"Віртуальні реальності" повертаються

18 Лютого 2003
1098

"Віртуальні реальності" повертаються

1098
Cюжет, показаний 17 лютого у вечірньому випуску "ТСН", нагадав класичні зразки інформаційної війни періоду минулої виборчої кампанії Репліка
"Віртуальні реальності" повертаються


Останнім часом телеглядач якось звик, що інформаційне "мочилово" на каналі 1+1" відбувається в основному в рамках програми "Проте". Регулярні випуски новин обмежувалися "правильними" коментарями "правильних" політиків.

Однак сюжет, показаний 17 лютого у вечірньому випуску "ТСН", нагадав класичні зразки інформаційної війни періоду минулої виборчої кампанії. Глядачі мали змогу розглянути чи не з усіх можливих ракурсів мітинг 20-30 представників "Комітету Захисту Юлії Тимошенко" біля стін Верховної Ради. Ця акція до болю нагадувала минулорічні сюжети на "1+1" та "Інтері", які висвітлювали пікетування штабу "Нашої України" по черзі то активістами "Народного руху за єдність", то вкладниками банку "Україна", то "українськими антиглобалістами". В роботі залишається раніше апробована технологія "віртуальних інформаційних реальностей": створення інформаційного приводу (розповсюдження фальшивої листівки) - організація акції невідомою до цього структурою ("Комітет захисту Юлії Тимошенко") - широке висвітлення цих акцій на телебаченні - коментування події, яке триває протягом певного часу.

Вчорашній сюжет на "плюсах" розпочався з показу... яєць. За словами журналіста (до речі, репортаж був не титрований)... ці "яйця львівського походження, тілесного кольору і розміру, який викликає повагу".



Висловлювання ж самих "активістів", яких налічувалося близько півсотні, нагадували цитати з „темників”. Олег АЛЕКСАНДРОВ, голова Всеукраїнської професійної спілки Єднання у Львівській області: "Всі успіхи Віктора Андрійовича були завдяки їй зроблені. Як колись говорили в Кабінеті Міністрів, що це єдиний мужчина, тому що її позиція була стійка і сильна. Віктор Андрійович її просто зрадив і зраджує далі. Ну, і ми хотіли від Львівщини привести такий невеликий подарунок. Як раз він тут з... зо.. зображення символізує повну маскулінізацію політики Віктора Андрійовича".



Особливих відомостей про цю профспілку в Інтернеті знайти не вдалося. Пошук дав лише якусь таємничу "Всеукраїнську професійну спілку малого, середнього бізнесу та плавскладу (!) "Єднання".

Іншим співорганізатором акції став "Комітет захисту Юлії Тимошенко". Ось характеристика Віктора Ющенка, зроблена представником цього комітету Юрієм МІШИНИМ: "Він як людина, як прези..., вибачте, як прем‘єр-міністр нічого толком і не зробив. Він тільки переливав з пустого в порожнє і відчував себе таким ідолом, як би героєм всих таких організацій, що виступали проти, наприклад президентського курса. І насправді він був такий ідол-пам`ятник. Оце у нас називається пам`ятник".

Інтерв’ю ж депутатки від блоку Ющенка Лілії Григорович мало на меті "витягти" правильні слова з "правильних вуст". Напевне, наші телевізійники ніколи не навчаться відрізняти особисту думку політика від офіційної позиції політичної сили, яку він представляє. Якщо депутатка, за її ж словами, не знає "що там, де там, які там листівки і від чого там", то чи не варто поцікавитися офіційною позицією "Нашої України", до речі, висловленою ще у п’ятницю, зрештою, представників самого блоку Тимошенко із їх позицією щодо цієї акції? На ці питання, як і на головне питання: де об’єктивність? - українська тележурналістика вже давно не має відповіді.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1098
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду