Піар по приколу чи прокол по піару?Репліка

15 Липня 2004
1267

Піар по приколу чи прокол по піару?Репліка

1267
Заборона на „шансон” у маршрутках не викликала масових демонстрацій протесту.
Піар по приколу чи прокол по піару?Репліка

Олександр Зирін, для „Детектор медіа” Як уже повідомляла „Детектор медіа”, КМДА висунула вимогу до водіїв маршрутних таксі не слухати “шансон” під час руху. Втім, є підозра, що така заборона могла стати складовою піар-кампаніїї однойменної FM-станції. Адже, опираючись на результати легендарного вітчизняного рейтинговиміру, можна було би розраховувати на тисячні демонстрації посеред Хрещатика з плакатами або на перекриття збуреним натовпом автомобільного руху до лівобережних Троєщини чи Харківського масиву. Можливо, готується і таке... Але поки що в Києві спокійно. До речі, спокійно і досить затишно стало і в маршрутних таксі – принаймні в районі Сирця, де я ними користуюся.

Перший раз жовтеньку наклейку, розміщену поруч із водієм, я помітив декілька днів тому. Напис на ній сповіщав, що водій не може вмикати радіоприймач під час руху. Оскільки наклейка явно була розміщена біля входу і очевидно була розрахована на нас – пасажирів, подумалося: а що, були такі, хто, сідаючи в київську маршрутку, намагався вставити свою аудіокасету із Діо або починав шалено крутити ручки приймача, шукаючи на індикаторі потрібні цифри своєї улюбленої частоти? До речі, напис однозначно стосувався будь-якої FM-станції.

На жаль, я був змушений виходити і не встиг поцікавитися у водія, чи не з розряду це написів «веселих» на кшталт «зупинок тута і здєся на маршруті немає!»? Наклейки такі виготовляються цілеспрямовано і багатотиражно – вони із низки стандартних типографських транспортних жартів. Оскільки і жовтенька була досить пристойно виготовлена, промайнула весела, але позитивна думка… Мої намагання довідатися щось із джерел віртуальних – сайт держадміністрації м. Києва з офіційними розпорядженнями і документами, для прикладу, – результатів не дали.

Аж ось (о потреба в публічності!) – почали виринати справжні організатори цікаво задуманої промо-акції, мета якої (і це зрозуміло) – привернути увагу. До чого? З’явилися перші телевізійні сюжети і запитання «прискіпливих» журналістів до держслужбовців і керівництва міста. «Пишуться» коментарі і запрошуються «знавці». Зазвучало про: «порушення прав людини і споживача», «ми на першому місці в рейтингах», «намагання втрутитися у комерційну діяльність» і т.п. Я бачу уже появу найстрашнішого привиду – «душать свободу слова!»… Причому у ролі принижених, знедолених і практично задушених – діячі цілком певного «радіоформату»…

Браття журналісти! Сиві і з легким пушком на верхній губі, у міні-спідницях і простих ділових костюмах – вас намагаються… (тут треба слово у форматі-стилі потрібному – знайшов!) розвести… «Пацани і браткі» вирішили побавитися, а ви…?

Питання, чи має хтось право слухати ту чи іншу музику в нашій країні, не стоїть.

Сів у власному клозеті – і хоч барабанні перетинки ламай децибелами собі централізовано. Знаходишся серед людей – поводь себе як людина.

Олександр Зирін, для „Детектор медіа”

P.S. Із власного досвіду: коли я сідаю в маршрутку і з неї тхне відповідною радіохвилею, я просто кажу – можна ЦЕ вимкнути. Жодного разу(!) людина, яке сидить за кермом, не перепитала, ЩО треба вимкнути, – і жодного разу(!) не було вимкнено склоочищувач чи «пічку». Маю на своєму рахунку тільки полегшені вигуки жіночок і схвальні погляди чоловіків. Отакий він – реальний київський столичний український аудіорейтинг!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1267
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду