Як отримати ліцензію або пройти всі перевірки без особливих жертв?

31 Березня 2003
991
31 Березня 2003
16:58

Як отримати ліцензію або пройти всі перевірки без особливих жертв?

991
Всеукраїнська громадська організація "Незалежна асоціація телерадіомовників" презентувала Книгу Першу Посібника для керівників телерадіоорганізацій "Правові питання телерадіомовлення". Це видання призначене для власників і керівників електронних засобів масової інформації, а також для медіа-юристів.
Як отримати ліцензію або пройти всі перевірки без особливих жертв?
У посібнику міститься корисна інформація щодо порядку створення та легалізації телерадіоорганізацій, процедури отримання ліцензій та дозволів, необхідних для здійснення мовлення, спілкування з контролюючими органами та інше.



Робота над посібником розпочалась у 2001 році, коли Правовий центр Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) почав шукати відповіді на запитання, які надходили від телерадіоорганізацій (ТРО) – членів Асоціації. З усіх регіонів країни надходило десятки прохань домогти при вирішенні тої чи іншої проблеми, з якими стикались працівники ТРО.

Робота над виданням цієї книжки тривала півроку і в березні видання побачило світ. Ініціативу Асоціації підтримав проект Британського уряду “Медіа реформи в Україні”.

У посібнику викладені не тільки вимоги законодавства до діяльності Телерадіоорганізації, а й наданні конкретні поради щодо його практичного застосування в інтересах ТРО. Автори намагалися внести у книгу все, з чим так чи інакше має справу та чи інша мовна компанія під час своєї діяльності.

Загалом посібник поділений на дві частини за напрямками діяльності ТРО в Україні: підприємницьким та інформаційним. У першій книзі, що побачила світ, висвітлені питання створення ТРО, отримання ліцензій на мовлення та інших дозвільних документів, ведення господарчої діяльності та контролю за цією діяльністю з боку державних органів.

Законодавство у сфері телерадіомовлення є далеким від досконалості, остаточно не сформованим та подекуди суперечливим. Особливо це стосується ліцензування. За словами керівника проекту, голови правління НАМ, Тетяни Лебедєвої, усі суперечності нашого законодавства Асоціація тлумачила на користь ТРО, що іноді не збігається з позицією державних органів.

Голова профільного комітету Верховної Ради Микола Томенко зауважив, що для нього у книзі важливим є те, що юристи асоціації не говорять про те, що закон не треба виконувати, але показують ті двозначності і прогалини, які виникають при практичному застосуванні Закону “Про телебачення та радіомовлення”, Закону “Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення” та Закону “Про радіочастотний ресурс”...

Наприклад, Закон України “Про телебачення та радіомовлення” та “Про Національну раду з питань телебачення та радіомовлення” однозначно передбачає, що ліцензія, тобто письмовий дозвіл Національної Ради (НР) на право використання каналу мовлення, є єдиним і достатнім документом, що надає ТРО право на створення і використання каналу мовлення та часу мовлення. Окрім того, ТРО мають право почати мовлення з дня набуття чинності ліцензії та не підлягають іншим спеціальним реєстраціям, окрім, звичайно, реєстрації як суб’єкта господарської та інформаційної діяльності.

Створенню і затвердженню установчих документів та легалізації суб’єктів підприємницької діяльності детально присвячений Розділ 1 книги. У ньому вам підкажуть, які організаційно-правові форми є найпридатнішими для створення Телерадіоорганізації, як правильно розробити установчі документи, як не помилитись у найменуванні вашої ТРО, які документи необхідно подати і куди, аби вас зареєстрували як суб’єкта господарської діяльності, тощо. Окрім того, у додатках до Розділу 1 ви можете ознайомитись із типовою формою Установчого договору, Статуту, та інших необхідних у діяльності вашої ТРО протоколів, договорі та актів.

Але повернемось до розділу 2 “Ліцензування у сфері телебачення та радіомовлення”. Після отримання ліцензії НР на право користування каналом мовлення, якої, за Законом, достатньо, аби почати працювати, перед вами, як керівником ТРО, виникає ще одна державна структура, без дозволу якої в ефір вам не вийти - Державний комітет зв’язку та інформатизації України.

У 2001 році з’явився Закон “Про радіочастотний ресурс”, в якому чорним по білому написано, що будь-які ТРО, користувачі каналу мовлення, повинні отримувати ліцензію на використання радіочастотного ресурсу (РЧР) та дозвіл на експлуатацію радіоелектронного засобу мовлення (РЕЗМ) в порядку, визначеному НР та Адміністрацією зв’язку та радіочастот України. ЇЇ функції виконує Державний комітет зв’язку та інформатизації України. Наявна колізія двох законів.

На переконання НАМ, ТРО, які не мають власних передавачів, не є користувачами радіочастотного ресурсу, тому про необхідність отримання ліцензій на використання РЧР та дозволів на експлуатацію РЕЗМ навіть можна і не говорити. Що ж стосується телерадіоорганізацій , які мають власні передавачі та безпосередньо їх експлуатують, - то вони є, відповідно, користувачами РЧР та мусять отримувати ліцензії та дозволи. Проте, оскільки ця вимога Закону “Про радіочастотний ресурс” суперечить нормам низки інших Законів України, ТРО мають достатні законні підстави відстоювати своє право на отримання єдиної ліцензії на мовлення.

Проте зараз від телерадіоорганізацій - власників передавачів, вимагають і третьої ліцензії на технічне обслуговування мереж теле- та радіомовлення в межах промислової експлуатації. Видати вам цю ліцензію чи ні - вирішуватиме, знову ж, Держкомзв’язок.

Мало того, окрім наведених вище трьох ліцензій, вам необхідно отримати ще один дозвіл: на експлуатацію радіоелектронних засобів мовлення, його видає Державний центр “Укрчастотнагляд”, який підпорядкований так часто згадуваному оператору - Держкомзв’язку.

За словами Тетяни Фоміної, керівника Правового центру НАМ, одного з трьох авторів книги, асоціація має досвід ліцензування своїх членів, яким вони допомагали оформлювати документи. Для них було створено типову форму, яку НАМ погодила з апаратом Національної Ради. Проте практика свідчить, що більшість ТРО вирішує отримувати усі ліцензії та дозволи, що передбачені законодавством. Тому для таких ТРО у книзі наведено порядок отримання цих необхідних наразі документів.

На думку першого заступника голови Нацради Віктора Понеділка, посібник зніме з Нацради непритаманну їй функцію довідкової служби, а з іншого, керівники ТРО, які тиняються коридорами Нацради, не знаючи, з чого починати, куди йти, які документи збирати, отримали конкретний алгоритм створення, реєстрації та функціонування ТРО.

Проте, автори не ставили перед собою завдання систематизувати і передрукувати усі рішення та акти Національної Ради, їх забагато і для окремої книжки. У посібнику є лише необхідні витяги з цих актів, що стосуються ліцензування. За допомогою книги можна підготувати необхідні документи і бути впевненим у тому, що ви працюєте з тими ж документами, що і структури, які видають вам ліцензії чи перевіряють. А таких, за допомогою посібника, я нарахував 22.

Впевнений, що кожен керівник у своїй практиці стикався з перевірками. Не можна не погодитись із авторами книжки, що така процедура у нашій державі – це стрес, оскільки в її ході порушуються всі можливі права підприємства та принижується гідність його працівників. Саме тому кожен керівник підприємства повинен достеменно знати, хто, що і як може перевіряти в діяльності його підприємства та як на практиці застосовувати ці знання. Відносинам ТРО і державних контролюючих органів присвячено добру половину книги. Одних тільки порад керівникові підприємства як спілкуватись з представниками контролюючих органів – 47.

Детально автори видання зупинились на вимогах законодавства щодо рекламної діяльності ТРО та пропонують зразки договорів на виготовлення і розповсюдження реклами на телебаченні.

І хоча посібник орієнтований на керівників ТРО, прочитати його не завадить усім працівникам мас-медіа. Буде видруковано 1000 екземплярів і усі керівники отримають посібник безкоштовно. Необхідно тільки звернутись до НАМ. Посібник цей передадуть і в бібліотеку, і в Нацраду, виявили бажання отримати цю збірку і деякі депутати Верховної Ради.

І наостанок. Другу книгу посібника, яку НАМ планує випустити до кінця цього року, юристи Асоціації присвятять авторському праву та суміжним правам, трудовим відносинам із творчими працівниками, участі та порядку ведення передвиборної агітації на ТРО, судовим спорам, що виникають в діяльності ТРО, зокрема, щодо захисту честі та гідності та іншим актуальним для журналістів питанням.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
шеф-редактор “Панорами новин”, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
991
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду