То чи був хлопчик?

23 Вересня 2002
987
23 Вересня 2002
16:59

То чи був хлопчик?

987
Що сталося з інтерв'ю Любомира Гузара - очима "Детектор медіа" –Текст В’ячеслава Піховшека "Що сталося із записом інтерв’ю з кардиналом Гузаром?" ми публікуємо заради того, щоб, як то повинно бути в демократичній країні, були почуті всі голоси, перш за все – тих, кого критикують. В той же час ми вважаємо, що свідомо або не свідомо (вирішити це може кожен наш читач сам), але автор інтерв’ю і його „редактори” справді не донесли до глядача головний меседж Любомира Гузара.
То чи був хлопчик?
І хронометраж сюжету, на нашу думку, тут ні до чого.

Єдине, що, на нашу думку, може дійсно формально виправдати В.Піховшека – то це справді зроблена ним пропозиція шановному Любомиру Гузару, щоб той вказав, що саме він, Піховшек, може з його слів взяти... Щодо щирості цієї пропозиції, і дійсно думки про те, що громадянин, який довірився журналістові, повинен це робити – ми, знову таки, коментарі залишимо при собі. Хоча, в той же час, підкреслимо, що якби шановний Любомир Гузар це зробив – можливо, такого значного використання його тексту в інтересах владної контрпропаганди і не було б.

Зі слів самого В.Піховшека нам відомо, що, начебто, між ним та прес-службою Кардинала вже досягнуто порозуміння. Також нашою метою зараз не є роздувати чергового скандалу навколо тих чи інших методів роботи наших телеканалів, які вже давно – і, зрозуміло, не за бажанням виключно своїх менеджерів, котрі, на наше переконання, теж є заручниками тиску політиків – є телеПропагандистами. Ми хотіли б, навпаки, дати привід лише до толерантної дискусії щодо одного питання: як слід ставитися до своїх виступів на нашому МАНІПУЛЯТИВНОМУ та ПРОПАГАНДИСТСЬКОМУ ТЕЛЕБАЧЕННІ представникам громадськості, політичної опозиції? Зараз ми цього телебачення – не переробимо. І треба усвідомлювати, що всі наші коментарі та інтерв’ю ним записуватимуться, частіше за все, лише для того, щоб використати їх у власних, найчастіше не маючих нічого спільного з нашими думками, інтересах. Тож давайте подумаємо разом над тим, як, з одного боку, не уникати хоча б мінімальної можливості викласти свої позиції публічно. А, з іншого, як не дати себе використовувати?

Що ж стосується наших аргументів з приводу некоректності використання і цитування інтерв’ю кардинала Любомира Гузара у „ТСН”, то ось лише деякі з них, зроблені побіжно, знову тільки заради того, щоб ініцюювати можливу дискусію: „а был ли мальчик?”:

1. По-перше, зміст всього тексту Любомира Гузара, його меседж – у підкресленні ВЗАЄМНОЇ відповідальністі влади і опозиції за ситуацію в країні. Але при цьому він більшу частину свого інтерв’ю (що можна навіть вирахувати кількісно) все-таки наголошував на відповідальності влади і на важливості для державних інтересів існування як опозиції, різниці думок, так і можливостей ці думки висловити. Цього змісту, головної думки Любомира Гузара в „ТСН” передано не було. А закінчення сюжету, де начебто ця думка побіжно присутня, адекватним викладом вважати не можна. Більш того, не тільки використаний безпосередньо в цьому сюжеті контекст, а і контекст взагалі всіх виступів нашого телебачення напередодні подій 16-го вересня передбачав, що всі висловлювання Любомира Гузара будуть сприйняті телеглядачем як адресовані виключно опозиції. Кожен, хто бачив весь випуск „ТСН” 12 вересня, міг зрозуміти, що Любомир Гузар там виникає саме у маніпулятивному контексті.

2. По-друге, в тексті Любомира Гузара нічого не було про те, що „найголовнішим, що потрібне Україні, є виявляти терпіння”. Навпаки, він підкреслював, що „якщо є якесь недомагання, доброзичливі, щірі люди повинні вказати на помилки” (інша справа – що Л.Г. дійсно казав про те, як саме - толерантно і якими помислами - направленими на добро - це повинно робитися). Вкажемо також, що взагалі про терпімість Любомир Гузар казав, відповідаючи на запитання самого Піховшека, який, зі свого боку, ставив його, посилаючись на можливі дії представників силових органів. А не опозиції.

3. Не гіперболізувати Любомир Гузар бів схильний не ефект акцій 16-го вересня. Він виступав проти того, аби ці акції демонізувалися. Ось цитата: „Ми хочем будувати, і є моменти, коли треба пожертвувати життям і на це мусимо бути готові. Якщо ми переконані у своєму сумлінні, що віддаючи життя, стелимо кращу дорогу для ближніх, ми, до певної міри, маємо обов’язок це зробити. Ми стоїмо перед дуже великим завданням і не повинні боятися протесту 16 вересня, немовби то кінець України. Це є частина нашого суспільного життя, з якої ми мусимо витягнути певні заключення. Криза є момент росту, як нема кризи — нема росту. Отже, ми повинні до цього моменту підійти позитивно”. (Порівняйте, як щодо гіперболізації було обіграно в сюжеті... „Ловкость рук и никакого мошенничества”).

4. Так само можна охарактеризувати і те, що насправді Любомир Гузар казав тільки про потребу поважати Закон – як фундамент демократії. Закон – а не людей, які можуть і помилятися. В закадровому ж тексті сюжету майже непомітно „вкралося” ще й слово „влада”. ( „Повага до влади і закону - один із тих чинників, що має всіх об’єднувати, оскільки на цьому базується демократія”). Кардинал, навпаки, саме якість влади пропонував вимірювати її повагою до закону.

5. Любомир Гузар не давав порад, яким політикам вірити. Він казав про те, що сьогодні ми маємо забагато слів, декларацій – а мало дій. Саме необхідністю діями передувати словам – він і пропонував боротися з тяжкими наслідками комуністичної пропаганди, яка привчила людей не вірити політикам.

6.Використання Любомиром Гузаром цитати з Панаса Мирного було в сюжеті ТСН абсолютно перекручено. Щоб зрозуміти це, достатньо співставити те, що було дійсно сказано, і те, що вийшло в ефірі:

СИНХРОН Любомира Гузара: „Ми є сьогодні в досить трудній ситуаціїї, яка нині є, а через два тижні її не буде, з якої можна вийти і не треба попадати в паніку. Треба застановитися, що ми з того можемо навчитися. Наш письменник Панас Мирний затитулував книжку «Хіба ревуть воли, як ясла повні», якщо воли ревуть, то щось є не в порядку. У нас є така ситуація. Але це не означає, що світ валиться, це не значить, що ціла система, ціла держава наша розлітається. Ні. Треба спокійно, мудро, помолившись, робити те, що є добре і ми випливемо наверх.

Фрагмент „ТСН”: „Закадровий текст: - Самі акції, вважає Гузар, - добрий привід і владі, і тим, хто проти неї задуматися – що не так в суспільстві, якщо дехто схильний протистояти. І чи добре продумали ті, хто проти влади, чи варті їхні методи мети, якої вони прагнуть”.

Гадаємо, цього – досить. Тим більш, що не треба демонізувати і Піховшека. Що зараз якоюсь мірою відбувається у наших ЗМІ, та й в „Телекритиці” теж. І не він один ТАКИЙ серед журналістів та топ-менеджерів, , і не він один „вирішує”. А от якщо наші читачи будуть частіше робити аргументовано-конструктивний аналіз тих сюжетів, які ми бачимо, не з точки зору тільки політичної свободи слова, а й просто з точки зору дотримання професійних стандартів журналістики - то це може й стати нашою власною боротьбою з маніпулятивними методами. Не треба недооцінювати впливу на суспільні процеси суспільної думки. Хто б що не казав – а вода таки камінь точе...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
987
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду