Моніторінг теленовин від „Детектор медіа”

24 Березня 2003
1257
24 Березня 2003
17:19

Моніторінг теленовин від „Детектор медіа”

1257
Тиждень за 17- 23 березня 2003 року Критерії моніторінгу
Моніторінг теленовин від „Детектор медіа”
Звіт за попередній тиждень

Рейтинги теленовин від AGB

Ми вдячні всім, хто відгукнувся на появу нашого моніторингу теленовин. Загальні зауваження щодо форми враховуємо вже в звіті за 17-23 березня.

Закиди співробітників телеканалу СТБ про те, що до моніторингу не включено новини їхнього телеканалу, “Детектор медіа” вважає цілком слушними і справедливими. Проблема має суто технічний характер і протягом найближчих тижнів ми її вирішимо.

Водночас з кожним черговим звітом ми публікуватимемо також “Роботу над помилками” з розглядом критичних зауважень наших читачів і необхідними спростуваннями. Отже...



РОБОТА НАД ПОМИЛКАМИ

(до звіту за 10-16 березня)

1. Маємо зауваження керівника інформаційного мовлення телеканалу „Інтер” пана Олексія Мустафіна щодо помилок в звіті попереднього тижня:



- В загальних зауваженнях за 13 березня було помилково написано “В повідомленнях про бюджетний скандал лише Новини чітко зазначили, що “Наша Україна” і П.Порошенко відкидають звинувачення в фальсифікації”.

Насправді в випуску Подробностей 13.03 цей момент був сформульований у відводці від сюжету таким чином: “Против отставки Порошенко с поста председателя профильного комитета – уже выступили его соратники из "Нашей Украины". Борис Загрева заявил - цитирую - "говорить о фальсификации вообще нет смысла". А пресс-служба блока сегодня распространила специальное заявление для СМИ, в котором предлагается ещё раз изучить все обстоятельства этой скандальной истории”.

Вибачаємося перед журналістами “Інтера” за цю нашу прикру помилку.



Щодо правомірності вживання терміну “городской голова” російською ми проконсультувалися з фахівцями-мовниками. Їхні думки виявилися розбіжними: 1) це архаїзм, який “штучно” повернуто до мовної практики, 2) це калька, яка додає визначенню українського колориту, так само як “Верховная Рада”, 3) це мовна норма.

Пропонуємо залишити питання відкритим. Тимчасова загальновживаність слова може зрештою привести до його “унормовання”, але тут останнє слово – не за журналістами, і не за критиками, а за фахівцями, які унормовують мову.

2. Зауваження з Форуму „Детектор медіа” (наводимо за авторством, зазначеним на форумі):



Автор: Піховшек (---.1plus1.tv)

Дата: 17-03-2003 17:40

Шановні колеги

Ваша ідея про “Моніторинг новин від „Детектор медіа”” – непогана.

Але: одразу хочу застерегти Вас, що ми кинемо і на неї – як і на інші Ваші непогані ідеї – прохання проігнорувати – якщо Ви будете ВИДАВАТИ інтерпретації політиків за ДОКОНАНИЙ факт. Маю на увазі наступне речення: “усі канали проігнорували (або принаймні чітко не формулювали) той факт, що проблема полягає насамперед у відмінностях між стенограмою і аудіозаписом засідання, тому необов’язково підозрювати в цьому саме голову бюджетного комітету”.

У мене в ТСН легко зробити висновок, що це речення, яке видає бажане для блоку “Наша Україна” за дійсне – написане під диктовку людей з блоку ”Наша Україна”. Маніпуляцію із аудіозаписом поставили під сумнів і спікер Володимир Литвин, і віце-спікер Генадій Васильєв.

Може, Ви не задоволені, що ми не сприйняли інтерпретацію Порошенка як єдино правильну – і не ПОВЕЛИСЯ на неї?



В тексті моніторингу про маніпуляцію з аудіозаписом ми взагалі НЕ ПИСАЛИ. Але не це головне. Погоджуємося, що наше формулювання було неточним (слово “факт” – недоречне, належало вжити слово “думку”), але на самій думці наполягаємо.

Справді, інтерпретацію Порошенка ТСН („1+1”) не давав як таку (правильну чи неправильну – інше питання). Тим часом, ТСН – це новини (причому високопрофесійні новини з довгою історією і багатими традиціями). І як новини – не можуть брати на себе таку відповідальність: визначати, чия інтерпретація правильна, а чия хибна. Для цього, зрештою, є програми аналітичні (“Епіцентр”), або ж суто пропагандистські (“Проте”). Зазначимо також, що значна кількість заяв будь-якого політика є саме інтерпретацією якихось фактів та обставин, але це не означає, що новини мають такі заяви ігнорувати, виходячи з власних міркувань. Новини повинні повідомляти про них глядачеві, а на спростування неправильних чи оманливих інтерпретацій, зроблених політиками, давати інтерпретації, зроблені іншими політиками, або шукати відсторонену експертну оцінку, або ж шукати і наводити факти, які заперечують саме таку інтерпретацію.

До речі, вже на початку звітного тижня стало схоже, що саме визначення “фальсифікація бюджету” – також є лише інтерпретацією окремих політиків (про це вже у вівторок 18 березня казав керівник робочої групи Г.Васильєв: “Я бы не торопился с формулировкой о фальсификации”). Поза тим, саме таку інтерпретацію чи не першим подав ТСН ще понад два тижні тому: “І здається, стає реальністю історія із фальсифікацією бюджету на цей рік...” (ТСН, 6 березня).

Взагалі ж, у висвітленні бюджетного скандалу більшість теленовин (в тому числі ТСН) наводили конкретні обвинувачення, але не наводили відповіді на ці обвинувачення. Таке порушення принципів збалансованості та повноти інформації, а також недотримання формальної логіки зрештою призвели до того, що глядачі цих каналів отримали викривлене уявлення про цей скандал.

3. Ще одне, цілком слушне зауваження з форуму:



Автор: Bullet Ень Дата: 17-03-2003 19:40

У родовому відмінку однини - не тільки Львова або Донецька, але Багдада, Херсона, Вишгорода теж.



Дякуємо!





А тепер – звіт за тиждень 17.03. -23.03. 2003 року:







17 БЕРЕЗНЯ (ПОНЕДІЛОК)



Репортер (Новий канал) 19.00



Репортаж Т.Москалюка про поранення мешканця Донеччини кулею з полігону і про небезпечне сусідство полігону з населеним пунктом подано з запізненням (Подробности подавали цю інформацію в п’ятницю, 14 березня). (адже по суті повідомлення є саме репортажним, а не проблемним).

Інформаційне повідомлення про Лайзу Мінеллі не мало чітко визначеної новини.

У випуску НЕМА повідомлення з важливої теми дня: проблему з браком хлібу розглянуто на найвищому рівні (Президент, Кабмін і губернатори) і Президент дав доручення Генпрокуратурі. Доцільним також було повідомити про підготовку в Росії референдуму в Чечні, а також продовжити пролонговану тему нового смертельного вірусу грипу (цього дня з’явилися повідомлення, що ВООЗ оголосив про загрозу пандемії).

ТСН (Студія 1+1) 19.30



В сюжеті С.Коркушка про іракську кризу не всі синхрони було протитровано.

В сюжеті Н.Фіцич про бюджетний скандал порушення логіки викладу: “Литвин (синхрон) ...Треба працювати, зробивши відповідні уроки і висновки на майбутнє” Текст за кадром: Зробити висновки голову бюджетного комітету закликав і лідер НДП Пустовойтенко”. (Литвин закликав до висновків весь депутатський корпус).

У випуску НЕ повідомляється про велику пожежу в Києві (практично згорів обласний військомат, згоріли призовні документи – подія нерядова).

Подробности (Інтер) 20.00



В сюжеті О.Коваля про іракську кризу фактична помилка: “...к микрофону неожиданно подошёл представитель Великобритании в ООН Джереми Гринсток. (синхрон Грінстока) Позже американский дипломат дал понять...”

Похибка, яка спотворює зміст – в наступному усному інформаційному повідомленні: “Киев готов к расширению торгово-экономического сотрудничества с Лондоном ... – заявил Л.Кучма на встрече с лордом-мером Лондон-сити”. (Тут очевидно бракує слова “официальный” для того, щоб було зрозуміло, що йдеться не про співробітництво міст, а про співробітництво країн).

У сюжеті Л.Задорожної про те, що протягом 5-ти років так і не знайдено винуватців резонансного отруєння дітей в селищі Хомутець Полтавської області, для повноти бракує синхронів основних фігурантів проблеми – постраждалих дітей та їхніх батьків.

Ведучий М.Равреба в підводці до матеріалу щодо візиту прем’єр-міністра до Брюсселя повідомляє: “И вот, как только что стало известно, подписан протокол о доступе к рынку товаров и услуг”. Тим часом про це вже було відомо задовго до випуску Подробностей (про це повідомляли на півгодини раніше ТСН, і на годину раніше – Репортер). У самому сюжеті С.Леонтьєвої – фактична неточність: “возможность применения к ней <украинской экономике> эпитета “рыночная”. В наявному контексті слово “ринкова” є статусом, терміном або визначенням, але ніяк не епітетом. Ще одне зауваження технологічне – навряд чи журналісту належить працювати в кадрі в сонцезахисних окулярах (стендап).

Новини (Перший Національний) 21.00



В повідомленні про святкування юдейського свята пурім – відео не відповідає тексту (на відео – буденні вулиці Єрусалима, текст – подробиці святкування).

У сюжеті В.Макарова про волинського художника, який робить мініатюрні храми, бракує самого головного героя.

НЕ повідомляється у випуску новина з теми, за якою Новини стежать, - про те, що в Бердянську з колодязя вже піднято всі 11 тіл жертв убивці-маніяка.

Мовні похибки – в студійному тексті: слово “перемовини” не є правильним означенням, коли йдеться про офіційні переговори. (Перемовини – більш побутове, походить від дієслова перемовитися, тобто перекинутися кількома словами). В сюжеті Л.Євсеєнкона балансі якого знаходиться будівля” – тут коректніше перебуває, знаходитися – більше в просторовому чи географічному сенсі.

Факти (ICTV) 21.45



У сюжеті О.Пасховера про першу пересаджену в Україні печінку – фактична неточність: двох різних лікарів представлено однаковим титром.

У сюжеті Т.Прудникової про розвиток бюджетного скандалу – не відділено коментар від фактів: “Щоб остаточно переконатися, судячи з усього, в очевидному, завтра вирішили провести ще одне засідання”. Крім того, сюжет закінчується реченням “Коли буде проголосовано новий <бюджет>, - не знає ніхто” (тим часом, постанову про відміну чинного бюджету робоча група не винесла на розгляд ВР).

Два неновинних, рекламних сюжети Р.Терпеливенко і А.Карлюк.

НЕ повідомляються у випуску новини по справі Бердянського серійного вбивці, про розгляд проблеми з хлібом на найвищому рівні, а також про пожежу в Києві. Крім того, не повідомлено про те, що програма дій уряду цього дня була зареєстрована в парламенті.

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЗА 17 БЕРЕЗНЯ



Основними темами своїх випусків ТСН, Подробности і Новини обрали тему іракської кризи. Факти топ-темою обрали операцію по пересадженню печінки (з огляду на нетривіальність події). Репортер – пожежу в Києві (це рішення не є очевидно обгрунтованим).

Теленовини цього дня в підсумкових випусках не повідомляли про ряд новин з тем суспільно важливих чи тих, за якими канали весь час ретельно стежили: 1) прогноз річної інфляції від Мінекономіки, 2) МОЗ України повідомив про початок другої хвилі епідемії грипу, 3) відбулося два багатолюдних мітинги немаргінальних сил (Дніпропетровськ – СПУ, КПУ, Батьківщина, і Харків – КПУ), 4) вірменська опозиція опротестувала в Конституційному суді підсумки президентських виборів.

З-поміж новин телеканалів лише ТСН повідомив про звіт Human Rights Watch щодо політичної цензури в Україні (Н.Вікуліна в прямому включенні з Брюселю).

Цікавими були такі оригінальні матеріали: сюжет С.Хрущак (Репортер) про львівську родину, яка облаштувала у себе в квартирі альтернативне опалення, незважаючи на спротив місцевих комунальників, докладна розповідь Ю.Селиванова (Подробности) про “довгобуд” – ремонт Одеського оперного театру, сюжет В.Макарова (Новини) про виставку мініатюрних храмів, сюжети Т.Хрущ (Новини) і О.Пасховера (Факти) про першу в Україні успішну операцію з пересадки печінки.

18 БЕРЕЗНЯ (ВІВТОРОК)



Репортер (Новий канал) 19.00



В сюжеті про новий смертельний вірус – технічна помилка (“дірка” в ефірі). Повідомлення про небезпеку світової пандемії подано неоперативно (із запізненням на добу).

Похибка у верстці: підводка до сюжету про фальсифікацію бюджету починається з речення “Чи надсилати до Кувейту РХБ батальон Верховна Рада вирішуватиме завтра” – раніше в цьому ж випуску був цілий сюжет з цієї теми.

З запізненням подано сюжет М.Бондар із Бердянська, - хоча в ньому і опитуються сусіди серійного вбивці, принципово нової інформації нема, а подібне опитування ТСН провів ще минулого тижня.

НЕ повідомляється у випуску про те, що палестинський парламент обрав прем’єра (це вагома подія у близькосхідному процесі).

ТСН (Студія 1+1) 19.30



У випуску НЕ подано новин у розвиток бюджетного скандалу, хоча цього дня було засідання робочої групи і кілька контекстуально важливих заяв (тим більше, що ТСН тему до того ретельно відстежував).

Оскільки ТСН напередодні повідомляв про звіт Human Rights Watch щодо політичної цензури в Україні, цього дня належало повідомити також про реакцію керівника ГУІП АП С.Васильєва на цей звіт.

Подробности (Інтер) 20.00



У випуску НЕ подано тему розвитку бюджетного скандалу і новину про обрання палестинського прем’єра (що дивно, адже саме Подробности приділяють новинам з-за кордону підвищену увагу, порівняно з усіма іншими новинами).

Новини (Перший Національний) 21.00



Повідомлення про небезпеку світової пандемії нової смертельної хвороби подано неоперативно (із запізненням на добу).

Мовна помилка в сюжеті Л.Томанек: “нова система дозволить...” – калька з російської, слід казати „ дасть змогу” або ж „уможливить”.

Факти (ICTV) 21.45



Відразу два рекламних сюжети (М.Іванова, Р.Москаленко) в межах новин.

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЗА 18 БЕРЕЗНЯ



Беззаперечною топ-темою цього дня стало остаточне загострення ситуації навколо Іраку. Подавали її канали досить стандартно: сюжетами про перебіг дипломатичних подій, про підготовку сторін до воєнних дій, про протести в різних країнах світу і про ситуацію навколо відправки в зону конфлікту українського батальйону РХБ-захисту. В цілому всі основні новини за темою каналами було викладено коректно, хоча й були відмінності в подачі деталей. Окремо можна звернути увагу на більш багатовимірну картину, змальовану Подробностями (не в останню чергу – завдяки наявності власних кореспондентів за кордоном), кращу структурованість інформації у Репортера і ТСН. Репортер “пожвавив” глобальну тему емоційною “історією” конкретного американського вояка.

Відразу три телеканали подали у межах новинних випусків відверто рекламний сюжет “Приватбанка” (Подробности, Новини і Факти).

Оригінальні сюжети:

Відразу два цікавих і якісно зроблених сюжети – у випуску ТСН: матеріал О.Петровської про поневіряння на Кіпрі українських моряків з судна “Прімекспрес айленд” і сюжет-розслідування С.Міхеєва про зомбування прочан харизматичної церкви в Херсоні (останній сюжет особливо цінний, оскільки представники подібних церков вкрай неохоче йдуть на спілкування з журналістами).

Слід також звернути увагу на те, що журналісти Фактів раніше за інших розібралися з тим, як саме справи на шахті “Бендюзькій”, що на Львівщині (виявляється, шахтарів-голодувальників примушують до звільнення, отже конфлікт досі не тільки не вичерпано, він загострився).

19 БЕРЕЗНЯ (СЕРЕДА)



Репортер (Новий канал) 19.00



В тематичному блоці про іракську кризу не приділено уваги економічним наслідкам кризи (зокрема, небанальній динаміці світових цін на нафту).

У випуску НЕ повідомляється про дві важливих новини: смертельний вірус ідентифіковано, проведене авторитетне соцопитування населення про ставлення до політреформи, запропонованої Президентом.

ТСН (Студія 1+1) 19.30



У сюжеті С.Коркушка про підготовку до війни Т.Блера протитровано “прем’єр-міністр Британії” (неповна назва держави).

Подробности (Інтер) 20.00



У сюжеті О.Коваля про події навколо Іраку не представлено і не титровано речника іракського парламенту.

В усному інфомаційному повідомленні, присвяченому антивоєнним протестам в різних країнах, - практично повна невідповідність студійного тексту відеоряду.

В сюжеті О.Лук’яненка мовна помилка: “покупательская способность” – слід “покупательная”.

У випуску НЕМА повідомлень про продовження бюджетного скандалу і про результати соціологічного опитування щодо політреформи. Також не повідомляється про ідентифікацію нового вірусу.

Новини (Перший Національний) 21.00



Незбалансованим є сюжет М.Ангелової про конфлікт профспілки залізничників з ФДМУ – не представлено точку зору представників останнього.

НЕ повідомляється про чергові новини стосовно бюджетного скандалу.

Факти (ICTV) 21.45



Незбалансованим є сюжет А.Вороніна про довготривалий конфлікт між пивоварами “Оболоні” та “Сармату”. Точка зору останніх в сюжеті не представлена.

Рекламний сюжет А.Карлюк (фірма “Мак-кофе”) в межах новинного випуску.

НЕ повідомлено про результати соцопитувань щодо політреформи.

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЗА 19 БЕРЕЗНЯ



Основною темою всіх новинних випусків була іракська криза в різних складових – дипломатія, підготовка до бойових дій, антивоєнні протести. Цього дня канали активно з’ясовували настрої політиків напередодні голосування щодо відправлення батальону РХБ-захисту до Кувейту. ТСН єдиний використав невелику “інтригу” з заявою депутата Г.Омельченка про начебто вже відправлену передову групу. Разом із тим, жоден з каналів не вдався до збирання експертних оцінок щодо дипломатичних наслідків відправлення/невідправлення батальону для України.

В цілому основну інформацію за темою канали подавали коректно і повно. Виділити можна такі моменти. Ексклюзивні інтерв’ю і сюжети Подробностей – з США (Д.Маручок), ОАЕ (О.Клюєва) і з Москви (О.Лук’яненко). Факти найбільш чітко прив’язують інформацію про дислокацію військ і плани до місцевості за допомогою карт. Крім того, Факти подали дуже доречний і цікавий сюжет про хвороби американських вояків, які мали справу зі збідненим ураном під час операції “Буря в пустелі”.

Про загрозу звільнення шахтарів-голодувальників з шахти “Бендюзька” Львівської області цього дня вслід за Фактами (у вівторок) повідомив Репортер. Інші канали, знову ж, не відстежували тему, якій раніше приділяли увагу. Репортер також повідомив про нових голодувальників на шахті “Крепінська” на Луганщині.

Цього дня телеканали з “довготривалих” тем не звернули уваги на повідомлення про те, що Генпрокуратура вже виявила численні порушення на зерновому ринку і ще на декілька повідомлень з цієї ж теми.

Цікавими були такі оригінальні матеріали:

Розслідування О.Кашпоровського і О.Мельник щодо потрапляння радіоактивного м’яса із зони відчуження до київських супермаркетів. Проблемний сюжет В.Мельникової про складності адаптації інтернатівських дітей-сиріт до дорослого життя (обидва сюжети - Репортер). “Історія” хмельницької художниці-інваліда, яка практично зі сміття створює міні-храми (К.Грубич, ТСН). “Історія” хлопчика, всиновленого подружжям міліціонерів (Ю.Блажнова, Факти).

20 БЕРЕЗНЯ (ЧЕТВЕР)



ЗАСТЕРЕЖЕННЯ: цього дня – в зв’язку з початком війни в Іраці - інформаційне мовлення і ефірні сітки зазнали значних змін, набувши марафонного характеру мовлення. Підсумкові випуски (в умовах “марафонного” мовлення, або ж мовлення частими спецвипусками) не мали свого стандартного вигляду (найчастіше лише формально презентувалися як підсумкові), відтак, скоріше вони є матеріалом для трохи інших – не моніторингових, а, наприклад, порівняльних – досліджень.



Репортер (Новий канал) 19.00



Випуск було вибудувано цілком логічно і ефір вівся практично без збоїв, доречними і цікавими були гості (народні депутати Г.Крючков і С.Гавриш, голова Комітету з національностей та міграцій Г.Москаль і командир спецпідрозділу СБУ “Альфа” В.Крутов).

Але навіть “внутрішня” українська інформація не виходила за межі іракської теми. Навіть якщо подібна прив’язка була штучною (наприклад, як сюжет М.Єльчева про посилений варіант несення служби правоохоронцями – в такому саме ракурсі не містив в собі важливої інформації). Можливо, редакторам мало сенс замість такого роду сюжетів хоча б коротко, усними інформповідомленнями, подати принаймні кілька безумовно суспільно важливих внутрішніх новин: прогноз глави НБУ щодо курсу гривні, “хлібна криза” (різка вимога Президента, мораторій на вивезення хліба ряду областей і т.ін.), ухвала ВР про різке зниження ставки податку на дохід фізичних осіб до 13%, критична повенева ситуація в Миколаєвській області тощо.

Крім того, відчувався брак власних зовнішніх джерел інформації.

ТСН (Студія 1+1) 19.30



Інформація у випуску була чітко структурована, формалізована і добре оброблена. Крім того, були додаткові зовнішні джерела інформації (принаймні Брюсель і Лондон). ТСН більше за інших приділив уваги надзвичайно важливій темі пересічних людей у війні (сюж. М.Воронович). Втім, з “внутрішніх” важливих тем ТСН повідомив лише про прогноз С.Тигипка щодо гривні (також пов’язаний з іракськими подіями).

Подробности (Інтер) 20.00



Подробности намагалися видавати максимум інформації і оперативно, що призводило до численних дрібних похибок (наприклад, в сюжеті про хронологію початку війни було зазначено час кожної дії, втім жодного разу не вказувалося, за яким саме часом – київським, багдадським тощо). Крім того, з тієї ж причини у випуску (який формально вважався підсумковим, формально, тому що був вплетений в безперервний ефір) було чимало повідомлень другорядної ваги (неключові епізоди великої кампанії), про те, що артилерія відкрила вогонь або бомбардувальники вилетіли з авіаносця “Теодор Рузвельт”. Зрозуміло, що це лише окремі фрагменти, з яких неможливо скласти якусь загальну картину подій.

Якісно працювали спеціальні кореспонденти в США (Д.Маручок) та Тель-Авіві (І.Павлюк).

Новини (Перший Національний) 21.00



Новини практично не змінювали стандартного формату, лише розширили блок, присвячений війні. Не вдалися до пошуку зовнішніх джерел і не запрошували гостей до студії.

Факти (ICTV) 21.45



Факти так само не змінювали стандартного формату подачі інформації. Втім, попри це, також не уникли суперечностей. Так, наприклад, у двох сусідніх сюжетах, які частково перетиналися за тематикою, було два взаємовиключних повідомлення: “В Симферополі для них <іракських біженців> організовано спеціальний пункт” і “Міграційні служби Криму спростовують інформацію про створення у Симферополі центру для біженців з Іраку”.

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЗА 20 БЕРЕЗНЯ



Екстремальність мовлення (насамперед, різке збільшення ефірного часу) зумовила ряд спільних, хоча й різною мірою, для всіх каналів проблем. Причини відомі всередині редакцій, зрозуміло, багато що залежало від фінансових можливостей окремих телекомпаній. Але й від організаційних моментів і внутрішніх підходів до обробки інформації - теж. Спробуємо ці проблеми позначити.

1) Редакції зазнали значних проблем з точністю та достовірністю повідомлень. Найменшою мірою це стосувалося Подробностей, які на цей час мали власних кореспондентів в кількох ключових регіонах (Туреччині, Москві, Вашингтоні, Тель-Авіві).

2) Як завжди в подібних обставинах, новинний потік був дуже фрагментарним і різноплановим, при цьому дуже насиченим. Відтак редакції для себе мусили знаходити “золоту середину” між двома крайніми варіантами: намагатись швидко подавати якомога більше інформації, але ризикуючи, що вона постійно буде суперечливістю та слабо систематизованою (наприклад, Подробности). Або ж, втрачаючи в оперативності, краще обробляти і перевіряти вхідну інформацію (наприклад, ТСН і Репортер).

3) В умовах дефіциту часу на роботу з текстами різко зросла кількість мовних помилок, що, вочевидь, свідчить про те, що багато журналістів мають проблеми з розмовною мовою. Дуже багато таких помилок було у випусках Новин (лише побіжно: багаточисельні – слід численні, руминських – слід румунських, росту цін – слід підвищення, вивіз зерна – слід вивезення) та Фактів (обійдеться це Україні – слід коштуватиме, вміння не будуть затребувані – слід запитані або потрібні, корисні інтереси – слід корисливі, все ще – слід досі і так далі).

4) Зосереджуючи максимум організаційних і людських ресурсів на висвітленні основної тематики дня, канали нехтували внутрішніми важливими новинами, які не втратили своєї ваги для українського глядача, попри всю непересічність нинішнього військового і дипломатичного конфлікту у Перській затоці. Найбільшою мірою це стосується Репортера, тоді як Факти і Новини, навпаки, практично не змінили свій стандартний підхід до вечірнього випуску. З іншого боку, не зовсім доречними цього дня були сюжети про фестиваль джазу, а тим більше – ПР-івські сюжети в Фактах. Крім того, з незрозумілих причин, новинний випуск Фактів цього вечора неодноразово переривався на рекламу.

21 БЕРЕЗНЯ (П’ЯТНИЦЯ)



Репортер (Новий канал) 19.00



Відеоряд на телефонному запису мешканки Багдада категорично не відповідав змісту (мирне, побутове відео на розповіді про війну).

Запізно видано в ефір сюжет З.Бутирського про співвідношення сил сторін у війні (доречним він був би у четвер, чи навіть у середу).

У випуску НЕМА повідомлень з великої кількості важливих тем: результати авторитетного соцопитування щодо війни в Іраку, дискусія в ВР про підвищення мінімальної зарплати, введення нових гривневих купюр, вручення премій ім.Шевченка (найвища державна мистецька премія). Крім того, не згадуються новини з тем, що їх раніше Репортер висвітлював: Президент зробив подання до ВР на звільнення О.Бондаря і призначення М.Чечетова керівником ФДМУ.

ТСН (Студія 1+1) 19.30



Фактична помилка в інформаційному повідомленні про вручення премій Шевченка: “отримали її з рук Президента лише п’ятеро” (нагороджено – шестеро митців).

Мовна помилка в сюж. О.Мацюцької: “стосунки з європейськими країнами” (слід – відносини).

У випуску НЕ повідомляється про важливі теми та події: наявні спростування щодо фальсифікації бюджету, Генпрокуратура вилучила черговий тираж фальшивих листівок від імені Ющенка, оголошено рішення суду по ЄЕСУ.

Подробности (Інтер) 20.00



Загалом цей випуск Подробностей був абсолютно невибудуваний драматургічно. Спроба продовжувати будувати ефір за принципами “марафону” повністю провалилася. Фрагментарність інформації (про яку ми казали в попередньому розділі) в даному випуску досягла критичної позначки. Так, наприклад, повідомлення про те, що 14 бомбардувальників Б-52 вилетіли з бази у Великобританії, прозвучала в годинному ефірі мінімум чотири рази без жодного розвитку думки.

Намагання ведучого (М.Равреба) коментувати пряму трансляцію CNN були не інформативними (на зразок “эта бомбардировка, как видно, очень интенсивная”). Про те, що це трансляція CNN, ведучий вперше згадав лише на 5-й хвилині використання трансляції.

Абсолютно невиправданим було намагання випускової групи перекривати картинкою CNN різні елементи випуску. Так, наприклад, цією картинкою (з відео бомбування в Багдаді) перекривали пряме включення власного кореспондента із США, який в цей момент розповідав про події у Вашингтоні. Під те ж відео CNN ведучий повідомляв за кадром про політичну заяву Ж.Ширака і таке інше.

Фактичні невідповідності в сюжеті О.Коваля про перебіг бойових дій: повідомляється, що в гелікоптері розбилося 14 вояків (насправді – 12). Повідомляється про дії на західному фронті, водночас по карті на екрані видно, що це – південний чи південно-східний фронт.

Невідповідність контексту в сюжеті Л.Задорожної про посилення роботи українських прикордонників в зв’язку з війною в Перській затоці – акцентування на знахідці прикордонниками нелегальної партії пневматичної зброї (інші канали пояснювали це так, що посиленні заходи поки що дали кращі результати в викриванні фактів контрабанди, - тож брак подібного пояснення у Подробностях “пов’язує” цю знахідку з війною).

Фактична помилка в сюжеті О.Геращенко про бердянського серійного вбивцю: повідомляється “только 4 из 10 жертв находились в розыске”, хоча відомо про 11 жертв, тим більше, що саме про 11 жертв йдеться у підводці до сюжету.

Мовна помилка ведучого: “передаю слово моему коллеге Катерине Зинченко” (належало, звичайно, казати “моей коллеге”).

У випуску НЕ повідомляється про такі важливі теми та події: наявні спростування щодо фальсифікації бюджету, Генпрокуратура вилучила черговий тираж фальшивих листівок від імені Ющенка, введення нових гривневих купюр.

Новини (Перший Національний) 21.00



Схожі мовні помилки в сюжеті С.Задворної (“немає росту в цьому секторі економіки”) і в сюжеті Р.Мартинюка (“виросла ділова активність”) – у всіх подібних випадках українською правильно: зростання, зростати.

У випуску НЕ повідомляється про такі важливі теми та події: наявні спростування щодо фальсифікації бюджету, Генпрокуратура вилучила черговий тираж фальшивих листівок від імені Ющенка.

Факти (ICTV) 21.45



Нечіткість посилання в усному інформаційному повідомленні про бюджетний скандал: “Однак голова робочої групи Генадій Васильєв спростував Порошенка і повідомив, що жодних подібних рішень робоча група не ухвалювала, бо на засіданні були присутні менше половини необхідної кількості депутатів. Тому, за словами Васильєва, вирішили передати це питання на розгляд регламентного комітету”. Оскільки в п’ятницю подібної інформації не було ні на стрічках інформагентств, ні у випусках інших телекомпаній, єдино можливий варіант – Васильєв сказав про це ексклюзивно Фактам. Якщо це було так, слід було дати відповідне посилання.

У сюжеті О.Пасховера про відвідини міністром транспорту Г.Кирпою Одеського морпорту немає належного балансу думок: широко цитуються виключно різкі звинувачення Г.Кирпи на адресу портовиків.

Знову – два ПР-івських сюжети в межах новинного випуску – О.Савіної (реклама послуги “Укрсоцбанку”) і О.Олейникової (реклама “Злагоди”)

Мовні помилки в підводці і сюжеті В.Сороки: “підняття мінімальної зарплати” – належить вживати підвищення, “зарплата може вирости” – слід зрости або ж підвищитись.

У випуску НЕМАЄ повідомлень з важливих тем: вилучення чергових фальшивок “від Ющенка”, рішення суду по ЄЕСУ, нові гривневі купюри, подання Президента по Бондарю-Чечетову.

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЗА 21 БЕРЕЗНЯ



Топ-темою цього дня продовжувала залишатися війна в Іраку. Другий день – менш екстремальний режим роботи новинників. Найдокладнішими і чітко структурованими були ТСН. Глибоке і якісне інтерв’ю з міністром закордонних справ А.Зленком провів у студії ведучий Репортера (В.Коваленко).

Дуже по-різному подавали канали тему бердянського серійного вбивці. Чітко виокремили новину дня (порушення кримінальної справи проти міліції) лише ТСН і Факти, решта новин починала свої повідомлення і сюжети з уже раніше відомої інформації. Найчіткіше сформулював у сюжеті сенс претензій прокуратури до міліції та лікарів-психіатрів В.Саричев (ТСН).

Канали знову дружно (крім Репортера, який повідомив про це коротко) проігнорували чергову новину по першорядній (в плані новинності і суспільної ваги) темі: вилучення фальшивих “ющенківських” листівок Генпрокуратурою.

Слід звернути увагу на оригінальний сюжет С.Козирєвої (Факти) про сумний ювілей кіностудії ім.Довженка.

Крім того, у висвітленні теми мінімальної зарплати лише В.Сорока (Факти) не обмежився думками урядовців і парламентарів, а додав “історію” і думку конкретної людини.

22 БЕРЕЗНЯ (СУБОТА)



Репортер (Новий канал) 18.30



У випуску НЕ повідомляється про з’їзд партії “Солідарність” (водночас є повідомлення про з’їзди ПППУ та Чорнобильської партії).

Факти (ICTV) 18.45



Фактична помилка: в інформаційному повідомленні про спростування похорону Г.Гонгадзе вказано, що “проводилося чотири судмедекпертизи. Всі вони підтвердили, що це тіло Георгія Гонгадзе”. Одна з цих експертиз, як відомо, не підтвердила цього.

ТСН (Студія 1+1) 19.30



На повідомленні про дії передової групи батальону РХБ-захисту в Кувейті не протитровано архівне відео (не зазначено, що це “архів”, отже виникає невиправдана часткова невідповідність відео тексту).

У випуску також невиправдана вибірковість щодо теми партійного життя: подано інформацію про з’їзд ПППУ і конференцію київської організації СДПУ(о), але не подано інформації про з’їзд “Солідарності” і про установчий з’їзд Чорнобильської партії.

Подробности (Інтер) 20.00



Довільне використання відео, яке свідчить про низький рівень достовірності: в межах випуску двічі використано одні й ті самі відеоплани. В сюжеті О.Коваля докладно пояснюється, що оператор відзняв мародерів, які грабують адміністративну будівлю і зламують сейф. Пізніше, в сюжеті О.Пашаєва, ці ж таки плани мародерів вже ілюструють такий текст: “В самом Ираке – выступления против Хусейна, ...сжигают портреты президента етс.

Мовна помилка в студійному тексті: “на премьера-министра возложено...” – слід на прем’єр-міністра.

Так само невиправдана вибірковість щодо теми партійного життя: подано з’їзд ПППУ і конференцію київської організації СДПУ(о), але не подано інформації про з’їзд “Солідарності” і про установчий з’їзд Чорнобильської партії.

Новини (Перший Національний) 21.00



Неоперативність. На цей час вже було достеменно відомо ( Подробности вже про це повідомили), що іракці підпалили не нафтові родовища, а траншеї з нафтою.

Мовна помилка в сюжеті Г.Гецко: “два вертольоти зіткнулися... семеро членів екіпажу загинули”. Вочевидь, екіпажів було також два. Мовна помилка в сюж. М.Стародуб: “тепліє потім швидше” – слід теплішає.

Ще більш чітка вибірковість у висвітленні партійного життя. Крім згаданих з’їздів, Новини повідомили ще й про конференцію “Жінок за майбутнє”, але не згадали про з’їзд “Солідарності”.

ПР-сюжет в межах новинного випуску (Л.Томанек, реклама “Галактону”).

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЗА 22 БЕРЕЗНЯ



Топ-темою продовжує залишатися війна в Іраку. Окремі успіхи. Репортер знайшов постійне джерело інформації безпосередньо в Багдаді (очевидиця подій, місцева жителька), з якого отримано, зокрема, свідчення очевидця, що підтверджує факт збитого літака сил антиіракської коаліції. Якісна робота В.Заблоцького (ТСН) у включеннях з турецько-іракського кордону. Також ТСН першими зробили інформаційно значимий сюжет (Н.Сафіханова) про тих біженців з Іраку, які осіли в Криму ще в часи “Бурі в пустелі”. В студії Подробностей – концептуальний гість Гречанинов і “лайф” Т.Логунової про родичів загиблих на війні британців. Також заслуговує на увагу спроба змалювати перебіг “інформаційної війни” (сюжет В.Семенюк).

Інші цікаві знахідки:

Дві оригінальні “історії” у випуску Фактів: про матір, яка годувала своїх малих дітей покидьками з п
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1257
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду