«Ефір-1»: голодування відчаю

30 Листопада 2001
671
30 Листопада 2001
09:37

«Ефір-1»: голодування відчаю

671
20 — 21 листопада в Луганську побувала делегація міжнародної організації «Репортери без кордонів», у складі якої були кореспондент «Дня», юрист Інституту масової інформації (представництво організації «Репортери без кордонів» в Україні) і редактор сайту цієї організації. Після піврічної боротьби за свою телекомпанію працівники луганської телекомпанії «Ефір-1», вичерпавши всі можливі правові методи, пішли на відчайдушний крок — 14 листопада тринадцять iз них оголосили голодування.
«Ефір-1»: голодування відчаю
А за тиждень, 20 — 21 листопада, в Луганську побувала делегація міжнародної організації «Репортери без кордонів», у складі якої були кореспондент «Дня», юрист Інституту масової інформації (представництво організації «Репортери без кордонів» в Україні) і редактор сайту цієї організації.

МЕР

Вранці 20 листопада «Репортери» прибули до приміщення Луганської телекомпанії «Ефір-1». Охорона з працівників телекомпанії попрохала через двері представитися, і за декілька хвилин ми вже сиділи в кабінеті Тетяни Коженовської — законного директора телекомпанії. Тут нам представили одну з головних дійових осіб цієї історії Анатолія Ягоферова.

Навеснi депутати міськради ухвалили звільнити Анатолія Миколайовича з посади. Після ухвали Донецького суду міський голова подав скаргу до Верховного суду. І нещодавно, 27 вересня, відбулося його засідання, на якому було ухвалено підтримати скаргу Ягоферова. Таким чином, справа повернулася до Донецького суду, де ось уже місяць вона не розглядається. 1999 року А. Ягоферов уклав контракт з Тетяною Коженовською, згiдно з яким її було призначено директором «Ефiр 1» на 10років. Згідно із законом ніхто, окрім міського голови, не може підписувати ухвалу виконкому й ухвалу сесії міськради про скасування цього контракту. Власне, тому міськрада, очолювана зараз секретарем міськради Володимиром Пристюком, змушена була заявити про необхідність ліквідації телекомпанії «Ефір- 1». Але за Т. Коженовську і за збереження компанії одностайно став колектив.

Нам показали документальний фільм, знятий 14 квітня біля входу до телекомпанії «Ефір-1». За тиждень до цієї дати Тетяна Коженовська запросила Володимира Пристюка взяти участь у програмі «Актуальна тема» з міським головою Анатолієм Ягоферовим. У призначений день він прийшов, але не один, а з групою підтримки з луганських депутатів. Пояснення Т. Коженовської, що студія не може прийняти всіх, хто бажає, спричинили інцидент, в якому депутати виявили себе не з кращого боку — лаялися, погрожували, ініціювали колотнечу. (Ці події знімав оператор Олексій Мовсесян, котрого, про що писав «День», цього літа побили в місцевому парку невідомі, й сьогодні він перебуває на другій групі інвалідності). Весь цей матеріал немонтованим пішов у ефір на всю Луганщину. Можливо, він і зіграв свою роль при прийнятті ухвали щодо ліквідації телекомпанії «Ефір-1».

«ЕФІРІВЦІ»

«Ліквідатори» запевняли, що колектив телекомпанії «Ефір-1» — розрізнений. Це виявилося неправдою. 38 осіб з 42-х штатних працівників були на нашій зустрічі. Судячи з усього, колектив згуртований і прагне до однієї мети — працювати в колишньому режимі, подаючи інформацію про різні погляди та думки. Вже сам факт, що працівники півроку не отримують платні за роботу й при цьому залишаються разом, говорить про надзвичайну відданість своїй справі.

«Ідея голодування висіла в повітрі дуже давно. Ми розуміли, що настане той день, коли всі способи боротьби буде вичерпано й доведеться вжити таких заходів, які зможуть подіяти на дане становище. На жаль, поки що, вони не є плідними»,— зізналася «Дневі» Олена Попова, котра працює керівником рекламного відділу і є однією з учасникiв голодування. Зараз чотириповерхова будівля «Ефіру-1» перебуває під охороною працівників телекомпанії. Ті, хто голодує, її не полишають. До будівлі, в якій голодують, приходять луганчани, щоб морально підтримати телевізійників.

На думку колективу, «ліквідатори» хотіли тайкома реорганізувати підприємство з метою усунення з посади директора Т. Коженовської. «Ефірівців» зібрали в міськвиконкомі й запропонували написати заяви про звільнення з міського комунального підприємства «Ефір-1» і перехід до того ж «Ефіру-1», але вже як до телерадіокомпанії. За їхнiми словами, у високому кабінеті телевізійники зіткнулися з ситуацією, схожою на сюжет бойовика, — грою в доброго й поганого слідчого. Олексій Алексеєв, заступник міського голови, глава ліквідаційної комісії («добрий слідчий») запропонував всьому колективу роботу, й коли хтось із присутніх висловлювався «проти», то вже Андрій Привальцев, директор нової ТРК «Ефір-1», який сидів поряд («поганий слідчий»), кричав: «Вам не подобається?! До побачення!», — вже цим демонструючи, як він спілкуватиметься з майбутнім колективом. Після багаторазових спроб працівників «Ефіру-1» під час цієї зустрічі з’ясувати, з чим пов’язано ліквідацію компанії, депутати відповідали так як у жарті про крокодила: «Наша телекомпанія: що хочемо, те й робимо!» Хоча, на думку «ефірівців», причина такої ухвали ось у чому: коли депутати вирішили, що позбулися неугодного їм міського голови, то «кісткою в горлі» стала Тетяна Коженовська, позбувшись якої, буде легко порозумітися з колективом, поставивши на чолі «свого» директора. Коли виникло запитання, яким чином це зробити, вони, не довго думаючи, озброїлися словом «ліквідація».

«ЛІКВІДАТОРИ»

Щоб збагнути міркування ліквідаційної комісії, закриваючи «Ефір 1», ми вирішили зв’язатися зОлексієм Алексеєвим — главою ліквідаційної комісії, Володимиром Пристюком — секретарем міськради й Андрієм Привальцевим — директором ТРК «Ефір-1», що виявилося непростою справою. По телефону нам повідомили, що пан Алексеєв поїхав у відрядження до Донецька, Пристюк не може нас прийняти, а Привальцев «десь є». І тоді ми пішли до міськради.

На прохідній про наш прихід уже знали й видали одну перепустку на трьох. О. Алексеєва дійсно не було на місці. Про час його прибуття нам сказали так: «сьогодні ввечері — завтра в обід». Після чого ми пішли до кабінету В. Пристюка. Референт секретаря міськради запропонувала нам сісти й зачекати, але коли дізналася, навіщо ми прийшли, повідомила, що В. Пристюк не зможе нас прийняти, оскільки в нього зараз засідання. Зрештою, нас привели до кабінету, куди незабаром прийшов Андрій Привальцев.

Директор віртуальної ТРК «Ефір 1» відразу ж нам заявив, щоніякого стосунку до ДКП «Ефір-1» він не має. На його думку, причини ліквідації колишньої компанії «Ефір-1» — чисто економічні. У компанії великі борги (224 тис. грн. — борг перед кредиторами за обладнання, дві позики на 105 тис. грн. і борги із виплати платні). А. Привальцев сказав, що він не журналіст, а бізнесмен і подібних «проколів» у нього не буде. Тематика програм нової ТРК «Ефір-1», за словами Привальцева, нічим не відрізнятиметься від колишньої. А. Привальцев також пред’явив нам ряд документів, які дають йому право розпоряджатися приміщенням компанії «Ефір-1», а також обладнанням та апаратурою. Міськрада видала ці документи ще до остаточної ухвали про ліквідацію телекомпанії «Ефір 1».

Причину того, чого справа про ліквідацію так довго не рушає з місця, А. Привальцев пояснив тим, що: «Наші доблесні правоохоронці залякані до зомління. Та ось лунає крик: «Ой! Журналіста б’ють!» чи вони (тобто — журналісти) починають голодувати — то хоч усіх святих винось».

Коли ми процитували А. Привальцеву матеріал агенції Інтерфакс-Україна від 15 листопада, в якому він говорить, що ніякого голодування немає, а в приміщенні, що на вулиці Демехіна, 23, перебуває лише Т. Коженовська, пан Привальцев обурився й сказав, що ніякого інтерв’ю він агенції не давав. «День» спеціально зв’язався з агенцією Інтерфакс-Україна й там дали стовідсоткову гарантію автентичності своєї інформації.

Вранці другого дня наша делегація знову відправилася до міськради з надією поговорити з В. Пристюком. У приймальній нас зустріла вже новий референт, яка повідомила, що в секретаря міськради сьогодні щільний графік і він може приділити нам увагу лише ввечері, о 19.00. А Олексій Алексеєв, за її словами, вчора повернувся до Луганська, але сьогодні рано вранці знову поїхав у відрядження — все до того ж Донецька. Через деякий час нам організували зустріч із членами ліквідаційної комісії. Відповідав на наші запитання, в основному, секретар міськвиконкому Сергій Тихоновський. Він повідомив, що ініціатором ліквідації стала група депутатів на чолі з Валерієм Галинкіним. Причина ліквідації ДКП «Ефір-1» — порушення фінансової та організаційної діяльності. На запитання, чи не викликана ухвала про ліквідацію політичними причинами, відповідь була заперечною.

ПРОКУРОР

Прокурор Луганська Валерій Побережний офіційно спростував інформацію, яку, нібито, поширювала в ЗМІ міськрада, про те, що за фактом зловживань у «Ефірі-1» порушено 18 кримінальних справ. За його словами, він знає лише про 18 епізодів, об’єднаних у одне провадження за результатами перевірки КРУ. На думку В. Побережного, в конфлікті з обох боків утягнуто журналістів, а поділяти їх на своїх і чужих він не може. У його компетенції — лишень правова оцінка подій. «У ситуації, що склалася, програють обидва боки. Найкращим розв’язанням цього конфлікту буде компроміс, який можна знайти за круглим столом», — гадає прокурор.

Як стало відомо «Дневі», нещодавно обласна прокуратура Луганщини відкликала постанову прокурора міста Валерія Побережного, який визнав незаконним укладення договору на трансляцію Луганського кабельного телебачення (ЛКТ, засновник — облдержадміністрація) на каналі телекомпанії ДКП «Ефір 1».

Нагадаємо, що договір, який було укладено з в. о. директора ДКП «Ефір 1» Василем Дуніним, котрийбув призначений на цей пост міськрадою, а потім звільнений Т. Коженовською за прогули, уможливив захоплення 1 листопада ефірної частоти телекомпанії. До останнього часу на цій частоті не виходив ніхто.

СЕКРЕТАР МІСЬКРАДИ

Увечері ми вирішили скористатися призначеним нам прийомом у В. Пристюка, який повідомив, що на фінансування телеканалу «Ефір 1»міськрада щорічно виділяла 250 тис. грн. Депутати міськради, беручи за основу фінансовi звіти, вирішили, що робота телеканалу й програми, котрі ним створюються — неефективні. Робота Т. Коженовської також не відповідала вимогам міськради і її також було визнано неефективною. Відповідно й виходом із ситуації, котра склалася є лише ліквідація телекомпанії «Ефір 1» і створення нового підприємства ТРК «Ефір 1». Пан Пристюк зазначив,що в Луганську є «нормальні канали (ЛКТ, «Ірта», «Континент»), які добре працюють». «Ефір-1», на його думку, «також добре працював, але останнім часом — зіпсувався». Причому в розмові він декілька разів повторив, що ДКП «Ефір-1» вже ліквідовано. Створилося враження, що чи секретаря міськради невірно інформують, чи він вважає його ліквідованим без ухвали суду. «Річ у тім, що борються за безкоштовний телеканал на вибори. Природно, ніякого голодування там немає й голодувати вони («ефірівці») навіть не збираються. Не вийде те, на що вони розраховують!», — упевнено сказав В. Пристюк. Мабуть, для секретаря міськвиконкому голодування чотирьох мешканців «його» міста настільки дріб’язкова подія, що він не вважав за потрібне навіть з’ясувати, що ж відбувається насправді. «РЕПОРТЕРИ»

Прес-конференція делегації організації «Репортери без кордонів» для представників луганських ЗМІ відбулася в приміщенні телекомпанії «Ефір-1». На ній «Репортери...» заявили, що, проаналізувавши всі зібрані факти, вони дійшли висновку, що ліквідація телекомпанії «Ефір 1»носить політичний характер. Фактично, в цьому випадкові ліквідація телекомпанії є прихованою реорганізацією підприємства. (Нагадаємо, що навіть голова ліквідаційної комісії Олексій Алексеєв у розпал скандалу в інтерв’ю «1+1» сказав, що причини ліквідації «Ефіру-1» — політичні). Справа «Ефіру-1», як справедливо зазначив прокурор Луганська (і з цим згодні «Репортери»), може вирішитися лише в суді. Про це ж кажуть і самі «ефірівці». Але засідання суду 21 листопада не відбулося — його перенесли на невизначений термін. Показово, що ввечері того ж дня у вхідні двері телекомпанії «Ефір-1» подзвонив міліціонер і зажадав докладний список учасників прес-конференції та видань, які вони репрезентували. Навіщо міліції знадобилися подібні відомості, для нас лишилося загадкою.

P.S.На момент виходу номера в Луганську продовжують голодування чотири співробітники телекомпанії «Ефір-1»: директор, журналіст, керівник рекламного відділу і водій. Сьогодні минає сімнадцятий день від початку цієї відчайдушної акції.

Юридичний коментар ситуації, яка склалася навколо ліквідації

МКП «телекомпанія Ефір-1» м.Луганськ


Марія САМБУР, юрист Інституту масової інформації ( ІМІ) 05.06.01 р. Луганською міськрадою прийнято рішення про ліквідацію МКП «телекомпанія «Ефір-1»(директор п.Коженовська Т.О.). Дане рішення було ініційовано групою депутатів міськради на чолі з п.Галінкиним В.Й.. Мотивація такого рішення: неефективна робота телекомпанії, тяжке економічне становище, багато грошей виділяється з бюджету – 250 тис. гривень на рік, немає потреби нести такі збитки.

Цього ж числа рішенням Луганської міськради засновано «телерадіокомпанію «Ефір-1» за цією ж адресою і з цією ж назвою.

02.07.01р. директором створеної компанії призначений Привальцев А. 01.08.01р. нова компанія зареєстрована. 18.08.01р. Привальцев А. уклав угоду про оренду приміщення, в якому знаходилась попередня компанія, фактично, з цього числа попередня компанія вже не може знаходитись в цьому приміщенні.

16.07.01р. Коженовська Т.А. надала скаргу до суду про оскарження цього рішення. Судом прийнята ця скарга до провадження і це означає, що ліквідація телекомпанії фактично призупиняється згідно ч.2 ст.144 Конституції України до прийняття рішення по суті судом. До повної ліквідації компанії передача будь-якого майна з компанії заборонена, поки не будуть вирішені всі питання, пов»язані з ліквідацією підприємства.( Інакше особа, яка прийняла таке рішення, може буди притягнена до кримінальної відповідальності). Однак не дивлячись на ці обставини, в.о. директора компанії призначається Дудін В.К., а Коженовська звільнена у зв»язку з ліквідацією компанії (це рішення нею також оскаржується в суді). Таким чином, можна кваліфікувати прийняте рішення за підписом Пристюка В.М.- секретаря міськради, про передачу всього обладнання Привальцеву А., як таке, в якому мова йде не про ліквідацію телекомпанії, а про «приховану» реорганізацію компанії.

Ці висновки знайшли своє підтвердження і при нашій зустрічі з Пристюком А., який наголосив на тому, що оскільки «група депутатів» не може звільнити Коженівську Т., а її робота їх не влаштовує, то вони і прийняли рішення про ліквідацію телекомпанії. А.Пристюк пообіцяв журналістам, окрім Коженівської, взяти їх на роботу в нову компанію. Але колектив відмовився працювати з Привальцевим і не згоден з рішенням про ліквідацію, оскільки вважає, що мова йде не про ліквідацію, а все- таки про реорганізацію. Факт великої заборгованності і неплатіжездатності компанії не знайшов свого підтвердження навіть після проведення ревізорами КРУ ревізії всієї фінансово-господарської діяльності. Компанія може розрахуватись перед кредиторами ( хоча до цього часу ніхто не заявляв претензій про негайне повернення кредиту).Сили КРУ були направлені на те, щоб знайти «зловживання посадовим становищем» у директора Коженовської Т., але як виявилось, з боку Коженовської не було допущено «зловживань службовим становищем».

За висновками КРУ порушена тільки одна кримінальна справа (за фактом розкрадання грошей із каси. Справа на даний час ще розслідується слідчими міліції, ймовірно, що до кримінальної відповідальності буде притягнуто касира. Цей факт нам також підтвердив і прокурор міста Побережний В.С., не називаючи конкретних обвинувачених). Однак «група депутатів» продовжує розповсюджувати інформацію, що порушено 18 кримінальних справ саме по «зловживанням Коженовської». Ця інформація спростувується даними, отриманими від прокуратури, та акт ревізії КРУ. В порушення ст.9.5 статуту МКП «телекомпанія Ефір-1», з якого виходить, що по своїх боргах компанія несе відповідальність своїм майном, фактично майно по документам передано Привальцеву А., що також є порушенням законодавства. Як сказав нам Привальцев А., «ми забираємо все майно, а кредитори нехай звертаються потім до Коженовської А., для нас важливо забрати все обладнання, щоб робити гроші».

Висновки: Справа про ліквідацію «Ефір-1» - це справа, ініційована владою. Оскільки влада в особі «групи депутатів» не хоче мати «саме таку компанію», а хоче мати «свою особисту компанію, яка буде робити те, що потрібно тільки їм, незважаючи на думку громадськості». В міськраду направлено звернення громадян на користь «телекомпанії «Ефір-1» за підписом 1500 чол., але з думкою громадськості ніхто не рахується.

28.11.01р.

“Детектор медіа” звернулася за коментарями ситуації також до інших фахівців, серед яких – голова Національної асоціації мовників Тетяна Лебедєва. Найближчим часом читайте ці коментарі тут.

Тетяна Лебедєва, президент Незалежної асоціації телерадіомовників:

- Про ситуацію, що склалася ми можемо судити лише з матеріалів, які розміщені на шпальтах газет (інтернет-видань). Факти, які містять ці матеріали, а саме - прийняття місцевою владою рішення про ліквідацію підприємства з тим, щоби звільнити з цієї підстави його працівників та, в першу чергу, директора, свідчать про спробу обійти місцевою владою норм трудового законодавства. Ми не схвалюємо намагання ображених журналістів вирішувати цю проблему шляхом голодування, проте беззаперечно підтримуємо їх звернення до суду за захистом своїх прав та законних інтересів. Сподіваємося, що суд, розглянувши справу, прийме законне та обгрунтоване рішення.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«День» - для газети "День" і "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
671
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду