АУП представила «Моніторинг політичних новин» за серпень

13 Вересня 2004
1096
13 Вересня 2004
10:20

АУП представила «Моніторинг політичних новин» за серпень

1096
У порівнянні з початком передвиборної кампанії канали демонструють дещо більшу діференцийованність у представленні її двох основних персон. У липні сім з 8-ми каналів значно більшу увагу приділяли В. Януковичу у порівнянні з В. Ющенко, і тільки на 5-му каналі вони були представлені однаково. 8 вересня 2004 р. Академія української преси провела презентацію десятої хвилі контент-аналізу новин провідних українських телеканалів в межах проекту «Моніторинг політичних новин».
АУП представила «Моніторинг політичних новин» за серпень
Моделлю дослідження є контент-аналіз програм новин провідних українських телеканалів за перший повний тиждень кожного місяця в прайм-тайм.

Проект виконується науковими колективами Академії Української Преси та Інституту соціології НАН України за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження" та Посольства США в Україні. Керівники проекту д.с.н. Наталія Костенко і д.ф.н. Валерій Іванов.

Мета дослідження: визначення стану й динаміки політичного змісту новин. Під час десятої хвилі проаналізовано 48 випусків новин, всього 788 повідомлень.

Передвиборча кампанія коректує модель новинного мовлення. Однак незначно.

В перший тиждень серпня 2004 р. частка внутрішньополітичних новин у загальному потоці продовжує зростати (з 31% в липні до 35% в серпні ), проте істотно варіюється по каналах - від 2/3 всього обсягу новин на 5-м каналі (64%) до 1/5 усіх новин на ICTV та Новому каналі (по 19%).

У тематичній структурі новин фіксуються певні зміни: висвітлення діяльності президента, що стабільно займало пріоритетну позицію протягом останніх місяців, скоротилося (з 16% у липні до 5% у серпні). Головними темами тижня стають президентські вибори (13%) і діяльність прем'єр-міністра В.Януковича (7%). Повідомлення про події, які пов'язані з передвиборною кампанією, також як і в липні займають чверть усіх новин про Україну.

На рівні попередніх місяців зберігаються показники однобічного представлення подій у новинних програмах (92% у середньому в потоці). Частка внутрішньополітичних новин з однією точкою зору на події висока на всіх каналах (понад 90%), за винятком 5-го каналу та СТБ (72-73%). В кожній шостій новині джерело інформації не зазначається. Найбільше таких повідомлень на ТРК Україна (24%), найменше — на 5 каналі (10%). Водночас дещо збільшилася подача новин у проблемному контексті (з 29% у липні до 37% у серпні).

Серед суб'єктів передвиборного процесу лідером уваги в новинах залишається блок "Наша Україна", практично єдина політична структура, про яку на початку серпня почали говорити помітно більше в порівнянні з липнем (6% vs. 4,5%), однак не виключаючи при цьому іронічний чи негативний контекст.

Безперечним лідером уваги серед політичних персон залишається В.Янукович. У підтвердження тенденції, що намітилася з початком передвиборної кампанії, увага до нього каналів удвічі перевищує увагу до діючого президента (23% vs. 12%), і в новинах серпня В.Янукович представлений як основна політична фігура держави. Також його рейтинг удвічі вищий рейтингу уваги до основного політичного опонента - В. Ющенко (23% vs. 11%).

Слід констатувати, що дистанція в увазі до двох провідних кандидатів на посаду президента дещо скоротилася (з 18% у липні до 12% у серпні) за рахунок незначного зниження рейтингу В.Януковича й підвищення рейтингу уваги до В.Ющенко. Проте кожне третє повідомлення відносно В.Ющенко має іронічну чи негативну тональність (3,5%).

Показники ефірного часу, який канали надавали двом основним претендентам, свідчать, що в серпні аудиторія новин частіше мала можливість чути В.Януковича, чим кого-небудь іншого з кандидатів, хоча в порівнянні з липнем його синхрон у цілому зменшився – з 1270 сек. у липні до 499 сек. у серпні. Однак повідомлень із синхроном у В.Януковича залишається вдвічі більше, ніж у В.Ющенко (2,2% vs 1,1%), а говорить він майже в п’ять разів довше від лідера „Нашої України” (499 сек. vs 117 сек.). Найбільші показники синхрону у серпні мають також кандидати, які були запрошені у програму новин 5-го каналу: В.Нечипорук (497 сек.), І.Душин (373 сек.), С.Комісаренко (351 сек.)

У порівнянні з початком передвиборної кампанії канали демонструють дещо більшу діференцийованність у представленні її двох основних персон. У липні сім з 8-ми каналів значно більшу увагу приділяли В.Януковичу у порівнянні з В.Ющенко, і тільки на 5-му каналі вони були представлені однаково. У серпні ICTV, СТБ (по 9% vs 7%) та 5-й канал (43% vs 38%) майже порівну розподілили свою увагу поміж ними, у той час як у програмах новин інших каналів увага до В.Януковича залишається значно вищою: на УТ-1, ТРК Україна, Інтері – 26% vs 8-12%, на 1+1, Новому каналі – 19% vs 6-8%. Синхрон В.Януковича присутній на всіх каналах крім 5-го, В.Ющенко говорить на каналах ТРК Україна, СТБ, 5-м каналі. У цілому ж тільки 5-й канал найбільше зорієнтований на максимально широке представлення кандидатів, включаючи лідерів опозиції.

Повний виклад дослідження читайте тут
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1096
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду