаріату Віктора Ющенка спалили натівський прапор
СТУДІЯ: У Києві, під стінами секретаріату Віктора Ющенка спалили натовський прапор. Протестували проти вступу в Північно-Атлантичний альянс сьогодні у кількох містах України.

РЕПОРТАЖ: Автор: Станіслав ЯСИНСЬКИЙ СТЕНДАП: Якщо ти хочеш миру на землі – товаришу, убий американця – це лише один з девізів сьогоднішньої мирної акції позапарламентської опозиції. Головним ворогом незалежної України оголошено північноатлантичний альянс.

РЕПОРТАЖ: Народних опозиціонерів - близько двох сотень, настрій рішучий, довести це може догораючий на асфальті прапор НАТО. Антинатівські акції проходять в Харкові, Черкасах та Донецьку. В столиці альянс ганьблять під державним Секретаріатом, бо, за словами організаторів акції, прихід до влади президента Ющенка проплачено Америкою, яка воліє зруйнувати військово-промисловий комплекс України і зробити українців рабами. Народна опозиція багатоманітна – звинувачувати НАТО вдається як ультраправим з “Братства” Дмитра Корчинського, так і геть-лівим з Прогресивної соціалістичної партії Наталії Вітренко. За словами більшості ораторів, вступ України до НАТО призведе до втрати державного суверенітету і встановлення в Україні фашистського режиму. Є й інші версії – від масонської змови до відвертого сатанізму – ця група людей з іконами вбачає в діях Північно-Атлантичного Альянсу диявольський задум.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Это целенаправленное (НРЗБ). По всему миру. (НРЗБ), (НРЗБ) украинизация. Это все одно корни. Дьявольские корни".

РЕПОРТАЖ: Нова народна опозиція почнеться з вулиці, адже, за словами Дмитра Корчинського, політику здатні робити лише ті, що здатні блокувати урядовий квартал. Корчинський разом з Вітренко – досить дивна компіляція, але, за словами обох, саме їхні політичні сили мають досвід вуличної боротьби. Тому ПСПУ та “Братство” бачать себе рушійною силою народної опозиції – в ній бажають бачити всіх, хто проти, в тому числі Януковича і Медведчука. Поки що народна опозиція матиме рівно один голос в парламенті – її представлятиме Тарас Чорновіл, який все ще не визначився зі вступом до Партії Регіонів. Сам Тарас Чорновіл заявив, що він у складі опозиції діє не як представник Віктора Януковича. Останній, за словами Чорновола, не був на акції, бо має щільний графік політичних поїздок по країні.

ICTV, Факти, 18:45.

Противники участі України в євроатлантичних структурах пікетували Секретаріат президента у Києві


СТУДІЯ: Сьогодні ж противники участі України в євроатлантичних структурах пікетували Секретаріат президента у Києві. По закінченні вуличної акції вони оголосили про створення нової опозиції. Її очолять ультра-ліва Наталя Вітренко, ультра-правий Дмитро Корчинский і колишній націонал-патріот Тарас Чорновіл.

РЕПОРТАЖ: Автор: Сергій СМАЛЬЧУК. “Ні НАТО в Україні” – таким гаслом розпочала свою діяльність нова українська опозиція. Зібравши під стінами Секретаріату президента майже 200 пікетувальників, політ-тандем Вітренко-Корчинський твердив: "Заради державної безпеки влада має забути про бажання стати членом в Альянсі".

СИНХРОН: Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, лідер партії “Братство”: “Якби не розвивалися процеси, ми ніколи не погодимося, що владу над народом України повинні мати брюссельські чиновники і американські полковники”.

РЕПОРТАЖ: Решту скарг на дії нового керівництва держави висловив Тарас Чорновил. Долучившись до нового з опозиціонерів, він заявив: "Нова влада ні чим не краща за нову. То ж боротися з нею треба спільними зусиллями. Цьому не повинні заважити навіть чисельні розбіжності у поглядах політичних однодумців".

СИНХРОН: Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України: "Можливо, після наступних парламентських виборів ми будемо достатньо жорстко конкурувати між собою і критикувати один одного. Ми повинні протиставлятися і ми повинні показати, що тій владі можна протистояти".

РЕПОРТАЖ: Утім, представники опозиційного тріумвірату запевняють: з майбутніми парламентськими виборами їхнє об`єднання не пов`язано. Хоча при цьому лідери новоутвореної опозиції сподіваються і на підтримку інших політичних сил. Зокрема, Партії Регіонів, СДПУ(о) і, навіть, екс-кандидата у президенти Віктора Януковича.

Новий канал, Репортер, 21:00 Ненависть до НАТО об`єднало українську опозицію

СТУДІЯ: Ненависть до НАТО об`єднало українську опозицію. Північно-Атлантичний Альянс сьогодні оголосили ворогом України номер один. Ультраліва Вітренко, ультраправий Корчинський та колишній націонал-демократ Тарас Чорновіл.

РЕПОРТАЖ: Автор: Карина САМОХВАЛОВА. Змагання з НАТО вітчизняні опозиціонери розпочали від метро “Арсенальна”. Завершили під стінами Секретаріату президента. Штурмувати не стали, жартують, це просто порожня будівля. Все-одно, рішення ухвалюють із посольства США. Хоча, прапори прогресивних соціалістів та символіка "Братства" поряд, опозиціонерів мало що об’єднує. Хіба що - нелюбов до президента Ющенка, ЄС та НАТО.

СИНХРОН: Наталія ВІТРЕНКО, лідер ПСПУ: "Мы будем вместе с "Братством", вместе с Дмитрием Корчинським будем поддерживать все акции протеста против общего врага, общего врага мирового правительства".

РЕПОРТАЖ: В опозиційних лавах опинився й екс-керівник виборчого штабу Януковича Тарас Чорновіл. За ним не стоїть жодна партія, утім, як і сам Віктор Янукович, який тільки-но визначається зі своєю позицією, Чорновіл каже, Вітренко і Корчинський лише тимчасові союзники. Хоча заради них він готовий вийти з міжпарламентської групи “Україна-НАТО”.

СИНХРОН: Тарас ЧОРНОВОЛ, народний депутат України: "Ми дійсно дуже різні і багато в чому кардинально різні. Можливо, після наступних парламентських виборів ми будемо достатньо конкурувати між собою та критикувати один одного".

РЕПОРТАЖ: Трійка нових об‘єднаних опозиціонерів заявила про загрозу демократії в Україні, принаймні, організувати прес-конференцію вже проблема. Надати приміщення опозиціонерам усі відмовляються.

5-й канал, Час (підсумковий випуск) 21:00.

Лідер прогресивних соціалістів Наталія Вітренко та лідер партії “Братство” Дмитро Корчинский заговорили про спільне майбутнє
СТУДІЯ: Лідери Прогресивної… прогресивних соціалістів Наталія Вітренко та лідер партії “Братство” Дмитро Корчинский заговорили про спільне майбутнє. Вони вирішили піти у спільну опозицію. Правда поки що ця опозиція є здебільшого на словах і на вулиці.

РЕПОРТАЖ: Автор: Леся БОЙКО. Із такої штовханини почала своє існування нова українська опозиція. Прогресивну соціалістку Наталію Вітренко та лідера “Братства” Дмитра Корчинского об`єднує спільна нелюбов. Вони виявляли її до НАТО, протестуючи біля Секретаріату президента.

СИНХРОН: Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, голова партії “Братство”: "Завдання нової опозиції, в першу чергу, навчитися виводити на вулицю достатню кількість людей, щоб блокувати урядовий квартал. Якщо опозиція цього не навчиться робити, вона не буде політичною силою.

РЕПОРТАЖ: Ідейним натхненником акції проти НАТО стала лідерка ПСПУ Наталія Вітренко. Вона зазначає, що зараз нова опозиція лише починає формуватися. Головне завдання опозиціонерів - об`єднати навколо себе якомога більше людей.

СИНХРОН: Наталія ВІТРЕНКО, лідер ПСПУ: "Ми не будемо чекати виборів. Ми будемо до виборів разом проводити всі можливі акції, щоб людей об`єднати, не допустити такого сценарію, про який сьогодні, я переконана, Ющенко обіцяв Бушу. Ми ще побачимо чия буде, знаєте, влада в Україні. Ще не вечір”.

РЕПОРТАЖ: У лавах нової опозиції Дмитро Корчинский хоче бачити екс-кандидата у президенти Віктора Януковича та лідера "есдеків" Віктора Медведчука. Але поки що приєднався народний депутат Тарас Чорновіл. Під час передвибочої кампанії він був довіреною особою Януковича. Тепер говорить, що його колишній шеф сам визначатиметься чи приставати йому до нової опозиції. Поки Корчинський та Вітренко вбачають у Чорноволі свій парламентський рупор.

СИНХРОН: Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат: "Ми поступово, крок за кроком, створимо те поле, яке змусить і Ющенка, і його партнерів, принаймні частково, хоча б на кілька відсотків, виконувати те, що вони обіцяли. А за те, що не виконають, нести відповідальність. Я надіюся, що це основне завдання будь-якої опозиції.

РЕПОРТАЖ: Про завдання нової опозиції Корчинський і Вітренко не говорили. Також не повідомили - чи збираються йти на вибори-2006 спільно. Але свої заходи пообіцяли проводили не лише в Україні.

УТ-1, Вісті, 21:00.

В Києві протестували проти вступу України у Північно-Атлантичний Альянс
СТУДІЯ: В Києві сьогодні протестували проти вступу України у Північно-Атлантичний альянс. Організаторами акції виступили представники Прогресивної соціалістичної партії та партії "Братство", які заявили, що співпрацюватимуть у рамках нового опозиційного руху.

РЕПОРТАЖ: Автор: Павло ТИРСЬКИЙ. Цей день лідери партії "Братство" та ПСПУ розпочали з участі в акціях протесту проти вступу України до НАТО. Колишні кандидати у президенти разом з кількома сотнями людей здійснили своєрідний марш протесту по вулиці Грушевського та пікетували Секретаріат президента. Власне, ці заходи були одним з приводів для проведення прес-конференції, на якій було повідомлено про готовність "Братства" та ПСПУ у рамках нової опозиції. До двох вище згаданих партій долучився і депутат Тарас Чорновіл, який нині розмірковує вступати йому в Партію Регіонів чи ні. Проте, днями він обіцяє вийти з міжфракційної парламентської групи "Україна-НАТО".

СИНХРОН: Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат, фракція "Регіони України": "Ми поступово, крок за кроком, створимо тактове, яке змусить і Ющенка і його партнерів, принаймні частково, хоча би на кілька відсотків виконувати те, що вони обіцяли, а за те, що не виконують - нести відповідальність".

РЕПОРТАЖ: Йдеться про організацію акції протесту з вимогами, зокрема, відставки президента та уряду. Злиття в єдиний опозиційний рух "Братства" та ПСПУ поставило багато питань. Адже ці партії різні за своїм політичним спрямуванням. Корчинський каже, що задля повалення нового владного режиму можна забути всі суперечності. Вітренко ж переконана, що їх об’єднала любов до Батьківщини, яку хоче занапастити Захід.

СИНХРОН: Наталя ВІТРЕНКО, лідер ПСПУ: "Ми ще побачимо чия, знаєте, буде влада в Україні, ще не вечір".

РЕПОРТАЖ: Наразі, жодної концепції чи програмної роботи народної опозиції немає. Є лише словесна угода про співпрацю та багато сподівань.

СИНХРОН: Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, лідер партії "Братство": "Ми б дуже хотіли бачити в народній опозиції також Партію Регіонів, Соціал-демократичну партію (об’єднану(, всі рухи, партії, громадські організації, які проти".

РЕПОРТАЖ: А поки ті не повідомили про свої наміри увійти до анонсованої сьогодні народної чи об’єднаної опозиції, каже професор Сергій Телешун, говорити про формування реального опозиційного руху в Україні ще зарано.

СИНХРОН: Сергій ТЕЛЕШУН, президент благодійного фонду "Співдружність", професор: "Сьогодні немає коаліції, політичних сил, що беруть на себе відповідальність як опозиційних політичних сил. Ми можемо казати про те, що отак як раз позицію технологічної вуличної опозиції бере на себе Вітренко, в значній мірі Корчинський і в тій, чи іншій мірі бере на себе Тарас Чорновіл".

РЕПОРТАЖ: За словами політолога, участь у спільному проекті для вище згаданих політичних сил - це дивіденди на парламентських виборах 2006 та взаємовигідна дружба з СДПУ(о) та Регіонами, які, ймовірно, матимуть щодо них свої інтереси.

СИНХРОН: Сергій ТЕЛЕШУН, президент благодійного фонду "Співдружність", професор: "Їм зручно мати рупор таких громадський, який буде, можливо, виконувати епатажні функції, але все ж таки епатажні по відношенню до місцевих, регіональних органів влади тощо".

РЕПОРТАЖ: Важливо, за словами політолога, щоб в Україні дійсно запрацював принцип "Якість опозиції визначає якість влади", а поки, що до відсутності в Україні реальної та дієвої об’єднаної опозиції можна лише процитувати одну з приказок відомого Володимира Висоцького: справжніх буйних мало, тому немає вожаків.

СТБ, Вікна-новини, 22:00.

Корчинський та Вітренко об`єдналися проти поступків України в напрямку НАТО


СТУДІЯ: А Київ та Донецьк стали свідками влучних мітингів проти поступків України в напрямку НАТО та заходу взагалі. Зусилля з виведення людей на вулиці об`єднали колишній УНСО-вець - Корчинский та прогресивна соціалістка - Вітренко. Акції були нечисленними: разом із вірянами УПЦ Московського патріархату, на захід у Києві зібралося приблизно три сотні людей.

РЕПОРТАЖ: Автор: Наталка ЧАНГУЛІ Віряни Української православної церкви Московського патріархату традиційно співають у політичних процесіях. Цього разу їхній заспів мав місто у голові двосотенної колони “Братства” Дмитра Корчинського та прихильників прогресивної соціалістки Наталки Вітренко.

СИНХРОН: ОГЛЯДОВО: пікетувальники – “УС”: "НАТО хуже чем Гестапо! Кинем гранату прибічникам НАТО!" РЕПОРТАЖ: Такі миротворчі заклики мали на меті навернути перехожих до віри в нову строкату опозицію, яка народжується на очах з нещодавнього декларанта українського націоналізму та шанувальниці Леніна. Тепер вони разом намагаються опиратися європейському виборові України та втримати стрілку компаса в північно-східному напрямку.

СИНХРОН: ОГЛЯДОВО: (пікетувальники – “УС”): "Україна! Білорусь! Росія!”.

РЕПОРТАЖ: З вербуванням прихильників не склалося. Київ у своїй переважній більшості зробив вибір ще під час президентських перегонів. Біля Кабінету міністрів демонстранти вгледіли пікет з українською та помаранчевою символікою. І потяглися до них “вогню викресати”. Не вдалося. Пікетувальники на мить полишили власні клопоти і скандували ім`я президента.

СИНХРОН: ОГЛЯДОВО: (пікетувальники – “УС”): "Ющенко! Ющенко!” РЕПОРТАЖ: Насправді – це просто політика. Наближаються парламентські вибори й політики міркують у пошуках спільників. Скажімо, Наталка Вітренко виступала проти війни в Іраку, а Дмитро Корчинський палко підтримував війну США та Альянсу в Іраку.

СИНХРОН: Наталя ВІТРЕНКО, лідерка ПСПУ: "Це питання до Дмитра. Те, що було раніше, то було раніше".

СИНХРОН: Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, лідер партії „Братство:” "Янукович був би дуже хорошим паровозом для опозиційного блоку. Легко під`їхати не вдасться. Про президентство думати ще важко, нашому б теляті та вовка з’їсти. Зараз мова йде про виживання".

РЕПОРТАЖ: Шукати спільної мови їхнім підопічним непросто. Один із відстоювачів «великой и неделимой» звинуватив масонів із Леніним у нищенні слов’янства й православ’я і викликав обурення.

СИНХРОН: ОГЛЯДОВО: пікетувальники – “УС”: "Имя Ленина они трогать не должны потому, что я считаю, мое мнение, а церковь дебилизирует народ, а Ленин показал, как от этой чумы… бороться".

РЕПОРТАЖ: Наталка Вітренко набрала в першому турі президентських перегонів понад 1,5% голосів, а її молодий політичний партнер Дмитро Корчинський 0,17%. Тож доводиться обмежитися мітингуванням на східцях.

НТН, Вчасно. Про головне, 22:00.

Акції проти намірів офіційного Києва вступити до НАТО провели у столиці політична партія "Братство" і прогресивні соціалісти
СТУДІЯ: Акції проти намірів офіційного Києва вступити до НАТО провели сьогодні у столиці політична партія "Братство" і прогресивні соціалісти. Водночас, їхні лідери - Дмитро Корчинський і Наталя Вітренко сьогоднішньою акцією заявили про створення об’єднаної опозиції.

РЕПОРТАЖ: Автор: Руслан КУХАРЧУК. СЕНДАП: Проводити мітинги протесту на Майдані Незалежності стає ознакою дурного тону. Громадянські акції непокори мають всі шанси прописатися на вулиці Банковій. І рішучий кордон міліціонерів сьогодні на заваді не став.

РЕПОРТАЖ: Антинатовська акція почалася у Києві біля станції метро «Арсенальна». Звідти мітингувальники, вигукуючи "НАТО геть", пішли до Секретаріату президента України. Ющенко - у Брюсселі, тому демонстрантів зустрічав його перший помічник Олександр Третьяков. Заступник голови ПСПУ показав громаді повідомлення про проведення мітингу. Але помічник Ющенка переконаний, що цей мітинг – провокація.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО.: "У меня такое как бы состояние. Вы видели, что произошла там провокация. Я попросил, чтобы мне дали заявку. Эту заявку не давали. Потом пошла команда от кого-то из руководителей, стоящих на подиуме. И на меня накинулась куча молодых людей. Я представился, кто я есть. Я - первый помощник президента Украины, Третьяков Александр Юрьевич".

РЕПОРТАЖ: "НАТО гірше Гестапо" – основне гасло процесії. Лідер "Братства" Дмитро Корчинський запевнив: вони протистоять не тільки намірам українського керівництва вступити до лап Альянсу. Вони виступають проти світового уряду і глобалізації. Посилається на декларацію про державний суверенітет України від 16 липня 90-го року. Там, мовляв, Україна проголошується позаблоковою державою.

СИНХРОН: Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, лідер партії "Братство" : "Ми прийшли сюди, тому що ми, можливо, останні в Україні, хто всерйоз сприймає такі речі як державний суверенітет. Ми все ще віримо, що можливо, щоб Україна управлялася з Києва, а не з Брюсселя, з Києва, а не з Вашингтона".

СИНХРОН: Наталія ВІТРЕНКО, голова ПСПУ: "У нас сьогодні акції по всій Україні. В усіх обласних центрах,крім Галичини. І не тільки в обласних, а й в інших містах. Ми будемо піднімати всю Україну, а не тільки працювати на Майдані".

РЕПОРТАЖ: Учасники мітингу прийняли так звану антинатовську резолюцію. Нею засудили євроатлантичні устремління України. Закінчення мирної акції ознаменувало підпалення прапору НАТО. Після стояння під Держсекретаріатом Корчинський та Вітренко відправилися на зустріч із журналістами. Тут до них приєднався екс-голова виборчого штабу Януковича Тарас Чорновіл. На спільній прес-конференції вони заявили про створення об’єднаної опозиції. Боротимуться не тільки проти політики нинішнього керівництва України. Ворог більш глобальний – світовий уряд і глобалізаційні процеси, які посягають на державний суверенітет України.

Тоніс, "24 години", 23:59.

Після обрання Ющенка президентом України, не мають спокою вічні революціонери – Наталя Вітренко та Дмитро Корчинський
РЕПОРТАЖ: Автор: Роман ПЕРЕСУНЬКО. Після обрання Ющенка президентом України, не мають спокою вічні революціонери – Наталя Вітренко та Дмитро Корчинський. Сьогодні на влаштований ними мітинг прийшло багато журналістів і не дуже багато прихильників. Хлопці з "Братства" Корчинського були особливо агресивними, вони скандували: "НАТО гірше ніж Гестапо". А чим вони гірші ніхто з них так і не зміг пояснити.

СИНХРОН: Наталя ВІТРЕНКО, лідер ПСПУ: "І ніхто не давав права ані президенту, ані уряду, нікому порушувати волю народу, і втягувати в агресивний військовий блок НАТО".

РЕПОРТАЖ: Про волю якого саме народу говорила пані Вітренко – не відомо, а от українцям порадила, не стелитися під НАТО, а бути там, де були завжди: в союзі з Росією та Бі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1330
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду