Репліка, Не притягайте за вуха

21 Жовтня 2002
918

Репліка, Не притягайте за вуха

918
Нещодавно, відповідаючи на запитання „Телекритиці”, директор ТВО „Новини” Національної телекомпанії пан Петренко наголосив, що привів із собою в інформаційну службу когорту професіоналів Нещодавно, відповідаючи на запитання „Телекритиці”, директор ТВО „Новини” Національної телекомпанії пан Петренко наголосив, що привів із собою в інформаційну службу когорту професіоналів. Професіоналів якого фаху, яскраво демонструє останній випуск недільної “Панорами” (УТ-1).
Репліка, Не притягайте за вуха
Так, сюжет, присвячений українському іракгейту, починався з пасажу, який робить честь державному українському телеканалу:

„Історія української державності налічує чимало прикладів, коли політики, намагаючись вирішити внутрішні конфлікти, апелювали до закордонних правителів. Згадаймо хоча б запрошення варягів до Київської Русі, мовляв, нехай вони покажуть, як треба керувати.”

Де вдалося розкопати настільки замшілі з історичного погляду міфи, треба запитати в автора цих рядків Андрія Валевського. Так звана норманська теорія походження державності України-Руси була вперше розкритикована ще за часів Ломоносова. Хоча й досі історики по-різному трактують роль норманів в історії Київської Русі, але на київський княжий стіл варягів не запрошували ніколи. А якщо шановним акулам мікрофона та шакалам камери треба було навести приклади іноземного втручання в українські справи саме з давньоруського періоду, то фактів тут - хоч греблю гати. І половців, і поляків, і угорців на ці землі закликали самі князі, намагаючись мечами іноземців захопити і втримати в своїх руках Київ. Але й українці також виступали в ролі інтервентів. Київські і галицькі князі втручалися у внутрішні справи Польщі та Угорщини. Той же Богдан Хмельницький намагався посадити на молдавський трон свого свата.

Але можу заспокоїти п.Валевського. Українці тут мало чим відрізняються від інших народів. Аналогічними прикладами рясніє історія багатьох країн. Тож, намагаючись виступати в ролі захисника українських державних інтересів, Національній телекомпанії не варто мимохідь обпльовувати рідну історію.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
читач „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
918
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду