Нав`язливий сервіс Адміністрації Президента

18 Травня 2004
784

Нав`язливий сервіс Адміністрації Президента

784
Микола Томенко оприлюднив нові свідчення того, що саме Адміністрація Президента продовжує нав'язувати державним телерадіокомпаніям для розповсюдження "правильні" матеріали. Окреме місце виділено матеріалам про діяльність Президента Кучми, відеозаписам програм "Проте", футбольним здобуткам "Динамо" і под.
Нав`язливий сервіс Адміністрації Президента
Сьогодні Микола Томенко, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, оприлюднив нові документи, що підтверджують факти втручання чиновників Адміністрації Президента України в діяльність регіональних засобів масової інформації. Нагадаємо, що керівник Головного інформаційного управління АПУ Сергій Васильєв усіляко заперечував причетність Адміністрації до практики "темників". Однак, матеріали "для використання в регіональному ефірі" продовжують надсилатися генеральним директорам державних телерадіокомпаній. При цьому перелік матеріалів для розповсюдження, зрозуміло обов’язкового, визначається Головним управлінням інформаційної політики АПУ. За словами Миколи Томенка, відеоматеріали, нав‘язані Адміністрацією Президента, заповнюють левову частку всього ефіру регіональних державних телекомпаній, відведеного для інформаційних програм.

Коментує Микола Томенко, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації:

- У той час, коли журналісти та керівники окремих комерційних телекомпаній теоретично мали можливості тією чи іншою мірою ігнорувати темники, що їх надсилає Адміністрація Президента, то становище журналістів місцевих державних телекомпаній значно гірше.

Адміністрація Президента регулярно надсилає генеральним директорам Державної телекомпанії "Крим", обласних державних телерадіокомпаній відеокасети з матеріалами, які "пропонуються" для використання в регіональному телеефірі.

Про уподобання Адміністрації Президента свідчать матеріали, "запропоновані", а фактично нав‘язані для розповсюдження місцевим державним телеканалам, зокрема, наступні сюжети: - "Відеозапис програми "Проте" телеканалу "1+1", яка вийшла в ефір 19 квітня. Тема: ситуація з виборами міського голови м. Мукачеве" (документ Головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента України від 23. 04. 04, №17-11/178 (на фото1 – прим. "Детектор медіа") - "Відеозапис програми "Саме той" за участю Георгія Крючкова, народного депутата України, яка вийшла в ефір 23 грудня (документ Головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента України від 26. 12. 03, №17-11/550).

- "Відеосюжет про необхідність внесення змін до Конституції України (за матеріалами газети "2000") програми "вісті тижня" Першого Національного каналу, яка вийшла в ефір 16 лютого" (документ Головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента України від 18. 02. 04, №17-11/52).

- "Відео сюжет телеканалу "Інтер" від 23 березня про діяльність міжнародного фінансиста Джорджа Сороса" (документ Головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента України від 26. 03. 04, №17-11/123 (на фото2 – прим. "Детектор медіа").

- "Відео репортаж про підсумки семінару УЄФА з проблем розвитку професійного футболу, який проходив 17-18 грудня у медико-реабілітаційному комплексі Футбольного Клубу "Динамо-Київ" у Кончі-Заспі" (документ Головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента України від 26. 12. 03, №17-11/550).

Генеральним директорам регіональних телекомпаній у кожному такому документі Адміністрації Президента наказується "зустріти відеокасету, направлену з Києва вечірніми поїздами та автобусами "Автолюкс".

Кожного дня Адміністрація Президента надсилає до 8 відеоматеріалів загальним хронометражем, який нерідко перевищує одну годину.

Зрозуміло, що для журналістів місцевих державних телекомпаній, у разі розміщення цих матеріалів, фізично не лишається місця для реалізації своїх наробок в ефірі інформаційних програм. Адже відеоматеріали, нав‘язані Адміністрацією Президента, заповнюють левову частку всього ефіру регіональних державних телекомпаній, відведеного для інформаційних програм.

Таким чином, журналісти державних регіональних телекомпаній перетворюються на статистів на власних телекомпаніях, які замість висвітлення насущних проблем своїх регіонів спостерігають за формуванням незграбної, зате цілісної "єдиної інформаційної політики" Адміністрації Президента, яка насправді є не чим іншим, як здійсненням політичної цензури.


Фото1



Фото2

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
784
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду