Джеймс Мейс – український лицар Яків Булава

17 Травня 2004
1443

Джеймс Мейс – український лицар Яків Булава

1443
Продовжують надходити відгуки на смерть Джеймса Мейса.
Джеймс Мейс – український лицар Яків Булава
Покинувши земне життя, д-р Мейс залишився з Україною навіки - за його заповітом його поховали в Києві, на Байковому кладовищі, в українській землі. Він став частиною нашої історії і нашого майбутнього. 3 травня 2004 року перестало битися серце американського громадянина, великого українця Джеймса Мейса. Українця, у якого не було жодної краплини української крові, але який так знав українську історію й мову, так любив її культуру, що по праву може ідентифікуватись українцем. За словами д-ра Мейса, його покликали спершу до вивчення української історії, а потім і до України мільйони мертвих українців, які загинули від голодомору 1932–1933 років.

Я відкрила для себе ім’я д-ра Джеймса Мейса у 1997 році, коли працювала в Університеті Маꥳлл у Монтреалі над маґістерською дисертацією на тему “Обов’язок покарання за грубі порушення прав людини попереднім режимом за міжнародним правом”. Була рада з того, що знайшла матеріали Комісії з питань голоду в Україні, очолюваної д-ром Джеймсом Мейсом, яку утворив Конґрес США у 1988 році для вивчення голодомору 1932-1933 років “з метою поглиблення знань світової громадськості про голод та надання можливості американським громадянам краще зрозуміти радянську систему через розкриття ролі рад в організації голоду в Україні”. Один з дев’ятнадцяти висновків Комісії був: “Йосип Сталін та його оточення вчинили злочин геноциду проти українців у 1932-1933 роках”. Для Джеймса Мейса це вже тоді не викликало жодних сумнівів. Чомусь я тоді відразу подумала, що д-р Мейс конґресмен і навіть іменувала його так у своїй публікації “Геноцид проти української нації”.

Яке ж було моє здивування, коли почавши працювати в 1998 році в Національному університеті “Києво-Могилянська академія”, я довідалась, що Джеймс Мейс вже тривалий час є професором Києво-Могилянської академії. Коли в 2001 році я запросила д-ра Мейса виступити з доповіддю на засіданні секції “Міжнародне право та міжнародна юстиція” на Днях науки НаУКМА, він дуже радо і дуже просто погодився і запропонував тему “Україна як постгеноцидне суспільство”. Багато хто з тих, хто слухав тоді д-ра Мейса, можливо вперше задумались над тим, що це означає - голодомор як геноцид і постгеноцидне суспільство. Думаю, що цей термін, сформульований Джеймсом, якнайточніше відтворює той стан, у якому ми зараз знаходимось, і якнайкраще пояснює, чому ми опинились у такому становищі. Дослідженню цього злочину проти людства д-р Джеймс Мейс присвятив більшу половину свого життя - більше 70 публікацій у США та Україні, щотижневі колонки в газеті “День”, починаючи з 1998 р., редагування англомовних перекладів “Політичної думки” і багато іншого, бо все це було його життям. Цим він шукав ключ до “скриньки Пандори історії України, для того, аби зачинити цю скриньку назавжди” (Ліна Костенко).

Покинувши земне життя, д-р Мейс залишився з Україною навіки - за його заповітом його поховали в Києві, на Байковому кладовищі, в українській землі. Він став частиною нашої історії і нашого майбутнього.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
докторантка, доцент Національного університету “Києво-Могилянська академія”, Фулбрайтівський науковець
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1443
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду