ПРОСЦЕНІУМ – ЦЕ ТЕ, ЩО ПОПЕРЕДУ

14 Лютого 2003
2255

ПРОСЦЕНІУМ – ЦЕ ТЕ, ЩО ПОПЕРЕДУ

2255
Театрознавчому журналові “Просценіум” виповнився рік.
ПРОСЦЕНІУМ – ЦЕ ТЕ, ЩО ПОПЕРЕДУ
Оце вже серйозно.

Не секрет, що розумні рекламодавці навіть і не глянуть у бік видання, якщо воно наразі витримало усього два-три числа. Бо надто багато ми бачили останніми роками красивих метеликів-одноденок, що яскраво виблискували – та швидко сходили нанівець.

“Просценіум” же днями вийшов уже вчетверте.

Поки кияни зітхали з приводу “Українського театру” – найстарішого театрального журналу, котрий уже давно животіє у режимі ледь не “віртуальному”, з мізерним тиражем, жахливою поліграфією та без жодного механізму розповсюдження; поки вони ностальгійно згадували завчасно померлий “ArtLine”; поки знов і знов констатували, що ієрархія пріоритетів у назві часопису “Кіно-Театр” (він виходить під егідою Києво-Могилянської Академії) цілком відбиває зміст, словом, поки тривав оцей багаторічний “плач Ярославни”, львів’яни просто тишком-нишком зробили цілком пристойне – понад 11 умовних друкованих аркушів на крейдяному папері! - фахове некомерційне видання, з яким не соромно показатися на люди і в якому так само не соромно друкуватися навіть практично без гонорару.

Львів взагалі багато в чому сьогодні може дати фору столиці. Найстарший в країні (до того ж єдиний суцільно “профільний”!) Київський театральний інститут імені І.К.Карпенка-Карого напередодні свого 100-річчя буквально й фізично розвалюється, ризикуючи невдовзі опинитися на вулиці/ У Львові ж зусиллями, насамперед, народного артиста України Богдана Козака (щоб прекрасний, визнаний, популярний актор водночас перекладав теоретичні праці й писав театрознавчі дослідження?! – він у нас такий один, але ж є!) успішно почали впроваджувати добре випробувану в світі й напрочуд ефективну модель театральної освіти в університетських стінах. Зараз у Національному університеті імені Івана Франка випускають театрознавців та акторів (причому кожний курс “прикріплений” до одного з львівських театрів), на підході – режисери. Тобто, з одного боку – раннє залучення до власне практики, з іншого – фундаментальна гуманітарна освіта + конференції, запрошення викладачів з інших міст для читання авторських програм, стажування у Польщі і, власне, свій журнал.

Журнал, котрий не обмежується регіональною проблематикою (хоча численні “білі плями” в історії вітчизняного театру, звісно, треба ретельно заповнювати саме на місцях). Навпаки, “Просценіум” намагається бути максимально відкритим, збираючи автуру й статті з усієї України та з-закордону. Приміром, у найсвіжішому четвертому числі - поряд з дослідженням становлення українського професійного театру в Галичині в середині ХІХ ст. та добіркою про історію та сьогодення Львівського театру імені М.Заньковецької до його 85-річчя – також матеріали про черговий Конгрес Міжнародного Інституту Театру в Афінах, про Академію Театрального Мистецтва у Гельсінкі, про театральний фестиваль “Діалог” у Торуні, Польща та “Тернопільські театральні вечори – 2002”; виклад розмови Романа Віктюка зі студентами Університету, переклад з Пітера Брука, статті про останні прем’єри театрів Києва та Харкова, уривки з книги британця С.Гуча “Написання п’єси”, присвяченої теорії драматургії, et cetera, et cetera.

Одним словом - солідне академічне видання, яке, проте, не забуває, що воно є все ж таки театральним журналом, і, до того ж, палко жадає матеріалів з усієї України – оглядів, рецензій, інтерв’ю, проблемних статей, теоретичних розробок – за своєю адресою: kafteatr@franko.lviv.ua.

Тож нам, киянам, лишається писати у “Просценіум”, з нетерпінням чекати його чергових номерів – і спробувати, нарешті, скерувати власні зітхання у конструктивне річище.

“Чтобы не было мучительно больно…” – і далі за текстом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2255
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду