“Хортиця” продовжує мовчати

27 Лютого 2002
1368

“Хортиця” продовжує мовчати

1368
Як вже неоднарозово повідомляла “Детектор медіа”, з 15 лютого у Запоріжжі, за рішенням Нацради з питань ТБ та РМ, було припинено (тимчасово) мовлення телекомпанії “Хортиця”. Працівники компанії стверджують, що вже не сподіваються і з 15-го березня – дня завершення тимчасового припинення – вийти в ефір.
“Хортиця” продовжує мовчати
Працівники компанії стверджують, що вже не сподіваються і з 15-го березня – дня завершення тимчасового припинення – вийти в ефір.

Ми неоднарозово писали про цю ситуацію. Останнім нашим повідомленням була заява Голови Нацради Бориса Холода про те, що їхнє рішення було прийняте у зв,язку з порушеннями ліцензійних угод. Мовляв, ще у 1998 році на телекомпанії почалася зміна засновників, а у 2000-му власниками “Хортиці ТБ” стали інші юридичні особи, “які не мають відношення до ліцензії, яку видавала Нацрада”.

Але, не зважаючи на те, що Нацрада дійсно встановила низку порушень, і її власне рішення щодо тимчасового припинення дії ліцензії – під час виборчої кампанії – викликає питання.

Ми даємо коментар до рішення Нацради медіа-юриста громадської організації “Інтерньюз-Україна” Тараса Шевченка.

- 11 лютого Національна рада з питань телебачення та радіомовлення прийняла рішення про тимчасове припинення використання 28-го телевізійного каналу у місті Запоріжжя, на якому здійснювала мовлення телекомпанія “Хортиця”. Після цього рішення 15 лютого “Хортиця” перестала виходити в ефір. Однак при вирішенні питання Нацрада сама допустила порушення законодавства, перевищивши свої повноваження. Стаття 28 Закону України „Про телебачення та радіомовлення” чітко встановлює, що тимчасове припинення ліцензії в період виборчої кампанії можливе лише за рішенням суду, окрім випадків трансляції програм, що прямо закликають до повалення існуючого конституційного ладу насильницьким шляхом чи неконституційного порушення територіальної цілісності України.

Тобто, закон встановлює особливі гарантії для телерадіоорганізацій в період виборів для уникнення можливості їх переслідування за підтримку тих чи інших політичних сил. При цьому нікому не встановлюється імунітету, просто закон гарантує більш справедливий розгляд питання – судовий. Національна рада також зберігає за собою можливості накладання інших санкцій – попередження, вимога про усунення порушень та штраф, який може бути накладений тільки після ігнорування попередження.

Система санкцій, передбачена законодавством, є достатньо справедливою. Першою мірою покарання може бути лише попередження. Тільки після цього може порушуватися питання про штраф чи тимчасове припинення ліцензії. Мені нічого не відомо про те, щоб “Хортиці” виносилося таке попередження.

Національна рада вказала, що причиною припинення мовлення була зміна засновників, збільшення обсягів мовлення, зміна програмної концепції та інше. Однак навіть такі порушення закону не повинні бути причиною для того, щоб сама Національна рада порушувала закон. Порядок накладання санкцій є єдиним для усіх випадків та порушень. Національна рада повинна була надати час” Хортиці” для того щоб вона усунула порушення закону, якщо такі були виявлені. Лише після цього можна було накладати штраф або подавати документи до суду на призупинення ліцензії.

Читайте також:

Запорожский телеканал “Хортица” под угрозой закрытия?

Сегодня прекратили выходить в эфир программы запорожской телекомпании "Хортица"

Нацрада викидає з ефіру Запорізьку телекомпанію “Хортицю”

Керівництво запорізької ТРК "Хортиця" вважає політичною розправою рішення Нацради з телерадіомовлення про позбавлення телеканалу ліцензії

“Хортица” будет опротестовывать решение Нацсовета в суде

Нацрада не приймала рішення щодо ТРК "Хортиця"

В связи с закрытием, по решению Нацсовета, телекомпании «Хортица», ее сотрудники проведут в Запорожье митинг

Коментар Нацради з приводу закриття "Хортиці"

“Хортицу” таки распорядились закрыть?!
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1368
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду