НТКУ: поворот до цивілізованості?

13 Липня 2004
895

НТКУ: поворот до цивілізованості?

895
Олександр Савенко повідомив, що для визначення учасника в пісенному конкурсі „Євробачення-2005” від нашої держави буде проведено відбіркові тури.
НТКУ: поворот до цивілізованості?

Олександр Зирін, незалежний ТБ-продюсер, для „Детектор медіа” Нарешті сталося: на офіційній прес-конференції в Національній телекомпанії її Президент Олександр Савенко повідомив, що для визначення учасника в пісенному конкурсі „Євробачення-2005” від нашої держави буде проведено відбіркові тури.

Приємно – адже автор і на сторінках „Детектор медіа”, і на друкованих сторінках неодноразово і протягом уже двох років гостро ставить питання саме про проведення чесного і зрозумілого відбору учасника „Євробачення” в нашій країні. Полишимо завзятий і досить численний журналістський хор, який згадав, що в цивілізованих країнах відбіркові тури з заключним концертом – нормальна цивілізована практика. Раптом згадав... Адже тільки в нашій країні потребу у проведенні відбіркових турів можуть... обговорювати. Обговорювати бурхливо і навіть затято, „по-нашому, по-бразильськи”, із згадуванням і аналізом не стратегічних проблем вітчизняного шоу-бізнесу і видовищного телебачення, а сімейного стану і подробиць особистого творчого і не дуже творчого життя автора ідеї проведення саме таких відбіркових турів, з образами публічними і закулісними як власного народу так і окремих його громадян. Але будемо сподіватися, що все позаду...

Будемо сподіватися, що керівництво Національної телекомпанії нарешті зрозуміло, що настав (і уже дуже і дуже давно!) час змін. Змін у підходах до формування чіткої і зрозумілої системи. Системи, яка наочно продемонструє і співробітникам НТКУ, і її конкурентам, і її потенційним рекламним партнерам методи і напрями отримання цілком конкретних комерційних і статусних дивідендів. Система така конче потрібна – адже уже два телевізійних сезони НТКУ не виробляє якісного високоприбуткового музичного вітчизняного відеопродукту – відбіркових пісенних турів на „Євробачення”. Не виробляє за умов повної відсутності конкурентів і за умов стовідсоткової ексклюзивності. Не виробляє в основному тому, що деяким представникам „тусовки” це зовсім не потрібно.

Саме вони нашіптують рекламним партнерам і агентствам про безперспективність вкладення грошей у такого роду проект на УТ-1, саме вони пояснюють за фуршетами вітчизняним журналістам наявність у країні так званого „вищого ешелону”, „першої десятки” і т.п. шоу-бізнесу, а отже непотрібність і повну безперспективність такого роду музичних ТБ-програм. Такий підхід чітко бачать вітчизняні фахівці – і, похиливши голову, відвертаються від НТКУ, точніше певних її підрозділів.

Крім кризової морально-етичної ситуації, формувалися і реалії телевізійні – така штучна ситуація призвела до того, що, за досить скромними підрахунками, на УТ-1 не побачили ефіру близько ста нових вітчизняних пісень і стільки ж нових імен, які могли бути представлені у відбіркових турах до „Євробачення”.

За тими самими скромними підрахунками, глядачі УТ-1 не побачили щонайменше 7-8 півторагодинних цікавих і якісних музичних ТБ-програм. Програм, які можна було дуже вдало розмістити у вечірньому прайм-таймі і повторити зранку у суботу чи в неділю. Причому і програми, і імена, і пісні ці відразу потраплять на багатомільйонні телеекрани загальнонаціонального ТБ-каналу із можливістю покриття більше ніж 96 відсотків. А до того ж окремі пісенні номери з цих програм можуть масово з’явитися і в ефірі десятків місцевих ТБ-каналів по всій державі. Потужний крок уперед для вітчизняного шоу-бізу і до змін на банківському рахунку НТКУ. Чи, можливо, є скептики?

Напевно, що є. Аргументи тих із них, хто юрмляться біля таці так званого вітчизняного щоу-бізнесу, розглядати детально, думаю, не варто. Адже нові талановиті імена означають „гаплик” засиллю на ТБ-екранах і в динаміках по-сусідськи улюблених представників „раасєйской тусні”, до якої тим чи іншим боком, у той чи інший спосіб туляться і місцеві діячі.

Тим більше не цікавить такого роду діячів поява класних і високоприбуткових програм на екранах із позначкою „УТ-1” – чи не єдиному публічному місці, яке залишено в нашій державі для появи представників та зразків вітчизняної популярної та масової культури. Як це може бути організовано на найпотужнішому телевізійному каналі нашої країни, будь-який вітчизняний фахівець прекрасно знає: є два варіанти організації і проведення такого проекту.

Перший (і, як на мене, більш реальний) – організувати і провести відбіркові тури не в кожній області, а по регіонам. Припустімо, в Донецьку – східні області, в Одесі – південні, у Дніпропетровську – центральні, у Львові – західні, у столиці України можна провести два тури – для учасників з північного регіону і власне Києва. Виходити треба і з потенційних технічних (телевізійних та концертно-видовищних) умов у зазначених місцях, і з кількості потенційних учасників. Фінальну частину конкурсу проводитиме Київ, як і заключний концерт.

Маємо, як мінімум, 7 видовищних музичних програм хронометражем близько 90 хвилин із прекрасними потенційними спонсорськими і рекламними можливостями. До речі, вихід таких програм у живий ефір зменшить їхню вартість і дозволить підвищити видовищність.

Другий варіант більш витратний і важкий – проведення конкурсних відборів у всіх областях України. Зрозумілі і в 2004 році елементарні речі. Зрозумілі для людей, які і за штатним розкладом, і за внутрішньою потребою дбають про інтереси своєї ТБ-фірми, які живуть разом зі своєю країною, а не поруч. До речі, одразу зазначу – конкурсні відбори, пов’язані з радісно-затятим проведенням відбіркових турів на „Євробачення” під лозунгами різних передвиборчих кольорів, не розглядаю – сподіваюся, що розуму вистачить.

Фахівці, на жаль, розуміють і інші реалії – за умов, у які видовищне телебачення на НТКУ протягом останніх років штучно заганяли, провести якісні, чесні, відкриті, професійні відбіркові тури буде дуже і дуже важко. Особливо новій і не заангажованій „тацею” від „тусні” ТБ-команді. Не важко спрогнозувати шалений і відкритий і (найбільш небезпечна форма дружби) закритий – тихий і лютий, спротив тусовки. Будуть застосовані всі методи впливу на потенційних рекламних і фінансових партнерів для того, щоб переконати їх у недоцільності вкладення коштів у такого роду ТБ-проект НТКУ. Будуть вийняті „з рукавів” і результати легендарного вітчизняного рейтинготворення, і згадки про фінансовий та творчий стан НТКУ, і ще багато і багато чого на різні смаки і запахи.

Існує і небезпека того, що буде обраний інший варіант формування ТБ-команди. Варіант старий, знайомий, комсомолоподібний – очолити і гордо повести за собою. Абсолютно безпрограшний: якщо провал – будуть продемонстровані відеофрагментики із публічними виступами на тему „я ж давно про це говорив(-ла) і попереджав(-ла)”, в разі удачі – Ура! Слава Україні! Сльози і шморгання носом...

Чи зробить керівництво НТКУ рішучі і правильні кроки ? Хочеться вірити. Принаймні публічна заява Президента НТКУ про проведення відбіркових турів до „Євробачення-2005” в Україні – це ще не крок, але уже поворот тіла УТ-1 у вірному і цивілізованому напрямі.

Олександр Зирін, незалежний ТБ-продюсер, для „Детектор медіа”

Читайте також з цієї теми:

Радість!.. Чия? За скільки?

Олександр Пономарьов сприймає свою участь у „Євробаченні-2003” як затратну місію?

Україна на Євробаченні – підсумовуючи сказане

„Україна на Євробаченні-2003: аста з лавістою бєйбі. До того ж – двадцять разів”

Які можуть бути претензії до Пономарьова?

Україна. Євробачення. Перемога.

Запитання „Детектор медіа”: - Що, на вашу думку, потрібно для того, щоб українське ТБ на належному рівні організувало трансляцію „Євробачення-2005”?

„Євробачення” в Україні: стан очікування...

Квитки на "Євробачення" будуть доступними, особливо для журналістів

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
895
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду