Футбол між Нацрадою та “Громадським радіо”. Форвард – радіо “Люкс”

12 Квітня 2002
1472

Футбол між Нацрадою та “Громадським радіо”. Форвард – радіо “Люкс”

1472
Невизначеність із датою початку мовлення “Громадського радіо” на частоті радіо “Люкс” (68,69УКХ) триває. Серйозні розбіжності у коментарях учасників процесу викликають сумніви щодо його прозорості й відкритості Невизначеність із датою початку мовлення “Громадського радіо” на частоті радіо “Люкс” (68,69УКХ) триває. Серйозні розбіжності у коментарях учасників процесу викликають сумніви щодо його прозорості й відкритості.
Футбол між Нацрадою та “Громадським радіо”. Форвард – радіо “Люкс”
Керівник проекту “Громадське радіо” Олександр Кривенко в інтерв’ю “Детектор медіа” сказав, що “зараз м’яч на полі радіо “Люкс””. Саме за “Люксом” - ініціатива у розв’язанні колізії щодо змін умов ліцензії цїєї радіокомапанії, які б дозволили вести мовлення на частоті 68, 69 ККХ “Громадським радіо”. Своїми напористими та послідовними діями “Люкс” міг би змусити Національну раду з питань телебачення та радіомовлення довести питання до логічного завершення, вважає Кривенко.

В той же час він не виключає, що в ситуації, яка склалася навколо “Громадського радіо”, можлива зміна позиції радіо “Люксу”. Його керівники, за думкою Кривенка, можуть піддатися тиску з боку тих, хто послідовно не бажає мати чергові проблеми із незалежними мовниками, що фінансуються західними інституціями. Кривенко вважає, що будь-які пояснення з приводу перенесення розгляду змін умов ліцензії радіо “Люкс”( яке мало відбутися, нагадаємо, на минулому тижні) є надуманими і не мають прецеденту. Іншої думки дотримуються представники Національної ради з питань ТБ та РМ. В інтерв’ю “Детектор медіа” член Нацради Юрій Шкарлат сказав, що заплановане засідання Нацради, яке і мало вирішити це питання, було перенесене з об’єктивних причин: Генеральний директор радіостанції “Люкс” Роман Андрейко повідомив членів Нацради, що він не готовий бути присутнім на засіданні. Шкарлат також стверджує, що Андрейко напередодні надіслав на ім’я Голови Нацради Бориса Холода лист, у якому просив перенести розгляд питання змін умов ліцензії, оскільки радіо “Люкс” не мало на той час угоди з ВВС про порядок ретрансляції її програм на частоті “Люкса”.

Олександр Кривенко називає такі пояснення Національної ради абсолютно надуманими і каже, що, за його інформацією, гендиректор “Люкса”не відмовлявся від участі в засіданні. Хоча Кривенко припускає, що якісь документи, що прикривають дії Нацради, могли з’явитися навіть уже після перенесення засідання. Таким документом може бути й лист, на який посилається Юрій Шкарлат.

Заплутаною є також ситуація із технічним аудитом радіостанції “ЛЮКС”. Згідно з положенням про видачу ліцензії, техаудит має проводитися в перший і останній рік існування компанії. Ліцензія радіо “Люкс” закінчується восени цього року. Тому Національна рада має повне право вимагати від радіостанції цей документ. Раніше в інтерв’ю агенству “Інтерфакс-Україна” Олександр Кривенко заявляв, що ця вимога Нацради - подати техаудит - є безпідставною, бо в ситуації з “Люксом” йдеться про зміни умов ліцензії, а не про видачу нової. Тепер в розмові з кореспондентом “Детектор медіа” Кривенко сказав, що аудит буде найближчим часом внесений в пакет необхідних документів.

В той же час усі спроби “Детектор медіа” отримати коментар від гендиректора радіостанції “Люкс” були марними. Роман Андрейко, посилаючись на зайнятість та відсутність в Україні, пообіцяв сам зв’язатися з нами. Також Юрій Шкарлат сказав, що Національна рада пропонує керівникам проекту “Громадське радіо” взяти участь у конкурсі на частоту радіостанції “Люкс”, який проходитиме на початку жовтня. Олександр Кривенко каже, що вони не проти. Власне, на це вони й сподівалися, перед цим випробувавши себе на частоті “Люкс” у якості своєрідної продакш-студії. Кривенко каже, що співпраця із радіостанцією протягом півроку була б серйозним аргументом для перемоги в конкурсі. Він також вважає, що проект “Громадське радіо” зараз - поза грою. Гравці – Нацрада та радіо “Люкс”. Саме від них залежить майбутнє проекту “Громадського радіо”.

Проект "Громадське радіо" мав розпочати роботу 28 лютого марафоном у прямому ефірі. Українські та іноземні журналісти, громадські та культурні діячі у прямому ефірі збиралися обговорити феномен громадського радіо у світі та перспективи його розвитку в Україні. Потім, з 1 березня на київській частоті радіо "Люкс"(69,68 УКХ) мав бути запущений проект - 12 годин щоденного інформаційно-тематичного мовлення. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовила радіо «Люкс» у здійсненні проекту, оскільки для цього потрібно змінювати умови ліцензії. Зараз справа зміни умов ліцензії радіо «Люкс» знаходиться на розгляді в Нацраді.

Проте, віртуальна проба сил «Громадського радіо» запланована на сьогодні, 12 квітня. Учасники проекту збираються, усе ж таки, провести інформаційний марафон на сайті www.radio.org.ua . На цей раз він буде присвячений результатам минулих парламентських виборів.

Читайте також:

“Громадське радіо” буде. Але під іншою назвою

Олександр Кривенко звинувачує особисто Бориса Холода



Марафон на “Громадському радіо” не відбудеться. Через заборону проекту Національною радою?



Олександр Кривенко: “Наш проект проходив експертизу на БІ-БІ-СІ”



5 березня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення детально розгляне питання про створення Громадського радіо



Деякі примітки до дискусії про функціонування "Громадського радіо" в Україні



Запитання “Детектор медіа”: - Чи є після виборів-2002 в Україні перспективи для створення Громадського ТБ? Чому?

Станем ли мы страной выученных уроков?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
студентка Інституту журналістики
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1472
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду