„Перехідний червоний” 42 канал Нацрада вручила київській владі

21 Листопада 2002
1086
21 Листопада 2002
13:52

„Перехідний червоний” 42 канал Нацрада вручила київській владі

1086
В особливих умовах використання 42 ТВК у м. Києві в рішенні Нацради від 20 листопада зазначено: формат мовлення – Київське міське телебачення Як йдеться у повідомленні Нацради, „з метою виконання ст.
„Перехідний червоний” 42 канал Нацрада вручила київській владі
21 Закону України "Про столицю України – місто герой Київ", керуючись Законами України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про телебачення і радіомовлення", в порядку забезпечення державних гарантій виконання містом Києвом столичних функцій, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні 20 листопада 2002 р. вирішила виділити 42 ТВК у м. Києві, обсяг мовлення 24 години на добу, потужність передавача 10 кВт, як загальноміський ефірний телевізійний канал”. Нагадаємо, що у п.1, ч.8 ст.21 йдеться: „Державні гарантії виконання містом Києвом столичних функцій” 1. Держава забезпечує здійснення містом Києвом столичних функцій шляхом: ...8) надання власного загальноміського ефірного телевізійного, а також загальноміського радіоканалу, каналу кабельного

телебачення”.

В особливих умовах використання 42 ТВК у м. Києві в рішенні Нацради від 20 листопада зазначено: формат мовлення – Київське міське телебачення. Київській міській держаній адміністрації запропоновано надати перелік телерадіоорганізацій для визначення Національною радою мовника на 42 ТВК у м. Києві. Цим самим Національна рада відмінила своє попереднє рішення № 542 від 08.11.2001 року в частині оголошення конкурсу на 42 ТВК в м. Києві.

Згідно з довготривалою історією цього каналу, Нацрада неодноразово оголошувала конкурс на 42 канал, у якому брала участь тільки ТК „ТЕТ”. А ТРК „Київ” лише один раз подала заявку на участь у конкурсі на 30-й канал, а конкурс на 42 ТВК їх не зацікавив. „Детектор медіа” звернулася до зацікавлених сторін з питанням, чи сприятиме останнє рішення Нацради вирішенню цього довготривалого конфлікту?

Віктор ПОНЕДІЛКО, член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення:

- Закон „Про столицю України – місто-герой Київ” у ст.21 встановлює гарантії з боку держави на виділення трьох каналів столиці на виконання її функцій, в тому числі й інформаційних. Це – ефірний телевізійний канал, ефірний радійний канал і один кабельний канал. Тому Національна рада прийняла рішення про виділення 42 потужного каналу для виконання вимог ст.21 Закону про столицю. Цей канал дає можливість покривати не лише місто Київ, а й усі прилеглі території аж до Переяслава. Оскільки йдеться про виконання вимог Закону про столицю, то формат мовлення визначено як київське міське мовлення. А міській адміністрації запропоновано надати перелік телекомпаній, які, як вона вважає, можуть виконувати ці функції. І це може буде ТРК „Київ”, чи будь-яка інша компанія. Це питання має вирішити КМДА. Це рішення не суперечить можливості мовлення ТРК „Київ” на 30 каналі. Уявіть ситуацію: якщо завтра міська адміністрація прийме рішення, що „ТЕТ” мовитиме на Київ згідно Закону про столицю, то Нацрада з цим погодиться. Отже, сенсаційність цього рішення тільки в тому, що Нацрада виконала вимогу закону. Адже це унікальний в Україні випадок, коли законом виключено традиційний механізм ліцензування.

Валерій ТКАЧУК, генеральний директор ТРК „Київ”:

- Національна рада з питань телебачення та радіомовлення України на чолі з нелегітимним головою Борисом Івановичем Холодом займається тими проблемами, які їй не притаманні. Парадоксально, але саме посилаючись на Закон України „Про столицю України - місто-герой Київ”, ми подали заявку на 30 телевізійний канал і це право київської міської громади вирішувати, на якій частоті їй працювати. Ми на 30 частотний канал маємо ліцензію Держкомзв’язку на всі 24 години мовлення. Я на сьогоднішній день можу лише розвести руками. Чим вони керуються, якими мотивами? Схоже, що виключно політичною кон’юнктурою.



Григорій ТИЧИНА, заступник генерального продюсера ТК „ТЕТ”:

- Вирішення конфлікту між ТК „ТЕТ” та ТРК „Київ” залежатиме від того, якими будуть результати іншого, оголошеного Національною радою, конкурсу на право мовлення на цьому каналі в обсязі 12 годин на добу. У конкурсі бере участь і телекомпанія „ТЕТ”, яка вже має ліцензію на 12 годин мовлення на цьому каналі. Тому доля ТРК „Київ” на 30 каналі залежатиме від цього конкурсу. На 42 канал минулого року двічі оголошувався конкурс і ТК „ТЕТ” двічі подавала заявку на участь у ньому. І ТК „ТЕТ” подавала заявку і на 30 – канал, конкурс на який оголошувався тричі. У конкурсі на 42 канал жодного разу Нацрада не визначила переможця, тобто жодна компанія не набрала необхідної кількості голосів, тому конкурс оголошувався там повторно. А ми брали участь у всіх конкурсах.

На мою думку, учорашнє рішення Нацради врахувало усю законодавчу базу України, яка стосується мовлення у м.Києві, а це не тільки Закон „Про Національну раду з питань телебачення та радіомовлення України”, а й Закон „Про столицю України – місто-герой Київ”. Нацрада тут вчинила згідно з законодавством. І мені здається, що це рішення є виваженим, справедливим і таким, що має допомогти розв’язати ситуацію навколо мовлення ТК „ТЕТ” та ТРК „Київ” на 30-му каналі мовлення.

Від „Детектор медіа”: Попри слова члена нацради В.Понеділка про унікальну відповідність закону рішення Нацради, все ж найцікавіше у цій історії інше: Київська міська адміністрація про зміст рішення Національної ради від 20 листопада дізналася від кореспондента „Детектор медіа”. На засіданні Нацради представники міської влади не були ні запрошені, ні присутні, підтвердив нам співробітник прес-служби КМДА Ярослав Перевертнюк.

Тож до однозначного вирішення конфлікту ще далеко. Хоча здається, що у міської влади зараз з’явилися певні переваги, оскільки сама того не очікуючи, вона отримала ліцензію на використання ще одного каналу мовлення. Однак, не слід забувати, що так і не розслідувано Шевченківською прокуратурою кримінальної справи за фактом невиконання Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення рішення Верховного суду України про видачу ТРК „Київ” ліцензії на 30 канал мовлення. Чи Національна рада з питнь телебачення та радіомовлення сподівається на те, що коли Київська міська влада зголоситься на 42 канал, то конфлікт навколо 30 каналу вирішиться „сам собою”, адже у законі про столицю йдеться лише про єдиний муніципальний телевізійний канал?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1086
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду