"Кабельні"пристрасті: погляд з Хрещатика

25 Жовтня 2001
839

"Кабельні"пристрасті: погляд з Хрещатика

839
Ситуацію навколо функціонування кабельного телемовлення у Києві спеціально для "Детектор медіа" коментує начальник Головного управління преси та інформації Київської міської держадміністрації Валерій Кравченко. - Сесія Київради ще влітку розглянула питання про стан справ у кабельній телемережі міста, - говорить пан Кравченко. Була створена комісія, до складу якої увійшов і я. Ця комісія надзвичайно компетентно і плідно розбирається у тій ситуації, що склалася у кабельному телебаченні.
"Кабельні"пристрасті: погляд з Хрещатика
Справи ці непрості, але якщо спробувати хоча б схематично окреслити, про що йде мова, то треба, очевидно, повернутися до 1990 року, коли розпочиналася приватизація кабельних мереж. Частина цих мереж була роздержавлена відповідно до чинного законодавства, а частина опинилася в руках деяких приватних структур незаконно.Тобто, по суті, сьогодні в нас є факти, які дають нам право твердити, що комунальна власність опинилася в приватних руках незаконно.

Отже, тепер Київрада має розглянути цю справу і навести відповідний порядок.

Сесія Київради прийняла рішення про створення власного муніципального кабельного телебачення. Тобто, має бути створене комунальне підприємство "Київтелесервіс", котре буде відати кабельними телемережами. І, одночасно, буде створена кабельна телекомпанія. Ці структури і будуть забезпечувати програмним продуктом кабельні телемережі.

Однак, я хочу підкреслити, що ніхто не буде вдаватися до якогось насильницького відбирання кабельних телемереж, які опинилися в руках двох акціонерних компаній. Ви знаєте, про які компанії йдеться. Все буде робитися відповідно до чинного законодавства. І цілком можливо, що будуть якісь варіанти співпраці з двома закритими акціонерними товариствами. Я маю на увазі і IVK, і КТМ.

Якщо виявиться, що якась частина майна потрапила до приватних рук незаконно - то це вже справа правоохоронних органів. Вони повинні наводити порядок. Але я не думаю, що слід робити висновки про те, що тут буде суцільна реквізиція.

Щодо вашого запитання стосовно припинення трансляції московських телеканалів.Наскільки мені відомо, у цій ситуації, безумовно, головну роль грають чисто фінансові справи.Ті угоди, які укладалися на трансляцію російської телепродукції, вичерпали свою дію і тепер потрібно укладати нові.

А взагалі, як фахівець із питань мас-медіа, я вважаю, що краща продукція російських телекомпаній має транслюватися на території України.

Відповідно, і наша інформація - і телевізійна, і радійна, і друкована має поширюватися на території Російської Федерації. Для чого повинні укладатися відповідні угоди. Бо ми сусіди, партнери і маємо знати, що відбувається у сусідніх країнах. Те ж саме стосується і інших сусідніх держав - Польщі, Чехії, Словаччина. Я не раз бував у цих країнах, і знаю, що з їхнього боку виявляється таке бажання співпрацювати в інформаційній сфері.Тобто, якщо ми хочемо збудувати нормальну правову державу, цивілізоване суспільство, треба, щоб у нас був вільний інформаційний простір. Бо саме в часи глобалізації ми не можемо відмежувати свій інформаційний простір від світових інформаційних потоків і водночас повинні самі виходити в світовий простір, аби в світі знали про нашу державу і розуміли, що відбувається в Україні.

Підготував Сергій Черненко, "Детектор медіа"

Від "Детектор медіа": враховуючи складність та неоднозначність ситуації, що склалася навколо системи функціонування кабельних телемереж в Україні, та, зокрема, припинення трансляції російських телеканалів, наше видання звернулося за коментарем і до інших фахівців. Найближчим часом Ви зможете познайомитися з їх точкою зору на нашому сайті.

Читайте також:

Українські телеглядачі навряд чи ближчим часом побачать НТВ у повному обсязі, 02.11.2001

Кабельні проблеми - загальнодержавні та столичні, 30.10.2001

ТВ-6 обложили везде. В Украине тоже, 26.10.2001

Кабель, політика, фінанси… , 26.10.2001

НТВ, Рабинович и выборы в Украине, 25.10.2001

- Як ви ставитеся до зникнення з кабельної мережі мовлення російського телеканалу НТВ?, 25.10.2001

К вопросу о чистоте авторских прав, 24.10.2001

Лист від телеканалу "Інтер" - кабельним компаніям України, 23.10.2001

НТВ начинает вещание в Украине?, 23.10.2001
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
839
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду