Моніторинг новин від „Детектор медіа”

24 Березня 2003
1801
24 Березня 2003
17:01

Моніторинг новин від „Детектор медіа”

1801
Прайм-тайм, п’ять загальнонаціональних каналів (поки що), щоденний аналіз у форматі щотижневих оглядів. Знайомтесь з новим проектом нашого сайту! Шановні читачі!.
Моніторинг новин від „Детектор медіа”
“Детектор медіа” започатковує нову рубрику – моніторинг вечірніх (в прайм-тайм) випусків новин провідних телеканалів. Предметом дослідження буде відповідність поданих новин професійним стандартам. Подібний підхід грунтуватиметься не на оцінках ТБ-продукту, а на сухій, наскільки це можливо, констатації відповідності чи невідповідності поданих матеріалів тим стандартам професії, які вже десятиліттями є усталеними в західній тележурналістиці, і які протягом останнього десятиліття (не рахуючи останнього року) поступово ставали стандартами й української новинної тележурналістики. Пригадаємо ці стандарти:





























































































Оперативність





Чи встигла редакція повідомити про денну новину в праймівському випуску.



В якому форматі подано новину (тобто чи встигли зробити повноцінний матеріал чи подали лише усне інформаційне повідомлення і т.д.)



В окремих випадках порівнюватимемо оперативність роботи різних каналів за окремою новиною.





Точність





Відповідність дійсності конкретних фактів.



Точність цитування висловлювань ньюзмейкерів.



(перевірятиметься за повідомленнями авторитетних інформаційних агентств та за матеріаламителеефіру”)





Достовірність





Чи чітко ідентифіковано джерело кожної конкретної новини.



Чи є вказане джерело авторитетним для конкретної новини.



Наскільки вказане джерело є близьким до першоджерела новини.





Збалансованість





Чи подані в новинах позиції всіх сторін кожного конфлікту.



У тому числі – чи є цитування конкретного ньюзмейкера відображенням саме позиції даної сторони конфлікту, а не імітацією балансу.



В окремих – найвідповідальніших – випадках порівнюватимемо також форму подачі позиції (цитування, синхрон, виступ в прямому ефірі етс.)





Повнота





Наскільки повно подано новину (тобто чи вдалося журналісту відповісти своїм матеріалом на класичні запитання: “що? де? коли? ...як? чому?”).



Чи зазначено всі необхідні контексти і супутні дані (бекграунди), чи подано у складних випадках не тільки думки учасників подій, а й незалежних експертів, які б визначали „+” та „-„ кожної з позицій?





Простота





Чи подано новину доступним способом і доступною для середнього глядача мовою.





Логічність





Дотримання формальної логіки при викладенні матеріалу. Чи дотримано єдності місця та часу в конкретному матеріалі.





Відмежування коментарів від фактів





Чи чітко відмежовано коментарі редакції чи автора матеріалу від фактів (в разі, якщо такі коментарі подаються новинами).



Крім того, буде приділено увагу невиправданому використанню в матеріалі оцінювальних суджень, оцінювальної лексики.





Наявність шокуючих матеріалів





Чи не використовувалися в матеріалі відверті сцени насильства, сексу, брутальної лайки та інші елементи, які можуть шокувати глядача.





Основні моменти верстки випусків та вибору тематики





Принаймні за принципом: чи подано у випуску інформацію про всі суспільно важливі події та заяви, з яких (незалежно до політичної чи будь-якої іншої коньюктури) складається інформаційна картина дня.

Звертатиметься також увага на те, чи повідомлено у випуску про значні події чи заяви, що розвивають теми, які редакція висвітлювала раніше.



Крім того, звертатиметься увага на оригінальні матеріали, які відповідають основним ознакам: суспільна важливість, нетривіальність

або навпаки підтвердження типового явища.





Мова матеріалів





Вказуватимуться найбрутальніші і найчастіше повторювані журналістами мовні помилки. Але лише найбрутальніші і найвживаніші.

Дрібні та побіжні мовні помилки не вказуватимуться.





В оглядах подаватимуться окремі недоліки за вказаними позиціями, а також окремі успіхи новин. Не згадуватимуться просто коректно подані матеріали (без похибок і без надзвичайного успіху). Крім того, в моніторингу порівнюватиметься те, як подавали різні канали окремі важливі теми.

На першому етапі відстежуватимуться такі випуски (вечірні новини у прайм-тайм):



На першому етапі не розглядатимуться спеціалізовані випуски (зокрема, спортивні новини).

Моніторинг виходитиме щотижня, в перший робочий день тижня.

Звертаємо Вашу увагу на те, що абсолютної об’єктивності за вказаними критеріями, зрозуміло, досягти важко, а за деякими з них – взагалі неможливо за означенням. Методологія нашого моніторингу також, безумовно, не досконала, вона продовжує розроблятися. “Детектор медіа” буде вдячна журналістам, редакторам і глядачам за будь-які аргументовані критичні зауваження стосовно загальних методів моніторингу. Переконливі зауваження враховуватимуться в подальшій роботі.

Окремі помилки чи неточності в оглядах (від такого не гарантований ніхто, в тому числі і співробітники “Детектор медіа”) можна буде оскаржити за адресою (info@detector.media). Аргументовані оскарження виправлятимуться в наступному найближчому за часом огляді моніторингу.

Крім того, читачі вільні дискутувати на форумі “Детектор медіа” з приводу окремих моментів або ж загальної методики. Аргументовані зауваження з форуму також враховуватимуться в подальшій роботі.

Ми добре усвідомлюємо, що певні похибки в роботі новинних служб можуть мати цілком об'єктивні причини. Просимо ще раз зважити на те, що "Детектор медіа" в даному моніторингу виходитиме не з реалій конкретних редакцій, не з обставин конкретних подій, а лише з того, що разом з глядачами ми побачили в ефірі , тобто з результату зусиль новинних команд телеканалів .

І головне. Відстежуючи журналістські чи редакційні помилки, “Детектор медіа” не має на меті когось образити. Редакторів та журналістів ми ще раз закликаємо до нормальної співпраці і нагадуємо, що наше видання є вузькопрофільним, спеціальним, а телевізійні новини – дивляться сотні, а подеколи й мільйони глядачів. Започатковуючи цей проект, “Детектор медіа” має єдину мету: сприяти подальшому підвищенню професійної якості українських теленовин і професійної кваліфікованості тележурналістів.

Зичимо всім професійних успіхів!
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1801
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду