Тепер соціологи розкажуть народу, що Віктор Янукович переміг на теледебатах із вражаючою перевагою

16 Листопада 2004
1040
16 Листопада 2004
15:20

Тепер соціологи розкажуть народу, що Віктор Янукович переміг на теледебатах із вражаючою перевагою

1040
Дебати — це благородний поєдинок сам-на-сам. Проте благородство на нашому телебаченні не вкладається у „редакційну політику”. Учора, нарешті, відбулася подія, яка не залишила байдужими усіх, хто хоч якось цікавиться виборами: телевізійні дебати кандидатів у Президенти України Віктора Ющенка і Віктора Януковича.
Тепер соціологи розкажуть народу, що Віктор Янукович переміг на теледебатах із вражаючою перевагою
Суть дебатів у тому, щоб кандидати зійшлися лицем в лице, і щоб виборці могли у прямій дискусії оцінити, чого вартий кожний кандидат, — порівняти їхню аргументацію, пропозиції, рівень інтелекту та інші якості. Власне, для цього в усьому світі й влаштовуються дебати.

Я не буду робити висновок, хто переміг, хоча для мене це очевидно. Показово інше. Дебати — це благородний поєдинок сам-на-сам. Проте благородство на нашому телебаченні не вкладається у „редакційну політику”. Одразу ж на УТ-1 відбулося заздалегідь заплановане дійство, дуже далеке від правил „дуелі”: на одного з учасників поєдинку накинулася свита дуелянта іншого. Як це було — усі бачили і можуть оцінити. Щоправда, не всі учасники спектаклю займалися брутальним „мочиловом”, дехто намагався принаймні зберегти лице. Проте не вірю я, що й вони не розуміли, що їх грубо використовують як гвинтики і гаєчки одного великого тупого механізму. І мимоволі подумалося: це ж певною мірою модель майбутнього устрою нашого суспільства, де загальний наперед заданий „одобрямс” стане нормою життя.

Але найбільше мене потішила присутність у „команді підтримки” „незалежних” соціологів Ольги Балакірєвої та Миколи Чурилова, колишніх моїх партнерів по соціологічному консорціуму. Нагадаю, що саме вони подали спотворені дані, переробивши їх на користь Віктора Януковича. Їхня гра у команді „правильного” кандидата прояснює багато речей, про які досі ми могли тільки підозрювати. Гадаю, що виступ Миколи Чурилова, а особливо — його обличчя було б корисно транслювати перед усіма даними, що йтимуть від нього. Як він виправдовувався, як нервував, що ну ніяк зараз не може одразу представити соціологічних даних, хто переміг у дебатах! Бо ще ж треба комусь дзвонити, когось про щось питати... Миколо Миколайовичу, ну хіба присутнім у студії була потрібна ще якась „проміжна” процедура, щоб Ви оголосили перемогу „правильного” кандидата? У Вас є досвід, як це зробити в екзит-полі, чому б те саме не зробити й стосовно теледебатів?

Я думаю, що вже сьогодні-завтра ми почуємо від „незалежних” соціологів Чурилова і Балакірєвої про перемогу Януковича у теледебатах. То чому це не можна було сказати ще вчора?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
науковий керівник фонду „Демократичні ініціативи”, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1040
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду