Прокуратура проводить дослідчу перевірку інциденту з Олегом Завадою

23 Жовтня 2002
1081

Прокуратура проводить дослідчу перевірку інциденту з Олегом Завадою

1081
„Єдине, чого я добиваюся. – каже Олег Завада, - щоб були покарані ті люди, які причинили мені збитки та ушкодження. Я хочу, щоб усе відбувалося згідно з законом”. „Єдине, чого я добиваюся, – каже Олег Завада, - щоб були покарані ті люди, які причинили мені збитки та ушкодження.
Прокуратура проводить дослідчу перевірку інциденту з Олегом Завадою
Минулої суботи журналіста Олега Заваду було запрошено до прокуратури Шевченківського району міста Києва для дачі пояснень з приводу поданої ним заяви у міліцію про насильницькі дії, застосовані до нього з боку працівників міліції, під час вуличних маніфестацій. (Див. „Детектор медіа”).

12 жовтня Олег Завада, член Світової організації періодичної преси (Брюсель), намагався сфотографувати ходу колони СПУ, що рухалася від КДУ ім.Шевченка в бік Європейської площі. Рухаючись спиною, він наштовхнувся на людей в цивільному, які, за його власними словами, після суперечки заломили йому руки, і він отримав удар по голові. Внаслідок цього Олег потрапив до лікарні з діагнозом струс мозку та пошкодженням руки.

Як вже повідомляла „Детектор медіа”, ініціювати службове розслідування пообіцяв генерал-майор міліції Анатолій Сліпченко, коли відвідав Олега у лікарні одразу після інциденту і вибачився за дії своїх колег.

Результатом дослідчої перевірки інциденту прокуратурою може стати, зокрема, і рішення про те, відкривати чи ні кримінальну справу за фактами, викладеними журналістом у заяві в міліції, тобто чи були в діях працівників міліції ознаки злочину.

„Детектор медіа” звернулася за коментарем до Сергія Кур`ята, заступника прокурора Шевченківського району міст Києва. За його словами, „прокуратура продовжує всебічну перевірку факту, викладеного у заяві Олега Завади, але поки що її не закінчено, тому прокуратура не можемо надати ніякої інформації”.

Олег Завада повідомив нас, що коли наслідком цієї перевірки не стане порушення кримінальної справи, то він скаржитиметься особисто на дії міліції до органів прокуратури.

„Єдине, чого я добиваюся, – каже Олег Завада, - щоб були покарані ті люди, які причинили мені збитки та ушкодження. Я хочу, щоб усе відбувалося згідно з законом”. Він повідомив, що має фотознімки усіх тих осіб, що брали участь в інциденті, і готовий надати їх слідству. Але в прокуратурі Шевченківського району нам роз’яснили, що знають осіб – працівників міліції - які затримували Олега Заваду, але поки що – до завершення дослідчої перевірки інциденту - не встановлено тих осіб, які саме нанесли йому тілесні ушкодження. Олег теж говорить, що не бачив, хто саме вдарив його, оскільки до цього міліціянти заломили йому руки так, що голова була аж біля асфальту. Остаточні результати перевірки прокуратура обіцяла повідомити у п’ятницю.

Поза тим, тиждень тому, Олег мав зустріч із радником посольства Канади з політичних питань Доналдом Бенксом. Нагадаємо, що Олег Завада має статус емігранта цієї країни, залишаючись громадянином України. За його словами, Міністерство закордонних справ Канади отримало повідомлення про інцидент із Олегом через „гарячу лінію” так званого „відділу невідкладних справ” Міністерства. Тому зустріч виявилася бажаною з обох сторін. Олег намагався дізнатися, на який захист з боку Канади він має право, а посольство проявило інтерес до „справи Олега Завади” загалом у контексті уваги посольства до проблем свободи слова в Україні.

У посольстві Канади в Україні кажуть, що не можуть розголошувати зміст розмови Олега Завади із радником посольства, це є правом самого Олега, але „посольство та посол Канади пильно спостерігають за розвитком подій в Україні, що стосуються свободи преси та ймовірних фактів тиску на пресу”. Інна Царькова, речник посольства Канади в Україні, також повідомила „Детектор медіа”, що ще „16 жовтня посол Канади зустрічався з головою Комітету ВР з питань свободи слова та інформації п.Томенком з метою обговорити ситуацію, що склалася навколо свободи ЗМІ в Україні, і Посол під час зустрічі з М. Томенком висловив стурбованість нещодавніми твердженнями про спроби обмежити свободу преси та направляти хід висвітлення подій. Посол Канади в Україні зауважив, що посольство як друг України та побірник демократичної еволюції продовжуватиме пильно спостерігати за проблемами в українських ЗМІ”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1081
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду