Чому Роднянський може переїхати до Москви?

8 Травня 2002
1616

Чому Роднянський може переїхати до Москви?

1616
Відповідають:
Чому Роднянський може переїхати до Москви?
Олександр Мартиненко, Зиновій Кулик,Олег Медведєв, Володимир Скачко, Микита Потураєв

(оновлена версія) Чи можливість прийняття Роднянським пропозиції володарів СТС буде обумовлена виключно бажанням подальшого розвитку? Чи мова може йти і про те, що у «1+1» з’явилися дійсно серйозні складнощі?

Як вже повідомляла «Детектор медіа», чутки про те, що Олександра Роднянського буде призначено генеральним продюсером московського каналу СТС, про передачу ним права першого підпису виконавчому продюсеру Володимиру Оселедчику, а водночас і про те, що Роднянський не збирається залишати і посади генерального на «Студії «1+1», не кажучи вже про власний бізнес в Україні – стали вже майже реальністю. Але поки не має від «1+1» та СТС офіційних коментарів з цього приводу – питання залишається відкритим.

Втім, від експертів, до яких ми звернулися з проханням прокоментувати можливість такого розвитку подій навколо «1+1», ми хотіли одержати тільки відповідь на одне просте запитання: чи можливість прийняття Роднянським пропозиції володарів СТС буде обумовлена бажанням подальшого розвитку, у тому числі – бізнесового (адже є ще і чутки, наприклад, щодо придбання американської частки акцій «1+1» тим-таки «Альфа-банком», співвласником СТС. А дехто говорить і про те, що спочатку нібито у Роднянського було бажання навіть СТС переймінувати у "1+1"!)? Чи мова може йти і про те, що у «1+1» з’явилися в Україні дійсно серьозні складнощі? Наприклад, що руками Рабіновича все ж таки вдалося зіпсувати стосунки Роднянського і з американцями, співвласниками “1+1”? А для України бажання канала “зберегти обличчя” у всіх політичних розкладах теж виявилося дуже небезпечною справою?

Деякі відповіді – у тому числі і ті, автори яких свідомо уникнули відповіді на прямі запитання, ми публікуємо зараз.

Олександр Мартиненко, консультант Президента

- Мне пока что ничего не известно о решении Александра Роднянского каким-то образом принимать участие в проекте, я имею в виду должность генерального продюсера российского телеканала СТС. Думаю, говорить о полноценном переходе в Москву сегодня несколько преждевременно. Я затрудняюсь также сказать о возможных мотивах такого решения. Это надо спрашивать у самого Александра Ефимовича. К тому же, если такое решение им уже и принято, то мне не кажется, что речь может идти о каких-то сложностях, связанных с телекомпанией «1+1» в Украине. Это пока что слухи, не получившие подтверждения. Если Александром Роднянским такое решение и было принято, то на него повлияло, очевидно, желание реализовать более крупный, чем канал «1+1», проект. Повторюсь, у меня нет достоверной информации об этом.

Зиновій Кулик, керівник проекту “ПіК”

Мені важко коментувати цю ситуацію, допоки я не зустрінуся особисто із Олександром Роднянським, моїм давнім другом, і не дізнаюся про його остаточне рішення від нього особисто.

Наразі можу сказати, що такі пропозиції абсолютно природні для Роднянського, враховуючи його визначну роль режисера-документаліста. Якщо поставити на шальки терезів те, що він отримає і те, що втратить, то для початку треба сказати, що втратить, перш за все, український телевізійний простір. Роднянський втратить усвідомлення лідерства, що є дуже важливим для нього, як людини творчої. Зараз у нього є стимул для подальших творчих пошуків, враховуючи ту конкуренцією, що склалася на українському телевізійному ринку: дихають у спину “Інтер”, оновлене “ICTV”. Є приклади більш вдалих проектів “1+1”, менш вдалих, але, в цілому, канал відрізняється постійним пошуком, несподіваними речами, до того ж власного виробництва, адаптацією до українських реалій ігрових ліцензованих проектів. Цікавими є проект Юрія Макарова про Шевченка, телесеріали власного виробництва, нетипова для українського ТБ передача “Остання баррикада”.

Тобто, Роднянський втратить в певному телевізійному просторі роль об”єктивного лідера, якому дихають у спину та стимулюють до розвитку. Що Роднянський може отримати? Нову якість, він спробує не загубитися серед маси потужних проектів, він зможе реалізувати на значно серйознішій фінансовій основі свій творчий потенціал. Це плюси цього рішення. Але є й мінуси – реалізація творчого потенціалу стане набагато важчою. Невдача зможе надовго вибити його із колії, а навіть вдача на російському телевізійному просторі ще не означає лідерства. В Росії для Роднянського є перспективи стати одним “із”. Його будуть порівнювати із Ернстом, Малашенком. Якщо така перспектива його влаштовує, то нехай приймає позитивне рішення

А як на мене, то Роднянський вже визрів для грандіозного кінематографічного проекту на кшталт “Огнем і мечем” Гофмана. Визрів за своїм творчим потенціалом, життєвим та політичним досвідом та фінансовими можливостями. Кількість руди, яка вимагає переробки в Україні, величезна. ЇЇ значно більше, ніж в Росії. Там більше грошей, але менше руди. Коли більше руди, то більше шансів знайти великий алмаз.

Олег Медведєв, журналіст, політтехнолог:

- Версия о том, что г-н Роднянский будет совмещать руководство двумя каналами, по-моему, призвана лишь смягчить ощущение ухода с украинского рынка одного из самых талантливых телеменеджеров. Гнусная, отвратительная украинская номенклатура, которую почему-то теперь называют политэлитой, выжила в Москву еще один талант. К сожалению, обстановка в Москве для творческих людей является гораздо более благоприятной, чем в Киеве.

Роднянский создал с нуля лучший национальный телеканал. Власть в ответ, по-моему, его просто задолбала… Те унижения, которым она подвергла «1+1» в ходе минувшей избирательной кампании, для любого нормального человека должны были стать последней каплей.

Володимир Скачко, незалежний журналіст:

- Возможный переход Александра Роднянского из Украины в Россию, как по мне, означает признание г-ном Роднянским дискредитации собственной персоны в становлении украинского телевидения.

Роднянский изначально заявил, что он будет делать независимое, незаангажированное, развлекательное, ориентированное на зрителя телевидение, а превратил его за 5 лет в служанку «политических крыш» или тех, кто больше заплатит. Так было сначала с Рабиновичем, потом с Медведчуком, Волковым и прочими. Эти выборы показали, что для Роднянского телевидение является средством для получения денег и для осуществления каких-либо других проектов, например, продюсирования фильма, а не развития телевидения. Поэтому фактически шикарная идея создания независимого коммерческого и etc. Телевидения, которое декларировал Роднянский, провалилась, равно как провалились все его другие идеи, связанные с раскруткой тех или иных журналистских имен. Роднянский в своей деятельности сделал ставку не на талантливых, а на послушных, не на работающих, а на служащих.

Это началось еще с «Пислямовы», когда Роднянский клялся, что она уйдет вместе с телеканалом, а потом предал как коллектив, так и Александра Ткаченко.

Я думаю, что он уходит на СТС, чтобы таким образом осуществить главную идею – стать продюсером фильма, который еще раз будет номинирован на «Оскар», на «Медведя», на «Пальмовую ветвь», на «Нику», в конце-концов. Но Роднянский, как носитель свободного, независимого, коммерческого телевидения в Украине, кончился. И парламентские выборы-2002 забили последний гвоздь в велеречивые заявления г-на Роднянского.

Мне очень жаль тех немногих людей, оставшихся на студии «1+1», которые верят в телевидение, а не просто отрабатывают бабки. Вряд ли Роднянский спокойно и прочно усидит на двух стульях, тем более, вряд ли сможет обеспечивать устойчивость и того, и другого. У нас еще пока не единая страна, у нас пока разные законы, разные условия функционирования капиталов, которые обслуживают телевидение, так и законодательные условия, в которых это телевидение работает, равно как и разный менталитет. Хотя одно общее есть: любой ценой прижать к ногтю и сделать послушными.

Конечно, я считаю, что у Роднянского не получится совмещать эти две должности. Независимое телевидение подразумевает независимость, а не служение, прикрытое разговорами о независимости. Оно невозможно ни в России, ни в Украине. Но если в Украине Роднянский еще существовал на оболванивании бедного народа всякими сердючками, довгоносыками и прочей ерундой, то я не знаю, какую сердючку он найдет на российском телевидении, чтобы работать на потребу нижайшего вкуса русского обывателя.

Как человек, он, в общем-то, достаточно умный и талантливый, и, наверное, он почувствовал, что в Украине – все. И пошел осваивать новые хлеба.

Микита Потураєв, незалежний експерт, екс-член Нацради з питань ТБ та РМ:

- У “1+1” немає зараз труднощів в Україні з точки зору законодавства. Національна рада ставилася до питання отримання ліцензії Студією дуже уважно і серйозно. Справа ця вивчалася, і Нацрада не знайшла тоді жодних підстав для повторного розгляду ліцензійної справи каналу “1+1”. Я думаю, що на сьогоднішній день у цього телеканалу тільки хороші перспективи у країні.

Щодо того, що пан Роднянский очолить російську телемережу СТС, я думаю, що це треба тільки вітати, як визнання високого рівня українського телевізійного менеджменту. Тобто Росія може радіти, а Україна може жалкувати. Бо, в принципі, пану Олександру буде важко керувати обома каналами. Хоча такі приклади у світовій практиці існують.

Не треба займатися ізоляціонізмом. Ми - відкрита країна, ми – відкрите суспільство, і повинні розуміти, що якщо вже хтось з нас доріс до того рівня, що може керувати компаніями і у своїй країні, і за її межами, то це треба тільки вітати. Це може свідчити про якісь якісні зміни у нашому телебаченні. Я, звісно, бажаю Олександру Роднянському успіхів у цій справі. І хотів би нам, як українським глядачам, побажати, щоб все ж таки у пана Олександра не було ситуації, коли би він мав обирати між “1+1” і СТС. Я хотів би побажати, щоб у нас був якісний канал “1+1”, а у росіян був якісний канал СТС, можливо, оновлений під керівництвом Роднянського.

(Нагадаємо, що з лютого «висить» у повітрі питання про ліцензію каналу «1+1». Про тиск на канал і в зв’язку з теледебатами, і в зв’язку з демонстрацією фільму “ПІАР”, і в зв’язку зі ступенем “керованості” на каналі новинним виробництвом і присутністю в інформаційних програмах блоку “За ЄдУ” в журналістській тусовці під час минулої виборчої кампанії говорилося чимало. Прим. «Детектор медіа»)

Генерального продюсера “Студії 1+1” Олександра Роднянського запросили на роботу до російської телекомпанії “СТС”

На телеканале СТС cменится руководство

На распутье?

“1+1” назвав замовників скандалу. Чи все ж таки виконавців?

Дважды генеральный,Версии.com

«Бомбоубежище» для Роднянского,Антон Степюк, Part.org.ua

Известия: Российский канал для украинского магната

Роднянский: нас связывали с Волковым, связывают с Медведчуком

Руководитель "1+1" приступил к руководству российским телеканалом СТС - дополнено, Виктория Сергеева, Uatoday.net
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1616
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду