В українських ЗМІ візит делегації ПАРЄ висвітлюється за темниками

19 Січня 2004
876

В українських ЗМІ візит делегації ПАРЄ висвітлюється за темниками

876
Так, зокрема, у повідомленнях найбільших національних телеканалів 16 січня, за день до приїзду делегації ПАРЄ, повідомлення збігалися ледь не слово в слово: "Подробиці", телеканал "Інтер": "В письме на имя руководителя украинской делегации в ПАСЕ говорится, что докладчики планируют общаться с представителями только 4-х из 12 парламентских фракцій – "Нашей Украиной", БЮТ, СПУ и КПУ".
В українських ЗМІ візит делегації ПАРЄ висвітлюється за темниками
"Вісті", УТ-1: "Генеральний секретар ПАРЄ Бруно Халлер надіслав голові української делегації у ПАРЄ Борису Олійнику листа, в якому просив посприяти організації цього візиту. Серед прохань – організація зустрічей... Але в листі названо лише 4 фракції: "Наша Україна", КПУ, СПУ, БЮТ".

"ТСН", "1+1": "Генсек Ради Європи звернувся до голови української делегації в цій організації Бориса Олійника з проханням посприяти членам Моніторингового комітету Ханне Северинсен та Ренате Вольвент в організації зустрічі в Києві з представниками "Нашої України", Компартії, соціалістів і БЮТ... представники Ради Європи мають намір вислухати лише одну сторону українського політичного процесу".

На всіх цих телеканалах коментарі з приводу візиту делегації ПАРЄ взято лише у двох українських експертів (хоча в Україні існує кілька сотень експертів, які могли б на аналогічному рівні прокоментувати цю подію).

Всі телеканали дають практично ідентичні коментарі цих двох експертів:

"Інтер": В. Кулик, директор Центру досліджень громадянського суспільства: "Складається враження, що представники моніторингового комітету ПАРЄ мають намір вислухати лише одну сторону. Така упереджена позиція більш схожа на позиція прокурора чи обвинувачувача від опозиції, ніж на позицію "третейського судді".

Експерт Київського центру політичних досліджень та конфліктології А. Толпиго: "Якщо питання виглядає так, що це виглядає як приїзд інспекції, високого начальства, перед яким ми маємо звітувати, то підстав для цього немає".

"1+1": В. Кулик: "Представники Ради Європи мають намір вислухати лише одну сторону українського політичного процесу".

УТ-1: О. Толпиго: "Мені здається, що та інформація, на яку спирається ПАРЄ, в значній мірі йде все-таки більше від опозиції, ніж від провладних сил. На мій погляд, тут є деякий перекіс".

В.Кулик: "Складається враження, що представники моніторингового комітету ПАРЄ мають намір вислухати лише одну сторону. Така упереджена позиція і таке ставлення більш схожа на роль прокурора з боку опозиції, ніж на роль третейського судді."

При цьому хочу наголосити, що акцент на зустрічах представників ПАРЄ з опозиційними фракціями є не просто взятим з темника, а ще й є відвертою неправдою. Річ у тім, що делегація ПАРЄ, відповідно до програми візиту, розповсюдженої офіційним інтернет-сайтом Парламентської Асамблеї Ради Європи, були заплановані зустрічі зі спікером Верховної Ради, главою Адміністрації Президента, головою Конституційного Суду, міністром юстиції тощо.

Застосування владою грубої технології "темників" дискредитує владу, яка не бажає забезпечити право громадян на свободу слова.

Слід наголосити, що своїми діями щодо висвітлення візиту делегації ПАРЄ українська влада наочно продемонструвала, що нехтує попередніми рекомендаціями цієї авторитетної європейської організації. Річ у тім, що в попередніх рекомендація ПАРЄ від 21 січня 2003 року №1589 у статті 6 було наголошено, що "згідно зі свідченнями численних журналістів та висновками парламентських слухань щодо свободи слова та цензури, Адміністрація Президента видає інструкції засобам масової інформації щодо висвітлення основних політичних подій".

Нині делегація ПАРЄ в Україні може на власні очі переконатися, що за останній рік ситуація у цій сфері мало змінилася.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
народний депутат України
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
876
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 194
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду