ДЕКЛАРАЦІЯ, Про утворення громадянської ініціативи тележурналістів

3 Жовтня 2002
1748

ДЕКЛАРАЦІЯ, Про утворення громадянської ініціативи тележурналістів

1748
Ми, українські телевізійні журналісти, констатуємо вкрай несприятливі умови, що склалися у вітчизняному телепросторі для реалізації наших професійних обов'язків.
ДЕКЛАРАЦІЯ, Про утворення громадянської ініціативи тележурналістів
Дотримуючись у своїй діяльності стандартів інформаційного мовлення без втручання у політичні, суспільні та бізнесові процеси, загальноприйнятих у світових демократіях, змушені констатувати:

- межі свободи в українських медіа неухильно звужуються;

- Фахові стандарти знівельовано;

- Під загрозою наше право на професію та право громадян на інформацію.

В результаті методичного цілеспрямованого тиску, джерело якого знаходиться в найвищих органах влади, ситуація стала катастрофічною. Негативні зміни в інформаційному просторі можуть стати незворотними та відкинуть українське суспільство у своєму розвитку до радянських часів тотального контролю і цензури.

Розуміючи реальні розбіжності власної громадянської позиції з корпоративними інтересами телеканалів, на яких ми працюємо, змушені виступити з ініціативою створення громадської організації “Нова телевізійна ініціатива” задля захисту своїх громадянських прав, закріплених в Декларації прав людини та Конституції України та реалізації свого професійного потенціалу.

Не бажаючи вступати у суперечності з корпоративними інтересами наших телекомпаній, лишаючись лояльними до їхньої стратегії та політики, ми вестимемо свою діяльність поза їх межами та спрямовуватимемо свої зусилля задля створення базису громадського мовлення в Україні.

Не бажаючи бути зручним інструментом у провладних чи опозиційних маніпуляціях, засвідчуємо свою нейтральність та максимальну об’єктивність до суспільних процесів в Україні й бажання забезпечити громадян України правом на інформацію. Задля цього ми використовуватимемо усі досяжні для нас можливості.

Ми щиро розраховуємо на те, що у своїх устремліннях ми не зустрінемо перешкод з боку влади. Навпаки, ми розраховуємо на сприяння відповідно до проголошеного Президентом та Верховною Радою курсу на цивілізований та європейський розвитку України.

Ми розраховуємо на підтримку міжнародної спільноти, яка має поставити питання свободи слова на чільне місце у своїх взаєминах з українською владою.

Ми не хочемо спекулювати поняттям "свобода слова". Ми хочемо ним кориcтуватися у повсякденній роботі.

Переконані, що згуртування професіоналів з чіткою громадянською позицією насьогодні є вкрай необхідним. Наша ініціатива є відкритою для всіх. Закликаємо долучитися до цієї ініціативи усіх, хто поділяє нашу точку зору.

Глібовицький Євген, Скрипін Роман, Шевченко Андрій

Читайте також:

ЯК ЖИТИ МОЖНА?

"Ми маємо думати про страйк", Ірина ЧЕМЕРИС

"Звичайна професія ", Сергій Черненко

"Нам нужен профсоюз. Свой в доску", Сергей Гузь

"ТАК ЖИТИ НЕ МОЖНА?", Роман Скрипін

"Тільки такою кувалдою, як страйк можна відрихтувати поведінку влади щодо ЗМІ...", Олег МЕДВЕДЄВ

Нам нужна круговая порука профессиональной чести!, Ярослав Колгушев

"Реалисты и номиналисты ", Николай Козырев

"Нам не нужны подтасовки, выдаваемые за проявление профессиональной чести ", Александр Семченко

"Українська цензура - це не ноу-хау Васильєва або Медведчука ", Серг_й Руденко

"ДЕКЛАРАЦІЯ "Про утворення громадянської іініціативи тележурналістів ", Глібовицький Євген, Скрипін Роман, Шевченко Андрій

"Журналісти вголос заявляють про існування політичної цензури в Україні ", Оксана Лисенко

"ТАК ЖИТЬ НІЗЗЯ ", Олексій Мустафін

"МАНІФЕСТ УКРАЇНСЬКИХ ЖУРНАЛІСТІВ "
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрипін Роман, Шевченко Андрій
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1748
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду