Хто зможе отримати прес-карту

24 Квітня 2003
2515

Хто зможе отримати прес-карту

2515
Сьогодні КНМП вже отримала відповіді стосовно використання журналістами прес-карт від прес-служб Міністерства оборони, ДПА, Верховного суду, Конституційного суду та інших установ.
Хто зможе отримати прес-карту
Київська незалежна медіа-профспілка ініціює дискусію щодо критеріїв, за якими вільним журналістам видаватимуться прес-карти.

Зважаючи на численні проблеми журналістів з доступом до офіційної інформації та складну систему акредитації у основних державних інституціях, Київська незалежна медіа-профспілка виступила з ініціативою введення системи прес-карт для фрілансерів та журналістів інтернет-видань.

Виробленню необхідних положень для видачі прес-карт передувала громадська журналістська дискусія на сайті профспілки Прес-карти: за і проти. КНМП на основі висловлених думок медійників, а також своїх власних розробок, сформувала пропозиції з видачі прес-карт, які „Детектор медіа” пропонує для обговорення широкому загалу.

Тим більше, що на засіданні профкому 22 квітня у процесі обговорення ініціативи КНМП з видачі прес-карт між членами комітету розгорілася дискусія. Розбіжності у поглядах стосувалися, передусім, визначення критеріїв, за якими видаватимуться журналістські посвідчення. Частина комітету вважає, що слід обмежитися єдиним критерієм – членством у профспілці. Інша дотримується тієї думки, що для отримання прес-карти член КНМП повинен ще й займатися професійною журналістською діяльністю.

Пропонуємо усім небайдужим журналістам висловитися з приводу критеріїв, за якими видаватиметься прес-карта. Чекаємо обгрунтованих відповідей на info@profspilka.org.ua чи за т/ф 458-44-40. Саме ви можете вирішити, якою буде прес-карта та хто її отримає.

Пропозиції Київської незалежної медіа-профспілки щодо введення прес-карт для вільних журналістів


1. Мета акції.

2. Порядок емісії прес-карток.

3. Регулюючі органи.

4. Етапи впровадження ініціативи до всієї сфери діяльності ЗМІ.

Мета впровадження прес-карт


З проблемою акредитації на заходи для преси органів державної влади стикаються не лише вільні та позаштатні журналісти, що не мають редакційних посвідчень, але й працівники інтернет-видань, які переважно не є офіційно зареєстрованими ЗМІ, тобто не є суб’єктами законодавства про ЗМІ. Великого розголосу отримав випадок відмови в акредитації на прес-конференцію в Генеральній прокуратурі журналіста інтернет-видання “Українська правда”.

У відповідь на запит голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка прес-служба Генеральної прокуратури роз’яснила, що готова акредитовувати на свої заходи вільних журналістів у порядку, передбаченому законом про висвітлення діяльності органів держвлади. Стаття 3 закону передбачає, зокрема, акредитацію на вимогу журналіста за наявності документів, що підтверджують його професійну спеціалізацію, або за рекомендацією професійного об’єднання журналістів.

КНМП пропонує працівникам інтернет-видань, вільним та позаштатним журналістам, що не мають постійних редакційних посвідчень, отримати прес-карту профспілки, яка засвідчуватиме їхню особу і статус журналіста, а також відповідатиме вимогам прес-служб органів влади і чинного законодавства. Вона вважатиметься рекомендацією журналістського профоб’єднання і підтверджуватиме профспеціалізацію власника. Порядок надання прес-карт та перелік необхідних для цього документів наразі розробляється. Власником прес-карти зможе стати лише член КНМП.

Медіа-профспілка також має намір узгодити з прес-службами провідних органів держвлади форму та порядок надання прес-карт вільним журналістам, а також процедуру їхньої акредитації на постійній основі та разових акредитацій на окремі заходи.

Це лише перший крок до переговорів між журналістськими та медійними спілками щодо впровадження єдиного стандарту журналістської прес-карти.

Ми готові ініціювати такі переговори та разом працювати над створенням єдиних критеріїв видачі прес-карти, формуванням єдиного органу з видачі прес-карт, проведенням відповідних змін у медіа-законодавстві України.

Введення єдиної прес-карти, власник якої захищатиметься спільними зусиллями всіх журналістських організацій, а також відповідатиме перед ними за дотримання професійних та етичних стандартів, - стане впевненим кроком до європейських стандартів та правил роботи журналістського середовища.

Попередньо профспілка провела консультації з Генеральним секретарем Міжнародної федерації журналістів Ейденом Уайтом, який позитивно оцінив таку ініціативу. Він запевнив, що МФЖ надасть зі свого боку максимальну підтримку та захист у разі, якщо журналістські організації дійдуть згоди щодо введення єдиної прес-карти.

Порядок надання прес-карти


На першому етапі, до прийняття узгодженого рішення з вироблення єдиної прес-карти, КНМП планує самостійно випустити прес-картки для членів своєї профспілки. Видача прес-карт проводитиметься з вищевказаних мотивів, у першу чергу, вільним журналістам, в подальшому - іншим членам організації, зокрема тим, що не є штатними працівниками офіційно зареєстрованих ЗМІ, для вільної акредитації при органах державної влади.

Чіткі критерії надання прес-карт ще не затвердженні. Наразі обговорюється можливість надання прес-карти у разі:

1. Членства в КНМП або спорідненій профспілці в регіонах.

2. Професійної журналістської діяльності.

3. Наявності не менше 5 публікацій за останній термін (або інших інформаційних матеріалів).

4. Визнання етичного кодексу журналіста та обов’язок дотримуватись професійних стандартів.

На власника прес-карти накладатиметься заборона працювати у прес-службах, рекламних агенціях, піар-службах, консультаційних групах політичних партій та займатися іншою аналогічною діяльністю, яка не є журналістикою.

У разі, якщо журналіст змінюватиме професію, або перейде до активної політичної роботи, він мусить здати свою прес-карту до організації, що її видала. При поверненні в журналістику, прес-карта буде повертатись за рішенням спеціальної групи по контролю за прес-картами (з огляду на дотримання претендентом кодексу журналіста та професійних стандартів).

Також, власник прес-карти може бути позбавлений її за:

1. Порушення етичного кодексу та професійних стандартів.

2. Якщо протягом одного року журналіст не працював за фахом без поважної причини.

3. У разі настання кримінальної відповідальності, що набрала юридичної сили (крім випадків переслідування за виконання своїх обов’язків).

4. Вихід з КНМП.

У подальшому планується надавати прес-карту також і штатним працівникам ЗМІ, які є членами Профспілки. У такому випадку додатковою умовою видачі прес-карти буде довідка з місця роботи.

У разі впровадження єдиної прес-карти для всіх журналістів, Профспілка планує узгодити критерії її видачі з іншими об’єднаннями журналістів та меіда-організаціями, а також створити спільний орган з контролю за дотриманням журналістами умов, на яких видавалася прес-карта.

Регулюючі органи


Профспілка планує створити групу, яка буде попередньо приймати заяви на видачу прес-карти, та робити необхідні перевірки. Рішення про видачу прес-карти приймає Комітет під час свого чергового засідання.

У разі відмови в наданні прес-карти Комітет повинен винести мотивоване рішення, яке може бути оскаржене на наступному засіданні Комітету Профспілки. У разі повторної відмови рішення може бути оскаржене на наступних загальних зборах. Мотивованим рішенням вважається лише те, яке внесене до опублікованого переліку вимог на отримання прес-карти. Забороняється немотивована відмова у наданні прес-карти.

Група з контролю за прес-картами збирається не рідше одного разу на місяць. Регламент та склад групи розробляється Комітетом та приймається на загальних зборах Профспілки. Усі зміни до регламенту або складу роботи групи вносяться тільки загальними зборами Профспілки.

Група з контролю розробляє порядок надання прес-карт журналістам за рекомендаціями регіональних профспілкових організацій. При потребі група контролю може звертатись за консультаціями до інших журналістських об’єднань.

Діяльність та фінансування витрат групи з контролю за прес-картами забезпечується Комітетом з урахуванням загальних витрат Профспілки.

Етапи впровадження ініціативи до всієї сфери діяльності ЗМІ


КНМП планує провести переговори щодо введення прес-карт з усіма зацікавленими сторонами. У першу чергу, це Асоціація незалежних видавців періодичної преси, Незалежна асоціація мовників, Національна спілка журналістів України, Гільдія головних редакторів, Комітет ВР з питань свободи слова.

Ми також готові до колективних переговорів з власниками найбільш впливових медіа України, а також з представниками влади.

Сьогодні КНМП вже отримала відповіді стосовно використання журналістами прес-карт від прес-служб Міністерства оборони України, ДПА України, Верховного суду України, Конституційного суду України та інших установ. В документах зазначено, що ці організації готові акредитовувати журналістів, які матимуть прес-карту. Ніяких додаткових вимог не висувається.

Ці відповіді дають надію, що питання введення єдиних прес-карт можливо вирішити за умов узгоджених дій усіх зацікавлених журналістів та їх об’єднань.

Після узгодження всіх пропозицій та підписання відповідної угоди, КНМП пропонує сторонам створити єдиний орган з контролю за прес-картами. На нашу думку, це повинен бути орган, який би представляв:

1. Об’єднання журналістів.

2. Об’єднання власників ЗМІ.

3. Представників влади.

На першому етапі цей орган може бути сформований з числа делегатів зазначених організацій.

У подальшому цей орган повинен формуватись за рахунок виборності його членів безпосередньо журналістами (своєї квоти) та призначення представників влади. Представництво власників ЗМІ доручити організувати їх відповідними об’єднаннями.

Звертаємось до всіх зацікавлених сторін висловити своє ставлення до запропонованої профспілкою ініціативи та розпочати переговори щодо єдиної прес-карти журналістів України.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
profspilka,org,ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2515
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду