ТЕЛЕДЕБАТИ: СПРОБА № 2

16 Січня 2002
1086

ТЕЛЕДЕБАТИ: СПРОБА № 2

1086
16 січня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації розглянув новий варіант проекту “Закону про теледебати”.
ТЕЛЕДЕБАТИ: СПРОБА № 2
Як відомо, на прийнятий раніше парламентом цей закон Президент України наклав вето.Деталізовані пропозиції і зауваження глави держави за обсягами ледь не перевищували самий законопроект.Основна ж суть їхня в тому, що Президент, спираючись на невідповідність багатьох положень Закону нормам Конституції та інших законів України, вважав неприпустимою “зобов’язалівку” шодо теледебатів, як для партій, або кандидатів-мажоритарників, так і телерадіокомпаній. Непроведення у повному чи частковому обсязі теледебатів вело до аналювання ліцензії “винної” ТРК , а партія ( блок) чи кандидат-мажоритарник просто не мали права вімовитися від участі в дебатах без поважних причин.

Супротив глави держави викликала і норма, згідно якої фінансове, кадрове та матеріально-технічне забеспечення теледебатів мало здійснюватися за рахунок телеорганізацій будь- якої форми власності. Зокрема, у “ пропозиціях” Президента зазначалося: “неприятним є й те, що на виконання закону більшість теле- та радіопрограм у державі, включаючи й у найцінніший для мовлення час, на досить тривалий період проведення виборів ... фактично перетворяється на нескінченний політичний дискусійний клуб в ефірі, засіб самореклами політичних діячів, партій , ще й не за свої кошти, і (шо особливо неприпустимо) навіть тих осіб, які й самі не сподіваються бути обраними. При цьому не враховується, що телеглядачі та радіослухачі мають різноманітні права та інтереси в інформаційній сфері, забеспечення яких є одним з з обов язків держави. Навіть у період проведення виборів суспільство потребує інформаціє не тільки про позиції кандидатів, політичних партій , а й інформації про події в державі та за її межами, трансляцій культурних , освітніх та інших програм.

У підсумку Президент запропонував Верховній Раді відхилити Закон. Депутати ж сприйняли такий вердикт все ж обнадійливо, бо коли Глава держави вирішуе остаточно “зарубати” якийсь законопроект, він у своїх пропозиціях пропонує категоричне “скасувати”. Тож, щоб врятувати саму ідею теледебатів ( до речі , за пропозицеєю Президента питання про радіодебати знято взагалі), робоча група профільного комітету ВР під керівництвом народного депутата Сергія Правденка підготувала нову редакцію цього законопроекту, у якій враховано абсолютно всі пропозиції глави держави.Фактично тепер знак “мінус” змінено на “плюс”.

Перш за все, з назви закону і в усьому його тексті знято саме визначення про обов’язковість проведення передвиборних теледебатів. Тепер це виключно добровільна справа стосовно участі партій( блоків) чи кандидатів-мажоритарників. Державні телерадіокомпанії проводять теледебати в обов’ язковому порядку. Але фінансове їх забеспечення здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету, що виділяються на підготовку і проведення виборів. До речі , у бюджет Центрвиборчкому на виступи з передвиборними програмами партій ( блоків) і кандидатів-мажоритарників за казенний кошт передбачено 17 млн. грівень.Певно, не менше треба буде додатково виділити державних грошей і на теледебати ( звичайно, за умови прийняття і введення в дію цього закону). Правда, не виключається і посильна фінансова участь у такій справі і самих партій чи кандидатів-мажоритарників. Хоча й слабо віриться, що хтось поспішатиме витрачати власні гроші для оплати участі у таких ефірних ристалищах ще й соперників.

Тож принципово новим є рішення дозволити будь-який ТРО ініаціативне проведення теледебатів за її ж рахунок. Бо нинішний Закон “Про вибори народних депутатів України” передбачає витрати на політичну агітацію у ЗМІ або за за рахунок коштів держбюджету, або виборчіх фондів партій чи кандидатів по одномандатному округу.

Теледебати мають проводитися лише в “прямому ефірі” у проміжку між 19-ю та 23-ю годинами, причому у будь-який день(включаючи вихідні, нерабочі та святкові дні). В одній передачі ( яка має йти не менше години) можуть брати участь не більше трьох партій(блоків), а в телетурнірах мажоритарників учасниками передачі має бути не більше 4-х кандидатів з одного виборчого округу. І ще одна обов’язкова умова: щонайменше третина виділеного часу повинна відводитися відповідям учасників теледебатів на запитання виборців, що надходитимуть за допомогою телефонного зв язку, або від присутніх безпосередьо у студії телеглядачів, тощо.

Якою може бути доля нового проекту Закону про теледебати? Передбачається, що Верховна рада 17 січня прийме його одразу в першому й другому читаннях. Ймовірність же підписання його Президентом України, як вважає багато хто з парламентарієв, все ж незначна.

Читайте також:

Акція “Детектор медіа”. Лариса Ившина: “Закон о теледебатах – это бумеранг”

“Теледебати: хто кого переграє?”

ЗАКОН УКРАЇНИ Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України

Питання про теледебати на УТ-1 залишається відкритим"

Общественное телерадиовещание: Документы, комментарии, рекомендации"

В ефірі Нового каналу не буде ні класичних теледебатів, ні передвиборчих шоу.

Влад Ряшин: "Теледебаты состоятся только в том случае, если устроят нас как коммерческий канал"

Теледебати: перед святами хочеться сподіватися на краще…

Як вдосконалити Закон України „Про обов‘язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів”?

Олександр Богуцький: “ На ICTV теледебати будуть”

«1+1» – за теледебати. Але у варіанті шоу.

Як вдосконалити Закон України „Про обов‘язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів”?

Гарант уже визначився стосовно теледебатів?

ТЕЛЕДЕБАТИ: СПРОБА № 2

Теледебати як зміна звичок влади

Коментарі щодо закону про теледебати
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
експерт з ТБ і РМ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1086
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду