Польща: перший в Східній Європі інформаційний канал

14 Лютого 2002
823

Польща: перший в Східній Європі інформаційний канал

823
В січні цього року завершилося пробне мовлення цілодобового інформаційного телевізійного каналу TVn24 в Польщі В січні цього року завершилося пробне мовлення цілодобового інформаційного телевізійного каналу TVn24 в Польщі. Підготовчі роботи по інсталяції нового медіа-підприємства тривали 1,5 року, при чому перед запуском каналу не здійснювалося яке-небудь поважне дослідження ринку.
Польща: перший в Східній Європі інформаційний канал
Відповідні компанії, що проводили огляд ринку, відрадили здійснювати інвестиції в досконалий маркетинг, доводячи, що його результат буде містити суттєву похибку, адже йдеться про безпрецедентний проект для країни в цілому, про який глядачі не мають виробленої думки.

TVn24 почало мовлення в серпні минулого року. Не дивлячись на максимальну поміж форматних телепрограм трудоємкість, на каналі працює біля 300 чоловік. Така економія в засобах досягається за рахунок порівняно невеликого технічного персоналу. Оправдовують себе інвестиції в технологію: основну працю виконують самодостатні журналісти, котрі за допомогою свого комп”ютера власноруч реалізовують усі етапи телевізійного виробництва.

Сигнал надається з головної студії у Варшаві, де розміщується редакція і програмний відділ. Супутник поширює програмний продукт індивідуальним споживачам і по абонентам кабельних мереж. По країні функціонує 10 регіональних представництв. Ця структура не є типовим укладом ієрархічної залежності – на чолі кожного представництва стоїть продюсер, котрий сам розпоряджається фінансами, і завданням якого є самочинне прийняття виробничих рішень. Природно, що метою регіональних представництв є здобуття матеріалів з терену в якомога ефективніший спосіб. Цим займаються щонайменше дві журналістські команди. При чому, не важливо, хто залучений на якомусь етапі – чи виконає замовлення команда власна, чи запропонує сюжет конкурент ззовні (наприклад, це можуть бути матеріали місцевого кабельного оператора). За кордоном організовано кореспондентські пункти в Москві, Вашингтоні, Брюсселі та Римі.

Робочий процес налаштований на безперервність. Інформація надається до ефіру щопівгодини, за винятком годинної перерви ввечері під час трансляції підсумкового новинного випуску на наземному каналі TVN – для уникнення конкуренції між двома підприємствами єдиного медіа-гіганта ITI-Group – найбільшого сучасного інвестора в польському інформаційному просторі.

Керівництво компанії усвідомлює нерентабельність нового підприємства протягом певного часу. Схоже, що такий період затягнеться непередбачено довше через конфлікт між TVn24 і кабельними операторами, котрі не можуть зійтися на ціні дистрибуції програмного продукту. Запропонована з самого початку квота в 40-50 центів за гніздо, котра здавалася достатньою для забезпечення рентабельності нового підприємства, не знайшла якого-небудь розуміння у кабельних операторів. Послідовні кроки по удосконаленню технологічного циклу і зменшення кількості персоналу дозволили знизити “ціну” нового мовника до 20-25 центів, що, за переконанням керівництва каналу, є мінімальним запитом. Але і в цьому випадку оператори виявилися незадоволеними, вимагаючи зниження ціни до 5-15 центів. Властиво, це значно більше від абонплати за CNN - але не можна TVn24 рівняти з CNN, в котрого дистрибуція програмного продукту світового масштабу з відповідним фінансовим ефектом.

Вперте небажання кабельних операторів йти на компроміс керівництвом TVn24 розцінюється як змова проти нового мовника, обмеження конкуренції на ринку, утруднення до доступу до нього, порушення антимонопольного законодавства, і т.д. Цікаво, як будуть розвиватися події надалі, адже стосунки між наземними телекомпаніями і кабельними операторами завжди не є простими, а в Україні тим більше: на відміну від Польщі, де законом зобов”язується ретранслювати в кабельних мережах усі наземні станції, у нас в список упривілейованих входять лише канали на метрових частотах (УТ-1, УТ-2 і УТ-3, або канали, що арендують ці частоти). Порівняно з Польщею – це явна дискримінація.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для “Детектор медіа”, Варшава
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
823
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду