Щодо права журналістів коментувати дії слідства

11 Березня 2005
914
11 Березня 2005
11:33

Щодо права журналістів коментувати дії слідства

914
Заява Інституту Медіа Права.
Щодо права журналістів коментувати дії слідства
Інститут Медіа Права Заява Інституту Медіа Права.

Нещодавно Генеральна прокуратура України поширила заяву, в якій вказує, що останнім часом „з боку окремих народних депутатів, політиків, журналістів і різного роду «експертів» лунають безвідповідальні та необґрунтовані висловлювання і звинувачення на адресу керівництва Генеральної прокуратури України та членів слідчо-оперативної групи”, які прокуратура розцінює як тиск на слідство „оскільки відповідно до чинного законодавства лише слідчий, прокурор і суд можуть давати оцінку доказам у справі, вирішувати питання про затримання, арешт та кримінальну відповідальність конкретних осіб” (повний текст знаходиться на сайті Генеральної прокуратури >a href="http://www.gpu.gov.ua/ua/news.html?id=1059>http://www.gpu.gov.ua/ua/news.html?id=1059
)

Інститут Медіа Права висловлює глибоке занепокоєння заявою Генеральної прокуратури, яка робить спроби обмежити критику дій прокуратури та дискусію навколо резонансних розслідувань. Такі наміри суперечать конституційним та міжнародним стандартам свободи слова та свободи вираження поглядів. Зокрема, Європейський суд з прав людини, захищаючи право преси коментувати розслідування та судові процеси, неодноразово відзначав у своїх рішеннях, що суди та слідство, не можуть існувати в інформаційному вакуумі. Преса має право коментувати діяльність судів та слідства. (Рішення у справі Санді Таймс проти Об’єднаного Королівства).

Ми погоджуємося з Генеральною прокуратурою, що лише дії прокуратури щодо оцінки доказів у справі та рішення цього органу щодо арешту чи затримання підозрюваних мають правове значення, однак це жодною мірою не заперечує право журналістів та інших громадян вільно висловлюватися у пресі щодо цих питань, а також давати оцінку дій прокуратури. Коли Генеральний прокурор особисто повідомляє про свої дії пресі та розголошує на прес-конференції частину інформації про слідчі дії, він вже не може розраховувати на те, що вся ця інформація не буде коментуватися та, можливо, піддаватися жорсткій критиці як з боку преси, так і з боку інших осіб.

Наша організація підтримує заклик Генеральної прокуратури до журналістів та політиків відповідальніше ставитися до поширення необґрунтованих звинувачень у вчиненні тяжких злочинів. Разом з цим, ми не погоджуємося з тим, що критична інформація про прокуратуру, коментарі дій слідства, заяви про необхідність звільнення Генерального прокурора та думки про те, якими мають бути чи мали бути дії прокуратури, є незаконним впливом на слідство. Свобода слова захищає не лише висловлювання, які подобаються, але й ті, які непокоять, бентежать та шокують.

Інститут Медіа Права впевнений, що інформація, яку розповсюджували ЗМІ, не могла вплинути на дії слідчих прокуратури, які є професіоналами своєї справи і діють виключно на підставі закону. Пригадуємо лише один випадок, коли Генеральна прокуратура давала подібну інтерпретацію законодавству – це кримінальна справа про начебто перешкоджання діяльності Президента України, порушена за фактом опублікування у пресі негативної інформації про Президента. Однак, цю справу багато критикували, а потім закрили, не направляючи до суду.

Інститут Медіа Права закликає Генеральну прокуратуру терпимо ставитися до критики та висловлення поглядів, які розходяться з позицією прокуратури, а також поважати право журналістів та інших громадян на свободу слова, оскільки такими є вимоги демократичного суспільства.

Інститут Медіа Права --------------------------------------------------------------------------------------------------

Інститут Медіа Права є громадською організацією, яка ставить за мету захист права на свободу слова та свободу інформації, сприяння вільному поширенню інформації та розвитку незалежних засобів масової інформації.

Адреса Інституту: м. Київ, вул. Ризька,15. тел. 458 44 40. Контактна особа: Шевченко Тарас
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
914
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду