Моніторинг теленовин

21 Квітня 2003
923

Моніторинг теленовин

923
За період з 14-го по 20-е квітня 2003 року За період з 14-го по 20-е квітня 2003 року
Моніторинг теленовин

Критерії моніторінгу

Звіт за попередній тиждень

Рейтинг новин від компаній AGB і GFK-USM

РОБОТА НАД ПОМИЛКАМИ

(до звіту за 31 березня – 6 квітня)



Примітка: зауваження дано курсивом, відповіді “Детектор медіа” звичайним шрифтом.



1. Зауваження співробітника ТСН пана В.Заблоцького:

У моєму сюжеті за 8 квітня генерала Вінсента Брукса було протитровано як "представник командування армії США". І це є цілком виправдано. Пан Брукс зовсім не "польовий командир в Іраку" як Вам це здається.

Див. Рейтер.

"АС-САЙЛИЯ, Катар, 14 апр (Рейтер) - Захват Тикрита, родного города иракского лидера Саддама Хусейна, явился "переломным моментом" войны в Ираке, однако о скором окончании военных действий говорить еще преждевременно, заявил в понедельник представитель штаба центрального командования, бригадный генерал США Винсент Брукс".

Очевидно, ми не досить чітко сформулювали суть нашого зауваження. В ефірі титром “Вінсент Брукс, представник командування армії США” було представлено зовсім іншого офіцера. Ми не знаємо, якою є технологія титрування в ТСН (на монтажі чи в прямому ефірі). Відтак, не нам визначати, хто саме з команди припустився прикрої помилки. Але принагідно радимо начитку перекладу синхронів закордонних ньюзмейкерів робити в сюжеті іншим голосом (просити колег). Адже, коли автор сюжету сам начитує синхрон, - закадровий текст інколи повністю “зливається” з синхроном і межі цитування в таких випадках виявляються невизначеними. Можливо, саме це й стало причиною вказаної похибки в ефірі. Адже синхрон самого Вінсента Брукса в ефірі взагалі не було протитровано. І співробітники “Детектор медіа” лише після додаткового перегляду зрозуміли, що це був саме синхрон, а не Ваш закадровий текст.

Взагалі термін "польовий командир" останнім часом вживається в невірному контексті - як правило так величають лідерів різних повстанських угруповань від Чечні до Колумбії. Водночас, "польовими командирами" раніше називали генералів, які безпосередньо на полі битви командували великою групою військ. Тобто, такий термін є вдалим щодо Жукова та Роммеля, але зовсім не щодо чеченця Басаєва чи афганського узбека Дустума.

У цьому ми з Вами цілком погоджуємося, і пишучи “польовий командир”, ми мали на увазі саме командира, який командує армійським підрозділом на полі битви.

Щодо зауваження про те, як слід читати прізвище німецького канцлера - я завжди начитую "Шрьодер" і буду так робити і надалі - оскільки в німецькій мові прізвище канцлера звучить саме так. Але 10 квітня дійсно була помилка - в тому сенсі, що я начитав його невірно, а тобто "Шредер".

З повагою, Віктор Заблоцький

Для нас не зовсім зрозуміла Ваша логіка. Є чітке й однозначне правило української фонетики: в німецьких власних іменах та назвах відповідний звук передається українським “е”: Гете, Кельн, Шредер. Звичайно, німецькою звук, позначений відповідною літерою, звучить інакше. Але ж кожна мова має свої унормовані правила. В тому числі й щодо правопису і мовлення іншомовних власних імен. Сенс Вашої готовності й далі порушувати одне з цих правил, – на нашу думку, досить сумнівний.

З повагою.



2. Зауваження співробітника програми “Подробности” пана В.Ковача:

Шановна "Детектор медіа", зауваження, які стосуються сюжету про Козаченка приймаються. Але я навів слова представника Генпрокуратури, який саме так вважав, як сказано в сюжеті.

Ви маєте певну рацію. Мабуть, це саме той випадок, коли варто було зробити дві речі: спочатку (на зйомці) наполягти на чіткості формулювань ньюзмейкером (тобто представником Генпрокуратури), або ж, якщо цього зробити з тих чи інших причин не вдалося, окремо, додатково наголосити (вже в сюжеті) на тому, що таку нелогічну заяву зробив саме згаданий ньюзмейкер, а не автор сюжету. Іншими словами, “відмежуватися” від нелогічної заяви. У підсумку, як бачите, ми сприйняли цю алогічність як Вашу помилку.

Потім щодо сюжету про загибель Кривенка - то Ви не об’єктивні. Оскільки перший сюжет про загибель Олександра на каналі "Інтер" з’явився у випуску о 12.00. Я його автор. Також був сюжет о 20.00. І у "Підсумках".

Ми мали на увазі очевидну похибку тих редакторів, які складали цього дня верстку вечірнього випуску “Подробностей”. Малося на увазі не те, що “Інтер” не робив сюжетів у цій темі, а те, що з різних міркувань (і суто професійних, і суто корпоративних) сюжет про трагічну загибель непересічного українського журналіста належало ставити НА ЧІЛЬНЕ МІСЦЕ у випуску. Цього ж, на жаль, не було.





ЗВІТ ЗА 14 - 20 КВІТНЯ:



14 КВІТНЯ (понеділок)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

Топ-темою більшість телеканалів подає іракські події. Подробности – автокатастрофу з великими жертвами в Греції.

***

Блок з іракської тематики складається з таких новин: взяття Тикриту і завершення “активної фази” бойових дій коаліції, продовження мародерства і відновлення роботи іракських поліцейських спільно з вояками коаліції, суперечливі версії щодо імовірної загибелі С.Хусейна (про ці новини повідомляють усі телеканали).

Ще кілька важливих тем канали повідомляють вибірково: масова антиамериканська демонстрація в Багдаді (про це не повідомляють Репортер і Новини, хоча подія досить нетривіальна і симптоматична в загальному контексті), закиди американського керівництва на адресу Сирії (про це не повідомляє Репортер, що слід вважати серйозною помилкою). Крім того, Факти з останньої інформації також повідомляють про знахідку американськими військовими законсервованої лабораторії імовірно з розробки хімічної зброї.

Слід зазначити, що цього дня поліпшилася ситуація з посиланнями на джерела інформації.

Безпосередньо в Іраці працюють кореспонденти Репортера (З.Бутирський), ТСН (А.Шевченко) і Подробностей (А.Цаплієнко). Всі троє надають якісну, в тому числі ексклюзивну інформацію. Крім того, репортери добре передають (в сюжетах чи прямих включеннях) настрої, що панують у країні.

Наступна тема, пов’язана з іракськими подіями – вечір пам’яті Т.Процюка в Києві і аспекти, пов’язані з розслідуванням обставин його загибелі. Подробности і Новини проігнорували цю тему. Репортер подає проблемний сюжет (В.Карайчевої) про безпеку журналістів, які працюють в зоні бойових дій. Позитивний момент – в сюжеті взято принаймні телефонне інтерв’ю у представника коаліційного командування щодо розслідування вбивства Процюка. Ще один позитив - А.Шевченко (ТСН) додає ряд значущих подробиць і обставин безпосередньо з місця трагедії (з Багдада, з отелю “Палестина”). Факти (до речі, єдині з-поміж усіх новин) повідомляють про жорстку заяву голови парламентського комітету М.Томенка з приводу невизначеної реакції української влади на вбивство журналіста.

***

Наступною важливою темою дня було анонсування послання Президента до парламенту і спільного меморандуму опозиційних фракцій стосовно політичної реформи. Щодо останньої – ключової політичної теми дня – телеканали не дали чітко сформульованої суті меморандуму. Відносно близькими до цього (але не вичерпними) були Репортер і Факти. Решта редакцій подавали новину неповно (відбираючи ті позиції, що близькі до президентських ініціатив, і ігноруючи ті, які останнім суперечать). Зрештою, загальна тональність викладення цього матеріалу журналістами ТСН, Подробностей і Новин була такою, начебто опозиційні сили в цілому погоджуються з президентськими пропозиціями, а розбіжності – неістотні. Наводимо ключові фрагменти для порівняння:

Репортер: ПІДВОДКА: “Депутати очікують, що він <Президент> говоритиме про подальші кроки у політичній реформі. Опозиція вже висловилася проти цих ініціатив. ТЕКСТ СЮЖЕТУ (К.Лебедєвої) <...> Однак опозиція висловилася проти такого проекту конституційних змін. Комуністи, соціалісти, БЮТ та "Наша Україна" підписали меморандум, у якому пропонують зберегти однопалатний парламент і терміни повноваженнь президента та депутатів, а також запровадити вибори на партійній основі, віддати Верховній Раді право призначати усіх членів уряду. Альтернативний план проведення політичної реформи передбачає і телевізійні дебати з президентом” (до речі, про останнє – пропозицію Президенту продебатувати в телеефірі, – принаймні в такому формулюванні, згадав лише Репортер).

ТСН: ПІДВОДКА: "...значну частину виступу Кучма присвятить політичній реформі. І сьогодні ж опозиційна "четвірка" виступила із своїм щодо неї меморандумом. У ньому багато близького президентським ініціативам. ТЕКСТ СЮЖЕТУ (Н.Фіцич) <...> Тим часом опозиція сьогодні підписала спільний меморандум щодо реформи, ініційованої президентом. Опозиціонери вважають, що реформа назріла. Їх бачення таке. СИНХРОН Ю.ТИМОШЕНКО: Це не продовження існуючих строків повноваження президента та Верховної Ради, органів місцевого самоврядування, збереження однопалатного парламенту, вибори на пропорційній основі, створення в парламенті за результатами виборів на основі передвиборних програм між партійної коаліції, призначення і звільнення парламенту і прем’єр-міністра за поданням президента. Ще такою ключовою темою є питання посилення контрольних функцій парламенту”.

Подробности: ПІДВОДКА: “Коммунисты, социалисты, БЮТовцы и "Наша Украина" свою точку зрения на предстоящую реформу высказали уже сегодня” ТЕКСТ СЮЖЕТУ (І.Юсупової): В документе говорится, что фракции поддерживают идею назначения премьер-министра и всего состава Кабинета министров Верховной Радой и пропорциональную систему выборов, причем не только в центре, но и на местах. СИНХРОН Ю.ТИМОШЕНКО: Такою ключовою темою є питання посилення контрольних функцій парламенту, в тому числі через зміцнення статусу Рахункової палати України та Уповноваженого з прав людини. ТЕКСТ СЮЖЕТУ: В то же время у оппозиционеров не вызывает возражений и предоставление президенту права распускать Верховную Раду, если депутаты не смогли сформировать правительство. Зато они против создания Верхней палаты парламента и увеличения сроков полномочий депутатов”.

Новини Першого Національного: ТЕКСТ СЮЖЕТУ (В.Трохимчука) “Напередодні президентського виступу своє бачення політичної реформи офіційно виклала парламентська опозиція. У спільному меморандумі соціалісти, комуністи, блоки Тимошенко та "Наша Україна" визначили прийнятні для себе пункти конституційних змін. Четвірка за однопалатний парламент, пропорційні вибори, коаліційний уряд та збереження існуючих термінів повноважень президента та депутатів. Главі держави пропонують надати розширені права розпускати Раду, вирішувати питання зовнішньої політики та керувати армією”.

Факти: ПІДВОДКА: “Своє бачення політичної реформи у спільному меморандумі оприлюднила сьогодні опозиційна "четвірка". Лідери "Нашої України", соціалістів, комуністів та Блоку Тимошенко за зміни в Конституції, але свої. ТЕКСТ СЮЖЕТУ (Р.Москаленко, В.Сороки і Ю.Блажнової) ”Опозиція бачить політреформу по-своєму. Вона – за збереження однопалатної парламентської системи та існуючих термінів повноважень президента і Верховної Ради. А ще – за створення урядової коаліції, а не парламентської більшості у Верховній Раді і проти призначення президентом силових міністрів”. (Щоправда, сюжет, всупереч логіці викладення матеріалу, несподівано продовжено повідомленнями про дані соцопитувань у Запоріжжі, чомусь з приводу проведення референдуму, і у Дніпропетровській області).

Крім того, Подробности і Новини продовжили тему традиційно незбалансованими сюжетами на тему всенародного обговорення політреформи. Новини і Факти подали також повідомлення про те, що українські залізничники (90 відсотків з “майже півмільйонної армії” – за версією Новин, і “понад 300 тисяч” – за версією Фактів) висловилися “за проведення політреформи”. Ці цифри підтверджено синхроном міністра транспорту Г.Кирпи.

***

Ряд каналів висвітлюють ключовий момент у резонансній справі фермера І.Момота з Харківщини – вирок суду про довічне ув’язнення. Подробности і Новини про це не повідомляють.

Ряд телеканалів повідомляють про велику автокатастрофу в Греції, де за різними даними загинуло 21 (ТСН, Подробности) чи 24 дитини (Факти). До того ж канали подають різні версії ДТП: зіткнення автобусу, що віз школярів, з вантажівкою (ТСН, Подробности) або падіння автобусу до ущелини (Факти). Щоправда, цього разу канали посилаються на різні джерела інформації.

***

Чергові ключові повідомлення за темою “фальсифікації” держбюджету – заява голови регламентного комітету ВР В.Матвеєва з проханням ознайомити депутатів з висновками в цій справі і заява спікера парламенту В.Литвина про те, що бюджет не було сфальсифіковано, а було порушено регламент, причому його порушив сам парламент. Репортер, Подробности і Факти – проігнорували цю тему взагалі.

ТСН подав неточну, неповну і заплутану інформацію “Парламентський бюджетний комітет (так в ефірному тексті, в той час, як йдеться про регламентний комітет – Прим. “ТК”) офіційно звернувся до спікера Литвина із проханням ознайомити усіх депутатів із своїм рішенням щодо бюджетного скандалу. Очікують, що цього тижня свою позицію із розходжень у варіантах бюджету того, який голосували депутати, і того, який підписали спікер і президент, оприлюднять парламентські фракції” (текст ведучої).

Новини подають неповну інформацію: “Ще одна тема сьогоднішнього парламентського дня: звернення глави регламентного комітету до спікера з проханням ознайомити депутатів з результатами розслідування щодо фальсифікації бюджету-2003. Нагадаю, минулого тижня парламентські контролери визнали, що під час затвердження державного кошторису таки були порушені деякі норми Бюджетного кодексу та регламенту та знайшли розбіжності між ухваленим депутатами та підписаним президентом варіантом закону” (сюжет В.Трохимчука).

І ТСН, і Новини навіть в бекграунді уникають повідомляти про те, що у висновках регламентного комітету нема формулювання про “фальсифікацію”.



Важливі теми дня, які не було висвітлено:

Цього дня телеканали не повідомляють ряд новин, що безумовно мали б бути висвітленими.

В “іракському блоці”, безумовно, заслуговувала на увагу новина з авторитетних джерел про заяву двох колишніх інспекторів ООН, які звинуватили посадовців США в дезинформації щодо наявності в Іраку зброї масового знищення.

Проігнорували канали й заяву Ю.Тимошенко про незаконність рішення Генпрокуратури оскаржити рішення апеляційного суду стосовно закриття кримінальних справ щодо подружжя Тимошенків (попри те, що каналами раніше подавалася позиція Генпрокуратури).

Безумовно, належало повідомити про відкритого листа 16-ти українських журналістів до Президента з вимогою особисто проконтролювати ситуацію зі справою Л.Козаченка.

Лише Репортер повідомив про доправлення до України генерала О.Кочегарова, лише ТСН повідомив про обрання керівника КУНа (посада, яка була вакантною після смерті Я.Стецько).

Не повідомив про затримання злочинців, що викрали директора горілчаного заводу в Чернівцях, ТСН (попри те, що повідомляв про цю подію раніше).



ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



ТСН (Студія 1+1)

Похибка у верстці випуску. Після “іракського блоку” йде підводка про автокатастрофу в Греції, а потім (першим блоком міжнародного огляду подій) – знову іракська тематика (заяви щодо Сирії). Гадаємо, доцільнішим було б цю інформацію не включати до огляду, а завершити нею “іракський блок” інформації.



Подробности (Інтер)

Не представлено авторство сюжету про президентське послання до Верховної Ради.



Новини (Перший Національний)

У стартову підводку першого сюжету винесено те, що в понеділок уже не було новиною: “Сьогодні антиіракська коаліція почала виводити війська із Перської затоки”, – адже британці почали згортати свої війська ще у п’ятницю 11 квітня.

У сюжеті Г.Бецко: "Однак на ці аргументи в Білому домі уже не зважають. Наполегливо рекомендують іншим фігурантам “вісі зла” звернути увагу на долю Іраку”. Цей політичний штамп є доволі дискусійним і безумовно емоційно зафарбованим. З метою його журналістської “нейтралізації” слід вдаватися до формулювання “так званої вісі зла”.

В принципі не є новинами повідомлення, що їх подають Новини у цьому випуску: “Нагальні соціально-економічні питання президент України обговорив сьогодні з прем’єр-міністром...”, "Вже до кінця наступного року завершаться усі переговори та узгодження, котрі передують вступу України до СОТ – таке переконання висловив... міністр економіки та євроінтеграції...” "Перебіг судової реформи Леонід Кучма обговорив сьогодні з головою верховного суду Василем Маляренком”. Адже у жодному з цих повідомлень нема новин про певні рішення, директиви, політичні оцінки чи наміри високопосадовців. Сам факт робочої зустрічі одного держчиновника з іншим (навіть, якщо один з них Президент) – новиною вважатися не може, якщо не має додаткового бекграунду (наприклад, якоїсь інтриги, пов’язаної з взаєминами – приватними чи політичними – цих двох чиновників).

Неповний титр у сюжеті Т.Анкудінової Юрій Ященко, держсекретар з питань вугільної промисловості” – завжди слід вказувати держсекретар якого міністерства.

Стендап С.Будусенка – вкрай небажано журналістові мовити в кадрі в затемнених окулярах (попри навіть сліпуче африканське сонце). Глядач має право добре бачити очі репортера.



Факти (ICTV)

Неповний перелік у сюжеті А.Гетьмана: "Успіх коштував життя 117 американським солдатам. Враховано факт так званого дружнього вогню. 2 квітня американський комплекс “Петріот” збив винищувач “F-18”. Пілот загинув. Британія втратила 31 солдата.”. Випадків “дружнього вогню” зі смертями вояків коаліції, як відомо, було значно більше, тож слід було або перераховувати їх всі, або ж послуговуватися формулюваннями “наприклад”, “зокрема” тощо.

Два рекламних сюжети (О.Пасховера про новий хлібзавод на Дніпропетровщині, І.Велієвої і Т.Кириченко про ВАТ “Група Альянс”) в межах новинного випуску.



ПОЗИТИВИ І УСПІХИ:

Робота репортерів в Іраці (див.вище).

Сюжет С.Хрущак (Репортер), - здається, це взагалі перша докладна розповідь про родину вояка українського РХЗ-батальйону.

Сюжет О.Єремеєвої (Репортер) про нестандартну прем’єру довженкової “Зачарованої Десни” в театрі І.Франка.

Сюжет Л.Сакади (ТСН) –спогади колишніх політв’язнів про В.Стуса. Журналістці вдалося “розбалакати” своїх героїв на досить нерядові і цікаві спогади.

Сюжет Н.Григор’євої (Подробности) про гастролі театру С.Образцова в Україні.

Сюжет С.Будусенка (Новини) – дуже чітка, якісна і всебічна розповідь про будні українських миротворців в Сьєрра-Леоне.



МОВНІ ПОМИЛКИ:

Ситуація в Іракській столиці цілком відповідає добре відомій східній казці про багдадського вора” (ТСН, пряме включення А.Шевченка) – русизм, українською: “злодій”, “крадій”.

"На черзі сприйняття реформи суспільством. За тим як воно відбувається стежила...” (Новини, текст ведучої) – неправильний вибір слова, чи то й взагалі всієї мовної конструкції, адже сприйняття не може відбуватися.

"...завдяки реформуванню вугільної галузі 2004-й стане роком її підйому” (Новини, текст ведучої) – неправильний вибір слова з синонімічного ряду, тут слід було вжити слово “піднесення”.

"Українські фахівці вже розробили альтернативну технологію, що дозволяє замінювати застарілі та аварійні теплотраси. Тож, якість попередньо ізольованих труб тепер підтверджено і міжнародним сертифікатом, що дозволяє експортувати їх закордон” (Новини, текст ведучої) – неправильний вибір слова з синонімічного ряду, в обох випадках доречним було використати словосполучення “дає змогу”.

"Затрати окуповуються за 2-3 сезони” (Новини, сюж. Л.Сивак) – русизм, українською “витрати”.

"На сьогодні там перебуває 634 миротворці ...” (Новини, текст ведучої) – калька з російської, українською просто “сьогодні”, або “нині” етс.

Титр “С’ЄРРА-ЛЕОНЕ” (Новини) – правильно “Сьєрра-Леоне”.



15 КВІТНЯ (вівторок)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

Топ-темою більшість каналів обрала щорічне звернення Президента до парламенту. ТСН починав випуск з іракської тематики.

***

Виступ Президента у парламенті й реакції депутатського корпусу на нього всі канали висвітлювали досить широко, хоча окремі моменти акцентувалися каналами по-різному.

Відмінність пропозицій опозиційних фракцій, викладених напередодні в спільному меморандумі, від пропозицій Президента фіксували лише Репортер і ТСН і частково Факти.

Лише Репортер і Подробности натякнули на емоційну реакцію сесійної зали на виступ Президента (зокрема, йдеться про демарш опозиційних депутатів, які повернули Президентові тексти його послання).

Лише Репортер вказав необхідний для висвітлення даної теми бекграунд: регламент ухвалення конституційних змін (тобто які процедурні моменти передують, в які терміни і якою кількістю голосів можливо провести зміни до Конституції).

Новини супроводжували тему традиційним незбалансованим сюжетом (Л.Заболотної) про “всенародне обговорення” політреформи.

***

Блок іракської тематики складався цього дня з таких новин: перша зустріч представників коаліційного командування з іракськими представниками, багатотисячні антиамериканські демонстрації, розстріл маніфестантів з численними жертвами у місті Мосул (про дві останні події не повідомляє ТСН), подробиці пограбувань музеїв та бібліотек. Цікавий ілюстративний сюжет підготували Факти (Л.Дудка) зі спробою оцінити масштаб втрат унікальних культурних та історичних цінностей.

Усі новини (крім Подробностей, що слід вважати помилкою редакції) повідомляють про перше виразне пояснення позиції МЗС щодо вбивства Т.Процюка і повідомлення про терміни відновлення роботи українського посольства в Іраці.

У Багдаді якісно працюють власні кореспонденти ТСН (А.Шевченко) і Подробностей (А.Цаплієнко). Обидва подають сюжети – цього дня переважно зосереджуючи увагу на мародерстві та пожежах в столиці країни. А.Шевченко і А.Цаплієнко також якісно працюють на прямому зв’язку зі студіями.

Ряд тем канали висвітлюють вибірково. Лише Репортер та ТСН повідомляють про обшук американськими військовими журналістів у багдадському отелі “Палестина” (можна вважати помилкою інших редакцій те, що вони не повідомили про цей факт). Лише Факти повідомляють про імовірне самогубство саддамівського міністра інформації Ас-Сахафа, а також про загибель двох аргентинських журналістів.

***

Вирок суду польським поліцейським, які у січні 2001 року застрелили українця І.Кудрю - тема, про яку докладно (сюжетами з місця події) цього дня повідомляють Репортер і ТСН, свого часу набула значного резонансу в Україні, зокрема – у випусках новин. Решта редакцій цю тему не відстежила.

Так само більшість новин (крім ТСН та Подробностей) не повідомили про вирок суду у закордонній резонансній справі – по вбивству П.Фортайна (Нідерланди).

Лише Репортер повідомляє цього дня про те, що правоохоронці в Одесі заарештували підозрюваних в убивстві полковника СБУ Задорожного.

Очевидно, каналам варто було також згадати про такі новини: урядова постанова про підвищення пенсій (це повідомили лише Новини), перенесень вихідних на свята не буде (про це повідомив лише Репортер).

Крім того, канали не повідомляли ще про ряд новин, які цілком заслуговували на увагу цього дня: статистика ВВП за березень, Кучма підписав укази про звільнення з посади керівника ФДМУ О.Бондаря і про призначення на цю посаду М.Чечетова (остаточна “крапка” в темі, про яку канали докладно інформували своїх глядачів).



ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



Репортер (Новий канал)

Стартова підводка блоку з іракської тематики починається інформацією, що вже не була у вівторок новиною: "Завершення військової фази в Іраку. Командування антиіракської коаліції починає поступово виводити з країни свої війська”. Про перше новини (в тому числі й Репортер) повідомляли напередодні – в понеділок. Про друге – ще раніше, у п’ятницю, 11 квітня.



ТСН (Студія 1+1)

Стендап Ю.Бориско – на тлі (панорама Києва), яке повністю не відповідає темі (участь України в відновленні повоєнного Іраку).



Подробности (Інтер)

Текст ведучого (перша підводка до блоку іракської тематики): "Основная часть операции "Шок и трепет" - завершена. С таким заявлением выступил сегодня госсекретарь США Колин Пауэлл. Тем временем в стране проходят массовые антиамериканские демонстрации”. НЕ вказано, що демонстрації відбуваються в Іраці.

Журналісти Подробностей продовжують зловживати двома стендапами в одному сюжеті – цього дня в сюжеті О.Клюєвої. В короткому новинному сюжеті це може бути виправдано переважно такими обставинами: свідоме створення певного образу або інтриги, непересічність антуражу в різних місцях зйомки (з цієї точки зору цілком виправданими можна вважати два стендапа А.Цаплієнка в цьому-таки випуску Подробностей).

Погана підготовка ведучого (М.Равреба) до прямого телемосту з кореспондентом у Багдаді. Перше запитання – неновинне ("Скажите, правда ли, что в Багдаде осуществляется совместное патрулирование американских военных и местной полиции? Что они получили приказ открывать огонь по вооружённым иракцам?“), і навіть А.Цаплієнко “автоматично” виправляє ведучого (“Здесь, в Багдаде, это уже не является такой новостью первостепенной важности, потому что совместное патрулирование осуществляется уже на протяжении четырёх дней”). Тим більше, що про такі патрулювання раніше Подробности вже повідомляли. А наступне запитання ведучого сформульовано за допомогою неналежної (за стилем) лексики: “Скажите, а куда девалась Республиканская гвардия Хусейна и, вообще, регулярные войска?

Сумнівною є інформаційна цінність повідомлення: "Леонид Кучма обсудил с президентом крупнейшей российской нефтяной компании "Лукойл" Вагитом Аликперовым реализацию инвестиционных проектов в Украине. Об этом сообщила пресс-секретарь президента Алена Громницкая”.



Новини (Перший Національний)

У сюжеті О.Скотникової не титровано синхрони Президента.

У повідомленні про рішення Кабміну про підвищення пенсій з липня не зазначено необхідний бекграунд, який би дав змогу глядачеві оцінювати на скільки (в абсолютних, а не в відносних величинах) збільшаться пенсії.

У сюжеті Г.Бецко не титровано синхрон одного з учасників переговорів між коаліцією та іракськими представниками. Очевидно, що в даному разі це не бліц, а концептуальний ньюзмейкер, отже цей синхрон належало титрувати.

Сумнівною є інформаційна цінність повідомлення: “Питання реалізації інвестиційних проектів в Україні Леонід Кучма обговорив сьогодні з президентом російської нафтової компанії "Лукойл" Вагітом Алекперовим”.

У сюжеті Л.Світловської про звинуваченого в хабарях та здирництві чиновника з Хмельницької ОДА не представлено позицію обвинуваченого або ж його адвоката. Подано лише точку зору представника облпрокуратури.



ПОЗИТИВИ І УСПІХИ:

Робота А.Шевченка (ТСН) і А.Цаплієнка (Подробности) в Багдаді.

Сюжет О.Токаренко (Репортер) про унікальну операцію, яку зробили миколаївські хірурги, - пришили постраждалому відірвану руку.

Глибоко досліджений соціальний конфлікт у київському селищі Троєщина, де докорінні жителі, на відміну від “нових українців”, не можуть приватизувати свої присадибні ділянки – сюжет В.Задираки (Факти).



МОВНІ ПОМИЛКИ:

Обидвох позбавили права працювати в поліції на термін 5 і 4 роки відповідно” (ТСН, студійний текст). "Обидвом заборонено працювати в правоохоронних органах протягом п’яти і чотирьох років відповідно” (ТСН, сюж. Л.Сорокіної). “Обидвох” – діалектний варіант. За мовною нормою, в родовому відмінку – “обох”, в давальному “обом”.

После торжественных мероприятий в Греции пройдет международная конференция, на которой планируется обсудить проблемы расширения ЕС и вырабатывать стратегию по отношению к соседям. Приглашение на этот форум впервые получила и Украина” (Подробности, текст ведучого) – неузгодженість часу дієслів у реченні.

Встановлення стипендій, які дозволять їм навчатися і далі” (Новини, сюж. С.Лушкарьової) – неправильний вибір слова з синонімічного ряду, належало казати “дадуть змогу”.

"На честь колишнього і теперішнього лідерів Кореї” (Факти, текст ведучої) – неправильний вибір слова з синонімічного ряду, тут доцільніше було вжити “нинішнього”.

"...ще у двох прибулих з В’єтнаму людей” (Факти, текст ведучої) – українською природніше казати: “людей, які прибули з В’єтнаму”.



16 КВІТНЯ (середа)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

Топ-темами канали обирали цього дня різні події. Репортер і ТСН – інцідент на українсько-польському кордоні (ТСН “хотлайном” дав попередньо усне повідомлення про затримання “старосамбірського м’ясника”), Подробности і Факти – підписання договору про вступ 10 країн до Євросоюзу, Новини – представлення програми дій уряду Януковича в парламенті (спірне рішення, адже зміст програми вже було досить деталізовано протягом кількох попередніх тижнів, а голосування щодо програми мало відбутися лише наступного дня, у четвер).

***

Тема підписання договору про приєднання до Євросоюзу нових членів висвітлювалася каналами по-різному, залежно від часу виходу в ефір. Репортер повідомляє про це коротким усним повідомленням, ТСН і Новини чомусь повідомляють про це як про подію, що ще не відбулася (хоча на момент ефіру договір вже було підписано). Подробности і Новини подають репортажі власних кореспондентів з місця події.

Репортер не повідомляє про масові демонстрації і сутички з поліцією в Афінах, ТСН подає досить сумнівну цифру ("За кількасот метрів від зали засідань спалахнув справжніх бій між 10 тисячами поліцейських та демонстрантами, які вийшли на вулиці міста”).

Найдокладніше звіт про подію подають Факти, які не обмежилися репортажем, але й подали бекграундовий сюжет про Грецію, як “колиску демократії”, заздалегідь відзнятий І.Коберник.

***

Тему презентації урядової програми канали дають сюжетами, оздобленими також реакцією різних політичних сил і прогнозами на завтрашнє голосування. Телеканали також фіксують думку опозиції (озвученої, як правило, синхроном представника СПУ Й.Вінського) про можливість “політичного рішення” голосувати за програму в обмін на голосування представників парламентської більшості за закон про пропорційні вибори.

***

Іракська тематика цього дня складається з кількох загальних на всіх каналах новин: стрілянина в Мосулі, арешт Абу Аббаса (про це не повідомляє Репортер) та ряду менш важливих новин, які канали дають нарізно. Репортер та Новини повідомляють про призначення грошової винагороди за Хусейна, Подробности – про пожежу, що знищила бібліотеку в Басрі, Факти – про відключення американцями транспортування іракської нафти до Сирії та ін.

Власні кореспонденти ТСН та Подробностей цього дня дають репортажі з палацу Саддама Хусейна. Репортер дає досить цікавий сюжет (О.Головіної) про фінансові подробиці служби професійних контрактників США та Великобританії.

***

Заворушення на українсько-польському кордоні Репортер, ТСН і Новини подають репортажами власних кореспондентів з місця події, Подробности і Факти – усними повідомленнями. Подробности при цьому припускаються одразу двох фактичних помилок: "в беспорядках участвовали более 300 граждан обеих стран” – за достовірними даними з місця події йшлося про те, що участь в заворушеннях брало близько 200 людей, до того ж польські прикордонники повідомляли своїх українських колег про те, що заворушення влаштували виключно громадяни Польщі.

***

Всі (крім Новин) повідомляють про драматичну і симптоматичну історію – “Мерседес” збив насмерть дитину. Кореспонденти Репортера і Подробностей працювали на місці події “по гарячих слідах”

Ще одне застереження для кореспондента Подробностей (автора сюжету не вказано): навряд чи етичним було брати інтерв’ю у матері загиблої дитини, а тим більше - подавати його в ефір (ніколи не слід робити це, коли людина в шоковому стані). Факти припускаються в своєму повідомленні фактичної помилки, зазначаючи, що збили 15-річного хлопчика (решта каналів кажуть про 10 чи 11 річного п’ятикласника).

***

Репортер, ТСН і Факти усно повідомляють про затримання “самбірського м’ясника”. Тут також не збігаються деякі фактичні дані: вбито 6-річного хлопчика, скалічено 5-річну дівчинку (ТСН), вбито 4-річного хлопчика, скалічено 7-річну дівчинку (Факти).

***

Ніхто з телеканалів не повідомляє важливу для глядача макроекономічну інформацію – Мінекономіки збільшив показник прогнозної інфляції в 2003 році до 8%. Можна посперечатися, наскільки обов’язковими для загальнонаціональних новин є повідомлення про такі макроекономічні показники, як динаміка ВВП або промислового виробництва, але показник інфляції є найважливішим для пересічного глядача макроекономічним індикатором. Тим більше її прогноз, який є підставою для приватних економічних рішень.



ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



Репортер (Новий канал)

Усне повідомлення про “самбірського м’ясника” написано некоректно, завжди слід повідомляти спочатку про людські жертви, а вже потім – про руйнування. Крім того, допущено фактичну помилку: "Його відправлять на психічну експертизу” – експертиза психіатрична.



ТСН (Студія 1+1)

Усне повідомлення про рішення Кабміну про підвищення пенсій з липня – подано з запізненням на добу. Крім того, в ньому не зазначено необхідний бекграунд, який би дав змогу глядачеві оцінювати на скільки (в абсолютних, а не в відносних величинах) збільшаться пенсії.



Подробности (Інтер)

"Эпицентром торжеств в Киеве станет Европейская площадь”. Це досить поширений хибний штамп. Адже точне значення слова “епіцентр” – “проекція на земну поверхню” центру землетрусу (це – під землею) або ядерного вибуху (який може бути підземним, підводним, або ж високо в повітрі).

Знову незбалансований сюжет про “обговорення політреформи” (В.Семенюк) з фокусуванням уваги на темі двопалатного парламенту.

Проігноровано важливу новину в темі, яку Подробности свого часу висвітлювали: порушено кримінальну справу в зв’язку з затопленням шахти в Жовтих водах.



Новини (Перший Національний)

У підводці і сюжеті О.Скотникової неправильно виокремлено головну (і таки непересічну) новину, якою є розширення Євросоюзу, а не приб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
923
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду