Моніторинг теленовин

12 Травня 2003
1252

Моніторинг теленовин

1252
За період з 5 по 11 травня 2003 року За період з 5 по 11 травня 2003 року
Моніторинг  теленовин

Критерії моніторінгу

Звіт за попередній тиждень

Рейтинг новин від компаній AGB і GFK-USM

ЗВІТ ЗА 5 - 11 ТРАВНЯ:



5 ТРАВНЯ (понеділок)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

ТОП-ТЕМОЮ цього дня всі (за винятком Новин Першого Національного) логічно обрали подолання наслідків суботнього буревію в Львівській області. Новини абсолютно невиправдано на чільне місце випуску поставили офіційну хроніку (Президенти України та РФ роз’їхалися з Криму, участь М.Азарова у засіданні ЄБРР в Ташкенті, етс.)

Повідомлення телеканалів про наслідки Львівської негоди було подано повноцінними сюжетами. Щоправда, є певні розбіжності в реалізації теми. Так, наприклад, В.Степанюк (Новини) повідомляє про те, що “Для ремонту понад 2-х сотень пошкоджених будинків потерпілим безкоштовно роздали понад 2,5 тисячі листів шиферу”, в сюжеті М.Петрової і О.Гулика (Факти) повідомляється, що “...влада пообіцяла виділити 25 тисяч листів шиферу”, а в сюжеті С.Хрущак (Репортер) крім того потерпілі скаржаться на те, що шифер мало того, що їм продають, та ще й підвищують на нього ціну. Очевидно, репортеру Новин належало більш скептично поставитися до хвацького рапорту чиновників і перевірити цю інформацію.

Телеканали по-різному подають цифру збитків від негоди: “3 млн. грн.” і “більш як 3 млн.” (Репортер), “3 млн. грн.” та “понад 3 млн.” (ТСН), “3 млн. грн.” і “около 3 млн. грн.” (Подробности), “3 млн. грн.” (Новини), “3 млн. грн.” і “понад 3 млн. грн.” (Факти). У всіх, крім Новин, як бачимо, - неуніфікована подача цієї інформації. Крім того, є відмінності в інформації щодо руйнувань. "У 45-ти будинків повністю знесено дахи та поруйновано горішні поверхи” (Репортер), “Без даху над головою в області залишилося 45 будинків” (ТСН), “Повністю зруйновано 46 будинків, понад 200 – залишилося без даху” (Факти). Хочемо звернути увагу редакцій і на те, що, очевидно, репортери на місці трагедії не підраховували самотужки ці цифри. В таких випадках належить (з точки зору дотримання стандартів) посилатися на джерело інформації (МНС, місцева адміністрація тощо).

Усі новини (крім Репортера і це очевидна помилка редакції) повідомляють про торнадо в США з великою кількістю жертв і руйнувань.

***

Усі канали без винятку повідомляють про намір Генпрокуратури упродовж місяця звернутися до парламенту з поданням щодо притягнення до кримінальної відповідальності Ю.Тимошенко. У інформаціях також ідеться про плани ГПУ протягом травня передати до суду справу щодо керівників корпорації ЄЕСУ. Насамперед, усі ці матеріали доволі неконкретні: адже представники ГПУ чітко не формулюють новину, відтак викликає певний сумнів доцільність інформаційних повідомлень на цю тему у випусках. Жодний з телеканалів не згадує в цих повідомленнях про позицію сторони обвинувачених (адже суду над ними поки що не було, отже, їхня провина не є доведеною). Контекстуально важливий бекграунд (перше подання Генпрокуратури щодо Ю.Тимошенко і незгоду ВР в серпні минулого року) згадує лише ТСН. Крім того, ТСН, Подробности, Новини і Факти наводять думку керівника головного слідчого управління ГПУ О.Куцого про те, що обвинувачені керівники ЄЕСУ надто повільно знайомляться з матеріалами кримінальної справи. При цьому жодний зі згаданих каналів не наводить критично важливий для такої новини бекграунд: якими є законодавчі процесуальні норми цього.

***

Репортер, ТСН і Подробности також приділили увагу заявам керівника ГУБОЗу Ю.Черкасова у ряді резонансних справ. Репортер дає новину про закриття кримінальної справи про перевищення службових повноважень працівниками міліції під час затримання російського бізнесмена К.Григоришина і про можливі економічні мотиви вбивства керівника “Антарктики” В.Кравченка. ТСН і Подробности подають те, що вже не є новиною: про затримання одного з виконавців убивства М.Шкрібляка і про те, що слідству відомий один із замовників цього вбивства (цю інформацію правоохоронці вже повідомляли свого часу). Крім того, за версією Подробностей, виконавця вбивства М.Шкрібляка затримали працівники СБУ. Новини і Факти також не згадують новини, повідомлені Ю.Черкасовим. Жодний з каналів не наводить також оприлюднену керівником ГУБОЗу статистику замовних убивств минулого року і чотирьох місяців цього року, - інформація, безумовно, цікава і суспільно-важлива.

***

В іракській темі повідомлення каналів такі: хід формування повоєнного уряду (крім Новин), обрання муніціпалітету в Мосулі (крім Фактів), арешт єдиної жінки зі списку 55 (крім Репортера і ТСН), згвалтування пацієнток психіатричної лікарні мародерами (лише ТСН і Репортер), студентські виступи проти викладачів-баасівців (лише Новини) та ряд другорядних новин.

***

Усі телеканали (крім Фактів) повідомляють про консультації української урядової делегації з керівництвом НАТО (ТСН і Подробности висвітлюють цю тему прямими включеннями із Вашингтона).

***

Кілька слів ще про деякі розбіжності між різними каналами. В повідомленнях про навчання прес-секретарів обласних прокуратур: "Должность пресс-секретаря в подразделениях этой структуры появилась только полгода назад” (Подробности), “Для цього генпрокурор Піскун ввів у штат прокуратури Автономної республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя посади прес-секретарів” (ТСН, як сьогоднішня новина). Розбіжне титрування одного ньюзмейкера: "Малик Пейрис, вирусолог” (Подробности, сюж. Т.Логунової) і “Меліс Піріс, вірусолог” (ТСН, сюж. Є.Руденко).

***

Телеканали не повідомляють цього вечора ще кілька важливих новин: заява МЗС про те, що серед жертв нещодавнього землетрусу в Туреччині нема наших співвітчизників (повідомили лише Подробности), показник інфляції в квітні, заклик УГКЦ до українців та поляків щодо злагоди і пробачення минулого розбрату. Цікавою також була інформація про знахідку сильно радіоактивної плити близь житлового будинку в Дніпродзержинську.



ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



Репортер (Новий канал)

Неповнота, неточність і порушення логіки в сюж. О.Мельник з брифінгу Ю.Черкасова: "Як повідомив сьогодні керівник ГУБОЗу Юрій Черкасов, прокуратура звільнила з-під варти лейтенанта міліції (не зазначено прізвище), який брав участь в обшуку офісу компанії "Група "Енергетичний стандарт". За словами генерала, жодних звинувачень лейтенантові не висунули. СИНХРОН (Ю.ЧЕРКАСОВА) "Ситуация, которая касается уже господина Григоришина - пистолет и все остальное, приостановлено в настоящее время уголовное дело, но это не значит, что оно прекращено”. (Тут нелогічне поєднання тексту і синхрону). Ю.Черкасова представлено як “керівника ГУБОЗу МВС” в тексті, і як “ першого заступника держсекретаря МВС України” – в титрі. В сюжеті також нема необхідних бекграундів – нагадувань подробиць обох резонансних справ, про які йдеться.

Слабка верстка випуску, ряд споріднених, або ж схожих тем доволі хаотично розкидано по випуску.



ТСН (Студія 1+1)

Неповнота – титр "Олександр СЕНДЕГА, перший заступник Львівської облдержадміністрації” (не вказано заступник – кого саме) в сюжеті Л.Сорокіної.

Неуніфікованість і неточність у сюжеті Є.Руденко щодо нетипової пневмонії. Збудник цієї хвороби називається то “вірусом”, то “мікробом”, то “бактерією”. Це – зовсім не тотожні поняття. Крім того, сама хвороба знову називається неуніфіковано, по-різному: то “атиповою”, то “нетиповою пневмонією”.

Не зазначено автора огляду закордонних подій. У підводці неповнота: йдеться про С.Берлусконі, жодного разу не згадується його ім’я. В самому огляді – ряд помилок. В блоці щодо С.Берлусконі – нема належного бекграунду (достеменно незрозуміло, в чому обвинувачують італійського прем’єра). У блоці щодо торнадо в США – неточність формулювання: "Рятувальники часто знаходять під завалами людей, тому кількість загиблих постійно зростає” – зростає не кількість загиблих, а показник кількості.

В блоці щодо катастрофи підводного човна в Китаї взагалі неправильно виділено новину, яка цього дня полягала в інформації про можливі причини сумної пригоди, а не в тому, що керівництво країни висловило співчуття родичам загиблих. Крім того, з тексту повідомлення взагалі важко зрозуміти (на слух), про яку саме катастрофу йдеться: "Керівництво Китаю висловило співчуття родичам 70 офіцерів та моряків, які загинули під час однієї з найбільших катастроф в історії країни. Однією з причин називають механічні проблеми на борту підводного човна під час звичайного тренування у водах поблизу північно-східного берега Китаю” (повідомлення сформульовано некоректно). І, нарешті, дуже неякісна начитка огляду (з явно вираженим акцентом).

Неточність формулювання в стендапі В.Задорожного: “Уряд оцінює втрати селян через несприятливу зиму у 600 мільйонів гривень. Можливо цю суму допоможе погасити Європейський банк реконструкції та розвитку...” – збитки, втрати “компенсують”, “відшкодовують”, але аж ніяк не “погашають”. У самому сюжеті – неповнота інформації: "В останній програмі співпраці передбачено фінансування добудови двох енергоблоків, будівництво укриття у Чорнобилі, автобанів та модернізацію залізниць” – не зазначено, про які саме енергоблоки йдеться.

Неповнота у формулювання в повідомленні за темою ГПУ-Ю.Тимошенко: "Проти Юлії Тимошенко, екс-президента ЄЕСУ, порушено окрему кримінальну справу. Слідство по ній завершено, і щоб передати до суду, потрібна лише згода парламенту” – не зазначено, що саме передається до суду.

Незрозуміла думка в сюжеті А.Пасс про виграний чиновником позов проти газети “Час”: "Суд позов задовольнив частково – виплатити 50 тисяч гривень та опублікувати спростування. Таке рішення суд виніс на підставі поданих документів та свідчень. Про фейлетон не йдеться, оскільки в ньому багато деталей”. Незрозуміло, як може не йтися про фейлетон, коли саме він і є підставою позову.



Подробности (Інтер)

Неповнота в анонсі: "Миллион в чулке. В Днепропетровске обнаружен подпольный цех”. Не вказано, що саме виробляв цех, перше речення сприймається лише як фразеологічний заголовок (усталена практика Подробностей), тому не вказує на характер діяльності цеху.

Неуніфікованість і неточність у сюжеті Т.Логунової щодо нетипової пневмонії. Збудник цієї хвороби називається то “вирусом”, то “микробом” (це не тотожні поняття). В перекладеному синхроні – неповнота формулювання: "Вирус сохраняется на поверхности, до которой дотронулся инфицированный человек, как минимум день. Он более живучий, чем другие возбудители” – не зазначено, збуджувачі чого саме (певно, хвороб).

Неповнота в студійному тексті: "А в Черниговской женской колонии - налажено швейное производство. Более тысячи заключённых работают здесь посменно и всё равно средств на содержание не хватает. Ведь кроме осуждённых женщин в колонии живут дети” – не вказано, про утримання чого саме йдеться.

Порушення формальної логіки в студійному тексті: "В первое воскресенье мая в Литве отмечают День матери. В советские времена он был отменён и восстановлен только после обретения литовским государством независимости. В этот день сочувствуют женщинам, которые не могут иметь детей и, естественно, дарят подарки. Получают и те мамы, которые находятся в тюрьме” – сполучником «и» об’єднано контекстуально антонімічні поняття.

Усне повідомлення про День дітей в Японії та Південній Кореї проілюстроване невідповідним відео. Текст: "В Японии дома украсили каинобора (?) – это разноцветные карпы, шитые из лёгкой материи. Японцы считают, что карп – символ мужества. В Южной Корее детей развлекали иначе. Малышей водили в парки аттракционов и зоопарки. Праздновать День детей корейцы начали в первой четверти прошлого столетия, в годы колониального господства Японии. С обретением независимости традиции сохранились”. Йдеться про дуже конкретні речі і, до того ж, по черзі про дві різних країни. Водночас на відео – школярі-підлітки за партами в класі.



Новини (Перший Національний)

Неуніфікованість назви структури. В підводці: "комітет НАТО з планування цивільного зв’язку”, в сюжеті О.МащенкаЗа канцелярською назвою цього підрозділу - комітет НАТО з цивільного планування...” У цьому ж сюжеті – добра третина досить довгого синхрону Г.Реви з початку йде за кадром на загальних планах. Брак простоти викладу, важко зрозуміти, тим більше на слух, про що, наприклад, йдеться ось у цьому реченні (особливо в позначеному напівжирним шрифтом шматку!): “Нинішнє зібрання має на меті розширити двостороннє співробітництво і через ознайомлення натовського персоналу з технічним станом телекомунікаційних мереж України, можливостями оперативного реагування відповідних підрозділів при залученні їх до багатонаціональних сил рятувальників та координація дій під час проведення гуманітарних операцій”. Очевидно, це обов’язок журналіста – “перекладати на людську мову” чиновницький санскрит.

Нелогічний “місток” між усними повідомленнями. “Американці заявляють, що захопили в полон одного з найкращих іракських фахівців у галузі бактеріологічної зброї – знану як пані Сибірка. У віртуальній колоді розшукуваних іракців вона посідала 53 місце. Вчена керувала процесом створення біологічної зброї, після війни в Перській затоці 91-го року. За даними США, вона також очолювала одне з регіональних відділень партії Баас. - Тим часом фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я виступили з сенсаційною заявою”. “Тим часом” – використовується лише, коли йдеться про споріднені події.

Нічим не виправдані узагальнення в сюжеті О.Ярхо про обговорення політреформи у Київському педуніверситеті ім. Драгоманова: "Проведення конституційної реформи, ініційованої Президентом, змусить владу бути більш відповідальною перед українцями, - вважає сьогоднішнє студентство”, “...молодь з великою зацікавленістю ставиться до обговорення політичної реформи, активно беручи участь в усіх університетських тематичних заходах”, “Молоде покоління нині не хоче стояти осторонь політичного життя країни” (дві останні думки - це взагалі абсолютно неінформативні журналістські штампи ще радянської доби!). І на підтвердження всіх цих далекоглядних узагальнень авторка сюжету наводить лише кілька висловлювань декана одного з факультетів.

Нема об’єктивних підстав для розміщення повідомлення про зустріч народного депутата О.Блохіна з кількома виборцями.



Факти (ICTV)

Нульова інформаційна цінність сюжету В.Балицької та А.Шаповалова про обговорення політреформи, нелогічність поєднання двох шматків (“луганського” і “тернопільського”), взагалі незрозумілі інформаційні підстави “тернопільської” частини сюжету. Підводка (до речі, сама по собі нелогічна): "Обговорення політичної реформи не обмежується обговореннями в трудових колективах чи в громадських приймальнях. У Луганську з’явилися приймальні для студентів, а тернопільська обласна влада прагне зацікавити обговоренням ініціатив Президента і торгівців на ринках”.

Текст сюжету: “В Тернополі до обговорення поки не долучилися торгівці на ринках. Деякі кажуть, що час, витрачений на дискусії – незароблені гроші. А деякі реформою цікавляться, але своїх пропозицій за браком інформації не мають. СИНХРОН (Любов КАРПЦОВА, продавець) "Мене цікавить ця політика. Це відноситься до мене, до... до моїх дітей, до моєї сім’ї, але я не знаю цих ініціатив. Я, наприклад, їх не чула". Поінформувати торгівців на тернопільських ринках влада планує найближчим часом. Тепер цьому не заважатиме предвеликодній торгівельний ажіотаж”. Зовсім незрозумілим є, по-перше, чому саме продавці на ринках стали об’єктом уваги місцевих чиновників і – відповідно – журналістів, по-друге, яким саме чином тернопільська влада збирається інформувати продавців на ринках і чому цьому не перешкоджатиме згаданий ажіотаж, і, нарешті, по-третє, в чому тут взагалі полягає новина?

Незрозумілий момент у верстці випуску: чомусь випуск завершує сюжет В.Кадченка суто спортивної тематики про українських та норвезьких гандболісток, хоча спортивний випуск цього дня у Фактах вийшов в ефір як зазвичай.



ПОЗИТИВИ І УСПІХИ:

Якісний сюжет С.Сиволапа (Новини) про поступове забуття могил солдат, загиблих у часи Другої світової війни.

Цікавий нарис Л.Співак (Новини) про миколаївського колекціонера, який зібрав близько 60 тисяч платівок різних часів.

Цікава розповідь Н.Дерманської та В.Гладюка (Факти) про ставку Гітлера Вольшансе (на території нинішньої Польщі).

Цікавий нарис М.Малого (Факти) про голандське місто Амстердам.



МОВНІ ПОМИЛКИ:

Високопосадовцю інкримінують підкуп суддів під час приватизації 1985 року, що буцімто дозволило Берлусконі взяти під контроль дежавну харчову компанію” (Новини, огл. М.Давидової) – неправильний вибір слова з синонімічного ряду. Тут належало казати: “дало змогу”.

"...проте за словами представників прокуратури, підслідні умісно затягують цей процес” (Новини, текст ведучої) – неправильна вимова, точно: “умисно”.

Олександр Куций вважає, що часу, аби ознайомитися зі справою, у обвинувачених було достатньо” (Новини, сюж. Т.Анкудінової) – хибне використання слова. “Аби” – має значення “хоч би”, а не “щоб”. До того ж, це чітко діалектне слово.

Його називають містом абсолютної свободи, європейським Нью-Йорком, стародавнім центром перетинання торговельних доріг...” (Факти, сюж. М.Малого) – невірний вибір слова з синонімічного ряду. Тут слід було вжити слово “перехрещення”, адже “перетинання” – це позначення незавершеної дії.

"Ймовірно, не виключено, що близнюки користуються цим і на роботі, але як саме, тримають в таємниці” (Факти, текст ведучої) – тавтологія, слід було обмежитися одним з цих двох синонімічних вставних слів.



6 ТРАВНЯ (вівторок)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

ТОП-ТЕМАМИ цього дня Репортер, ТСН і Факти обрали зовнішньополітичну тематику: підсумки консультацій Україна - НАТО в Вашингтоні і питання участі українців у стабілізаційних силах у повоєнному Іраці. Подробности і Новини невиправдано, на наше переконання, чільною темою обрали поїздку Президента на Чернігівщину (тим більше, що сюжети Т.Говді та О.Скотникової більше нагадували “світську хроніку”, аніж репортажі про політично вагому подію, якої, зрозуміло, й не було – була рядова робоча поїздка Президента, небуденним був цього разу лише спосіб пересування Л.Кучми).

У цілому ж згадані теми висвітлювали цього дня всі канали.

Подробности, попри наявність власкора в США, висвітлювали підсумки консультацій Україна – НАТО лише коротким усним повідомленням. ТСН – повноцінним сюжетом Ф.Сидорука, Репортер – телефонним повідомленням керівника центру ім.Разумкова А.Гриценка, який брав участь у роботі української делегації.

***

Усі новини (крім Фактів, що слід вважати помилкою редакції) цього дня повідомляють про судовий вирок колишньому прокурору Таращанського району за службові зловживання та фальсифікацію у справі вбитого журналіста Г.Гонгадзе. При цьому канали по-різному називають героя інформації: “Сергій Обозов” (Репортер, Подробности), “Сергій Обозовий” (ТСН і Новини).

Усі (крім Новин, що також є помилкою редакції) повідомляють про арешт за хабарництво групи посадовців холдингу “Павлоградвугілля”. Щоправда, Факти при цьому розповідають про кримінальну справу в цілому, не згадуючи про арешт (це – неповнота інформації). Крім того, жодна з редакцій не згадує доречний для цієї інформації бекграунд про невиплати зарплат і останні акції протесту в цьому-таки холдингу. І ще одна спільна вада - незбалансованість цих повідомлень: усі канали повідомляють лише позицію правоохоронців, ніхто не поцікавився позицією обвинувачених чи їх адвокатів.

Ще ряд подій цього дня згадують лише поокремі канали. Смерть композитора Олександра Білаша (не повідомляють Репортер і Факти, і це серйозна помилка редакцій). Вибух маршрутного таксі у Вінниці (не повідомляють Новини і Подробности). Лише Репортер і Факти повідомили про безкоштовні міжміські дзвінки для ветеранів Великої Вітчизняної війти в день свята. Лише ТСН і Факти повідомили про найбільший за півстоліття загальний страйк у Австрії проти пенсійної реформи уряду. Лише Факти повідомили про те, що в США розсекречено матеріали горезвісної комісії сенатора Маккарті (ініціатора “полювання на відьм”). Усі ці теми, на нашу думку, були обов’язковими для повноцінного висвітлення інформаційної картини дня.

Крім того, був ще ряд новин, що заслуговували на увагу редакцій: 50-річчя британського прем’єра Т.Блера (про це повідомили ТСН і Новини), повідомлення про значний профіцит держбюджету України у першому кварталі поточного року, інформація Держкомстату про те, що лідерами підвищення цін у квітні були цукор, борошно та овочі. Цілком очевидно, що остання інформація є значно цікавішою для глядачів, аніж деякі з економічних тем, які канали висвітлювали натомість: плани – лише плани! – НБУ по створенню банку реконструкції і розвитку, переговори – на далеких підступах! – між прем’єром В.Януковичем і бразильським послом щодо співробітництва в космічній галузі тощо.



ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



Репортер (Новий канал)

Елемент неповноти і, відповідно, нез’ясованості в огляді В.Мжельського стосовно нетипової пневмонії: “Відтепер з небезпечною хворобою у Тайвані боротимуться за допомогою нових супермасок, створених за сучасною нанотехнологією. Науковці розробляли їх 2 роки” – адже про саму ж хворобу стало відомо лише зо два місяці тому.

Неповно сформульовано думку в огляді С.Цеголка, відтак чітко незрозуміло, про що йдеться: “Шестеро вінничан потрапили до лікарні через вибух маршрутного таксі. Двоє з них – в особливо тяжкому стані. За попередньою версією правоохоронців, причиною вибуху могла стати недбалість перевізників. Самі ж водії вказують на недоброякісну конкуренцію”.

Неповнота інформації в сюжеті І.Павленок – титр: “Ігор ДЖУРКО, начальник облуправління ДСБЕЗ” – очевидно, що подібна аббревіатура ні про що не свідчить для звичайного глядача. Слід було її якимось чином розшифрувати (принаймні в закадровому тексті).



ТСН (Студія 1+1)

Використання емоційно зафарбованої лексики в сюжеті А.Шевченка з іракської тематики: "Ті самі поляки вже визнали, що самотужки не зможуть оплачувати свої іракські забаганки”. “Забаганка” – це “примхливе бажання”. Отже, мимохіть цим словом оцінюються наміри й дії держави як “примха”. В новинному ж сюжеті подібних оцінок бути не повинно.

Не зазначено авторство огляду закордонних подій.

Брак повноти інформації в формулюванні: “Хто поламав цю ідеальну схему, оперативники, звичайно, не кажуть. Але відомо, що діяла вона протягом року. Загалом його підозрюють у 26 випадках хабарництва”. Тут незрозуміло, про кого („його”) йдеться.



Подробности (Інтер)

Брак повноти інформації в формулюванні у сюжеті Г.Онищук: "За работу на плантациях бананов и лимонов с семи утра до семи вечера им платят чуть больше 5 долларов”. Тут незрозуміло, за який саме період платиться така сума: за день роботи, за тиждень чи за місяць?

Сюжет І.Юсупової (про зустріч В.Януковича з послом Бразилії) повністю змонтовано на “паркетному” відео.

В усному повідомленні про поїздку В.Литвина до Житомирської області не повідомляється про концептуально важливу заяву спікера парламенту щодо вдосконалення чинної системи влади без створення нових структур.

Брак достовірного посилання в підводці і в сюжеті Л.Задорожної на тему обговорення політреформи. Підводка: “Всего в обсуждении политической реформы приняли участие около 600 тысяч жителей области”. В сюжеті: "По данным социологических исследований, 84 процента населения считают изменения системы украинской власти необходимыми” – про які саме дослідження йдеться? В цьому ж сюжеті – порушення логіки викладу. Після синхрону науковця щодо неоднозначності положення політреформи про референдуми йде текст: "А вот партийные активисты к голосованию по спискам относятся позитивно”.

Невиправдане повторення інформації в усному повідомленні: “164 жителя города Зоринск Луганской области, где находится шахта "Никанор-Новая", обратились к посольствам 19-ти стран мира с просьбой предоставить им политическое убежище по экономическим мотивам. Люди считают условия жизни в городе невыносимыми. Об этом "Українським новинам" сообщил представитель профкома независимого профсоюза горняков шахты со ссылкой на резолюцию, под которой поставили свои подписи 164 жителя Зоринска”.

І відразу вслід за цим повідомленням – зовсім нелогічний і недоречний “місток” до наступної інформації: "А вот начальник отдела труда шахты "Днепровская" холдинговой компании "Павлоградуголь" не стал просить помощи "у заграницы". В понедельник Алексей Скрипников был задержан в рабочем кабинете при получении взятки в 2 тысячи гривен...

Порушення логіки викладення матеріалу в усному повідомленні про смерть О.Білаша: “Сегодня, на 73-ем году жизни, скончался народный артист Александр Билаш. Президент Леонид Кучма направил телеграмму с соболезнованиями вдове известного композитора. "Свою жизнь Александр Иванович посвятил служению национальной культуре. Его музыкой восхищаются слушатели в Украине и далеко за её пределами", – говорится в телеграмме. Среди известных произведений композитора – оперы "Гайдамаки" и "Прапороносцi", оперетты "Легенда про Київ" и "Чиста криниця", мюзикл "Приключения Буратино"... Александр Билаш – автор всенародно любимых песен: "Два кольори" и "Ясени". Прощание с Александром Билашем состоится 8 мая, в Национальной филармонии”. Повідомлення про співчуття мали б бути в кінці матеріалу.



Новини (Перший Національний)

Порушення логіки викладу матеріалу в сюжеті О.Скотникової про поїздку Л.Кучми до Чернігівської області. З/К ТЕКСТ: “Президент дав доручення відремонтувати і дитяче та доросле інфекційні відділення. Семенівці тепер жартують – це найкраще місце і, напевно, молодь поблизу призначатиме побачення. СИНХРОН: "Установили новую сантехнику, новое оборудование, новую обстановку всю дали нам...” – яке відношення нова сантехніка має до побачень?

Нелогічність і неповнота в усному повідомленні: “Україна подолала найбільші перешкоди на шляху до НАТО", – вважає генеральний секретар альянсу Джордж Робертсон. Про це він заявив у Вашингтоні, після консультацій "Україна–НАТО". Робертсон наголосив, що українська влада докладає значних зусиль на шляху до євроатлантичної інтеграції. Однак подати заявку на членство в альянсі Україна зможе лише після виконання необхідних процедур. А віце-спікер українського парламенту Олександр Зінченко, виступаючи на цій конференції, зазначив, що саме з питання європейської та євроатлантичної орієнтації України вперше, з часів набуття нею незалежності, у Верховній Раді було досягнуто консенсусу більшості політичних сил.” Зрозуміло, що в повідомленні замість більш важливих аспектів згадується другорядна інформація. Крім того, ця інформація ще й є застарілою, оскільки згаданий виступ віце-спікера відбувся ще напередодні і ряд телеканалів цю думку повідомляли у вечірніх випусках у понеділок.

Не титровано синхрон експерта (не бліцового характеру) в сюжеті І.Тимчишин з іракської тематики.

У сюжеті М.Драбка про поїздку В.Литвина до Житомирської області не повідомляється про концептуально важливу заяву спікера парламенту щодо вдосконалення чинної системи влади без створення нових структур.

Повідомлення Новин про смерть О.Білаша – це взагалі сумний приклад того, як заборонено писати усні інформаційні повідомлення: “Україна втратила видатного композитора Олександра Білаша. Леонід Кучма надіслав жалобну телеграму його дружині. "Усе своє життя Олександр Іванович присвятив самовідданому служінню національній культурі. Його музикою захоплюються слухачі в Україні та за її межами. Для учнів майстра його славна постать є недосяжним взірцем", – сказано в телеграмі. Співчуття дружині покійного висловив і прем’єр-міністр Віктор Янукович”. Грубо кажучи, смерть знаменитого композитора стала лише інформаційним приводом для повідомлень про співчуття Президента і прем’єра.



Факти (ICTV)

Повністю безпідставне емоційно зафарбоване перебільшення: "Рідній чернігівській землі справді королівський подарунок зробив президент. Леонід Кучма взяв під особистий контроль ремонт районної лікарні у Семенівці Чернігівської області”. Можна цілком розглядати цю образність і як фактичну невідповідність реальній події.

Рекламний сюжет (О.Нижник про Єнакієвський метзавод та компанію “Данко”) в межах новинного випуску.



ПОЗИТИВИ І УСПІХИ:

Цікава і докладна розповідь Т.Шуліки (Репортер) про принципово нову методику лікування раку, розроблену українськими вченими.

Цікавий і якісний нарис Є.Стулової (Факти) про пересадку печінки матері дочці. До того ж це концептуально правильне рішення редакції: про саму унікальну операцію Факти повідомляли свого часу, але тоді лікарі ще не були впевнені в підсумковому успіху операції і заборонили спілкуватися з пацієнтками. Єдине зауваження: не зовсім вдало написано підводку до сюжету, адже власне новина – як почуваються жінки після такої складної операції, а не власне факт операції, про який програма своєчасно повідомляла раніше.

Цікавий і якісний нарис М.Малого (Факти) про те, як Нідерланди відвойовують у моря територію. Крім історичного екскурсу, й дуже цікава статистика (наприклад, країна, що займає 0,008% земної суші, є виробником 5% сільськогосподарської продукції на планеті).



МОВНІ ПОМИЛКИ:

"Обленерго" не встановлювало прилад протягом року, перевіряючи відповідність ГОСТам” (ТСН, сюж. Л.Сорокіної) – русизм, українською сталої абревіатури немає, просто “державний стандарт”.

Но главная проблема – даже не величина зарплаты...” (Подробности, сюж. В.Левицької) – неправильний вибір слова з синонімічного ряду. Тут краще було вжити “размер”, “сумма”.

Плутанина у наголосах, у означенні одного й того самого поняття, підводка до сюжету: "Сьогодні Леонід Кучма відвідав свою БАтьківщину – Чернігівську область”, у сюжеті О.Скотникової: "І сьогодні на батьківщИну Президент України прибув гелікоптером”. Певно, слід було й далі послуговуватися словом “бАтьківщина” в значенні “місце народження”, а не “БатьківщИна” в значенні “рідна країна”.

Сумнівний словотвір у тексті ведучої Фактів: "...визначатимуться з іракським питанням у відповідності з НАТІвськими рішеннями”, – оскільки прикметник походить від незмінюваної аббревіатури “НАТО”, - усе ж правильніше, на нашу думку, казати “НАТОвськими”.

Неправильна (неузгоджена) побудова речення в тексті ведучої Фактів: “...де нетипова пневмонія не набула масової епідемії”, - певно, слід було казати, наприклад, ”не набула характеру масової епідемії”. “Набути епідемії” – неможливо.

Біснуватий”, як його називали за очі...” (Факти, текст ведучої) – калька з російської, українською “називали позаочі”.

"Аби металургійна галузь працювала на повну силу” (Факти, текст ведучої) - хибне використання слова. “Аби” – має значення “хоч би”, а не “щоб”. До того ж, це чітко діалектне слово.



7 ТРАВНЯ (середа)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

ТОП-ТЕМИ цього дня телеканали обирали такі: звільнення заручника в Дніпропетровську (Репортер і ТСН), розроблено сировотку від нетипової пневмонії (Подробности і Факти), указ Президента про надбавки до пенсій колишнім віськовослужбовцям (Новини, і це очевидна помилка редакторів, оскільки хоч повідомлення й повинно бути у випуску, але аж ніяк не заслуговує в ньому на чільне місце).

***

Про чергову розробку ліків від нетипової пневмонії і ще про ряд важливих новин з цієї тематики не повідомив Репортер. Лише Факти кваліфікують розробку як “чергове відкриття”. Подробности, на нашу думку, занадто драматизували своє повідомлення: "Сенсационное заявление сделали сегодня учёные из Гонконга. Они утверждают, что создали лекарство от атипичной пневмонии”. Адже раніше вже повідомлялося про інші ліки від цієї хвороби.

Про визволення заручника в Дніпропетровську Репортер повідомляє повноцінним сюжетом, ТСН, Подробности і Факти – усними повідомленнями під відео.

З іракської тематики всі канали повідомляють про аудіозапис начебто Хусейна, Репортер і Новини – про масовий протест іракців проти призначення міністром охорони здоров’я колишнього баасівця. Канали повідомляють також і ряд другорядних новин. Репортер, ТСН і Подробности повідомляють про експертні оцінки екс-міністра закордонних справ Б.Тарасюка щодо участі України в стабілізаційних силах у повоєнному Іраці, але при цьому замовчують висловлену ним критику непослідовності української влади в процесі інтеграції до НАТО.

Лише Подробности і Факти повідомляють про отримання українським літаком “Мрія” міжнародних сертифікатів на 124 світових рекорди!

Усі канали повідомляють про рідкісне астрономічне явище: проходження Меркурія на тлі сонячного диску.

Лише Факти повідомляють про те, що Европейський Суд з прав людини оштрафував Україну за неналежні умови утримання засуджених до довічного ув’язнення.

Лише Репортер повідомляє про приїзд до Києва нащадків мецената Терещенка.



Канали не повідомляють цього дня також ряд тем суспільно важливих, або з тих, за якими раніше стежили: попередній висновок комісії про імовірну причину катастрофи “Колумбії”, початок мерської виборчої кампанії в Черкасах і правову колізію з відновленим в правах мером Волошиним, заява Ю.Тимошенко про намір звернутися до Європейського суду з прав людини (як реакція на широко висвітлені раніше заяви Генпрокуратури), страйк шахтарів двох шахт об’єднання “Павлоградвугілля”.

Висвітлюючи тему “всенародного обговорення політреформи”, телеканали знову будують сюжети лише на бліцах та рапортах виконавчих органів влади, ігноруючи об’єктизовану інформацію – оприлюднені цього дня результати соціологічних досліджень центру “Соціополіс”, які зокрема, свідчать про те, що майже третина громадян України взагалі не знає про президентські пропозиції. Крім того, у цьому ж опитуванні був і ряд інших цікавих результатів, також проігнорованих всіми телеканалами (“президентський рейтинг”, впливовість партій, найменша довіра населення до центральних органів влади).



ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



Репортер (Новий канал)

Неоперативна подача інформації в сюжеті В.Мжельського про вивезення перед війною близько мільярда доларів готівки з центробанку Іраку за наказом Хусей

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1252
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду