Посередництво профспілки зупинило судові процеси

23 Квітня 2003
831

Посередництво профспілки зупинило судові процеси

831
З пропозицією обговорити перипетії украй напружених відносин між міським головою та редактором обласної газети “Вексель” Сергієм Тихоплавом виступив виконком Одеської НПЖ. Відновити ділові взаємини мерії та журналістського колективу з “чистого листа” – до такого рішення дійшли після півторагодинної зустрічі 21 квітня Олександр Журавель і Леонід Заславський, відповідно мер міста-порту Південне та голова виконкому Незалежної профспілки журналістів (НПЖ), недавно зареєстрованої в Одесі.
Посередництво профспілки зупинило судові процеси
З пропозицією обговорити перипетії украй напружених відносин між міським головою та редактором обласної газети “Вексель” Сергієм Тихоплавом виступив виконком Одеської НПЖ. Оскільки С.Тихоплав був одним із засновників журналістської профспілки і потребував підтримки колег.

Тим, кому доводилось півтора року підряд відстоювати в судах обгрунтованість та аргументованість газетних публікацій, зайво казати, наскільки виснажливими бувають судові процеси, в яких одна із сторін – журналіст, а друга - міський голова та керуючий справами міськвиконкому, що наполегливо добиваються через міський або райсуд сатисфакції. Навіть за умови, що “виною” автора і газети є всього-на-всього публічна постановка одного-двох гострих запитань керівникам міста...

Власне, й адвокату С.Тихоплава не раз доводилося роз‘яснювати в судових засіданнях, що ставити актуальні питання, які висуває життя, є традиційною, узвичаєною формою привертати увагу громадськості до насущних соціально-економічних проблем, що потребують осмислення чи розв‘язання. Однак представники позивачів наполягали, що в опублікованих запитаннях містяться… “зловмисні твердження, що принижують честь, гідність і ділову репутацію посадової особи” і які належить неодмінно спростувати й відшкодувати значні моральні збитки. Схожі позови, услід за керівництвом міста, висунули й інші посадовці комунальних підприємств. Словом, станом на квітень 2003-го місцеві судді розглядали вже чотири справи про захист ділової репутації та відшкодування моральних збитків, відповідачем по яких значилися редакція “Векселя” і журналіст С.Тихоплав.

Хоч, разом з тим, позивачі не заперечували наявності нерозв‘язаних проблем у структурах міськкомунгоспу й інших сферах господарювання. Роздратування і гнів викликали у “героїв” газетних виступів, що називали себе “прибічниками демократичних цінностей”, передусім “викривлене зображення подій і фактів, а також обрана журналістом тональність публікацій і невмотивовані образливі, провокаційні висловлювання на їхню адресу”.

На думку керівника юридичної служби Одеської Незалежної профспілки журналістів Ірини Коврижних, що грунтовно вивчила зміст позовів до газети та редактора, “висунуті позивачами контраргументи, як правило, малопереконливі. Не дивно, що судові розгляди набули вигляду “в‘ялотекучих процесів”. Є навіть підстави для подачі зустрічних позовів і перспективи виграти деякі процеси, за умови залучення відповідачем висококваліфікованих захисників”.

Виходячи з цього, лідери НПЖ звернулися з пропозицією до міського голови Південного О.Журавля – обговорити “судову” проблему за “круглим столом” міськради. Конструктивно й безпристрасно.

І півторагодинний обмін думками виправдав обопільні надії сторін – через посередництво виконкому Профспілки конфлікт між владою та газетою на даному етапі вдалося погасити. Міські посадовці погодилися відкликати позовні заяви, налагодити належне інформування газети “Вексель” про діяльність міськвиконкому, запрошувати опозиційних журналістів на засідання депутатських комісій. А лідери одеської Незалежної профспілки журналістів, в свою чергу, поручилися, що надалі редакція “Векселя”, очолювана членом НПЖ С.Тихоплавом, “не припускатиметься некоректних чи брутальних висловлювань на адресу посадових осіб, більше дбатиме про аргументованість та документальну базу критичних виступів”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
член виконкому одеської НПЖ, Одеса, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду