“Напевно, даремно була я надто чемна”,

17 Травня 2004
1847

“Напевно, даремно була я надто чемна”,

1847
– сказала Європі Україна і виграла “Євробачення”.
“Напевно, даремно була я надто чемна”,
Як правило, бути песимістом і робити невтішні прогнози – безпомилкова позиція: справдиться – тішитимешся почуттям глибокого задоволення самим собою, не справдиться – ще краще.

Тобто розчарування можуть бути лише приємними.

Хоча те, що Руслана виграє “Євробачення”, причому з таким відривом, що голосування двох останніх у списку країн перетворилося на порожню формальність, – дійсно виглядало фантастикою. Особливо – на тлі заклинань із серії “шапками закидаємо”, що лилися останнім часом, особливо після півфіналу, просто зливою.

Аж надто неохоче нас “пускають” у Європу, аж надто повільно звикають, що Україна – це даність, а не, за висловом поета, “географические новости”.

Аж надто багато не найкращих прикладів для наслідування ми подаємо світові.

Бо, досі не подолавши горезвісний історичний комплекс меншовартості, весь час кидаємося з одної крайності до іншої – то посипаємо голову попелом у нападі самоприниження, то раптом згадуємо, що є центром Європи, тож здіймаємо носа так високо, що не помічаємо, у що втрапляємо ногами.

Так і з конкурсом “Євробачення”: загальна думка зводилася до того, що, по-перше, ніхто нам виграти не дасть, а по-друге, не надто вже й хотілося.

Тому те, що сталося, і те, як на це реагує наша громадськість, може бути ідеальним предметом для окремих досліджень у галузі суспільної психології.

Зараз же скажемо трохи про інше.

Руслана, власне, ніколи не входила до “офіційних” облич вітчизняної естради, бо є надто “українською” для обачного (читай – лякливого) істеблішменту.

Тож і “Слов’янський базар”, і рекорди непіратського (що важливо) продажу альбому “Дикі танці”, і, тепер, “Євробачення” – це все вона сама і її команда, ніхто більше.

Ну, хіба що трішки – всі ми, хто кричав і скакав перед телеекранами.

І це – найкраща ілюстрація до точного й розумного узагальнення, що його на обговоренні у студії Першого Національного, наступаючи на горлянку власним бурхливим емоціям, зробив Олександр Богуцький (Пономарьов, приміром, просто плакав, і не стидався цього, і молодець, і вся країна бачила, як він уміє радіти за інших): мовляв, є, все-таки Бог на небі, і є справедливість, і це урок для цілого покоління, бо якщо дуже багато працювати, то тебе дійсно чекатиме винагорода.

І коли, зрештою, все робити належним чином, то, виявляється, справді (!) вийде “як найкраще”, а не ”як завжди”.

Загалом же, наша мила батьківщина в особі своїх можновладців завжди дуже добре уміє знімати для себе вершки з народних – читай, чужих – подвигів.

Звісно, і Руслану тепер піднесуть до сонму “символів України”, не кажучи вже про обов’язковий орден (княгині Ольги? Ярослава Мудрого?).

І якраз тут добре було б згадати іншу “мантру”, котра, разом із формулою: “ми – кращі!”, носилася весь цей час у повітрі й була особливо підкреслена коментатором Родіоном Принцевським (у фіналі «Євробачення» він розхвилювався, “розворушився” і став, нарешті, нормальним – живим, класним чуваком): “Головне – не сильно брати до серця оці всі результати!”

Справедливість даної формули підтвердив і приклад турків: розуміючи, що вдруге поспіль їм уже нічого “не світить”, вони просто, як то кажуть, розслабилися і ловили кайф. І знову стали одними з кращих – цілком об’єктивно.

Тож і з ювілейним, 50-м конкурсом, котрий тепер пройде в Києві, не треба гарячкувати: для цього все є.

Є ресурси, є досвід (Перший Національний цього разу був “на коні” – і щодо трансляцій, і щодо навдивовижу стильних сюжетів у щоденниках конкурсу, і щодо телемостів зі Стамбулом) – тільки б не наламати дров і не позводити нашвидкоруч до цієї події якихось монстрів, котрі остаточно зіпсують вигляд нашої столиці.

Тобто – не метушитися. Уже ніхто нікуди не їде: ми – в Європі, ми і є Європа, і це факт, такий само, як і 16 травня на аркуші календаря.

І якщо нас визнали “європейські домогосподарки” (саме конкурсом для них часто зверхньо називають “Євробачення”), то, може, вони якось підштовхнуть до цього своїх чоловіків-політиків?

Тим більше, що без нас та інших європейських “новачків” на зразок республік колишньої Югославії та держав Балтії вони б там просто повмирали від нудьги.

А живий драйв, що суне на Європу цілим фронтом, від гарячих Балкан до гарячої Естонії, – це направду свіже повітря.

“Євробачення”, звісно, не “Греммі”, його не можна вважати вповні репрезентативним конкурсом (скажімо, Італія – батьківщина бельканто, фестивалю в Сан-Ремо та цілої когорти естрадних зірок від Челентано до Рамацотті – уже не перший рік його ігнорує), але криза музичних ідей наочна (“навушна”) і на його сцені, особливо – щодо держав, традиційно “музичних”.

Можливо, те, яких виконавців направляють туди Швеція, Іспанія чи Росія (після “облому” з “Тату” від останньої виступала Юлія Савичева, котра примудрилася продемонструвати все, що завгодно, окрім, власне, пісні та вокалу), є виявом свідомої зневаги до конкурсу (аби не сказати “пофігізму”)? І тоді здається, що французький композитор, котрий написав пісню своєму співвітчизникові, і, наприклад, автор “Нотр Даму” Рішар Кош'єнте живуть не те що не в одній країні, а навіть на різних планетах.

Так чи інакше, але насичений, із чіткою внутрішньою “драматургією” зорово-пластичний ряд більшості номерів став визначальною рисою “Євробачення 2004”.

І це – з тої ж серії, коли у тих, хто засліпнув, покращується слух: організм перерозподіляє сили.

Цікаво, чим далі компенсуватиметься елементарний брак якісних, впізнаваних мелодій?

У всякому разі – і тут я підтримую решту українських телеглядачів, котрі віддали найвищий бал представникові Сербії та Чорногорії – це фактично єдина пісня, котру я би вмістила до своєї домашньої фонотеки (“Дикі танці” у мене вже є).

І виграв, кінець кінцем, той, хто вгадав чітку пропорцію етномелодизму – та “євростандарту” (естонці, яких усі страшенно жаліли, просто надто переборщили з автентикою), а також точну міру спецій, тобто драйву (а з драйвом – ще й, чомусь, на латиноамериканській ритмомелодійній основі – переборщили греки).

Тобто, повертаючись до того, з чого ми починали, – виграла Руслана. Ура!

І останнє.

Як правило, на “Євробаченні” спрацьовують і приховані політичні важелі, і принцип “сусід за сусіда”.

Цього разу політику подолала “народна дипломатія”. І замість згадувати яку-небудь Тузлу чи міжетнічні конфлікти, сусіди знову згадали про найближчих сусідів, Росія та Польща об’єктивно, всупереч застарілим чварам, проголосували за Україну, а колишні югославські республіки вкупі з Албанією – один за одного.

І навіть я особисто, побачивши пана Савенка у майці з “Дикими танцями”, майже забула про його “Четверту владу”.

То, може, інколи дійсно слід згадувати про те, що нас об’єднує, – хай ненадовго, та менше з тим?

Бо наш позавчорашній спільний передінфарктний стан і, згодом, спільна істерика були справжніми, а не штучними (так, врівноважений на початку Родіон Принцевський, при виголошенні балів уже майже кричав: “Гарячі естонці, дякуємо вам!.. Respect!.. Спасибі, Ізраїль! Не дарма туди стільки наших поїхало! Ну, Росія, давай, ну!.. The best!.. Може, одразу напроситись на ведучого “Євробачення” в Україні?!….”; у студії ж просто сказали: “Ми тут уже і скакали, і плакали, і більше не знаємо, що робити!”).

Все оце вкупі стало, певне, зовсім не найгіршими хвилинами у нашому житті.

У якому не завадило б побільше здорової “дикості”, віри у себе – і таких маленьких розбійниць, як Руслана.

Боже, що тепер почнеться!..
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1847
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 596
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду