Закон про теледебати: експертиза дубля №2

12 Лютого 2002
1141

Закон про теледебати: експертиза дубля №2

1141
Короткий аналіз Закону України „Про проведення передвиборних теледебатів під час виборчих кампаній по виборам Президента України та виборах народних депутатів України” 7 лютого 2001 року Верховна Рада України ухвалила закон про проведення передвиборних теледебатів, максимально урахувавши пропозиції Президента. У новому тексті закону знято більшість зі спірних питань, які ставили під сумнів відповідність закону Конституції України та міжнародним стандартам.
Закон про теледебати: експертиза дубля №2
Дебати організовуватимуться лише на державних та комунальних телеканалах, участь для кандидатів не є обов‘язковою, фінансове забезпечення відбуватиметься за рахунок коштів державного бюджету, кількість дебатів має забезпечити участь усіх бажаючих суб‘єктів виборчого процесу.

Хоча період виборчої агітації вже почався, Президент ще не висловив свого ставлення до закону. Тож учасники виборчого процесу очикують на рішення Президента (хоча навряд чи, щоправда, навіть при позитивному результаті він вже здатен істотно змінити ситуацію).

Ми ж публікуємо аналіз прийнятого закону , підготовлений громадською організацією “Інтерньюз-Україна”.

Позитиви нової редакції закону:

 відсутність обов’язковості дебатів для комерційних телерадіоорганізацій;

 фінансування дебатів з бюджету, а не коштом телекомпаній;

 реалістична кількість дебатів;

 зняті каральні санкції за порушення закону.

Не ставлячи під сумнів потрібність теледебатів, не можна однозначно стверджувати, що дебати проведені за цим законом будуть оптимальними. Існує низка ризиків, які лежать як у законодавчій, так і в інших площинах.

Потенційні ризики:

 короткий відрізок часу для організації дебатів;

 непередбаченість у бюджеті видатків для проведення дебатів;

 не достатньо прописаний механізм відмови від участі у дебатах та наслідки неявки кандидатів на запланований ефір;

 можлива низька якість організації на державному телебаченні;

 спадаючий громадський інтерес до закону про дебати.

Теоретична виконуваність закону. Прийняття закону вимагає значних додаткових ресурсів: грошових, людський, часових. При цьому всі ці ресурси є обмеженими. Однак, якщо говорити про теоретичну можливість виконати закон та провести дебати за запропонованою формулою, то вона є реалістичною. За процедурою Президент повинен буде визначитися щодо підписання закону до кінця лютого. Тобто, після цього до виборів залишатиметься щонайменше місяць. Для проведення ж дебатів за законом достатньо буде двох тижнів перед виборами: оскільки, на одні дебати запрошуватимуть по три партії, а всього їх зареєстровано 35, то фактично потрібно буде 12 днів. Для мажоритарних округів ця цифра буде ще меншою, так як на одні дебати запрошуватимуть по 4 кандидати, а максимальна кількість кандидатів є меншою за 40.

Закон не є бездоганним, однак ми вважаємо, що його підписання Президентом буде корисним для України. По-перше, він є запровадженням демократичних методів передвиборної агітації. По-друге він сприятиме чесним виборам та більш усвідомленому волевиявленню виборців. Окрім цього, слід зважати на політичну ситуацію та важливість закону про дебати для наступних президентських виборів 2004 року. Тобто, якщо зараз Президент знову відхилить закон, після виборів Верховна Рада може до нього вже й не повернутися. Натомість, певні недоліки закону можуть бути усунуті вже в процесі його імплементації.

Читайте також:

Акція “Детектор медіа”. Лариса Ившина: “Закон о теледебатах – это бумеранг”

“Теледебати: хто кого переграє?”

ЗАКОН УКРАЇНИ Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України

Питання про теледебати на УТ-1 залишається відкритим"

Общественное телерадиовещание: Документы, комментарии, рекомендации"

В ефірі Нового каналу не буде ні класичних теледебатів, ні передвиборчих шоу.

Влад Ряшин: "Теледебаты состоятся только в том случае, если устроят нас как коммерческий канал"

Теледебати: перед святами хочеться сподіватися на краще…

Як вдосконалити Закон України „Про обов‘язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів”?

Олександр Богуцький: “ На ICTV теледебати будуть”

«1+1» – за теледебати. Але у варіанті шоу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду