Національне книговидання під загрозою

28 Листопада 2003
1067
28 Листопада 2003
13:04

Національне книговидання під загрозою

1067
Національне книговидання під загрозою
Отже, підтверджується сумна доля закону про підтримку книговидання, який був прийнятий за шаленої підтримки уряду та книговидавців вперше ще 28.11.2002. Проте, закон набув чинності лише в квітні 2003 року після того як був повторно прийнятий після вето Президента України. Тоді закон був повернутий до парламенту з вимогою перенести початок дії податкових пільг підприємствам книговидання на 1 січня 2004 року (відповідно до вимог бюджетного законодавства), що й було зроблено.

Але навіть урізаному закону про підтримку книговидавничої справи, який передбачав пільгове оподаткування підприємств книговидання лише з 2004 року, не судилося почати діяти в 2003 році, оскільки вже в Законі про Державний бюджет на 2003 рік (прийнятому 26.12.2002) було закладено норму щодо зупинення на 2003 рік дії пільг для книговидання.

Тоді це змусило лобістів галузі шукати обхідні шляхи, які врешті-решт були знайдені й успішно втілені в життя. Так, уже 16 січня 2003 року Верховна Рада приймає закон, проект якого був внесений народним депутатом Турчиновим О.В. (фракція БЮТ), що продовжував до 1 січня 2004 року дію пільг, запроваджених ще в травні 2001 р. для підприємств видавничої сфери. Продовжувалася дія пільг щодо: 1) звільнення від сплати ввізного мита на цілу групу товарів, пов’язаних з видавничою справою (друкарські фарба, папір та картон, друкарські та брошурувальні машини тощо); 2) невключення до складу валових доходів платника податку доходів, отриманих від продажу видавничої продукції; 3) звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України зазначених вище товарів тощо.

У свою чергу Закон про державну підтримку книговидавничої справи передбачає ширший набір заходів податкової підтримки вітчизняного книговидавця:

-звільнення від сплати ввізного мита на визначені товари; -звільнення від ПДВ при ввезенні цих товарів;

-звільнення від оподаткування ПДВ операцій з виконання робіт та надання послуг у видавничій діяльності, діяльності з виготовлення та розповсюдження видавництвами, видавничими організаціями, підприємствами поліграфії книжкової продукції, виробленої в Україні; операцій з продажу книжкової продукції, виробленої в Україні, та паперу і картону, вироблених в Україні для виготовлення книжкової продукції;

-звільнення від оподаткування прибутку видавництв, видавничих організацій та підприємств поліграфії, отриманого від видавничої діяльності, діяльності з виготовлення і розповсюдження книжкової продукції, виробленої в Україні.

Тут слід відзначити повну непослідовність як парламентарів, так і Президента. Адже, як перші, так і другий, фактично прийняли протилежні рішення з різницею в часі в кілька місяців – спочатку зупинивши дію пільг разом із Законом про державну підтримку книговидавничої справи, а потім підтримавши закон, який продовжував дію подібних преференцій на той самий період.

Нонсенсом виглядає і той факт, що проект Закону про державну підтримку книговидавничої справи, який, у кінці кінців, був прийнятий і став законом, був внесений у вересні 2002 року до парламенту і в подальшому активно захищався саме Кабінетом Міністрів, який невдовзі сам же запропонував і відстояв зупинення його дії законом про Державний бюджет.

У цьому контексті окремо можна поспівчувати народному депутату Царьову О.А. (фракція "Регіони України"), який в травні ц.р. вніс проект змін до Закону про державну підтримку книговидавничої справи в Україні (№3556), якими, зокрема, пропонувалося збільшити тривалість дії закону на 1 рік (до 2009 року), поширити пільги на підприємства книготоргівлі, інших розповсюджувачів книговидавничої продукції, встановити в законі вичерпний перелік товарних позицій, звільнених від обкладення ввізним митом, звільнити від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток суб’єктів підприємницької діяльності-резидентів України, які одночасно здійснюють видавничу діяльність, діяльність з виготовлення, розповсюдження книжкової продукції та виробництва паперу і картону. Детальніше про законопроект №3556 http://www.parlament.org.ua/index.php?action=draft&draft_id=69.

Якщо не враховувати положення щодо особливих пільг підприємствам з повним циклом книговидання, які лобіюють інтереси окремих підприємств (існуючих або скоріше тих, що будуть створені під цю норму), то законопроект народного депутата Царьова в цілому заслуговує на позитивну оцінку. Це й було відображено в рішенні парламенту, який 20 листопада підтримав цей проект в другому читанні і в цілому. Але усі ці нововведення поки що залишаться на папері, принаймні в 2004 році, оскільки навряд чи можна сподіватися на непідписання Президентом закону про Державний бюджет на 2004 рік, що зупиняє дію Закону про державну підтримку книговидання взагалі.

Але цим історія законодавчих перипетій створення пільгових умов діяльності книговидавців аж ніяк не закінчується. Адже, у день, коли законопроект Царьова був схвалений парламентом (20 листопада), усе той же народний депутат Турчинов О.В. (фракція БЮТ), не розгубившись, подає разом із соціалістом Цушком В.П. проект Закону №3177-1, який передбачає стару схему збереження хоча б мінімального набору податкових пільг для видавців. Так, законопроектом №3177-1 від 20.11.03 передбачається продовження дії пільг, введених ще Законом "Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування" №2410-III від 17 травня 2001 року, до 1 січня 2005 року. Детальніше про законопроект №3177-1 http://www.parlament.org.ua/index.php?action=draft&draft_id=536.

Отже, прибічники пільг для видавничої сфери, враховуючи попередній досвід законотворення у цій сфері, намагаються перестрахуватися і закріпити пільговий режим кількома різними актами – сподіваючись, що з одним да пощастить. Якою буде доля їхніх законодавчих ініціатив ми невдовзі побачимо, але в будь-якому разі навряд чи така невизначеність щодо умов ведення бізнесу книговидавцями сприятиме покращенню їх діяльності, зростанню обсягів книговидання в Україні.



Окрему увагу варто звернути й на відсутність послідовної політики Уряду, Президента та Верховної Ради щодо державного субсидування окремих сфер виробництва, у цьому випадку – вітчизняного книговидання.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
експерт Лабораторії законодавчих ініціатив (www,parlament,org,ua)
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1067
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду