Нападки на незалежну пресу в Україні здійснюються з мовчазної згоди влади

20 Лютого 2003
1494

Нападки на незалежну пресу в Україні здійснюються з мовчазної згоди влади

1494
Заява Української Асоціації Видавців Періодичної Преси Заява Української Асоціації Видавців Періодичної Преси
Нападки на незалежну пресу в Україні здійснюються з мовчазної згоди влади
„Детектор медіа” друкує текст Заяви наших колег з незалежних видань, об’єднаних в Асоціацію, повністю.

„У більшості областей і міст України органи державної влади і місцевого самоврядування провели розподіл регіональних друкованих медіа на “своїх” і “чужих”, зарахувавши до “своїх” державні і комунальні видання, до “чужих” – незалежну пресу”, - говориться у Заяві. - „Перші отримують фінансування з бюджету, пільги у розповсюдженні та сприяння у вигляді адмінресурсу. Незалежні газети мають розраховувати тільки на власні ресурси і бути готовими до перешкод у доступі до інформації про діяльність органів влади, у розповсюдженні та друці. Незалежна преса примусила владу в регіонах рахуватися із своїм існуванням. Але в багатьох випадках влада не змінила свого упереджено-байдужого ставлення до незалежних газет і не вважає захист незалежної преси своїм обов`язком.

В Чернівецькій області губернатор протягом кількох років веде відкриту війну із незалежними газетами. Публічні погрози на адресу чернівецьких журналістів і досі не отримали належної реакції з боку органів державної влади. В Сумській та Київській областях розповсюдження незалежної преси стримується жорстким протекціонізмом державних газет. Не наважуючись на протизаконне втручання в редакційну політику незалежних видань, органи влади ведуть політику стримування розвитку незалежного видавничого бізнесу. В Новій Каховці міський голова вимагає від незалежних газет укладання угоди на отримання інформації про діяльність муніципальних органів. Очевидно, що на території Нової Каховки не діє Конституція України та Закон “Про інформацію”. Нападки на незалежну пресу ведуть підконтрольні владі державні газети. В Феодосії і Краматорську “державні” журналісти організували кампанії проти незалежних газет в дусі 37-го року як проти “ворогів народу”. Органи влади зреагували на це як на “вільне висловлення думок”.

Коли незалежні видання опиняються під грубим тиском, що став наслідком ведення журналістських розслідувань та виявлення фактів порушень, органи влади займають очікувальну позицію і перекладають обов`язок захисту незалежної преси на силові структури. Останнім резонансним випадком стала безпрецедентна і брудна кампанія керівництва громадської організації “Наше майбутнє” проти головного редактора газети “Кременчуцький Телеграф” Сергія Кулясова і журналістки Лариси Артеменко. Приводом для нападок стала публікація, що викрила нецільове використання коштів, зібраних для оперування 5-річного хлопчика. Таких брудних образ на адресу журналістів і відкритих погроз українська незалежна преса іще не знала. Органи влади і місцевого самоврядування займають позицію невтручання, демонструючи таким чином, що журналісти, які виконують свій професійний обв`язок і дозволяють собі говорити правду, не знаходяться під захистом влади.

Незалежні газети, об`єднані в Українську Асоціацію Видавців Періодичної Преси (УАВПП), шукають шляхи подолання перешкод і протистояння нападкам. Чернівецька незалежна газета “Молодий буковинець” впевнено утримує свого читача і з січня 2003 року почала друкуватися у власній друкарні. Сумська газета “Панорама” створила власну альтернативну систему розповсюдження. Феодосійська газета “Кафа” перейшла із формату тижневика в формат щоденної газети. Цивілізовані правила ведення газетного бізнесу починають перемагати адміністративний ресурс.

Судова система не поділяє газети на ”своїх” і “чужих”, що створює можливості захисту гідності журналістів і прав незалежної преси. Газета “Восточный экспресс” виграла судовий процес за позовом захисту честі і гідності журналіста, образу якому публічно наніс депутат міськради під час сесії. Сума моральної компенсації склала 2000 гривень. Газета «Мелитопольские ведомости» пред`явила позов на захист честі і гідності до міського голови м.Мелітополя. Суд задовольнив позов і стягнув із мера 1300 гривень.

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси (УАВПП) бачить своє стратегічне завдання у сприянні цивілізованому розвиткові преси в Україні і наголошує на тому, що існування державних газет не відповідає засадам демократичного суспільства, є нонсенсом для країни, яка бачить себе частиною Європи. УАВПП почала роботу над законом «Про роздержавлення друкованих ЗМІ в Україні» і планує в квітні 2003 року передати його на розгляд Верховної Ради. З 1 серпня 2003 року набрав чинності Указ Президента України Леоніда Кучми «Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості в діяльності органів державної влади». Преса і громадськість в Україні очикують публічного звіту влади щодо виконання Указу. УАВПП розпочала власний моніторинг стану доступу друкованих ЗМІ до інформації про діяльність органів влади та місцевого самоврядування, а також організувала підготовку тексту закону, що має на меті усунення антиконституційних перешкод для преси в отриманні такої інформації. Українська Асоціація Видавців підтримає 2 судових позови газет до органів влади за незаконне закриття інформації про діяльність органів влади і місцевого самоврядування та відкрила телефонну «Гарячу лінію» юридичної допомоги для видавців.

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси заявляє, що упереджене ставлення органів влади і місцевого самоврядування до незалежної преси не відповідає інтересам демократичного суспільства та інтересам держави. УАВПП буде надавати публічного розголосу всім фактам тиску та перешкод в діяльності незалежної преси. УАВПП наполягає на терміновій організації курсів підготовки для голів обласних державних адміністрацій та міських голів з питань відносин влади із незалежною пресою. УАВПП готова до діалогу з органами влади з усіх питань діяльності преси та підготовки законопроектів щодо роздержавлення друкованих ЗМІ і покращення доступу преси до інформації про діяльність органів влади.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1494
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду