Польське ТБ: треба ділити кошти

25 Листопада 2002
1245
25 Листопада 2002
10:19

Польське ТБ: треба ділити кошти

1245
Польща, яка пішла далі у загальному розвитку ТБ, мусить вирішувати питання: як за обмеженості рекламного ринку існуватимуть громадські і комерційні медіа. Проблема фінансування телебачення актуальна не лише в Україні. Сусідня Польща, яка пішла далі у загальному розвитку ТБ, мусить вирішувати питання дещо іншого характеру – як за обмеженості рекламного ринку існуватимуть громадські і комерційні медіа?.
Польське ТБ: треба ділити кошти


Структура польського ТБ формувалася поступово. На зламі 80-90-х їх ТБ-ринок, як і український, розвивався дуже хаотично, однак поляки підійшли до проблеми власності і фінансування ЗМІ досить професійно, з урахуванням досвіду країн Західної Європи. В 1992 році був прийнятий закон про громадське телебачення, який остаточно визначив його завдання. Паралельно почали стрімко розвиватися комерційні канали. Між публічними та комерційними медіа фактично і був поділений ефір.

Варто б трохи детальніше зупинитися на визначеннях – комерційні та громадські телеканали. Щодо комерційних – все зрозуміло, а ось громадськими стали ті, що раніше були державними. Загалом їх чотири. Троє з них існували до 90-х років – це TVP1, TVP2, TVP3. Згодом до них приєдналася новостворена TV-Polonia. Після прийняття вищезгаданого закону, власником їхнього майна залишилася держава, але будь яке фінансування з бюджету скінчилося.

Однак панікувати не став ніхто, бо ще за часів польської народної республіки (ПНР) було встановлено абонплату за ТБ і цю практику просто перенесли у нові економічні реалії. Проблему начеб-то було вирішено. Проте останніми роками надходження від абонплати суттєво зменшилися. І коштів, які і раніше повністю не покривали всіх витрат на створення програм громадського ТБ, утримання штату та іншого, стало зовсім небагато. Дуже неохоче польські телевізійники наводять такі дані – зараз за ТБ сплачують менше половини всіх власників телевізорів – десь 40%. До речі, у Франції ця цифра є набагато більшою - близько 90%, в Німеччині взагалі сягає 97-98 %.

До того ж, у Польщі надходження від абонплати становлять лише 30% від загальних потреб ТБ. Решту треба заробляти за рахунок реклами, відповідно, створювати рейтинговий продукт, який би був привабливим для рекламодавця.

Таким чином виникає одразу ж два конфлікти. Перший - з власним уставом, в якому записано, що громадські медіа перш за все мають реалізовувати громадські завдання, простіше кажучи – виробляти свідомо не рейтингові культурологічні програми, мати певний обсяг новин, включаючи публіцистичні програми та ін. Виходить „палиця о двох кінцях”: з однієї сторони, громадське ТБ змушене заробляти гроші, з іншої - робити те, що цих грошей не принесе ніколи.

Другий конфлікт – з конкурентами – каналами суто комерційними. На відміну від України, де телерадіокомпаній існує понад 700 (для порівняння, у Росії близько 1000, але рекламні бюджети разів в десять більші, ) поляки свій ринок знають дуже добре. І розуміють, що в одному місті, чи то в країні кількість каналів обмежується не лише кількістю частот, а, перш за все, рекламними бюджетами. Тому комерційники трохи заздрять своїм колегам з громадських медіа, які мають два джерела прибутку: абонплата (все ж таки гарантовані 30%!) та власне реклама. Через те вони найбільш зацікавлені, щоб громадські медіа залишалися виключно громадськими, а рекламного ринку не торкалися. Комерційників можна зрозуміти, бо з їхніх міркувань (якщо, звичайно, не звертати увагу на ту саму „реалізацію громадських завдань” громадським ТБ) виходить, що на ринку є два гравці, які грають за різними правилами. Громадські медіа, до речі, поки що не дуже охоче ставляться до повної відмови від реклами. Втім, рішення цієї проблеми все ж таки в кінцевому рахунку зводиться до абонплати, зокрема її розміру, та механізмів її стягнення.

Як це все стосується нас і чому воно може бути цікавим для України? Мабуть, не помилюсь, коли скажу, що попри всі дискусії про створення громадського телебачення в Україні, підсвідомо всі розуміють, що навіть за наявності закону про громадське ТБ, наш небагатий співвітчизник навряд чи буде сплачувати за те, що раніше мав безкоштовно. Яке б незаангажоване телебачення йому при цьому не пообіцяли. І це є серйозною проблемою на шляху створення незалежних громадських медіа. Тому за розв’язкою проблеми фінансування громадських медіа в Польщі варто слідкувати. Їх досвід може знадобиться.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інтерньюз-Україна, спеціально для Детектор медіа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1245
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду