Міжнародно. Супер.

9 Листопада 2001
921
9 Листопада 2001
19:36

Міжнародно. Супер.

921
“Детектор медіа” сьогодні публікує статтю Євгена Федченкa (СТБ) в продовження дискусії, розпочатої текстами Василя Зорі (Новий канал) та В’ячеслава Піховшека ( “1+1”).
Міжнародно. Супер.
Чутки про те, що деякі (не всі) українські телеканали нарешті вийшли на міжнародний рівень, можна вважати передчасними. Навіть безнадійними. Ми у черговий раз намагаємося одні поняття підміняти іншими. Пересічні моменти видавати за віхи. А ідеї загальні підганяти під свою, далеко не універсальну точку зору.

Був дуже здивований тим, що дискусія навколо проблем телебачення останнім часом відбувається виключно у рамках питання, скажімо, «хто був кращий, висвітлюючи теракти в Америці», або хто зміг зробити більше прямих включень з Нью-Йорка.

Насправді, це не є показником нічого, оскільки: а) на чужій трагедії робити рейтинги якось цинічно, тим більше похвалятися ними (хоча все на ТБ цинічно, крім, можливо, «Вечірньої казки»), б) прямі включення не є показником нічого, крім платіжоспроможності. Тим більше, що це давно вже робить увесь світ (якщо я не помиляюся, перше включення американське телебачення зробило ще з коронації Єлизавети ІІ 2 червня 1953 року).

Крім того, прямі включення - це всього-навсього елемент новин. Не як не аналітики, до чого, начебто, тяжіють українські телеканали, а як елемент ШОУ, коли швидко змінюється одна картинка на іншу, і глядач таким чином просто уникає потреби надовго концентруватися на одній ідеї, а, отже, і уникає необхідності думати або критично сприймати ПОБАЧЕНЕ. Сприймати СКАЗАНЕ він і так не буде, тому що в шоу слова відіграють значення другорядне. Невже ми тяжіємо до телебачення, де будуть виключно шоу, а на зміну серьозному програмуванню прийде фаст фуд у вигляді новин як різновиду ентертейнмента?

У з”вязку з усім цим не можу погодитися з деякими ідеями, висловленими у статті моїм колегою Вячеславом Піховшеком. Одна з них, що викликає повне несприйняття у мене - це думка, що наші програми стали, нібито, кращі, бо, мовляв, їх рейтинги вищі, ніж у програми «Время».

По-перше, мені здається, що рівнятися на найбільш офіціозну й ще з радянських часів ідеологічно зашорену програму є далеко не найкращим шляхом розвитку новин. Це шлях до нової програми «Время» у вітчизняному виконанні. По-друге, далеко не завжди професіоналізм телевізійників і інтерес глядачів до їх роботи вимірюється рейтингами.

Наведу лише один приклад. І,враховуючи, що у нас зараз надзвичайно модно рівнятися на американське телебачення, візьму цей приклад саме звідти: рейтинги шоу Ларрі Кінга на Сі-Ен-Ен у найкращі для каналу часи не перевищували 1(!!!!) відсоток. Але, тим не менше, саме він є одним з найбільш популярних у світі шоуменів. Чому?

Не можу погодитися ще з однією тезою В. Піховшека. Про те, що відбулася сепарація телеканалів на такі, що можуть собі дозволити корпукти за кордоном (поки що теоретично), тобто primus inter pares і на регіональні, тобто другосортні через те, що вони не можуть дозволити собі корпунктів. З цього приводу варто сказати, що мода на корпункти у тій же Америці вже давно минула(вона скінчилася тоді, коли скінчилася холодна війна)- і усі п”ять провідних американських телемереж (до речі, які один з найвідоміших американських телекритиків з журналу New Yorker Кен Аулетта назвав «сліпими мишами американського суспільства») почали одна за одною зменшувати свою кормережу у світі. Крім того, у світовій телевізійній практиці наявність корпунктів ніколи не була показником професіоналізму (про що я вже писав вище). Показником є ЗДАТНІСТЬ адекватно реагувати на події і реагувати ОБ”ЄКТИВНО. Сьогодні, на жаль, ситуація склалася таким чином, що фінансова можливість тримати кореспондентів закордоном у нас вже є. Але незважаючи на це, Україна все одно залишається вторинним ринком інформації, оскільки вона користується вторинним ринком ІДЕЙ. Глядачам, які вже могли насититися новинами як видовищем, в тому числі й за допомогою зарубіжних телеканалів , знову потрібні ІДЕЇ, тобто, здатність кореспондентів дивитися на кожну проблему з різних точок зору, а не з однієї. Коли почалися бомбування Афганістану, усі українські телеканали все одно ретранслювали картинку Сі-Ен-Ен. І, що досить дивно, - коментарі українських журналістів також були в дусі Сі-Ен-Ен, фактично, одного з найбільш мейнстрімівських каналів, що представляє точку зору американського істеблішменту, в тому числі спецслужб та військових. І досить мало було інформації про те, що навіть в Америці(sic!) є люди, які виступають ПРОТИ цієї війни. Правда, про них Сі-Ен-Ен та інші американські телемережі , як правило, не говорять, оскільки вони з тих чи інших міркувань мають грати за тими правила, які працюють в цей час в Америці. Але чому НАШІ журналісти мають грати за цими ж, американськими, правилами? Тому що нам, на жаль, не вистачає доступу до загальної картини ідей, що побутують в тій же Америці. Нам не вистачає бажання ЦІЛІСНО бачити картину того інтелектуального середовища, навколо якого ця війна точиться. Не вистачає бажання завжди ставитися ЗІ СКЕПСИСОМ і до інформації, яку ми отримуємо, і до інформації, яку ми потім даємо глядачеві. Не виникає бажання постійно ставити для себе питання « кому це вигідно?». Як добитися такого інтелектуального плюралізму? Відомий американський професор Ноам Чомський на це питання відповідав так: «Читати дуже багато джерел РІЗНОЇ направленості і завжди ставити інформацію під СУМНІВ». Поки що ж як у висвітленні міжнародної інформації, так і у висвітленні українських новин(набагато більше) продовжує панувати абсолютно орвелівський підхід: війна - це мир, свобода - це рабство, ну і так далі...

Досить показовим, як на мене(на російський досвід у нас теж модно посилатися), був один з випусків «Намедни» на НТВ, де Парфенов запитує у кореспондента в Америці під час прямого включення: «А хто вийшов на цю антивоєнну демонстрацію?». Коли той каже, що це інтелектуали з лівого табору, письменники, журналісти, художники, Парфенов уточнює: «Ну, зрозуміло, тобто усілякі маргінали....»

Тому каналам в Україні навряд чи варто прагнути до такої маргінальної самодостатності і самозакоханості. Так само як і навряд чи варто видавати тактичні перемоги за стратегічні віхи. Про те, наскільки українське телебачення перетнуло якийсь поріг чи вийшло на нові віхи, можна буде говорити лише після виборів в самій Україні. То буде справжній лакмусовий папірець, який покаже, з яким обличчям ці канали вийдуть з виборного марафону. Так само, як і буде зрозуміло, на які і які вони будуть ділитися: не на багаті чи бідні, з корпунктами чи без, а на чесні чи брехливі, на об”єктивні чи заангажовані, на цікаві чи нецікаві. Як хронічний СКЕПТИК, вже зараз можу сказати, що і під час цих виборів буде теж саме , що було раніше. Тільки цей пропагандистський натиск тепер буде багатократно підсилено, прекрасно замасковано, красиво продано глядачеві(з прямими включеннями з-за кордону, viva, вітчизняне телебачення!!!).

Як хронічний СКЕПТИК, вже зараз можу сказати, що чутки про те, що українське телебачення кудись вийшло, можна вважати передчасними - воно й надалі буде заангажованим тими, хто за нього платить. Як і в усьому світі. Міжнародно ...... Супер.....

Читайте також:

Підтримка на словах, саботаж насправді, 22.10.2001

Вячеслав Пиховшек: «Может быть, я свою работу утончу», 01.11.2001
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
автор та ведучий програми “Вікна в світ”, СТБ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
921
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду