Так чи є перепони для ротації Нацради? Правовий аспект

7 Лютого 2002
1036

Так чи є перепони для ротації Нацради? Правовий аспект

1036
На думку Віктора Лєшика та Миколи Потураєва, , проводити ротацію не можна, тому що двоє з членів Національної ради є кандидатами у народні депутати та знаходяться у відпустці…
Так чи є перепони для ротації Нацради? Правовий аспект
(Оновлено від 06.02.2002 р.) З того часу, як рік тому Верховна Рада прийняла рішення про проведення ротації двох членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, це питання неодноразово з‘являлося в планах законодавців.

Однак завжди знаходилися якісь юридичні чи фактичні перепони: то не визначена процедура, то бажання у депутатів відсутнє. Сьогодні переважна більшість фракцій зійшлися на тому, що ротації вони хочуть і, власне, на найближчий четвер уже включили її до порядку денного.

У цій ситуації дуже цікавими прозвучали аргументи членів Нацради, висловлені ними у понеділок на прес-конференції в УНІАНі. На думку Віктора Лєшика та Миколи Потураєва, , проводити ротацію не можна, тому що двоє з членів Національної ради є кандидатами у народні депутати та знаходяться у відпустці… Оскільки звільняти працівників, які знаходяться у відпустці, за законом не можна, то виходить, що й ротацію робити принаймні несправедливо, оскільки під неї підпадатимуть не всі члени.

Висловлена ідея є чимось новим в історії з ротацією. Виникає запитання, невже відпустка кандидата у депутати є імунітетом від звільнення з посади? А якщо у відпустку піде народний депутат чи міністр, тоді їх теж не можна звільнити? Переглянувши декілька законодавчих актів, швидко переконуєшся, що це не так. І ось чому. Стаття 58 Закону України „Про вибори народних депутатів України” , в якій йдеться про гарантії діяльності кандидатів у депутати, дійсно містить подібну норму. Пункт 2 цієї статті сформульовано наступним чином: „кандидат у депутати під час передвиборної агітації не може бути звільнений з роботи з ініціативи власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу, командира військового формування (частини)”. По-перше, всі пам‘ятають, що агітація розпочинається за 50 днів до дня виборів, тобто 9 лютого, а питання ротації стоїть у порядку денному Верховної Ради на 7 лютого. Далі, що таке звільнення з ініціативи власника? Відповідь на це запитання дає стаття 40 Кодексу законів про працю, яка так і називається: „Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу”. Під цю статтю підпадають такі підстави звільнення як: прогул, поява на роботі у нетверезому стані, ліквідація підприємства, нез‘явлення на роботу, вчинення розкрадання та ще декілька подібних. Знову не те, ротація до цих підстав ніяк не відноситься.

Тепер, про власників та уповноважених ними органи. Трудове законодавство під власником розуміє організацію, в якій працює працівник , а під уповноваженим органом - адміністрацію цієї організації. Тобто, у випадку з членами Національної ради, Верховна Рада ніяк не може розглядатися як власник чи уповноважений ним орган.

Таким чином, оскільки ротація членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення не є звільненням їх з роботи з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, юридичних перепон у проведенні ротації тих членів Національної ради, що знаходяться у відпустці, не має.

Що ж до політичної та суспільної доцільності ротації Нацради саме зараз, під кінець роботи ВР цього скликання – то вже інша справа.

Сергій Черненко, “Детектор медіа”

Коментарі:
Голова підкомітету з питань електронних ЗМІ Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, народний депутат України Віктор Понеділко



До питання щодо можливості ротації членів Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення на час перебування у відпустці.

Призначення членів Національної ради та припинення їх повноважень з різних, передбачених законом причин, в тому числі і ротації, належить виключно до компетенції Верховної Ради України і Президента України, як це передбачено Конституцією України.

В даному разі парламент виступає не як роботодавець, а як орган, наділений Основним законом установчою функцією – формування відповідних органів державної влади.

У квітні 2001 року Верховною Радою України в порядку контролю був заслуханий звіт Національної ради, за результатами якого було прийнято рішення про проведення ротації частини складу Національної ради, призначеної парламентом.

Ротація, як і інші передбачені законом підстави дострокового припинення повноважень члена Національної ради є одним із видів конституційно-правової відповідальності.

Довідково.

Конституційно - правова відповідальність вищих органів державної влади і посадових осіб, закріплена, перш за все, на рівні Основного Закону України і може виражатися в наступних формах:

а) дострокове припинення повноважень Верховної Ради України; (ст. ст. 90 і 106);

б) імпічмент Президенту України ( ст.111);

в) недовіра Кабінету Міністрів України ( ст. 87);

г) недовіра Генеральному прокуророві України ( ст.85)., тощо.

Існують і інші форми конституційно- правової відповідальності:

а) офіційне визнання роботи державного органу, посадових осіб незадовільною, вказівка на недоліки в роботі;

б) усунення конституційного порушення шляхом скасування, призупинення діяльності актів державних органів і суспільних формувань

г) обмеження, позбавлення спеціального статусу (наприклад, відкликання народного депутата);

д) примус до виконання конституційних обов‘язків;

є) тимчасова заборона (призупинення) окремих видів або всієї діяльності, примусовий розпуск (ліквідація) юридичної особи тощо.

Конституційно - правова відповідальність передбачена не тільки Конституцією України, а й іншими нормативно-правовими актами. Так, зокрема, Закон України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» передбачає дострокове припинення повноважень членів цього конституційного державного органу в разі зловживання службовим становищем; висловлення недовіри Верховною Радою України призначеному нею члену Національної ради або Президентом України призначеному ним члену Національної ради, ротація, у разі незатвердження щорічного звіту Національної ради Верховною Радою України та Президентом України розглядається питання про висловлення недовіри голові Національної ради або всьому її складу, що має наслідком їх відставку.


Таким чином, порядок і процедура призначення та припинення повноважень вищих посадових осіб держави, в тому числі і членів Національної ради, регулюється виключно Конституцією та спеціальним законодавством щодо цих органів та їх посадових осіб. Так, зокрема, процедура призначення членів Національної ради визначена законом про цей позавідомчий орган, а порядок ротації – відповідною Постановою Верховної Ради України. Відповідно, дії парламенту щодо призначення чи припинення повноважень членів Національної ради не є предметом регулювання трудовим або іншим, в тому числі і виборчим, законодавством. Читайте також:

Нацрада засуджує прийняте ВР рішення про ротацію

Ротація Нацради: законодавчо все готово

Читайте заяву Миколи Княжицького з приводу ротації членів Нацради

Депутат Шевченко вважає позитивним прецедентом факт ротації членів нацради з питань телерадіомовлення

Читайте біографічну довідку Юрія Шкарлата – новообраного члена Нацради

Верховна Рада припинила повноваження двох членів Національної ради з питань ТБ та РМ

А.Зинченко: "Ротация членов Нацсовета ничего не изменит"(www.obozrevatel.com.ua)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа"
Коментарі: Віктор Понеділко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1036
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду